Намерете своите приятели в Google Wave. Организирайте контактите си

Най-“пъстрите” с опции модули в Google Wave ще ви се сторят основното меню (модул 1) и менюто за контакти под него.

В Wave може да има два типа контакти:

 • С други потребители
 • С ботове

Ботовете улесняват комуникацията между потребителите, като веднага ще ви препоръчам няколко бота, които смятам, че ще са ви от полза на този етап:

 1. Bouncy /адресът му е bouncy-wave@appspot.com/ – разкарва други ботове от вълната чрез командата bouncy:adres_na_bota
 2. Link Easy /адресът му е link-easy@appspot.com/ – има много полезни функции, които ще са ви от голяма полза при публичните вълни
 3. Bit.ly Bot /адресът му е bitly-bot@appspot.com/ – съкращава всеки публикуван URL чрез www.bit.ly
 4. Sweepy /адресът му е sweepy-wave@appspot.com/ – чисти всички празни публикации от вълната

Ботът Public
Не случайно обръщам специално внимание на бота на адрес public@a.gwave.com. Когато започнете нова вълна с него или го добавите във вече започната вълна, тази вълна става публична, видима за всички потребители в Google Wave.

Още над 100 бота ще намерите тук:
Google Wave Wiki: Bots

На същото място ще откриете и информация за статуса и разработчиците им.

Как да добавите нов контакт?
На този етап е доста трудно с обещание от Google това да се промени съвсем скоро. Контактите се добавят на ръка, ако знаете точният адрес. Всъщност е достатъчно да заете Nickname-a на ваш приятел, да допишете след него @googlewave.com и готово. Примерно ако търсите човек с nickname “ivan”, значи неговия адрес в Google Wave e ivan@googlewave.com.

google-wave-contacts
Адресите се записват чрез натискане на бутона + най-долу в модула за контакти. Ще се появи прозорец, в който можете да запишете адреса на бота или потребителя(виж на картинката по-горе). След натискане на Submit контактът се добавя в списъка с останалите ви контакти.

Другият голям недостиг на Google Wave е невъзможността контактите да бъдат сортирани по различни критерии или организирани в папки. Бъдещото обвързване на Google Contacts с Google Wave ще позволи това, а дотогава може да използвате полето за търсене в най-горната част на модула.

В “Contacts” е предвидена и друга удобна възможност – да направите бърза редакция на личните си данни в Google Wave. Необходимо е само да кликнете върху своята снимка (точно над полето за търсене) и след това на “Edit Profile” от изскочилия прозорец.

Какво да правя с контактите си?
Имате няколко възможности:

 • Кликвате върху някой от контактите на потребителите и след това, то изскочилия прозорец избирате New Wave бутона – това автоматично ще създаде разговор между вас и този потребител
 • Кликвате върху някой от контактите на потребителите и след това, то изскочилия прозорец избирате Ping – това е най-ефективния начин да “накарате” този човек да види, че го търсите, защото разговорът ви ще се пренесе в отделно малко чат прозорче. Ако човекът, който Ping-вате не е онлайн в момента, вашият ping ще се пази докато той не влезе в Wave и не го види. Веднага щом прекратите разговора чрез Ping, той ще се трансформира в нова вълна и ще влезе във Inbox от основното меню (виж Модул 1)
 • Кликвате върху някой от контактите на потребителите и след това, то изскочилия прозорец избирате Recent Waves – това ще ви покаже всички вълни, в които участвате вие и вашият приятел
 • Ако “хванете” с десен бутон на мишката някой от контактите, можете да го завлачите и пуснете в някоя вълна (в Модули 2 и/или 3) – така ще го направите част от нея, независимо, че не е писал. Това ще се отрази във вашите Recent Waves.

Мисля, че с това описах всички особености и възможности на модул “Contacts” в Google Wave. Този модул със сигурност ще стане доста по-функционален в бъдеще, затова нищо чудно след месец-два тази информация вече да не е съвсем актуална или най-малкото пълна.

Ботовете в Wave, за които писах по-горе, са една много интересна тема, върху която ще се спра още няколко пъти в следващите си публикации. Следете блога (например чрез RSS?) 🙂


Тази статия е разгледана общо 14 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

1 Коментар

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Богатство от възможности в Google Wave чрез „Приложения“ (Extensions)

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *