Facebook NewsFeed Ranking алгоритъма – зад завесата

News Feed ранкинг системата е подобна на ранкинг системата на Google от гледна точка, че индексира (подрежда) органичните (т.е. не-платените, не-рекламните) резултати на база на различни критерии за оценяване.

Вероятно сте чували или чели за EdgeRank – това е името на всички тези критерии за оценяване от системата на News Feed Ranking.

Днес, на специална пресконференция, бяха поканени авторитетни медии от бранша, за да им обяснят инженерите от Фейсбук как работи алгоритъма News Feed Ranking.

В общи линии – ето как работи:

Разбира се, видеото е в кръга на шегата, а Facebook са доказали чувството си за хумор 🙂

Във Facebook For Business мини-портала ще намерите малко повече информация за промените в алгоритъма. По-долу в тази публикация ще намерите малко повече информация.

Трите основи на алгоритъма

 1. Колко често взаимодействате с някой. С други думи колко често харесвате, коментирате, споделяте, чекирате се заедно и пр. с или във фен страница, приятел, роднина, публична фигура (с активирана follow функция).
 2. Колко често взаимодействат с вас. Т.е. колко харесвания, споделяния, коментирания и пр. получава Вашия пост от приятели, фенове, последователи и др.
 3. Колко често и като количество назад във времето сте взаимодействали с конкретни типове постове.
 4. Влияние на негативните сигнали – докладвания, скривания на постове и др.

Какво показват трите основи?

 1. Ако, хипотетично, с един приятел взаимодействате по 3 пъти седмично, и имате същите на брой взаимодействия с фен страница – тогава фен страницата и този приятел наравно се състезават за вашето внимание и имат равен шанс да бъдат видени или скрити от вашия News Feed. С други думи ако преди основен фактор беше доколко обекта на вашето внимание е човек или не е (фен страница, сайт, група, място и пр.), сега основен фактор по-скоро ще е доколко този обект е близък до вас спрямо останалите. Това не е нещо ново и вече съм писал за него в блога – ако взаимодействате с фен страница повече, отколкото със собствената си сестра – по-често имате шанс да виждате постове от фен страницата, отколкото от сестра си.
 2. Към честотата на взаимодействията добавяме допълнителни фактори като периодичност назад във времето, взаимодействия според типа постове, както и брой взаимодействия за единица време. От Фейсбук обясниха, че най-популярните ви постове във фен страниците ще имат и най-дълъг живот в News Feed. Колкото повече харесвания, споделяния и други взаимодействия имат тези постове – сред толкова повече хора алгоритъма ще опитва да ги покаже. Това още един път аргументира тезата ми, че не е нужно да пускате по няколко поста на ден! Пуснете един – ако има достатъчно взаимодействия – пуснете и втори.
 3. Негативните сигнали имат може би най-силното влияние – ако скриете показването на статуси от някого, останалите елементи от алгоритъма вече нямат почти никакво значение.

Да се върнем на видеото!

Изгледайте отново видеото по-горе.

След като един статус бъде публикуван във Facebook, той веднага минава през алгоритъма, за да може да му се даде конкретна оценка. Оценката е индивидуална – тя е за всеки, на който фейсбук би трябвало да покаже статуса ви (за всеки ваш приятели или фен).

 • Първото нещо, което алгоритъма „вижда“ е типа на поста. Във видеото това е снимков пост.
 • Второто нещо е колко близък е автора на статуса с всеки от своите приятели, фенове или последователи.
 • Третото нещо са броят на всички тези взаимодействия, които създават допълнително съдържание. Това са коментари, или reshare-вания с допълващ статус например.
 • Четвъртото нещо са броят на всички останали типове взаимодействия, например харесванията.

SEO специалистите ще видят тук нещо познато. В social сигналите, които използва и Google при индексациите отново на 1во място по важност са взаимодействията, създаващи допълнително съдържание, а на второ – харесванията.

„На изхода“ алгоритъма дава точки (ranking) и сравнява тези точки с точките на всички други статуси, които потребителя би трябвало да види. Накрая статусите с най-високи точки конкретно за дадения потребител му се показват в неговия News Feed.

… и следва преоценка

Да, нещото, което доста от нас пропускат често – преоценката, заложена в алгоритъма. Facebook дава уникална възможност да модулираме постовете, след като ги публикуваме, както и да модулираме тяхното разпространение. Някой от хората, когато видят поста, могат да го скрият или докладват. Това са негативни сигнали. Могат, също така, да го харесат, а на по-късен етап да го от-харесат (даже не знам дали съществува такава дума 🙂 не се сетих за по-добра :)). Това също е негативен сигнал. От друга страна, ако пуснете снимков пост – можете по всяко време да редактирате текста към снимката, с което да повлияете на взаимодействията (същото важи и за публикуване на друг тип медия, например видео-постовете). Тези неща са сигнали за алгоритъма да направи преоценка. Тази преоценка се прави заради времевия фактор – на база на нея зависи доколко въпросния фен или приятел ще види следващите постове от същия източник.

По-важното, обаче, е…

Че днес Facebook ясно обясниха и потвърдиха нещо, което тук някой от вас са чели от преди доста време:

 • тематиката на постовете е важен фактор. Не случайно вече има hashtag-ове и embed-ване на постове. Тук и във фен страницата, както и на последните фирмени обучения и лекции, които съм провеждал, често съм казвал и показвал примери за това как тематиката може не само да ви докара повече взаимодействия, но и напълно нови фенове;
 • също нещо много важно, за което и по-горе стана дума. News Feed Ranking алгоритъма работи така, че когато влезете във Facebook, той преглежда всички потенциални статуси към вас и подбира да ви покаже само тези от тях, които счита, че ще са важни и интересни за вас. Да, но вие може да пропуснете част от тези статуси, просто, защото не сте скролнали надолу! Facebook имат решение на този проблем и то се нарича „Story Bumping“ филтър. Чрез него стари статуси, които са на дни, дори на месеци, могат да „избият“ на първите места от News Feed-a ви, ако алгоритъма сметне, че са важни за вас, а вие още не сте им обърнали внимание.
  Така, пускайки един пост, вие можете неопределен период от време напред, да трупате взаимодействия. Тествали сме това и работи безотказно добре. Затова и отново ще препоръчам – не пускайте по 10 безсмислени поста на ден, не пускайте дори и два такива. По добре за цялата седмица пуснете един, но добре обмислен, добре изглеждащ визуално, атрактивен за феновете и тематичен. В тази връзка ме бяха питали „Кога е удачно един пост да получи Boost (да се направи promoted post)?“. Отговорът е – когато видите, че дълго време няма взаимодействия за него, или когато нямате време да чакате.

И още няколко важни новости:

Facebook обявиха няколко елемента и филтъра от своя алгоритъм, за които дори са дали имена, които не са животински :))

„Подскачащи“ статуси (Story Bumping)

Нещо, за което по-горе дадох обяснение. Накратко – ако един пост е достатъчно важен (според алгоритъма) за вас, но не сте му обърнали достатъчно внимание – в бъдеще очаквайте отново същия да се покаже във вашия News Feed. Аз така честитих два пъти сватба и два пъти годеж на едни и същи хора 🙂 Лош, лош фейсбук!

Facebook записва кои постове от кой са видяни. News Feed използва технология, при която след като дадена история се зареди и мине през екрана ви – системата я отчита за 1 импресия. На по-късен етап алгоритъма отсява тези импресии с най-високи точки оценка и ви ги показва отново. Ако пак направите само 1 импресия за тях – вероятността да ви ги покаже още веднъж в бъдеще намалява драстично. Ако обаче взаимодействате – алгоритъма започва да гледа и за други фактори, като например тип на поста и тематика. Така настоящите ви взамодействия и импресии изграждат съдържанието от стаутси в бъдещия ви News Feed.

Последен взаимодействащ (Last Actor)

Ларс Бакстром от Фейсбук го обяснява така:

Филтъра Last Actor гледа последните 50 души, с които най-често и най-много си взаимодействате във Facebook, например гледате профила или снимките на някой, или харесвате техните статуси. Тогава Facebook ви показва повече от тях в краткосрочен план. Примерно, ако разгледате над 100 снимки на момиче, по което си падате, ще виждате повече неща от нея в своя News Feed по-късно същия ден. Забележете, че само вие си знаете, че сте гледали толкова много снимки на това момиче – никой друг няма да разбере за вашите лични порядки. Този филтър оказва влияние само на това, което виждате. Филтъра вече е активна част от ranking системата и се прилага както в desktop версията на Facebook, така и в мобилния NewsFeed. При мобилната версия се тестват алтернативи, заради специфичния формат.

„Хронологично“ от взаимодействащия („Chronological“ by Actor)

Нещо интересно, което (внимание!) още не е факт във News Feed и тепърва ще бъде тествано, защото има опасност да доведе до спам. Под „тествано“ разбирайте, че ще бъде пускано на определни потребители или групи от потребители, за да се видят и анализират техните реакции. Всъщност Facebook до скоро са се провалили в тестовете на цели три предходни версии на този елемент от алгоритъма, като последния провал е бил за „Chronological“ by Last Actor. Няма да се очудя и при новите им варианти да има провали.

Става дума за следното: представете си, че имате фейсбук страница на спортен сайт или медия. Тече важен мач и решавате да пускате постоянни статуси за него във фен страницата. Пускате постоянно статусите – през минута-две, дори по-накратко. Тогава тези от феновете, които взаимодействат със статусите ви, ще ги виждат не според тяхната оценка от алгоритъма (ranking score), а в хронология. Иначе ще е безумно да прочетете първо информация от второ полувреме, а по-късно – информация от първо полувреме 🙂

Twitter маниаците ще видят нещо общо тук и са прави. На пресконференцията на Facebook днес се появи подобен въпрос – дали хронологичните feed-ове не приличат доста на идеята за Twitter. Инженерите умело се оправдаха с факта, че някой потребители ползват Facebook както ползват и Twitter – за тях е важно да има такъв елемент от алгоритъма, който да подрежда група постове хронологично.

В тази връзка очаквам и страниците за hashtag-ове да имат скоро опции за хронологична и social подредба – ще е готино и е напълно вероятно да се случи, както се случи и при facebook comments.

Facebook Ads влияят на органичните постове

Това си беше сериозна новина и крачка. Забелязваше се, а и доста сме си говорили с колеги за това. Най-вече си личеше при boost-натите (promoted) статуси, но Facebook потвърдиха, че всичките им рекламни формати ВЛИЯЯТ на по-доброто разпространение на не-рекламираните постове. Логично е да е така, съдейки по написаното по-горе за времевия фактор.

Какво предстои?

fbnfrПрегледайте последните статии за EdgeRank в блога (използвайте търсачката, напишете EdgeRank в нея). Там ще намерите доста информация, близка до тази тук. Като цяло Facebook днес не казаха кой знае какво ново за алгоритъма си, но ни дадоха идея как да се подготвим за него в бъдеще, когато гореописаните филтри и нови елементи ще влязат в сила, след като се изтестват.

Това, което със сигурност мога да ви кажа е, че част от информацията, която прочетохте тук, вече може и да е стара. Facebook ясно заявиха, че постоянно тестват и развиват своя алгоритъм, което доста прилича и на изказванията на Google към SEO специалистите. Това е нормално – все пак Ларс днес обяви, че средно на ден всеки от нас вижда поне 1500 статуса под влияние на алгоритъма (познайте колко НЕ виждаме пак под влияние на алгоритъма). Facebook много ясно посочиха, че борбата на фен страниците и публичните личности да са успешни не е за брой фенове, или за много статуси всеки ден – тя е за висока оценка от алгоритъма.

Ако вече сте чели статии по темата тук, сигурно сте свикнали, че когато има достатъчно нови и интересни неща и трикове – не ми се свиди да ви ги споделя в нова публикация или поне в пост от фен страницата на блога.

Ето и още нещо интересно, като за финал 🙂 Знаете ли, че видео-статусите изпревариха много снимковите статуси във фен страниците? Е, вече знаете – крайно време е да публикувате свое видео към феновете. А и не само – не подценявайте и YouTube – дава страхотни резултати! А знаете ли, че въпреки всички ranking елементи, обяснени по-горе, Facebook винаги може да ви покаже тотално лишен от логика статус от някой, от който не очаквате? Причината е, че Facebook постоянно тестват поведението ни и развиват алгоритъма на база на това. Другата причина е още по-проста : очаква се, че след като сме приятели с някого, споделяме същите интереси като него – затова Facebook може да ни покаже нещо интересно за него в нашия News Feed. И го прави 🙂

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

 1. Ivan каза:

  Здрасти Иво,

  Изключително интересно четиво! 🙂 Дори мисля да пробвам някои неща на практика… всъщност вече започнах, но се оказа, че не всичко работи еднакво навсякъде.

  Имам известни съмнения, че Фейсбук третира различните типове постове, за различните страници, по различен начин. Иначе казано при мен статусите и снимките вървят, а при теб примерно ликовете и видеото. Това може да се дължи и на навикването на Фейсбук към видовете постовете, които се правят в една страница и/или вероятно на навика на хората да виждат определен тип постове в нея и да реагират именно на тях.

  Освен това наскоро забелязах, че в моя случай, Фейсбук няма никакъв афинитет към каквито и да било линкове. Пример:
  Снимка качена директно на стената достига до 25-50 000 фена в 75% от случаите; Статус – каквото и да съдържа, стига до средно 35 000; в същия момент, споделена снимка от друга Фейсбук страница, както и youtube видео достигат до едва 1000-5000 абоната… явно има нещо в тази машина, което я кара да пресмята повече фактори от колкото ни се иска 🙂

 2. Peter каза:

  За съжаление тази гига-мега-ултра скретност над алгоритъма винаги бива намирана някаква пролука или уязвимост или ахилесова пета и почва едно експлоатиране.

  В момента повечето страници тип „да съберем 10000000 българи“ правят извращения – качват един-и-същи постинг на минута-две и после го изтриват. Вероятно и за новия алгоритъм ще се намери някакво подобно шмекеруване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *