Networked Blogs, Facebook, RSS и аудиторията на блогът

personal-questionsНеотдавна написах публикация, в която сравних накратко Facebook фен страниците и Facebook групите. Тогава темата беше поставена така, че не обърнах особено внимание на факта, че и страниците и групите могат да насочат вниманието на аудиторията към информационен ресурс извън нашия сайт. Сайтът ни може да отиде на втори план, като второ ниво на информация, което измества фокуса към социалната мрежа и представянето ни там.
Особено, когато става дума за блог е по-добре той да е на първо място, а след това да е социалната мрежа или който и да е друг източник на информация. Как да постави блогът си в центъра и как да го направите с помощта на различните източници на трафик?

По-надолу ще намерите информация и различни възможности за популяризирането на блогът ви чрез няколко от актуалните източници на трафик. Надявам се по този начин да ви помогна да намерите правилната стратегия, по която да водите ефективно своят блог, така че той да се разраства и да изгради една положителна онлайн репутация.

Блоговете и Facebook

Както по-горе обясних – не наблягайте толкова много на социалните мрежи и опитвайте да задържите посетителите си възможно най-много в блога си. Сигурно усещате, че навлизам в една много противоречива, комплексна и стряскаща тема, която може би на първо четене има съвсем прост отговор:
“След като имам блог и съществуват социални мрежи, защо да се замислям на кое да наблегна, като мога да акцентирам и на двете за да популяризирам по-добре съдържанието в сайта си?!”

Защо обаче НЕ можете да акцентирате и на двете:

 1. Защото и във фен страницата, и в групата, и в блога ще поднасяте сравнително еднакво съдържание на сравнително една и съща аудитория – това е отегчително. Не го правете. Не пускайте линк към новите неща от блога си във фен страницата или групата си или ако го правите, правете го максимално рядко – никой не иска да чете едно и също нещо по два пъти на две различни места. Така често може да изглеждате изчерпани откъм интересно съдържание, което да споделите;
 2. Защото блогът ви надали ще стане по-посещаем от Facebook. Съгласете се, че каквито и заклети фенове да имате, те надали ще отнемат толкова време от ежедневието си, колкото отдават на Facebook. Синята социална мрежа винаги ще си присвоява едно прилично парче трафик от този към блога ви, ако организирате една добра фен страница или група в нея. Ако например настроите “Notes”(“Бележки”) във Facebook да публикуват автоматично статиите от блога чрез RSS, смятате ли, че посетителите ще имат потребност да посетят сайта ви?
 3. Защото фен страницата(групата) във Facebook и блогът дават различни неща на аудиторията. Защо имате фен страница или група във facebook? За да вкарате още 10,20,200,2000,20000 човека трафик? Да? Грешен отговор! Тези “продукти” на Фейсбук имат за цел да ви улеснят в контакта с аудиторията. Там смисълът е да комуникирате с живите хора. Блогът дава информация, а във Facebook научавате как се приема тя и как можете да я оптимизирате в бъдеще. Например идеята за тази статия, която в момента четете, дойде от читател на блога, който ми предложи темата чрез Facebook;
 4. Ако вие искате трафик от социалните мрежи не се заблуждавайте, че и те не искат същото от вас. Разликата е, че винаги те са по-подготвени.

В стратегията си за развитие на блогът, Фейсбук може да се ползва в някой от следните варианти:

 • Като източник на “свеж” трафик – това е най-лесният вариант. Просто пействате линкове към новите неща от блога или използвате някоя услуга за автоматизирано постване, като Networked Blogs например, за която ще стане дума по-късно. Не ви препоръчвам този начин на използване на социалната мрежа – той има най-слаб ефект;
 • Като начин за лесна комуникация с аудиторията – това, което всъщност ви препоръчвам да изберете. Все пак такава е и основната идея на Фейсбук – да осъществи удобната комуникация между потребителите;
 • Като допълнение на блога ви – както сигурно знаете фен страниците могат да се модифицират и в тях да се добавя програмен код, който да допълни сайта, за който се отнасят. Този вариант не е практика за блоговете, и освен ако нямате някакво порфолио за показване, надали ще си струват усилията и вложените средства в подобно начинание.

Често комбинацията от втората и третата точка могат да се комбинират, когато блогът значително се разрастне като структура (категории, под-категории).

Блоговете и Интернет услугите

Нека накратко посочим няколко добри източника в популяризирането на блоговете:

 • Google Blog Search – много полезна и малко използвана в България търсачка в блог съдържанието. Дава бърза хронологична информация, която може да бъде лесно филтрирана според нуждите ви;
 • Google Search – стандартната търсачка, която всички познаваме. Поставям я като отделен източник, защото там освен индексации от блогосферата има и резултати от всички други сайтове в Мрежата. Там се индексират и фен страниците, и групите от Facebook и постове от Twitter и какво ли не. По този начин можете да вкарате в един интересен кръговрат посетителите: Google резултати -> Twitter препратка -> Facebook Бележка -> Вашият Блог. С други думи докато човека стигне вече е загубил търпение;
 • Социални мрежи – знаем ги всички. У нас лидерите са facebook и twitter. Пак ще ви посъветвам: НЕдейте само да поствате линкове към новите неща от блога ви! Дори изобщо не го правете! Накарайте хората да бъдат любопитни, отклонете вниманието от социалната мрежа и го насочете към вашият продукт – блогът ви. По-долу ще обърна внимание на една друга вече набрала популярност социална мрежа – Networked Blogs;
 • Абонаментни онлайн услуги – най-популярната е RSS. Тя всява панически страх, шок и ужас за доста български интернет потребители. Изглежда нещо отвратително сложно, с което може да се справи само средно ниво програмен спец. Е, не е така. RSS ви улеснява и спестява доста време при сърфирането в Мрежата. Който още не е пробвал, нека опита и ще се убеди сам. Има и други абонаментни услуги, които ви позволяват да следите актуалните теми в няколко сайта. Такива са агрегаторите като например feedburner.

Разбира се има куп други източници на трафик, но ще наблегна на тези, защото са често използвани и може би най-значими.

Ок! Всеки от тези четири източника, с изключение на RSS, може да отклони вниманието от блогът ви, защото всеки от тях взима наготово някакъв контент(информация) и го показва извън сайта ви (и то с ваша помощ). В това няма нищо лошо на пръв поглед, но нека си представим една такава ситуация:
Ако аз следя новите ви публикации чрез Facebook фен страницата ви, то има много голяма вероятност да пропусна някои от тях, защото нямам възможност постоянно да следя всичко на фен-стената. Ако обаче се абонирам за RSS няма да има проблем винаги да знам кое е новото, което не съм прочел. В такъв случай трябва да ме убедите, че RSS е правилният избор и това няма как да стане, ако сте превърнал(а) фен-страницата в някакво негово подобие (т.е. ако поствате там всичко ново от блога си и нищо повече).

По-надолу ще видите, че всички източници на трафик са “снабдители” на свеж трафик, но и “крадци” на редовни посетители. Всяка социална мрежа или абонаментна услуга, всяка търсачка и всеки онлайн сайт търсят едно и също – трафик. За един блог обаче е важна онлайн репутацията и трафикът трябва да отговаря на специфични изисквания за професионална насоченост, лоялност и активност на потребителите. Трябва да използвате социалните мрежи и другите източници в тази насока.

Както ще видите моят блог е свързан към услугата на Networked Blogs. По-долу ще споделя някой изводи от практиката ми.

Блоговете и Networked Blogs

В началото, когато Facebook стартира услугата “фен страница”, от нея можеха да се възползват само известни в публичното пространство личности и организации. Тогава блогърите имаха възможност да ползват една сравнително “млада” услуга, наречена Networked Blogs.

За какво се бори Networked Blogs?
За трафик. Networked Blogs организира блогосферата, като може да се използва и като посредник за Facebook фен страниците или профила ви. За да стане по-ясно: Networked Blogs обединява една голяма част от международната блогосфера и всеки потребител там може да “следи” (“follow”) любимите си блогове. Оттам нататък Networked Blogs споделя автоматично вместо вас новостите в блога ви, но НЕ в реално време , а на определени интервали.

Networked Blogs е социална мрежа, която обаче е насочена основно към вашата фен страница или профил във Фейсбук за да (както казват създателите на тази услуга) получите допълнителна възможност да популяризирате блога си. Дали е така обаче?
Ето един бърз пример за моя блог в Google. Когато търся по “Блог на Иво Илиев” в първите 5 страници не присъства нито един резултат от Networked Blogs. Други са обаче резултатите при търсене по “блог на иво илиев networkedblogs” – там имаме индексации на страницата ми в Networked Blogs още на първа страница.

Networked Blogs се явява поредното RSS-подобие, където отново има вероятност аудиторията ви да пропусне да види нещо ново от блога ви, просто защото не може да го следи денонощно. От друга страна надали някой ще предпочете тази услуга, вместо далеч по-удобният Google Reader, където може да чете чрез RSS.

Така спокойно мога да потвърдя горните си писания и да направя заключението, че Networked Blogs е по-скоро в услуга на себе си и Facebook, отколкото на блогът ви. Чрез него Facebook взима лесно и наготов контента от блога ви, поства го във фен страницата ви и по този начин отегчава редовните ви посетители.

Защо да използваме Networked Blogs?
Вероятно тук вече ви обърках. Хем две изречения преди това писах, че тази услуга не струва, хем сега обяснявам защо е добре да я използвате. Веднага ще внеса яснота – по-горе написах, че както Networked Blogs, така и останалите видове източници на трафик са силно уръжие за промотиране на блога и вкарване на свеж трафик от хора.

От друга страна RSS абонирането в очите на повечето български потребители е ужасното IT чудовище с неясен произход, за което не знаем дали хапе или не, но ни е страх да си го гледаме в двора. У нас все още няма утвърдена култура в такива абонаментни услуги. Затова е добре да напомняте във Facebook за блога си чрез автоматичните постове, които ботовете на Networked Blogs правят. Идеята, както и по-горе казах, е, че за да е “жива” фен страницата Ви трябва тези авто-постове спрямо останалия обем съдържание да са една миниатюрна част, т.е. да не са в никакъв случай акцентът.

Нека обобщим какви са ползите от Networked Blogs:

 • Много полезно средство за промотиране на “млади” блогове – чрез Фейсбук можете да известите познатите си за новият блог. Автоматично съобщение ще получат голяма част от техните приятели, когато започнат да следят блога чрез Networked Blogs. Така ще обхванете достатъчно голяма публика първоначално, която да поканите в новия си блог;
 • Удобно е при автоматичните напомнящи съобщения на стената на профила ви или във фен страницата във Фейсбук. Така ще напомняте на посетителите ви, които не са свикнали да ползват RSS, за всичко ново в блога, но има и вероятност да пропускат някой от новините;
 • Можете да поставите джаджа, с която да се изфукате колко много хора ви следят чрез тази услуга. На пръв прочит звучи надменно, но всъщност чрез тази джаджа ще натрупате повече хора, които да ви следят и да бъдат известявани за ново съдържание;

Блоговете и RSS

В почти всички случаи, когато стане дума за блог се сещаме за тематично съдържание. От тази гледна точка, когато един блог започне да се утвърждава, трябва да се обърне основно внимание не толкова на привличането на нови посетители, колкото на увеличаването на редовните. Нещо, което е идеален помощник в случая е RSS емисията или както я наричат “хранилката”, чрез която можем да следим всичко ново, което не сме прочели от съответния сайт.

Как да подтикна аудиторията си към RSS абонамент?
Ако ви интересува предимно българска аудитория можете да предприемете следните действия:

 1. Направете специална статия, където накратко обяснявате какво е RSS и какви са неговите предимства;
 2. Направете помощна статия, където обяснявате как хората могат да се абонират за вашият RSS;
 3. Публикувайте банер или банер-икона, като наблегнете на това, че абонамента е безплатен и неограничен;
 4. Добавяйте допълнителна полезна информация, която да се вижда само от RSS абонати и информирайте всички за това;
 5. Провеждайте микро игри свързани с абонамента за RSS;
 6. Потърсете обратна връзка от потребителите и направете тема с техните положителни отзиви от използването на RSS.

Ако успеете да осъществите всички точки, със сигурност Facebook страницата или групата ви няма да е нищо повече освен генератор на свежи посетители и чат платформа за феновете на блога.

Какво знаем дотук?

 1. Създавате блог и първата ви задача е да го напълните с тематично съдържание;
 2. Промотирате блогът на стената на личния си профил във facebook за да може да подтикнете вашите познати и приятели към непринуден разговор за предимствата и недостатъците на сайта. Така ще си направите едно безплатно мини-проучване от първоначалната ви аудитория;
 3. Съобразявайте се със съветите, които получавате от facebook приятелите си и продължете с “зареждането” на блога със свежо съдържание;
 4. Следете blogsearch.google.com , както и резултатите по ключови думи в Google. Първоначално наблегнете на 2, най-много 3 основни ключови думи или фрази, които следва да присъстват поне веднъж във всяка нова публикация. Обърнете внимание на бранда от самото начало! Под “бранд” може да се разбира вашето име, на продукт или на организацията ви, но трябва да сте наясно точно кое ще промотирате най-вече. Не може да промотирате и трите, затова изберете кое ще е акцентът;
 5. Потърсете други тематични блогове, с които да обмените препратки. Със сигурност ще намерите сайтове, които да допълват съдържанието на вашия – възползвайте се от това и дайте повече на посетителите си;
 6. Не се хвърляйте на Facebook, преди да сте сигурни, че наистина не му е дошло времето. Например не е логично да правите фен страница или група във Фейсбук ако в блога ви няма нито един или има само няколко коментари;
 7. След като направите фен страница, помислете каква трябва да е нейната роля – “снабдител” на свеж трафик към блога, улеснен начин за обратна връзка или допълнение;
 8. Поканете посетителите да се абонират за RSS и следете как се движи броят абонати. Намалете постепенно препратките от Facebook към блога и наблегнете на обратното чрез Facebook Widgets например.

Всички социални услуги в Интернет не бива да бъдат приемани като носещи трафик средства, а като инструментариум, с който изграждате своята онлайн репутация, като начин да се докоснете до аудиторията си, като метод за създаване на доверие и постоянство. Замислете се кои цифри са по-важни за вас и за популяризирането на блога ви? Дали това са новите посетители, които трябва да спечелите за да влизат отново или лоялните посетители, които вече сте спечелили и те ви се отблагодаряват с мълва за вас. В различен етап от развитието на един блог отговорът е различен – понякога са ви необходими повече нови посетители, понякога искате да изградите по-голяма аудитория от лоялни читатели…

Трябва във всеки един момент да обръщате внимание и на двата вида посетители – новите и лоялните, като първите трябва да опитвате да трансформирате във вторите. Именно за това са ви нужни не просто средства за привличане на трафик, а инструменти за преобразуване на този трафик в постоянен и сигурен. Тези инструменти обаче няма да имат никакъв ефект върху аудиторията, ако блогът ви не струва. Ако обаче всичко е наред, лоялните посетители ще ви се отблагодарят не просто със сигурен трафик, а и с реклама на блога от уста на уста. Лоялните посетители ще са най-ценни, защото те ще създават най-силното ви рекламно оръжие – мълвата.

Вярвам, че посочените по-горе съвети са валидни както за лични, така и за корпоративни блогове. Практиката ми е показала, че по този начин, чрез своя блог вие имате едно положително лице и изградено доверие към това, с което се занимавате.

И все пак не правете грешките, които другите правят. Не приемайте, че има някакъв шаблон на успеха, който е нужно просто да прочетете, реализирате и той да заработи. Ситуациите, нагласите на хората и средата са винаги строго индивидуални и трябва да се научите да бъдете гъвкави. Тези няколко съвета по-скоро са за да ви насочат как да си служите с няколко популярни безплатни услуги, с които разполагате, но детайлите ще трябва да разберете и анализирате сами и да уравлявате ресурсите, с които в даден момент разполагате разумно.

Какво не трябва да правим?

 • Не очаквайте, че блогът ви е неповторим и единствен. Напротив, блогосферата се развива с шеметна скорост и конкурентите ви, също както вас, не са по-малко информирани;
 • Не разчитайте на случайности. Не си позволявайте да налучквате темите, които аудиторията ви ще иска да чете. Не разчитайте, че някой просто така ще ви забележи и ще покани приятелите си да четат блога ви. Не пропилявайте рекламните си бюджети хаотично;
 • Не мислете, че аудиторията сама ще дойде или, че има потребност да ви рекламира по какъвто и да е начин. Аудиторията не се интересува от вас, докато не откриете начин, по който да я “докоснете”, с който присъствието ви да е запомнящо се и асоцииращо се с нещо положително. “Подкупвайте” аудиторията на блога с качествено съдържание – не количествено, не визуално, не атрактивно или скандално, а КАЧЕСТВЕНО! Само така ще получите респект и доверие;
 • Не очаквайте, че в колкото повече социални мрежи присъствате, толкова ще е по-добре това за блога ви. Има разлика между присъствие, участие и комуникация. В социалните мрежи има много присъстващи брандове, чиито акаунти са “мъртви”, с неактивна аудитория, превърнати в подобия на RSS. Има и много участници, които са активни по дадени теми и по този начин по-дискретно асоциират своят бранд с тези тематики. Има обаче и хора, които разчитат на социалните мрежи за комуникация с аудиторията си – нещо, което е заложено в понятието “социална мрежа”. Правете разлика между “социална мрежа”(комуникация) и “социална медия”(информация);
 • Не очаквайте хората да са наясно какво им казвате чрез блога си. Подтикнете ги да задават въпроси и да ви критикуват. Това не е лошо, това ще ви помогне;
 • Не се заблуждавайте че многото посещения са добра онлайн репутация. Ще ви дам пример с онлайн таблоид – там посещенията са винаги до небето заради скандалната информация, която се бълва постоянно. Как обаче се приема таблоида в интернет пространството? Надали резултатите ще са така положителни, както при броят посещения.

Сега забравете всички съвети, които съм ви дал в тази публикация!

Те не са толкова важни, колкото съветите, които аудиторията ви ще ви даде.

Успех с блоговете и ако има какво да добавите се възползвайте от формата за писане на коментар под темата.


Тази статия е разгледана общо 14 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

1 Коментар

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Мениджмънт на онлайн репутацията като мотив за промяна

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *