Facebook Quote инструментът и неговите предимства

Ако в момента селектирате една или повече думи от този текст, ще се появи бутон за споделяне на селектираното от вас съдържание. Това е Facebook Quote инструмента, който бе анонсиран през изминалата 2016-та, но почти година по-късно все още не е познат у нас и е доста рядко използван. В тази статия ще споделя как лесно да го инсталирате в сайта си и с какво е полезен всъщност.

Инсталиране

 1. Трябва да имате Open Graph Protocol за страниците от сайта си. Това е важно, за да може индексиращия бот на Facebook да индексира сайта ви в тяхната търсачка и мрежа.
 2. Необходимо е да имате и facebook JavaScript SDK кода:
   <div id="fb-root"></div>
   <script>(function(d, s, id) {
    var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
    if (d.getElementById(id)) return;
    js = d.createElement(s); js.id = id;
    js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6";
    fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
   }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>
 3. И последно – след самото съдържание на страницата си (текста й) добавете
   <div class="fb-quote"></div>
  

Можете да подмените езика в SDK с български, като замените en_US с bg_BG. Официалната документация е тук и не мисля да ви я преразказвам.

По-важно е да знаете какви са ползите от добавянето на бутона:

Ползите

Основната полза е, че може да споделите съвсем нов, доста добре видим за аудиторията, пост тип „цитат“ с линк до вашата страница, използвайки функцията „Share Quote“ на Facebook Quote инструмента:

Така имате пост от няколко елемента: първо е вашия коментар по споделеното, след това е цитата и накрая е линк. При добро Open Graph подаване на съдържанието ще имате достатъчно видим пост, използвайки Facebook цитатите.

Нещо повече – можете да имате призив към действие в частта за коментар, където може да напишете нещо към цитата и линка, които споделяте. Например да попитате хората какво мислят за цитата.

Ако имате е-магазин също може умело да използвате опцията като допълнително „звено“ от представянето на вашите продуктови страници. Ето един съвсем примерен сценарий:

Разбира се, най-голямо приложение подобен инструмент би имал за сайтове, при които има съдържание, което е най-вероятно хората да цитират: блогове, новинарски сайтове, сайтове на различни медии, сайтове с разкази, рецепти и пр.

Недостатък при цитирането е, че Facebook премахват (strip) всички html тагове на цитата, т.е. ако хванете текст с булети например – те няма да бъдат включени в цитата и всичко ще се подреди на един ред (което може да направи текста неразбираем).

Дали този инструмент е полезен или не за вас – вие преценете 🙂 Успех!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *