Facebook right column ads – по-големи и по-добри

Новите фейсбук рекламиКакво трябва да знаете за новия формат на добите стари фейсбук реклами в дясна колона? Като цяло промените не са много, но са съществени относно видимостта на рекламите в дясна колона.

Всички се оплаквахме от миниатюрните 100х72 и в последствие 111х74 пиксела – както за табовете, така и за фейсбук рекламите в дясно. Екипът на Facebook реагира адекватно, като увеличи с около 2,5 пъти размерът на тези рекламни карета.

Накратко, какви са промените:

 • важно е да знаете, че от края на предходния месец този формат се активира за всички. Не го виждате? Нормално – повечето български рекламодатели още не са си актуализирали криейтивите. Затова още сега подгответе новите си криейтиви и ги заменете, за да се възползвате от ситуацията;
 • вече не е нужно специално да приготвяте картинка за тези реклами – просто си качвате снимката, която ще ползвате за News Feed рекламите и тя може да се използва автоматично и за форматите в дясна колона;
 • от Фейсбук твърдят, че видимостта е доста по-добра – склонен съм да им вярвам, защото си личи на пръв поглед колко по-голям е форматът на тези реклами в новия им вид;
 • промяна в размерите:

facebook right column ads
Източник: facebook.com

 • видео и offer рекламите автоматично се актуализират и във формата отдясно;
 • в началото, докато не бъдат окончателно преминати към новия формат, Link, event, Page like и desktop app рекламите ще са видими в новия формат САМО ако ползвате в криейтивите си новия по-голям формат изображения!
 • до 22.август.2014г. Facebook закриват окончателно стария формат реклами;
 • все още right column ads НЕ СА видими при мобилни устройства, освен ако не е активирана специално опцията за мобилни реклами.

Препоръки за новия Ви криейтив

 • размер на изображенията: 600×315 пиксела ако използвате партньорски ремаркетинг платформи, и поне 254х143 пиксела ако използвате стандартните facebook ads. Всяко изображение над 254х143 може да се използва за дизайна на криейтива, стига да е в препоръчителните пропорции (16:9 за видеа, 2.7:1 за събития и фен страници и 1.91:1 за всички останали).
 • текст в изображенията: вече стриктно се следи правилото за не повече от 20% текст в изображението – не го нарушавайте (тестовете ни показват, че от 40 криейтива само 6 минаха „между капките“). Но милите агенти от Фейсбук споделиха, че до 1-ви септември, подобрения бот, който следи за това правило ще премахва всички реклами с изображения-„нарушите“. Така, че – не рискувайте и тествайте (ето един безплатен инструмент за целта)
 • импресии на рекламите: според прогнозите на Facebook импресиите на този форма ще намалеят, защото по-големия размер на фейсбук рекламите предполага по-малкия им брой в дясна колона, поради ограниченото място на височина. Най-вероятно ще се приложи подходът, който виждаме в NewsFeed ads – ще има малка навигация със стрелкички, чрез която хората евентуално да ротират рекламите на ръка.
 • цена на реализация: логично би било CPC, CPM и oCPM да нарастнат, което ще предполага по-разумно бюджетиране и по-сериозно управление и за този формат реклами.
 • привличане на вниманието: трикратно по-голям engagement rate обещават от Facebook на база на техните предварителни тестове и проучвания за тези реклами. Определено нашите тестове до момента показват подобни повишения. При всички положения това много зависи от дизайна на изображенията – нещо, което преди куцаше поради абсурдно малките размери на снимките.
 • избор на позиция: вече ще е все по-труден, защото рекламите отдясно стават сравнително равни по ефективност на тези в News Feed. Имам и конкретно доказателство за това – индивидуалните страници за отделни постове. Това са страниците, в които виждате конкретния пост и рекламната лента в дясно – тогава тази лента, с 3 пъти по-големите й снимки ще е доста добре видима и привличаща погледа. Голяма част от сърфирането на потребителите е ориентирано към преглеждане на тези индивидуални страници – всяка нотификация(notification), например води до такива страници, което не е никак малко за рекламодателите. Голямото предизвикателство ще е балансираното управление на двата вида placement.

Вашите наблюдения?

Споделете ги в коментарите! 🙂

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *