Facebook search на постове – размисли и страсти

По-долу ще споделя някой подробности около новата възможност на Facebook търсачката да търсите по ключова дума или фраза и Facebook да ви покаже постове, съдържащи я. В тази статия ще опиша накратко някой наблюдения при тестовете на новата търсеща машина, която отваря напълно една отдавна коментирана от мен тема – Facebook SEO. Тези, които следят блога ми знаят, че преди години, когато Google беше водещ източник на трафик, SEO беше една от честите актуални теми, над която пишех тук. Днес нещата се промениха, и всъщност тази промяна се случва през последните години постепенно и съвсем ясно. Затова и темите за Google SEO намаляха за сметка на темите за Facebook маркетинг, реклама и сега – Facebook SEO. В тази връзка е крайно време колегите от SEO бранша да предприемат същото – да погледнат леко встрани от Google и да видят останалите източници на ефективен трафик, където могат да използват своя потенциал и умения.

Typehead

Така се нарича менюто, което пада веднага щом започнете да пишете нещо в търсачката. Typehead служи, за да ви помогне бързо да откриете конкретни резултати още преди да сте изписали изцяло думите за търсене. В Typehead търсенето на постове се отбелязва с иконка с черна лупичка отпред. На снимката по-долу ще видите как изглежда.

Как да използвате новата търсачка?

Странно, но факт – новата търсачка е малко трудна за разбиране. Всъщност новото в нея е само това, че може да търсите постове – как обаче да търсите постове, а не други неща (фен страници, хора и пр.) вижте по-долу:

facebook post search

Както се вижда на снимката, след записване на дума или фраза пада меню, където първо ще видите резултат за конкретна фен страница или човек, отговарящи на това име. След това има синкав разделител и следват 1 или повече резултата с лупичка отпред – това е търсачката за постове. Нужно е да кликнете на някой от тези резултати, за да попаднете на постовете, съдържащи това, по което търсите.

Как да знам, че новата търсачка е налична за моя профил?

Лесно, ще получите доста добре видима нотификация по този повод (вижте снимката по-долу). За момента наблюденията ми са, че хората, ползващи фейсбук на английски и изтеглили последната мобилна версия на фейсбук, имат по-голям шанс бързо да им бъде активирана търсачката. Това е само предположение, базирано на разговори с доста приятели и колеги – затова нищо не пречи да опитате.

Facebook търсачка

Ето ги и наблюденията ми към момента върху новата търсачка на постове:

Не пропускайте да споделите и свои наблюдения и трикове в коментарите!

 • Край на проблемите със следенето на онлайн репутацията – нали се досещате? Вече е достатъчно да потърсите по име на бранда си и да видите кои са по-популярните постове, в които той участва. За съжаление няма опции за сортиране на резултатите и филтриране, което все още осакатява до голяма степен следенето на репутацията.
 • Търсачката засича не само текста от постовете, но и Open Graph обектите от линковете във вашите сайтове. Това означава, че за Facebook SEO вече е категорично важно да имате интегриран Open Graph protocol за всяка от страниците на сайта си и внимателно да преценявате какви ще са ключовите думи в title и description на всяка от тези страници. Освен заглавие и описние, търсачката търси за ключови думи и в самите линкове.
 • Търсачката не прави разлика дали сте написали търсената ключова дума един или повече пъти в своя пост, или споделен линк. SERP (search engine result page – страница с резултати от търсенето) не подрежд приоритетно резултатите по engagement rate (т.е. кой пост има най-много коментари, лайкове и споделяния), а по социални връзки и сигнали (което не е учудващо).
 • Търсачката гледа за ключови думи и в имената на фен страници, и в имената на групи. Вероятно знаете, че нямате право да пишете друго име освен това на бранда си като име на фен страницата. Затова ако сте фирма за климатици „Еко свят“, фен страницата ви трябва да се казва „Еко свят“. По принцип ако името е друго има опасност от facebook наказание, но е голяма рядкост да получите такова.
 • Може би към момента е по-скоро теория, но забелязахме при тестовете, че дългите постове (над около 200 думи) са по-нависоко в SERP. Вероятно е да става дума за съвпадения, но според мен по-скоро има фактор „наситеност“ на текста с ключовите думи от търсенето (или поне се работи над такъв).
 • Ако не открие резултати по фраза от две думи, търсачката може да покаже резултати на постове с двете думи, сляти в една обща (ако има такива постове изобщо). Например, ако търсите по фраза „news feed“, Facebook търсачката ще покаже и резултати, в които има думата „newsfeed“ слято. Обратното също е валидно.
 • Търсенето по фрази все още хич го няма – виждате резултати по части от фразата заедно с другите, в които присъства цялата фраза. За съжаление все още няма оператори и ако сложите кавички на фразата, Facebook няма да ги разпознае.
 • Това, че имате ключовата дума в свои постове не означава, че Facebook ще покаже първо всички тях. Както писах по-горе, филтри няма, а щеше да е хубаво да може да избирате „само мои постове“, „само постове от приятели“ и др. Може би в следващата версия ще имаме достъп до подобна функционалност.
 • SERP показва основно резултати от хора, не от фен страници. Все пак в началото на резултатите има каре с „Related pages“ (свързани с темата страници), което не е лоша хрумка за поощрение на страниците, публикуващи тематично съдържание.

В заключение искам да ви споделя няколко неща. Първо, търсачката все още е доста първично функционираща, но това е важна стъпка и наистина добро начало. Второ – Facebook пусна тази търсачка, за да може чрез нея да се подобрява News Feed алгоритъма и да се създават още повече социални сигнали, които са полезни за този алгоритъм. Ако смятате, че Facebook Search има за цел да се конкурира на този етап с Google Search – това е заблуда. Идеята за Facebook Search е да бъде поредния социален инструмент, който ни помага да комуникираме повече, да се информираме по-добре и да инвестираме повече време и пари в платформата.

Преди около 2 години за първи път писах и заговорих в свои лекции за Facebook SEO – днес това понятие изглежда съвсем реално и е въпрос на време търсачката да мине нужните подобрения, за да имаме нова група услуги в бранша. По-важното е до каква степен имаме готовността да правим Facebook SEO в бъдеще? Има още нещо, което през последните около 2 години постоянно коментирам и повтарям – тематичност в постовете. За постовете в съвременните фен страници това е задължително и много важно. Ние, като специалисти ще следим как се развива и изменя фейсбук търсачката, вие, като собственици на фен страници, трябва да се опитвате да създавате релевантно съдържание и нужните facebook интеграции в сайта си.

Настройки относно видимостта на търсенията ни

Всички търсения са лични, т.е. не се притеснявайте, че вашите приятели могат да ги видят през техния профил. Ако ви притеснява показаното в Typehead (виж в началото на статията какво е Typehead), ето няколко варианта да подобрите privacy-то и за него:

typehead-privacy-facebook-search1

За целта трябва да влезете в своя Timeline и да кликнете „View Activity Log“ отдясно на Cover снимката си. Другия вариант е просто да напишете нещо, каквото и да е, в търсачката и след това да кликнете на „EDIT“ от горната дясна част на Typehead.

Както се вижда на снимката, всяко търсене е с настройка „Only me“ по подразбиране, т.е. само вие имате архив на всички търсения, които виждате само вие. Facebook дават опция да изтривате конкретно търсене от архива – за целта избирате иконката с пресечен кръг и от падналото меню кликвате „Delete“. Имате и опция да изчистите целия архив с търсения от „Clear Searches“. Официално инфо по темата има тук: https://www.facebook.com/help/884679454898303 и тук: https://www.facebook.com/help/382661798450396

Подозирам, че в алгоритъма на търсачката ще има заложени възможности за запис на търсения и suggestions базирани на най-чести търсения, но към момента нещата не са толкова усъвършенствани.

Различни предложения в Typehead при различните места във Facebook?

Да, това е нещо, което може би някой от вас вече са забелязали. Ако сте в началната страница на www.facebook.com и започнете да пишете дума за търсене, Typehead ще ви предложи едни резултати; ако сте в нечий профил, например – резултатите в Typehead ще са други веднага щом кликнете върху полето за търсене.

Причината за това е много проста – когато сте в някоя фен страница, група или профил, в търсачката „служебно“ се изписва името на страницата, групата или дадения човек. Това е доста user friendly и заедно с новите ъпдейти по фен страниците може би загатва някаква бъдеща политика на Facebook да подтиква хората да посещават не просто www.facebook.com, а конкретните страници и профили, които следят.

Facebook скоро ще има изцяло нов Typehead с микс от резултати както в Google

Сигурно не вярвате, но в момента може чрез търсачката да намерите всички постове, които някой е харесвал и то БЕЗ Typehead да ви дописва каквото и да е! Това беше невъзможно преди, когато търсачката беше серия от тагове, които Typehead дописваше от ваше име, защото не беше достатъчно „интелигентен“, за да ги дефинира по друг начин. В момента, изписвайки името на фен страница или приятел, търсачката ги разпознава безпроблемно.

Нещо повече! Дори не е нужно да изпишете цялото име на фен страницата, достатъчно е да изпишете само бранда. Примерно: „posts блог на иво comments“. Доста добре, нали? А никъде никой не го е анонсирал за момента 😉

Какво ще се случи в следващите месеци? Typehead ще се опрости и ще заприлича изцяло на Google Search Suggestions. Очаквайте филтрирането по фрази и тагове да е оптимизирано и да има статистически данни, които следят engagement-a, който ви идва през търсачката. Мислете сериозно и за интегриране на Open Graph в сайта си, защото това е първия добър SEO ресурс за Facebook SEO към момента.

Със сигурност има и още информация по темата, която скоро ще види бял свят в блога, а до тогава – споделете в коментарите какво мислите за новата търсачка :)?

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

 1. Stilezza каза:

  Ivo for president! 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *