Богатство от възможности в Google Wave чрез “Приложения” (Extensions)

Ако трябва да преговорим накратко: в Wave има два вида софтуер, който може да използвате:
– Ботове(роботи)
– Приложения(extensions), които излизат като иконки с опции по време на вашите разговори, като тези опции се наричат още Джаджи(gadgets)

Приложенията улесняват възможностите ви за споделяне на различни видове медия и за разговор, поради което са нещо изключително важно при излозването на Wave. Extensions за мен са останалите 50% от функционалността на Google Wave, като процентът постоянно нараства в тяхна полза, защото процесът по създаване на приложения е отворен и достъпен за всички уеб девелъпъри.

В тази публикация ще ви запозная с Приложенията в Wave и ще ви покажа как само в две бързи стъпки можете да инсталирате или изтриете всяко от тях.
Какво представляват приложенията?

Това може да са игри; софтуер за вмъкване на геогравски карти, снимки, файлове; програми, форматиращи различни кодове и команди; “четци” на различни файлове; авто-информиращи програми; видео чатове; онлайн конференции и пр., и пр.
Казано накратко – Extensions са полезни програми в Wave. Но за разлика от други програми, които сме свикнали да инсталираме на операционната си система, тук инсталацията на всеки Extension става с точно един клик (както и изтриването).

Как да добавите Приложения?
В интернет има много приложения, но препоръката ми е да ползвате само тези, които са одобрени официално от Google.
Google Wave има специална група за Extensions(приложения)
, в която има списък с всички одобрени и възможност да се инсталирват/изтриват. Ето как можете да стигнете до тази група и да изберете подходящи за вас приложения:

 1. В модула “Contacts”(повече информация за този модул има тук) натиснете бутона + в долния десен ъгъл и запишете адреса: google-wave-extensions@googlegroups.com . След това натиснете Enter от вашата клавиатура. Адреса ще се добави като нов контакт, който можете винаги да използвате в бъдеще.
 2. Кликнете на новият контакт google-wave-extensions@googlegroups.com и ще се появи изскачащ прозорец с бутон “Group Waves” – натиснете този бутон и ще видите всички Extensions, за които Google групата са писали.

Освен като контакт, можете да добавите групата за приложения и като част от Основното меню(повече информация за този модул има тук), в менюто “Searches”. Там можете да направите нов запис с Query: group:google-wave-extensions@googlegroups.com.

На картинката по-долу съм показал как можете да достигнете до групата за приложения чрез стандартно търсене в Google Wave.
wave-extensions1

След като инсталирате Приложения – къде могат да се използват те?

Както по-горе обясних – след като инсталирате приложения, тези приложения се появяват като бутони-иконки, наречени Gadgets(джаджи). Джаджите са е появяват като иконки в менюто, когато пишете ново съобщение в някоя вълна. Ако не ги виждате в менюто кликнете на иконката с многоточие и те ще се появят в падащ списък, както е показано на картинката:
wave-extensions2
Желая ви приятна комуникация с вашите нови джаджи в Wave.
Съвсем скоро в този блог ще намерите още полезна информация за Wave – интерфейса и възможностите на тази нова платформа за комуникация, която Google ни предоставят.
Можете да следите блога чрез RSS.


Тази статия е разгледана общо 7 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Google Buzzици

 2. Rumen Vurbanov 25.01.2010 на 16:22

  A nqkoi moje li da mi prati invite za google wave?

  Reply
  1. admin 25.01.2010 на 16:33

   Пратих номинация на мейла, който си посочил към коментара си. Очаквай скоро поканата от Google 🙂

   Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *