Facebook buzz маркетинг примери

Няколко примера за вирусен маркетинг във Фейсбук, които сигурно ще са ви от полза:

Кампанията на IKEA, “Тагни и спечели”

“Forsman & Bodenfors” измислиха страхотен начин за мълва във Facebook относно продуктите на IKEA. Една от най-простите опции в социалната мрежа беше превърната в силен промоционален инструмент – тагването(отбелязването) на снимки. Условието на играта е елементарно: ставате приятел със собственика на магазина, той качва снимки на шоурумовете и който от неговите приятели пръв отбележи(тагне) някоя мебел от снимката я печели. Бюджетът е бил критично малък, но това не е спряло рекламистите да измислят перфектен BTL.

Кампанията на DIESEL, “Свързани с Фейсбук”

Очаквате ли, че след като накарате хората да купят от Вас и след като изпробват продукта Ви те ще споделят отзивите си за него? Това е истинско изкуство – да ангажираш до толкова вниманието на хората, че да ги подтикнеш да споделят впечатленията си. От “Дизел” са решили кардинално проблема – мериш дрехата и на момента може да споделиш своето мнение за нея във Facebook. Вижте как:

Кампанията на Mazda, “Drive Ville”

Любимите ми Фейсбук приложения, от които сме все още на светлинни години у нас, но ще му дойде времето. Мазда решават да промотират във Фейсбук своят модел Мазда 2 чрез фейсбук приложение-игра на име “Drive Ville”. В играта можете да покарате новата Мазда 2 сред най-различни писти, състезавайки се със своите приятели. Така трупате точки и може да си купувате различни екстри. Играта предизвиква силен вирусен ефект върху точната аудитория за този модел автомобили – младите хора, чиято първа кола може да е Мазда 2. Защо не?

Кампанията на Discovery, “Колонията”

Научих за “Колонията” от създателите на “Yes But No But Yes” и веднага реших да се присъединя. “The Colony” пресъздава пост-апокалиптичен сценарий на световни бедствия, които биха могли да ни сполетят. Ако решите да станете част от сценария, социалния експеримент на Discovery Channel ще ви вкара в специална симулирана социална мрежа, където приятелите ви ще ви пишат какво се случва с тях докато опитват да оцеляват, живеейки в страх, ден за ден. Звучи ли ви интересно? На мен ми беше доста забавно, опитайте.

Кампанията на сериала “True Blood”, “Чакането е шибано”

Определено, когато става дума за презентиране на сериали HBO знаят как да ни шашнат (буквално). Сериала ми е любим, но когато видях провокативната му рекламна кампания ме накара да се възхищавам на хората, които са я измислили. Ако сте запознати с темата, сигурно се сещате за скандала с Hashtag-а в Twitter #waitingsucks, който стана “тотален” вирус и влезе в масова употреба. След това се пръкнаха плакати с думата “VILF”, която тук не му е времето да обяснявам (има си Google за по-любознателните 🙂 ).
Какво обаче й е уникалното на кампанията във Фейсбук? Представете си да накарате близо 4 000 000 души всеки ден да отброяват дните до стартирането на третия сезон на някой сериал. HBO успяват. Дори след стартирането, до момента, това е една от най-активните фен страници с най-пишещите фенове, която съм виждал. Уверете се сами

Кампанията на HBO и (RED), “The Lazarus Effect”

Купи за да помогнеш на човек, болен от СПИН. Това е viral кампанията, която провеждат HBO и (RED), носещата името “Ефекта Лазарус”. Когато се присъедините към страницата на (RED) имате няколко възможности да помогнете в кампанията: да споделите видео история или бадж в профила си, да напишете история или да купите някоя или някои от стоките в (RED) Shop-а. Всичко това става бързо и лесно чрез страницата на (RED) във Фейсбук, която наброява над 500 000 човека. Ако сравним нещата с горната кампания на сериала, броят на почитателите на двете страници има притеснителни разлики. Ако искате да се присъедините към благотворителната кампания – клик тук

Кампанията на Бенджамин Мур, “Попитай експертите”

Бенджамин Мур изпрати куп експерти в сферата на интериорния дизайн, цветоусещането и рисуването при тълпите от хора във Фейсбук. Ако имате въпроси относно цветовете в стаята си – питате експертите. Ако имате дерзания какви мебели да купите – питате експертите. Ако искате перфектната картина за стената във всекидневната – питате експертите. В специалната мултимедийна програма във Фейсбук вие не само може да контактувате с експертите, но и да ги видите в действие, да разгледате тяхното портфолио и дори да качите своя декорация или картина за да поискате тяхното мнение. Ако искате да питате експертите – клик тук

Разбира се примери още колкото искате. Истината е, че скрития потенциал на Facebook излиза на повърхността лавинообразно и вирусно, когато маркетинговата ви кампания едостатъчно хитра и иновативна, но най-вече – социална.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.