За Social Me Workshop и Facebook комуникацията

Какво се промени отпреди 5 години?
Днес, в ерата на социалните медии, не толкова важно да си професионалист, не е толкова важно да си добър в своя бизнес и професия. Най-важното е да си Човек. Това те прави добър в комуникацията с хората, това ти дава нови възможности, нови хоризонти.
Всъщност това винаги е било най-важно – да бъдем хора – открити и откровени. Откакто свят светува е така, с тази разлика, че днес нашите междучовешки отношения са до голяма степен дигитализирани. Това е така, защото е по-лесно, по-евтино и по-удобно да комуникираме чрез социалните медии.

За да успеем в социалните мрежи не е достатъчно да разделим хората на “от 18 до 25 годишни” или “жени и мъже с висше образование”. До скоро медийните компании и маркетолозите го правеха, като разделяха хората на различни групи и очакваха, че отделните групи имат сходно поведение и при тях работят определени подходи за комуникация.

Ако преди разделяхме хората на групи, днес трябва да комуникираме с тях за да ги разберем. Комуникацията днес е свободна, евтина и лесна за всеки и именно това размива демографските фактори в маркетинговите ни подходи. Стряскащо е, но е така. 18-годишен може да излъже за възрастта си в своя фейсбук профил, но това няма да е от голямо значение за никого, защото в социалните мрежи хората не се свързват по възраст, по доход, по населено място или по семеен статус, а преди всичко – по интереси.

Да, днес потребителите трябва да бъдат разглеждани според техните интереси за да бъдат разбрани. И именно това е предизвикателството.

Social Me Workshop беше първото по рода си събитие, което акцентира на Facebook като най-популярната социална мрежа в България и една от най-използваните в останалия свят.

SMW ни показа, че хората в България се интересуват от социалните медии и са отворени към техните възможности за бизнеса, маркетинга и комуникациите. Пълната зала и ценните лекции красноречиво показаха това.

Големият интерес към SMW според мен бе повлиян и от друг фактор – страхът от използването на Facebook. Страхът, че там сме по-открити, вероятно по-уязвими. Страхът за нас в социалните мрежи, за нашия бизнес там, за нашата репутация там.
Разбирате ли… малко е странно да говорим за маркетинг и реклама в социалните мрежи и да гледаме само от своята камбанария – за това какво ни коства на нас. Опитваме се да приемем, че Facebook е поредното средство за реклама, но не е така. Не може да третирате Facebook като билборд, като визитка или като флаер. Знам, че така може би е по-лесно – Facebook да е поредния банер на вашата компания, където да кажете колко добре работите и какви постижения имате. По този начин, обаче, вие просто присъствате в социалните мрежи и на никой не му пука особено за тези неща, с които искате да му се похвалите!

В ерата на социалните медии, когато всеки е автор и всеки пише… как да накараме хората да четат и да реагират? Как да ги накараме да обърнат внимание точно на нас?

С право се плашите от Facebook.

Аз винаги си правя една проста сметка. В момента аз имам близо 500 facebook приятели, но освен тези 500 връзки, които съм създал, аз съм абонат и на десетки хиляди facebook страници. Представете си каква лудница е в моя feed! Представете си каква лудница е и във вашия feed. Как може някой да е толкова наивен и горделив за да си помисли, че може да бъде забелязан в огромното количество информация, което всяка секунда се бълва в неговия facebook от неговите връзки?!

Social Me Workshop даде отговор на този въпрос. Лекторите, Ален Попович и Евгени Йорданов, разказаха за успешните маркетингови практики във facebook. Те разгледаха възможностите на тази социална мрежа и споделиха опита си в социалната комуникация.
В края на уоркшопа направихме дискусионен панел с двамата лектори, Борис Луканов, Пламен Петров, Крис Георгиев, Бисер Вълов и моя милост. Имаше много въпроси и макар, че увеличихме времето на панела с повече от половин час – и то не стигна за да обхванем всичко, но пък незасегнатите теми ще се обсъждат на следващото подобно събитие, надявам се.

Ако трябва да резюмирам изводите от Social Me Workshop:

 • Facebook не е самоцел. Това е част от комплексната ви реклама в Интернет. Обърнете внимание на това, защото Facebook може да е толкова стабилен източник на таргетирана аудитория, колкото и Google
 • Facebook не е страшен. Ако се опасявате какво ще кажат хората за вас там – няма място за подобни притеснения. Винаги съм твърдял, че е по-важно да знаете какво казват за Вас и да реагирате, отколкото да не знаете и да разберете, когато вече е станало непоправимо. Facebook е силен инструмент за онлайн репутация!
 • Забравете за демогравските разделения на аудиторията в социалните мрежи. Разделяйте ги според интересите им, според това, което харесват. Така ще ги разберете по-добре.
 • Facebook не е нещо повърхностно, каквото беше в самото начало. Хората отдавна спряха да влизат там просто за да играят игрички или да четат вицове. Днес те са там за да получават информация, да търсят продукти и услуги, да обменят мнения, да споделят и да харесват. Това е хубаво и полезно, нали?
 • Бъдете Хора. Преди всичко. Преди всички. Поддържайте човешкия разговор. Никой не се впечатлява от напудрените фирмени послания. Това беше призивът на Пламен Петров, към който се присъединявам изцяло.
 • Търсете възможностите, защото Facebook предлага много скрити такива. Евгени и Ален коментираха точно това. Ще се изненадате колко много маркетингови възможности и предизвикателства крият социалните мрежи. Потърсете правилните social media специалисти, които да ви насочат и да ви помогнат във вашето представяне във Facebook.
 • Ако до скоро говорихме за реклама ВЪВ Фейсбук, вече говорим и за реклама ЧРЕЗ Фейсбук. Следващите дни обещавам да пиша повече по темата за стратегията “отвътре-навън”, при която вместо да вкараме сайта си във facebook правим обратното – вкарваме facebook в сайта си.
 • На пръв поглед Facebook ни дава тотално безплатна възможност да се рекламираме в него. И все пак ако вярвате, че това наистина е така дългосрочно значи максимата “времето е пари” според вас не значи нищо. Доброто ви представяне във Facebook е много времеемък процес. От друга страна изисква специфични умения за да стане всичко както трябва. Не случайно има толкова много различни видове специалисти в тази област: социални мениджъри, social speakers, разработчици на социални приложения и пр.
 • Многото фенове не означават възвръщаемост на инвестицията. Всъщност големият брой фенове може няма никаква стойност за бизнеса ви ако тази аудитория е съставена от “мъртви души” – те не споделят, не комуникират, не дава мнениет, не се интересуват от информацията ви. Точно в това е магията – да накарате хората да бъдат активни. Да предизвикате диалог, да работите рамо до рамо с клиентите си. Голямо предизвикателство, нали?
 • Негативните мнения са възможност, а не основание за притеснения. Това е така само ако реагирате навреме.
 • Когато сте във Facebook не следвайте примера на най-големите световни брандове. Това може да ви подведе. Егени Йорданов и Борис Луканов коментираха, че при бранд като Кока-Кола, например, има голяма доза бюрокрация, мащабни дългосрочни цели и стабилно бюджетиране. Ален Попович обясни как можем да се възползваме от големите брандове, като даде пример от своята практика. Моят съвет е – ако разполагате с бюджетите от милиони долари за реклама на Кока-Кола – мислете и подражавайте на тях 🙂 Ако не – оползотворете времето си да опознаете аудиторията си. В тази връзка нека ви питам нещо – знаете ли коя е официалната страница на Apple във Facebook? Ще се изненадате, че има само страници, създадени от феновете на този продукт.
 • Създавайте емоционални връзки преди да създадете бизнес връзки. Това е съветът на Ален, и аз горещо ви съветвам за същото.

За съжаление пътувах и пропуснах част от събитието в неговото начало, но се надявам скоро да наваксам в това отношение. В тази връзка – предварителни благодарности на Младен Борисов, който беше официален фотограф на събитието и както винаги не пропусна нито един интересен кадър.

Радвам се, че такова събитие с такава тема беше факт и имах възможност да бъда част от него. Сигурен съм, че няма да е единственото, защото социалните медии са нещо важно и значимо за маркетинга, рекламата и бизнеса. Не на последно място – радвам се, че отново се срещнах с приятелите и колеги, с които можехме да поговорим за дигиталната индустрия и бъдещи проекти и планове.

В тази връзка ще завърша с една тема за размисъл:

Според всички проучвания на потреблението на социалните мрежи, жените преобладават пред мъжете.
Те не само са повече като брой, но и прекарват повече време в социалните мрежи. Те са по-активни при комуникацията там и са по-отворени към потока информация.
Въпросът е до какво би довело това? Как би променило това маркетинговите ни похвати?

В тази връзка – сещате се, предполагам, за интересът към снимките на малки сладки котенца в Интернет. Може би ви е забавно, но някой превърнаха това в бизнес

Ще се радвам в коментарите по-долу да споделите своите мнения, въпроси и коментари както за Social Me Workshop, така и за Facebook, социалните медии и… жените и котенцата 🙂

P.S> По традиция тук ще публикувам отизиви за събитието, но ако пропусна някой – нека не се сърди, ами да даде един линк в коментарите долу 🙂


Тази статия е разгледана общо 9 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Семинар за успешни бизнес практики в социалните медии – за пръв път във Варна

 2. Pingback: Блог на Иво Илиев | Уъркшоп за успешни бизнес практики в социалните медии – за пръв път във Варна

 3. Pingback: Блог на Иво Илиев | Рекламни трикове във Фейсбук #2 (ама наистина)

 4. Pingback: Блог на Иво Илиев | Facebook „Харесва ми“ с възможностите на „Сподели“

 5. Milen Raytchev 01.04.2011 на 9:22

  Интересно, част от нещата съвпадат с мои наблюдения. Браво!

  Reply
 6. Vanya Marinova 29.03.2011 на 12:13

  Благодаря много, Иво, за фейсбук ограмотяването. Наистина е изключително полезно и ценно! 😉

  Reply
 7. Pingback: Уъркшоп ли бе да го опишеш?! | Blogatstvo.com

 8. Lyudmil Asparuhov 27.03.2011 на 12:46

  Браво Иво! Много добра статия.
  Благодарим ти за присъствието на първият ни семинар. 🙂

  Reply
 9. Ilko Sokolov 27.03.2011 на 11:37

  Мн добра статия , само остава Ален да качи слайдовете и все едно сме били там 😉 хех.

  Reply
 10. Tanya Stan 27.03.2011 на 7:55

  Супер, едно подробно и ясно четиво. За някои неща можем да поспорим и ще се радвам да го направим следващия път 🙂

  Reply
 11. Hristo Stoyanov 26.03.2011 на 22:05

  страхотен материал, браво 🙂

  Reply
 12. Biser Valov 26.03.2011 на 20:41

  Поредният чудесен материал. Браво! 🙂

  Reply
 13. Alen Popović 26.03.2011 на 20:33

  Иво много Благодаря:)))….Поздрави и до скоро:)

  Reply
 14. Mario Angelov 26.03.2011 на 20:18

  Страхотна статия, благодаря ти 🙂

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *