Фен или Член във Facebook?

Това, което ще прочетете по-долу е:

Интересно. Или поне се надявам да съм го представил най-пълно и интересно за вас. Доста хора използват Facebook, но надали го разбират напълно. Затова по-рано описах и няколко възможности на Facebook, от които можете да се възползвате;

Вдъхновено от една много интересна за мен статия на Тодор Христов в сайта на Нова Визия. Препоръчвам ви да прочетете материала, струва си;

Важно, защото социалните мрежи са вече част от маркетинговия микс и ако искате наистина да градите своята онлайн репутация и присъствие неможе да ги пренепрегнете. Дори напротив – трябва да ги познавате доста добре;

Написано от мен. Не искам да се правя на голяма работа, а само да споделя малко опит за нещо, което ми е интересно;

Няма никакви картинки 🙁 Само текст и надеждите да имате време да го изчетете, защото си е дългичко…

Няма нещо, което да е по-социално във Facebook от Групите. Групите са общества, обединения от хора, които имат нещо общо и искат да знаят повече за него и един за друг. Места, където се комуникира и споделя. От тази гледна точка ако някой каже, че групите са по-затворени от фен страниците ще е в голяма заблуда.

Групите във Facebook са доста отворени места – всеки показва себе си, всеки пише от свое име, знае се кой точно е администратор и кой точно изпраща съобщения до членове на групата. Всичко е прозрачно и “отворено”.

Групите във Facebook СА “видими” за търсещите машини. За не съм голословен – ето резултатите в Google.bg за групата, която поддържам.
Групите от Facebook СЕ индексират в Google. Но дори и да не беше така: това носи колкото недостатъци, толкова и предимства. Да си представим следната ситуация: Потребител “А” има фен страница, Потребител “Б” има група. Двамата са конкуренти на един и същ пазар и имат една и съща целева аудитория. Потребител “К” се интересува от бизнеса на потребителите “А” и “Б” и търси в Google по ключова дума името на този бизнес. Да предположим, че фен страницата на потребител “А” се е индексирала по тази ключова дума в Google и потребител “К” я вижда в резултатите от търсене. Сами преценете каква е вероятността този потребител да кликне точно на резултата с фен страницата. Според мен е по-вероятно да кликне на някой от другите резултати към сайтове на фирми в бранша, отлкото на резултата на фен страницата. Та той не е фен! Той изобщо не е фен! Човека просто търси от кой да си купи или да получи информация за стоката или услугата – нищо повече. Ок, наистина може би е добър имидж за бизнеса на потребител “А” ако потенциалните му клиенти видят, че има фен страница на неговата фирма във Facebook и еди-колко-си човека са фенове на тази фирма... какво от това? Така или иначе ако един потенциален клиент иска да се довери на фирмата може да действа по два начина: да потърси повече информация от фирмения сайт или да се свърже със служител. За това не е необходимо да става фен.

Да предположим обаче, че този човек(потебител “К”) няма регистрация във Facebook и иска да стане фен в страницата на потребител “А”. Трябва първо да се регистрира. Всъщност нещата са същите и при групите – пак се изисква регистрация. И в групите и във фен страниците във Facebook съдържанието е достъпно за всеки, независимо дали е регистриран или не. Като говорим за достъпност сигурно ще кажете, че фен страниците са с предимство заради възможността да си изберете кратък URL. Ще ви оборя с чудото, наречено bit.ly

Фен страниците обаче предлагат нещо много готино – постоянен спам.
Не, няма място за притеснение – нека ви обясня!
Как реагирате на нежеланите съобщения на е-мейла си? Изтривате ги нали? Ядосвате се, вероятно сте придобили навика да ги игнорирате подсъзнателно. А какво правите ако подателите на тези нежелани съобщения продължат да ви пращат нови и нови? Подавате сигнал са спам, бесни сте и с право!

Замисляли ли сте се колко е грешно е да направите фен страница и да започнете да “бълвате” през пет минути реклами, реклами, реклами… Веднага ще ви дам за пример националните медии като Нова Телевизия и БиТиВи, които точно това правят . Моля приемете моя скромен съвет:  те са големи медии, респектиращи структури, пример за бизнес модел и подражание – НЕ взимайте пример оттехните фен страници във Facebook! Ок, феновете са абонати на страницата ви, защото са си фенове и искат да научават повече за вас, но да им paste-вате най безцеремонно само линкове от сайта си не е начина – като искат ще си го посещават директно него, не е нужно да го посещават през Facebook, нали?

Та какво от това, че съобщенията от стената на фен страницата излизат на стените на феновете им, след като те могат да си „закарат” курсора на мишката вдясно, да кликнат „Скрий” и повече никога да не видят нищо от фен страницата(аз така съм направил за доста фен страници). Това ми напомня да ви кажа доброто старо „размерът не е от значение”. Важно е качеството, а не бройката фенове, т.е. вариантите са два:

 • Те са фенове и на организацията/личността/бизнеса и на фен страницата му;
 • Те са фенове и всичко свършва дотам.

Какво обаче ни дава всъщност групата във Facebook? Всъщност – защо изобщо да е във Facebook? Защо да има бизнесът ви или дейността ви група там, или страница (впрочем профил на фирмата или организацията ви неможе да имате според условията за използване на Facebook), или каквото и да е? Защо не е например другаде – в Twitter, Hi5,Fanopic или където и да е? Изборът е наистина богат.

Истината е, че трябва да имате група във Facebook. Трябва да имате и фен страница, и блог в Twitter, и фен тема във Fanopic, и профил в Hi5 и … на колкото може повече места. Защо да хабите време за това брутално сърфиране из социалните мрежи? Защото различните хора ползват различни начини за комуникация в различни уеб платформи и в колкото повече от тях участвате и вие, презентирате бизнеса си и контактувате с таргета си – толкова по-добре за вас.

В крайна сметка присъствието ви във възможно по-голям брой социални мрежи ще ви осигури и повече източници на трафик. След като видите статистиките на сайта си за тези източници на по-късен етап сами ще прецените дали и кои да отсеете и да игнорирате, като прекратите активността си в тях.

Но нека се съсредоточим отново върху дербито между Групите и Фен страниците във Facebook . Ето какво казва Facebook консултантът Мари Смит:

“И за Групите, и за Страниците, трябва лично да следите активноста на всеки и всички. Няма апликация(приложение) или опция във Facebook, която да ви уведомява, когато някой коментира нещо на стената на Вашата Група или Страница, когато се публикуват препратки/снимки/видео, добавя се форум-дискусия и пр.”

Според Мари Смит също трябва да имате и двете – една група и поне една фен страница. Предложете в групата във Facebook помощ и поддръжка на клиентите, отворени дискусии за обмяна на опит и мнение(т.нар. testimonials), дайте им възможност сами да презентират продукта и да дават мнение, макар и понякога негативно. Във фен страниците следете заинтересоваността им към бранда и онлайн присъствието ви като цяло; насочете ги към вашия бизнес, но не ги ядосвайте или отегчавайте.

Хората трябва да има на кого да се доверят. Особено в Интернет. Особено у нас. За да се довериш на някого трябва да го познаваш, да имаш представа какъв човек е. Да знаеш, че срещу теб стои специалист, лидер в своя бизнес – някой, който ти вдъхва доверие. Това очаква от вас бъдещия ви клиент в Интернет(е, не съм го питал – вие го питайте). Приемете групите във Facebook като начини за конферентен телефонен разговор между потребителите. Там връзката е доста близка и трябва да знаете как да я осъществявате правилно.

Аз лично съм гледал (в ролята си на администратор) да не досаждам по никакъв начин на феновете във фен страницата на BulArts.com във Facebook. Там логиката е следната – след като тези хора са фенове на сайт за изкуство – нека получават изкуство във фен страницата! Да им даваме това, за което са станали фенове във Facebook! Затова там през цялото време поствам интересни линкове към статии, уроци и снимки на тема изкуство. В групата на BulArts.com пък очаквам да се осъществи контакт с хората, които се занимават с изкуство и хората, които ползват сайта. По линия на групите много от посетителите на BulArts.com писаха лични съобщения за мнения, препоръки и помощ във връзка със сайта. Членовете на групата започнаха да използват галерията й и да публикуват в нея свои творби, а през цялото време аз имам ангажимента да съм техният гид в BulArts и да ги информирам за най-новите творби, творци и събития. Тази моя роля на “жив RSS” в рамките на Facebook групата доведе до повече лоялни посетители и обръщане на внимание на тези хора. Те не са били третирани като трафик никога и затова не се чувстват като цифри от някоя сайт статистика.

Така, че моят извод е, че ако искате да достигнете повече до хората от целевата ви аудитория – използвайте активно Facebook групата. Ако искате да градите онлайн репутация – използвайте активно Facebook фен страницата. Групата ще ви даде възможност да изпратите лични съобщения от вас самите към всички други членове. Те ще получат директно това съобщение в своята лична поща във Facebook и ще знаят кой точно е подателя. Фен страницата ще ви осигури по-добър демографски профил на аудиторията ви – така ще направите изводи за съдържанието на сайта си, за начините за рекламирането му и пр.

Сега ще ви помоля да забравите напълно моите изводи, защото те са си мои! Направете си ваши! При вас нещата може да стоят по различен начин, което е в реда на нещата.
При всеки може да е различно. Примерно гореописания Потребител “А” всъщност е собственик на бистро в Южна България. Съгласете се, че би било някак странно бистро „При Бай Кольо” да има фен страница във Facebook. Защо да не си направи група „Заведения в Южна България” например и там да чуе кой клиент къде предпочита да ходи, защо и кога, какво поръчва, как го обслужват и къде е доволен? (Ето ви ги 5-те “W”)

Запомнете, че:

 • В социалните мрежи вие НЕ контролирате положението. Феновете и членовете са тези, които решават какво искат от вас и трябва да се съобразите с тях;
 • Групите имат за цел по-тесен контакт, изграждане на онлайн общност;
 • Фен страниците се правят за по-масов отзвук, за изграждане на онлайн репутация;
 • НЕ е важно колко на брой фенове или членове имате. Не гледайте на това като на „издуване” на мейлинг листа! Важно е доколко тези фенове са ангажирани с това, което публикувате във Facebook.Замислете се кое ще изглежда по-глупаво: фен стрница с 1000+ фенове и почти никакви коментари от тях, или фен страница с 10-20 фена, които общуват активно и реагират при всяка нова публикация. Аз бих се радвал да постигна втория вариант пред първия, а вие? Според мен една фен страница или група във Facebook има успех тогава, когато феновете/членовете й комуникират активно и  са повече на брой от приятелите на администратора й.

Или ще сте специалист и професионалист, или ще сте аутсайдер. Както каза Калин Ротариус по време на презентацията си на WebIT: (извинявам се, ще цитирам по памет)”Синът ми не ме търси, когато трябва да вземе решението да си купи колело. Той знае, че в социалната мрежа, която посещава има специалист по колелетата и директно пита него”. Пожелавам ви вие да сте „специалистите по колелетата” за  вашия бранш в социалните мрежи.

Успех с феновете и членовете!
И да споделите после в коментарите по-долу какво е положението!

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на компанията BrandFormance - официален маркетинг партньор на Facebook.
___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат дългогодишен опит в маркетинга и рекламата на международни компании, част от които са: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, WINBET, BMW, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и член на "Българска E-Commerce Асоциация". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити практически знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата Brandformance in Action, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

С уважение,
Иво

Our discussion have COMMENTS (5)

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Facebook – всичко, което ни свързва. Революцията на новите страници-общности

 2. Pingback: Блог на Иво Илиев | Мили мои микросайтове – Facebook скъса с вас! Помислете за нещо повече

 3. Pingback: Facebook страница или Facebook група?

 4. Много правилно казано, напълно подкрепям мнението ти.

  Отговор
 5. Клиентите, които вече са стигнали до ниво “Социални мрежи” често стигат до тази дискусия. Според мен, тук няма най-верен отговор, защото всеки бизнес и казус са си специфични. Най-добре е да имаш и двете + кауза зад която да застанеш (смислена, разбира се). Въпросът е, има ли фирмата ресурс да се грижи за група и страица във Facebook? Най-тъпото,което може да се направи, е да създадеш грпа, фен страница, блог, туитър и т.н. и да си стоят празни, голи, необгрижени и …да умрат. Всеки трябва да се разполага според чергата си (ресурсите си).

  Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS