Таб „Locations“ във фейсбук страницата

Вероятно, сърфирайки из фейсбук, сте забелязали страници като тази или тази, които имат табче „Locations“ с голяма карта на техните офиси и филиали по света.

Един от моите приятели и клиенти ми обърна внимание, че няма информация по този въпрос, затова реших да пиша по темата. Особено след като не открих българска Facebook Locations Page вероятно това ще е полезна статия за всички собственици на бизнес, който има различни филиали в няколко града или държави.

Услугата е отпреди една година и изисква кандидатстване.

Как се кандидатства за услугата?

 1. Установете дали сте подходящ за нея
  Тук ще намерите описание и условия. По принцип тази услуга се предлага от акаунт мениджърите от фейсбук за големите компании, които имат по-сериозни рекламни бюджети. Все пак може да кандидатствате самоинициативно, стига да отговаряте на условията.
 2. Попълнете таблица с филиали и клонове по света
  Таблицата не е нищо особено, а и в нея има дадени 2-3 примера как се попълва.
  Можете да я изтеглите от тук, в случай, че имате вече съществуващи страници, които искате да имат таб „Locations“. Ако става дума за нови фен страници, за които искате да имате придобивката – изтеглете документ от тук.
  Ако срещате затруднение относно това какво е Page ID на страницата ви – използвайте този инструмент, за да го видите.
 3. Процес на одобрение от служители на Facebook
  След като прилежно си попълните табличката, подгответе писмо на читав английски, който представлява молба до екипът на Facebook да получите таб „Locations“, за да улесните своите клиенти. Попитайте също дали и как можете да рекламирате този таб. Контакт с фейсбук екипите може да осъществите от този адрес, като посочите от радио бутоните, че става дума за „My Page“ и „None of the above“.
  Защото във въпросната формичка няма бутон за качване на файл, а вие трябва да качите своята попълнена екселска табличка, използвайте безплатна услуга като например http://docs.google.com, където да качите файлчето и да предоставите линк до него на фейсбук.
  Преди време имаше конкретна форма за попълване, но от доста време насам тя не е достъпна, затова използваме този начин за връзка.
 4. 48-часов период на обвързване чрез Parent-Child Framework
  Това е същия framework, който Facebook използва за мултиезичните страници, където ако си от България – виждаш страницата за българи, а ако си от Германия – за германци. След като бъдете одобрени повече не се налага да изпращате таблици – ще получите администраторски достъп до пълното управление и статистики на своите точки по картата.
  Ето екран от администрацията:
  facebook locations pages

Още малко пояснения

 • След обвързването на страниците, името, cover снимката и профилната снимка на основната фен страницата ще са автоматично прехвърлени и за дъщерните страници (т.нар. location pages);
 • Въпреки горното, администраторите на Location фен страниците могат да подменят cover-a и профилната снимка по всяко време;
 • Ако поствате нещо в главната страница, то няма да се отразява в location дъщерните страници;
 • Check-in-ите ще бъдат обединени и агрегирани в основната страница;
 • Likes на дъщерните страници няма да се слеят с тези на основната страница. Това важи и за всички други статистики освен чекините;
 • Ако има някакви други служебно или умишлено създадени фен страници, но те не са били част от вашата табличка, след като Фейсбук приемат табличката и данните в нея, тези други фен страници ще останат съществуващи, но вашите главна и дъщерни ще са с по-висок качествен ранкинг (т.е. ще са по-видими и лесно откриваеми при търсене);
 • Управлението на Locations става от меню Manage Locations в настройките.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (3)

 1. Марин Стоянов каза:

  Здравейте, частта ‘Още пояснения’ актуална ли е към 2018 г.?

 2. мими каза:

  До каква степен zoom-а може да се използва? Двете примерни страници , от статията, са с разлика в приближаването. Има ли опция много близо, за да показва улици, без да се използва „+“ от картата?
  Мерси Иво 🙂

  • Иво Илиев каза:

   Все пак са BING Maps… винаги някакви ужасии се случват при тях по мой опит 🙂 Читави са доста, но наистина има такова отклонение, което по-скоро ми се вижда да е технически бъг при зумването 🙁 Контролите на картата зависят от BING и тяхното embed-ване, което се надявам в близко бъдеще да си оправят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *