Преди да се втурнете да рекламирате във Facebook…

… трябва да сте сигурни, че това място е подходящо за реклама на вашия бизнес.
Facebook, както всяка друга уеб медия, предлага разнообразни начини за реклама. Дали имаме нужда от тях и доколко трябва да инвестираме в тях зависи най-напред от типа на бизнеса ни. От това зависи и как ще си правите реклама в тази социална мрежа. Какво ще е вашето социално поведение, каква информация сте готови да предоставите конкретно във Facebook и с какви трудности можете да се сблъскате.

Преди всичко нека обобщим какви са възможностите за реклама във Facebook?
Реклама чрез facebook apps (приложения). В България, когато стане дума за приложения във Фейсбук всеки прави асоциация най-напред с FarmVille, MafiaWars, късметчета, съвети и пр. Приложенията всъщност имат доста по-голям потенциал – те могат да бъдат сложни програмни разработки с богата функционалност. Например знаете ли, че във Фейсбук има цял сайт за запознанства под формата на приложение? Има и приложения, с които могат да се създават други приложения. Тези възможности на платформата позволяват прилагането на facebook apps като възможност за реклама на почти всеки бизнес.

Реклама чрез facebook официални страници. Това са добре познатите ни фен страници, към които за да се присъединиш е нужно само да кликнеш на техния бутон “Харесва ми”. Няма да навлизам в подробности за тях. Вече съм им обръщал достатъчно внимание в други публикации тук. Това, което бих казал за тях, ако трябва на кратко да ги определя, е, че тези страници са добър имиджов и рекламен инструмент, но изискват съсредоточеност и отдаденост за постоянна актуализация на съдържанието им. Те на пръв поглед изглеждат апетитна възможност за безплатна реклама във Фейсбук, но на практика не са ефективни напълно за повечето бизнеси.

Реклама чрез facebook общностни страници. Те са досущ като официалните страници, но са на по-общи теми. Ако сте фирма за продажба на кафе, официалната ви страница би трябвало да се казва “Фирма X – продажба на кафе”, а общностната ви страница да носи името “Обичам да пия кафе”. Разбирате, че съдържанието ще е различно – при общностните страници саморекламата трябва да е или нулева или дискретно подадена. Приложението на общностните страници е те да “захранват” с фенове фирмените официални страници. Това изисква още повече време от поддръжката на официална страница и отново не винаги си струва да предприемате подобни инвестиции, защото рекламния ефект пряко зависи от това какъв е вашия бизнес. Ако сте счетоводна кантора например каква би трябвало да е вашата общностна страница? “Обичам годишните отчети” или “Фен на ДДС”? Може да направите страница “Български счетоводители”, но там ще се обградите от колегия, не от клиентела.

Реклама чрез facebook ads – платформата за платена контекстна реклама в рамките на Фейсбук. Това е един добър начин да популяризирате приложението си във Фейсбук или страницата си във Фейсбук, но не винаги е ефективно, когато искате да изпратите потенциални клиенти в сайта си извън Фейсбук. При всички случаи този начин за реклама е най-достъпен и отнема най-малко време за поддръжка от останалите. Това е нормално – все пак става дума за Cost-Per-Click ads 🙂

Сега нека накратко си припомним 5-те “W” на маркетинга в контекста на социалния маркетинг:

 • Защо? – Поставете целите на рекламната кампания, която смятате да проведете във Фейсбук
 • Кой? – Определете целевата си аудитория и разберете дали Фейсбук е платформата, където може да намерите своят таргет. Коя част от целевата аудитория може да ангажирате най-силно чрез средствата за реклама, които се предоставят във Фейсбук?
 • Как? – От една страна трябва да знаете как да измервате ползите от кампанията, от друга – как се ангажират и обвързват с бранда хората, които са ви таргет
 • Какво? – Какви технологии и средства да използвате. Ако се върнем по-назад в тази публикация – трябва да подберете един или няколко от видовете рекламни варианти
 • Къде? – Дали само във Фейсбук или и на Ваш сървър? Например, ако имате facebook игра – тя може да се играе във Фейсбук, но класациите и наградите след играта да са във Ваш сайт.

Отговорете изчерпателно на по-горните въпроси и вече имате стратегия за социален маркетинг във Фейсбук!

След като се запознахме с видовете реклама във Фейсбук и вече имаме някаква стратегия какво целим и с какви средства ще го постигаме, можем да запрятаме ръкави… почти. Подготвих ви един кратък списък с предимства и недостатъци на рекламата във Фейсбук, който ще е добре да видите преди да започнете да харчите пари и време за това:

Предимства:

 • По-добро таргетиране на рекламите – може би най-добрата CPC платформа от тази гл.т. за момента. Платените реклами, фейсбук страниците и приложенията имат демографски данни, чрез които може да таргетирате по-добре и да преориентирате съдържанието, което предлагате на аудиторията, според нейните демографски белези. Не се колебайте да таргетирате платените си реклами! Колкото по-детайлно таргетирате, толкова по-малко излишни разходи ще правите в последствие.
 • Сравнително ниски разходи за реклама – това, което винаги ми е харесвало във Фейсбук и другите социални мрежи, че можеш да “обменяш” време  за пари или пари за време. С други думи – ако нямам пари за да наема хора, които да се грижат за официалната ми страница – ще се грижа сам за нея, но пък това ще ми отнема повече време. Ако нямам време за това – давам пари и наемам хора – изборът е изцяло мой според това, което съм готов да дам. В условията на икономическа криза този избор е доста удачен и актуален, и смятам, че това подтиква доста българи да се интересуват от реклама на брандовете си точно във Фейсбук.
 • Отличен източник на трафик – по мои наблюдения Фейсбук може спокойно да се конкурира с Гугъл в ролите им на сайтове, носещи трафик към нашия сайт. Ако някой си прави тънки сметки, че е достатъчно да е във Фейсбук и да спести пари за SEO и SEM за Google – жестоко се лъже, защото двете платформи нямат нищо общо и трябва да присъствате достатъчно убедително и на двете.
 • Платените реклами са идеални за индиректен маркетинг – ако искате да “заредите” страница във Фейсбук с фенове, които наистина да се интересуват от тематиката, която им предлагате – използвайте платените реклами и няма да сбъркате. Същото важи ако искате да популяризирате фейсбук приложението си.
 • Има ефект върху онлайн репутацията ви – неуспоримо, ефектът е доста силен и както се казва може да уцелите “с един куршум два заека” чрез рекламиране на бранда и трупане на добра онлайн репутация покрай това.

Недостатъци:

 • Платените реклами са с нисък Clickthrough rate – за тези, които не са запознати с CTR фактора, ще обясня накратко. Пускате реклама във Фейсбук и изчаквате статистиките за деня. От тях виждате, че например банера има 1 000 000 импресии(т.е. видян е 1 млн. пъти от потребители на Фейсбук), но само 100 човека са кликнали на него. Много интересен феномен, при условие, че тук имаме демографско таргетиране.
 • За страниците и приложенията се изискват програмни умения – там ви е необходим добър програмист, който да разработи нещата така, както ги искате.
 • Статистиките на платените реклами са оскъдни – ако трябва да сравним нещата с Google AdWords, при Фейсбук все още са доста повърхностни и могат да възникнат въпроси за какво точно си плащате.
 • Фен страниците изискват много търпение и време – това важи и за приложения, които като функционалност и концепция имат аналози във Фейсбук. Да ангажираш вниманието е доста трудно начинание и ако смятате да правите реклама от днес за утре – Фейсбук не е вашето място.
 • Има ефект върху онлайн репутацията ви – тук ще отворя една скобка за странното поведение на българите, когато някой влияе негативно на онлайн репутацията им. Първата им реакция е да се опитат да издействат наказание или заличаване на всичко изписано от този лош човек, който говори лоши неща за тях. Това, разбира се, не е начинът, а и е дяволски трудно. Няма да влизам в подробности, но само ще ви кажа, че онлайн репутацията е нещо доста крехко и изисква специален подход за подобряване. Фейсбук може да ви помогне, но може и да засили негативния ефект върху онлайн репутацията ви, което зависи от реакцията ви в различни ситуации, с които ще се сблъскате.

Сещам се за още предимства и недостатъци, но като че ли тези са най-съществените, а и целта да ги изброя е най-вече за да можете да си отговорите на въпроса:

Дали си струва моят бизнес да се рекламира точно във Facebook?

Това, че Фейсбук е доста популярен сайт, може би най-популярната и посещавана социална мрежа, не означава, че задължително трябва да вложите куп пари и време за реклама там. Може да минете само с една официална страничка с автоматично публикуване на новото съдържание от сайта ви например. За да се решите да инвестирате във Facebook реклама трябва да сте сигурни в няколко неща:

 • Имате достатъчно време, т.е. не правите тази стъпка в последния момент
 • Има достатъчно потребители във Фейсбук, пред които искате да рекламирате бранда
 • Смятате, че чрез това, което предоставя Фейсбук ще можете да ангажирате тези потребители и да ги обвържете с бранда

Ако сте взели всичко това под внимание – продължаваме с подходите за реклама във Фейсбук, които може да изберете.

Преди това, обаче, трябва да ви кажа, че това, в кой или кои от подходите ще инвестирате, зависи само и единствено от това с какво време и пари разполагате. Оттам насетне остава да намерите правилните хора, които да ви консултират и да ръководят цялата инициатива.

Та… трите подхода са:

1. Реклама посредством Guerilla маркетинг;

2. Реклама посредством CPC платформа;

3. Реклама посредством програмни разработки.

Какво включват трите подхода поотделно?

Guerilla Маркетинг

Не е най-достъпният начин за реклама, но със сигурност е най-ефективен от гледна точка онлайн репутация, социална ангажираност и вирусен ефект.

Инструментите за подобен вид реклама във Фейсбук са добре познатите ни страници, групи, събития, споделяне на информация, изпращане на съобщения. Впрягането на почти всички от тези инструменти е задължително за да има ефект кампанията ви. А за да бъде ефектът отличен – необходими са специалисти, които да менъджират процеса, да комуникират с аудиторията, да се възползват от различните ситуации и да знаят технически как да боравят с този инструментариум. Доскоро намирането на такива хора у нас беше предизвикателство, но с все по-сериозния интерес към Фейсбук – все повече колеги започнаха да предлагат такъв тип професионални услуги.

Времето, което трябва да се отдели е доста. Всекидневно, по няколко пъти на ден трябва страницата или групата да бъдат снабдявани с интересно тематично съдържание, което администраторите да споделят до феновете или членовете. Събитията също изискват отделяне на време за администрация – дали там ще проведете игра, или ще анонсирате някакво сезонно(срочно) намаление – това няма значение. Постоянно трябва да хвърляте по едно око на това, което се случва във вашите социални общности и да реагирате своевременно.

Парите, които трябва да похарчите са въпрос на избор. Разходите ви зависят от това дали ще наемете мениджър на социални мрежи и социален стратег, които изцяло да ръководят имиджа ви в общността, или ще разчитате на собствения си нюх и виждания за да си направите подобаваща реклама. Моят съвет е първоначално да се доверите на професионалист, да се окопитите малко или много и да пробвате сами в някой бъдещ подходящ момент.

По правило при Guerilla маркетинга нещата могат спокойно да са и напълно безплатни за вас, стига да сте сигурни какво правите. Тук имате пълна свобода да замените време срещу пари или пари срещу време – зависи от кое в даден момент имате в излишък.

CPC Платформа

Както сигурно вече се досещате, става дума за платена реклама, която се разпространява във Facebook. Този подход е най-ефективен от гледна точка агитиране, което не търпи отлагане, анонсиране на срочни събития или първоначално натрупване на маса от заинтересовани потребители.

Инструментите, с които имате възможност да си послужите при този подход са ограничени до два вида рекламни платформи:

 • Facebook ads
 • RockYou ads

За мен това са двете платформи, които си струват и вършат работа. Опитвал съм с някой други, но не останах доволен – ако все пак имате с какво да допълните списъка, моля, напишете ми коментар под тази публикация.

Facebook Ads я коментирахме по-горе, но това, което мога като обощение да ви кажа за нея е, че си струва да си “поиграете” с настройките за да видите ефекта и да научите кой подход сработва и привлича потребителите да кликат върху рекламното каре.

Rock You Ads е рекламна мрежа, подобна на Google AdWords и GoogleAdSense. От тази гледна точка надали има нещо, което да се налага да конкретизирам около платформата, освен, че там нямате демографски филтри.

Времето, което отделяте тук е минимално – колкото да запишете 2 изречения рекламен текст и да качите една снимка за рекламното си каре. В последствие имате малко занимавки около бъзикането на демографските филтри, но това е всичко.

Парите, както се досещате, са обратно-пропорционални на времето. Въпреки всичко тези две платформи предлагат доста евтина реклама. Особено Facebook Ads при добро таргетиране ще ви излиза направо без пари. Всичко зависи от това колко добре сте направили нещата, така, че те да ангажират вниманието на правилните хора. Предлагам ви отново пъровначално да потърсите експертни услуги при изготвянето и таргетирането на рекламите.

Програмни разработки (приложения)

Да си дойдем на думата! Бих определил този подход като най-високо ефективен, но за определени типове бизнес. Със сигурност програмните разработки във Фейсбук не могат универсално да бъдат прилагани като рекламни инструменти.

Повечето сериозни програмни разработки във Фейсбук са направени с цел приходи от потреблението им или от реклама. Някой бизнеси обаче се усетиха и започнаха да пускат приложения.

Защо Facebook приложение?

 • Приложенията са особен вид профили. По-скоро приличат на хибрид между профилна и фен-страница във Фейсбук. Това им дава възможността да се възползват от всички опции, които една официална страница в социалната мрежа предоставя – кутии, форуми, контрол над потребителското съдържание, допълнителни менюта с авторски програмни разработки и пр.
 • Приложенията имат доста подробни статистически данни за тяхното влияние върху потребителите. Това дава отправна точка за подобрения по приложението и неговата маркетингова стойност.
 • Приложенията физически се хостват на Ваш сървър. Лесно може да правите нужните промени и допълнения по тях. Същевременно използват платформата Фейсбук с всичките й възможности и потребителска маса.
 • Приложенията имат вирусен ефект – ако са интересни или провокативни те ще се разпространят по-бързо във Фейсбук отколкото която и да е фен страница или профил. През приложението можете да каните хора, да се публикуват автоматични съобщения на стената Ви и пр. Това дава възможност на приложението да се саморекламира автоматизирано.
 • Съществува директория на приложенията, където може да присъствате. Всяко приложение може да получи и допълнителна популярност и статистичеки данни чрез системата Facebakers.
 • Приложенията може да се окажат изгодна инвестиция, защото може да са просто едно копие на сайта Ви с адаптиране на дизайна и интегриране на Facebook API-то, а не програмиране от начало на всичко.

Сигурно няма да мога да се сетя за всички преимущества на приложенията, но за момента според мен това е най-евтиното рекламно “оръжие”, което Фейсбук предоставя. Доста хора влизат само заради това във фейсбук – заради приложенията там. Те са разнообразни игри и викторини, съвети и късметчета, любопитни анкети и произволни отговори на въпроси, чатове и пр., и пр. Свободата е пълна.

Когато използвате Facebook за реклама, може да приложите някой от двата подхода:

 1. Инвестирате в реклама във Фейсбук, събирате тамошната си таргет аудитория и опитвате да я прехвърлите и задържите в своят собствен сайт. При този подход ви е необходим сайт със социални функции, като възможност за коментари, потребителски профили, обвързване със Фейсбук страница и пр. Отделно от това трябва да инвестирате в някой от по-горе изброените начини за реклама във Фейсбук. Това, което получавате обаче е лоялна таргет аудитория при вас, във вашата социална мрежа, където правилата определяте вие.
 2. Обратния процес – прехвърляте активната аудитория от сайта си към Фейсбук с цел да се възползвате от готовата социална платформа там. Това може да направите в случай, че нямате възможност за големи инвестиции за разработки в сайта ви, а същевременно искате да засилите неговата социална функция и да сте по-близо до клиентите си. Тук може чрез CPC реклама да привлечете нова аудитория към фен страницата си, където тя да получи отзиви за бранда ви.


Тази статия е разгледана общо 73 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Ангел Спасов 14.09.2011 на 7:58

  Здравейте,
  Прочетох и къде разбрах -къде не,но едно е ясно-моя бизнес е свързан с хора,кой творец,кой ръкоплескач.В тази линия и едните и другите се нуждаят да чуят и да се възползват от мен,респективно от услугите ми.А аз като среден разбирач, роден почти в средата на миналия век,явно се нуждая от млади воини въоръжени с лаптопи.

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *