Новият Facebook Like Vs. Новия Facebook Share

Много мразя да пиша подобни публикации, защото от Фейсбук понякога им хрумва тотално да си променят всичко и това, което съм писал и като обяснения, и като код отива по дяволите.

Но… какво да се прави – съобразяваме се с „големите” и се адаптираме към пазара и търсенето, няма как.

Реших да пренебрегна пословичния си мързел и да напиша това, защото забелязах как след поредните големи Фейсбук промени светът заговори за новите (спам) възможности на бутонът „Харесва ми”, а същевременно разработчиците (особено javascript феновете) заговориха за новите възможности на бутон „Сподели”.

Странното беше, че колеги (у нас и в чужбина), които активно се занимават с Facebook разработки и реклама във Facebook твърдяха, че бутонът „Сподели” е заличен и на негово място идва новият „Like” бутон.

Нищо подобно!

Сигурно тези, които обичат да четат документацията за Facebook разработчици ще си кажат: „Иво ни бъзика – когато в търсачката на документацията напишем “Facebook Share” излиза информацията за „Facebook Like”!”. Това е, защото не търсите по правилното име 😉

И „Like” и „Share” бутоните претърпяха своята еволюция и днес имат повече възможности и функции, различни от преди. За един разработчик и двата биха били еднакво „лесни” за интеграция в един съвременен сайт (пиша „лесни” в кавички, защото документацията за разработчици, която Facebook предлага все още изглежда като виц на Къци Вапцаров). За обикновения потребител, обаче, бутонът „Харесва ми” е значително по-лесен за добавяне в страниците на сайта му – Facebook са направили готова конзола, която генерира код за бутона и буквално едно copy/paste ви дели от неговото поставяне в сайта ви (почти).

Дали обаче, когато посетителите ви разберат, че това, което харесват или препоръчват чрез „Like” бутона се авто-публикува на стените им, няма следващия път да се замислят (представете си ситуация в интернет сексшоп, хех)? Дали самото име на тези бутони не е прекалено ангажиращо? Дали техният потенциал е достатъчен?

Въпросите на тези отговори може сами да си направите като изводи чрез таблицата, която може да изтеглите оттук. Тя сравнява по най-различни критерии двата бутона. В зелено за плюсовете им, а в червено –недостатъци, но все пак предимствата за едни са недостатъци за други.

По мое мнение всеки от бутоните е по-подходящ от другия при различни специфични ситуации, които също са описани в таблицата.


Тази статия е разгледана общо 9 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Отговорите на въпросите за Facebook, които ми зададохте докато търсихте този блог в Google

 2. Pingback: Блог на Иво Илиев | Facebook „Харесва ми“ с възможностите на „Сподели“

 3. Иван 24.03.2011 на 19:07

  Е, в този случай си повече от прав. Но това удря яко в бранда и доверието към него. Пак стои въпросът за инертността на потребителите във Facebook – в масовия случай хората не обръщат особено внимание какво се случва по стените им 😉

  Reply
 4. Мартин 24.03.2011 на 16:46

  Полезно. Издигаш ми се в мирогледа.

  Reply
 5. Иван 24.03.2011 на 16:14

  Много благодаря за таблицата – идеално обясняваш, а внасяш и доста яснота по въпроса.
  Преимуществата на двата бутона зависят и от аудиторията. Like е за предпочитане при по-ниско ангажирани посетители, а Share изисква малко повече време и отдаденост на каузата.

  На мен, честно казано, ми е по-приятно да натискам Like. Ако искам да споделя нещо и да напиша коментар, просто копирам линка и добавям своето мнение.

  Поздрави! 🙂

  Reply
  1. Иво Илиев 24.03.2011 на 18:03

   @Иван: Съгласен съм, че си зависи според случая.
   Ако оставим настрана различията между двата начина за споделяне – в момента се получава една неприятна тенденция с Like бутонът да не “харесваш” нещото, което си мислиш, че харесваш 🙂 Например влизаш в е-магазин, натискаш харесва ми за някой продукт и на стената ти излиза линк към порно сайт 🙁

   Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *