Facebook SEO – подгответе се за Graph Search (Част 2)

Част №1 на тази статия може да прочетете като кликнете тук

Призив към действие и споделяне на действието – бъдещите резултати в Graph Search

Не е тайна, че Facebook упорито лансират своята Actions/Objects система. Неотдавна те подпомогнаха разработчиците с нови възможности за администрация на facebook actions, както и с нови actions като цяло.

Вече доста съм писал и говорил по тези теми, дори преди няколко месеца пуснах видео за actions , затова само ще очертая предимствата им:

 • изнасяте социалната активност в сайта си (където може да осъществявате директни продажби), а не я оставяте във фен страницата
 • след call to action(призив към действие) вашият потребител споделя действието сред свои приятели почти автоматизирано
 • споделените действия имат специален визуален вид(формат), в който се показват в група. Facebook кръстиха този формат „Collection“
 • споделените действия се агрегират в Collections и се разпространяват (забележете) във всички social канали сред по-широк кръг от хора. Това агрегиране Facebook оформя визуално по различни начини според социалния канал, в който го виждаме. Facebook кръстиха това оформление „Aggregator“
 • имате детайлни статистики за споделените действия (actions) и свързаните с тях обекти или субекти. Такива статистики може да получите само и единствено от Facebook (поне за сега)!

Защо, обаче, ви разказва за тези неща?

Защото всеки facebook action е нов edge в Social Graph, а всеки facebook object е нов node в Social Graph. Знаете, че Social Graph е основен източник на информация за търсачката Graph Search и причината за това, че в момента Graph Search не показва facebook actions/objects, е защото все още цялата платформа е тестова бета версия.

Обезателно потърсете начин адекватно да интегрирате Open Graph Actions в своя сайт – това ще му помогне в бъдеще да бъде лесно откриваем в Graph Search.

Съвети за фен страници

Още няколко съвета, освен тези, които ще намерите в част №1 :

 1. Първият съвет, който преди време бях дал е да зададете username (vanity URL) на фен страницата. Това е все още доста важно, но има и още нещо, което е от голямо значение – самото име на фен страницата. SEO специалистите знаят, че точно това име, ако е добре подбрано, има по-голям шанс да се появи на подобаващо висока позиция в резултатите на Google. Обърнете внимание на името и ако все още имате възможност – променете го. Ако сте локален бизнес може да опитате с добавяне на града в името + дейността, например „Company Name – ремонт на телевизори в София“.
 2. В част №1 бях писал също, че е важно да помолите своите служители да добавят фен страницата на фирмата в „Интересите“ си към информацията за техния профил. Грешното добавяне води до автоматизирано създаване на topic или location страници, които нямат собственик и агрегират тематично съдържание абсолютно произволно. Ето пример с такава topic страница на фирма Дипломат – вижте я тук . Причината тя да съществува е именно, защото някой от служителите на фирмата са написали думата „Diplomat“ в полето за месторабота от личния си профил, без да изберат фактическата официална фен страница от падащия списък с предложения към същото поле. Ето и един подобен пример, този път за location page при компанията Mtel – кликнете тук за да видите колко фен страници без администратор са се самосъздали само, заради чекиранията в отделни клонове на фирмата.Много важен момент е, че доста често авто-генерираните страници за topic или location са по-нагоре в резултатите от търсенето, отколкото фактическите фен страници. Това си има своите причини, някой от които са описани до голяма степен по-надолу. Ето един такъв резултати (кликнете , за да увеличите):
  resultsВижте как в примера по-горе авто-генерирана страница измества официалната бизнес страница. Когато кликнете на първия резултат, влизате в резултати както за въпросното дентално студио, така и за негови конкуренти в близост до него. Нещо повече – 4-тия резултат е „People who like……“ – ако го изберете ще видите хората, които харесват НЕ официалната, а авто-генерираната страница! Това създава както грешни илюзии за по-малко фенове, така и други проблеми.
  Сами разбирате, че обезателно трябва да откриете тези страници и да поемете техния контрол. Те се откриват и в старата търсачка на Facebook, и в Graph Search и е важно да имате контрол над тях, не само, защото, показват каквото им падне (доста често), но и защото агрегират често съществена информация, касаеща бранда ви и неговата репутация.Ето два начина, чрез които да поемете контрола върху topic и location страниците:

  1. Помолете приятелите си да декларират, че вие трябва да сте собственик. Те трябва да кликнат на иконката със зъбчато колело горе вдясно и да изберат опцията „Do you know the owner?“. След това в отворения прозорец да изпишат вашето име. На сниката отдолу е показано как става това (кликнете за да я увеличите):
   facebook-location-pages
  2. Вие и възможно повече хора можете да „докладвате“ страницата, посочвайки, че е дублирана с вашата официална фен страница. На снимката по-долу е показано как става това (кликнете на снимката за да я увеличите):
   facebook-location-pages-report
 3. Третия съвет е по-скоро препоръка, която сами трябва да прецените. Откакто Graph Search беше анонсиран, фен страниците получиха възможността да добавят освен основна категория, към която принадлежат, и под-категории (sub-categories).
  Много е важно фен страницата ви да е в правилната основна категория, която най-добре описва вашия бизнес! Често неправилното поставяне в категория се наказва от Facebook като фен странциата ви бива трансформирана в community page и губи възможност да се възползва от много важни опции относно информацията към феновете (например каре с препоръки, карта и пр.). Затова – основната категория е много важна – обърнете й внимание!
  Под-категориите са колкото добра идея, толкова и лоша, защото при някой страници те се показват в about информацията под cover-a и водят до резултати от търсенето, в които е са и конкурентите ви. От друга страна пък са много важни за Graph Search и възможността да ви откриват по повече ключови думи и фрази (на английски основно засега). Така, че… сами преценете дали да добавите sub-categories, имайки предвид тези плюсове и минуси.
  Самото добавяне на основна или под-категории става, когато влезете в своята фен страница (на която сте мениджър) и изберете от менюто горе вдясно Edit Page > Update Info:
  facebook-page-categoriesПод-категориите не са налични за всички видове фен страници, но за тези от вас, които ги имате – на снимката по-долу е показано къде точно са те. Важно е да знаете, че в полето за sub-categories(под категории) трябва да изпишете 1-2 от първите букви от името на английски, след което да изчакате да падне списък с предложения и да изберете някое от тях. Иначе ефект няма. Ето снимка, която показва успешно добавени подкатегории (кликнете, за да я увеличите):facebook-page-subcategories
  Както по-горе написах – подкатегориите се показва най-горе в About карето, което е точно под cover снимката на фен страницата – доста видимо място. При страници с локален бизнес (places), когато кликнете на линка с името на подкатегорията, тя води до резултати от търсенето, в които най-вероятно присъстват ваши конкуренти с физически адрес около вашия. Ето един пример (кликнете за да увеличите):
  places-subcatВижте как в тази фен страница има добавена subcategory „Hotel“, която е линк към локално търсене. Когато кликнем на „Hotel“ биваме отведени до страница, която ни показва други хотели в околността:
  places-nearЗатова… дали използването на под-категории е удачно – оставям решението на вас. Според мен е удачно в определени случаи, но тогава трябва да се наблюдава ефекта и тенденциите.
 4. Чекиранията (Check-Ins)! Много са важни и трябва да си ги искате! Често те изкарват фен страницата ви по-нагоре в резултатите! Те се появяват в резултатите от търсене на Graph Search. Дайте нещо на феновете в случай, че се чекират на вашето място. Примерно им дайте намаление. Не е нито забранено, нито е трудно да се осъществи. В UK доста местни бизнеси го правят, и то много успешно. За да подсилите възможността за чекиране – добавете карта с местоположението си. Точно тук идва голямата мъка – Facebook трудно намира адреси и това смущава много собственици на местен бизнес, НО! Не забравяйте, че Facebook използва Bing Maps за да снабдява фен страниците с карти. Ето защо най-логично е първо да посетите Bing Maps и в търсачката да запишете или точния си адрес, или най-добре GPS координати до него. Така ще намерите своята улица и най-важното – начинът, по който Bing я изписва. За момента българските улици, незнайно защо, са изписани в Bing като „Ulitsa“, например „Ulitsa Roza 25“, а не английския начин на изписване – „25 Rosa Str.“.
  Та… след като разберете по какъв шантав начин Bing са решили да изпишат вашия адрес – копирайте си улицата и номера и ги поставете в първото поле от полетата за адрес във фен страницата си:
  places-mapsВъв второто поле (за град/населено място) запишете първите 3-4 букви от своя град и изчакайте да падне списък с предложения, от който да го изберете. Иначе няма да сработи.
  В третото поле запишете пощенския код – по възможност взет от Bing Maps, ако там е посочен.
  След това запишете промените и не се тревожете, ако ви излезе традиционното червено каре, в което Фейсбук ви казват, че не откриват адреса ви. Ако срещнете този проблем, за съжаление, ще трябва ръчно да изберете адреса си с маркера върху картата. След като го изберете – отново запишете промените и общо взето това е всичко 🙂 … а може би не съвсем всичко 🙂 Остана най-важната част – да отбележете „Show this map on the page“ (чекбокс, който се намира непосредствено под картата).
 5. Тагвания на фенове върху снимки от фен страницата и обратното – това е нещо доста важно, Graph search си има специална част за „Photos“, където тагнати снимки се появяват в „мозайка“. Все пак доста фен страници прекаляват с тагванията – пускат някакви забавни картинки и тагват куп фенове, с което отблъскват или дразнят повечето от тях. НЕ правете така! Ако сте местен бизнес имате възможност просто да си правите снимка с фенове, които са дошли на място, след което да ги тагвате. Имахме подобна концепция при една сладкарница – тагвани бяха клиенти върху снимките на тортите и сладките. Така под снимките същите клиенти често оставяха благодарствени отзиви, което беше още по-страхотно!
  От друга страна, може би по-важни ще са снимки, на които фен страницата ви е тагната. Graph Search показва такива снимки в Photos In бутона, когато преминете върху резултат от търсенето. Вижте на снимката по-долу (кликнете, за да я увеличите):
  phototags-recomm
  По-горе говорихме за чекиранията и тук може да видите, че за тях има отделен бутон „Visitors“. Идеята е да видим кои наши приятели вече са били клиенти на фирмата и да ги питаме за препоръки… което ме подсети за 6-тия съвет!
 6. Препоръките (recommendations)! Важни са основно заради online reputation management. Все още не са част от Graph Search, но се носят слухове, че скоро ще са важен елемент от резултатите. Правят се и тестове в тази посока, затова – обърнете внимание и си ги искайте. Не всички фен страници имат „Recommendations“ агрегатор в своя Timeline, но тези, които имат могат да го използват, искайки от феновете препоръки и отзиви.
 7. Личния профил! Нещо изключително важно, заради което Graph Search беше пуснат в своята ранна бета. Обезателно в своята social стратегия помислете как ваш търговски агент, мениджър или друг служител да има публичен личен профил. Идеята на този профил е да завързва приятелства с вашите клиенти и да комуникира с тях. Graph Search има „горещи“ бутони „Friends“ и „Interests“, където този профил и фен страницата ви могат да присъстват. Нещо повече – при търсенето на хора в резултатите на клиентите ви ще излиза по-приоритетно и този профил, което е допълнително напомняне за вашия бизнес и създаване на лоялни отношения. Съществено важно е социалната ви стратегия да включи максимално адрекватно този профил в цялостната комуникационна стратегия на бранда ви. Не трябва да досаждате, дразните и пречите на хората посредством този профил. НЕ им се натрапвайте, не правете неволен спам. Представете този профил като отзивчивия специалист, който помага, но не дразни. Аз лично, като един потребител, винаги съм си мечтал брандовете освен фен страница да имат и един отзивчив консултант или агент, с който да мога да комуникирам директно. За жалост у нас това е слабо развито – преобладават фен страниците с неадекватни статуси (в повечето случаи) 🙁
 8. Тематично съдържание! Все по-важно и все по-нужно е съдържанието на постовете ви да е тематично. Същото важи и за съдържанието на линковете ви! Ето един пресен пример – кликнете тук
 9. Повечето харесвания (фенове) не са важни за позиционирането в Graph Search, но днякъде са важни при филтрирането на резултатите. Идеята е, че ако по-близките ви приятели са фенове на някоя страница – вие я откривате по-лесно в повечето случаи. Ако пък са добавили страницата в Interests – това ви улеснява още повече в намирането й (нещо, за което писах в част №1). Същото важи и за броя чекирания.

Сайтът е не по-малко важен от фен страницата!

Не забравяйте, че освен профили и фен страници, Graph search се снабдява и с резултати от мрежата, благодарение на Bing. Дори в момента тези резултати често са близо 50% от typehead SERP(падащото меню с резултати в реално време) на Graph Search, което е съществено важно.

SEO за Bing в тази връзка е адски добра идея!

Open Graph и по възможност actions система са си направо задължителни (вижте как да инсталирате open graph в сайта си за 5 минути)!

Не акцентирайте прекалено много върху фен страницата, особено ако това е за сметка на сайта ви. Сайта винаги е по-важния елемент, където имате повече контрол.

Допълнителни ресурси

В заключение прилагам две мои презентации и видео, в които има още информация за Graph Search и неговото бъдеще. Не забравяйте, че тази информация е актуална за момента, но никой не знае нищо в бъдеще. Facebook ежеседмично променят и тестват адски много неща, свързани с цялата си платформа. Има много причини за това и то не е някаква нова тенденция или особеност. Експериментирайте постоянно – това мога да ви посъветвам, а с останалите писания в блога мога само да споделя една част от всичко, което съм тествал, установил и използвам в работата си. Разбира се, някой неща запазвам за себе си и своите клиенти, но доста ще намерите периодично публикувани тук. Надявам се да е полезно за вас и вашето бизнес присъствие в социалната мрежа Фейсбук.


Facebook маркетинг, Graph search, Open Graph Actions from Иво Илиев

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

 1. […] сигурен развой е интеграцията на хаштагове в Graph Search и експерименти с тяхното органично пласиране в NewsFeed […]

 2. Тихомир каза:

  Страхотно изчерпателна статия Иво. Поздравления!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *