Facebook Messenger интеграция за клиенти и посетители на сайта и електронния магазин

Posted by Иво Илиев in Маркетинг във Facebook on ноември 30, 2017

Преди броени минути (30.11.2017) отвориха публична beta версия на т.нар. „Messenger Customer Chat“, чрез който можете да интегрирате чат за разговори с клиентите ви във всички страници на вашия уеб сайт или е-магазин. В момента съм интегрирал чата в този сайт и можете да го видите в долния десен ъгъл.

Предимствата?

Имайте едно на ум, че е beta версия и все пак ще има трески за дялане. Основното предимство е това, което всеки друг алтернативен чат за интеграция в уеб страници има – възможност да комуникирате бързо и лесно с посетителите на вашия уеб сайт. Лично според мен без читав бот не можете да ползвате пълния потенциал на Customer Chat.

Как се инсталира?

 1. Имате нужда от Facebook SDK (препоръчвам и OGP) интеграция за страниците от сайта ви.
 2. Посетете: https://business.facebook.com/ИМЕНАСТРАНИЦА/settings/?tab=messenger_platform, като вместо ИМЕНАСТРАНИЦА посочете Page ID или Page username на фейсбук страницата си. Ако имате проблеми с този линк – използвайте менюто с настройки на страницата си (Settings) и изберете Messenger Platform > Whitelisted Domains.
 3. Въведете домейна на уеб сайта си като Whitelisted в съответното поле. Ако ползвате бот-софтуер от трето лице – въвеждате на същото място, заедно с вашия домейн и домейна на софтуерния издател.
 4. След това във footer-а на сайта си добавете следния код:
<div class="fb-customerchat"
 page_id="<PAGE_ID>"
 minimized="true">
</div>

Сигурно се досещате, че на мястото на <PAGE_ID> е нужно да поставите ID на вашата фейсбук страница (ще го намерите в нейната „About“ част най-долу). Внимание! Page ID, а не Page Username!
Съответно в края на кода minimized параметъра може да е true (чатът е свит до визуализирането само на иконката му) и false (чатът е отворен и активен).

В момента версията е лимитирана и има някой ограничения (дори относно визуализиране), но си струва да се тества. Официална документация за разработчици ще откриете тук.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (3)

 1. Росица каза:

  Здравейте, Тествахте ли интеграциите с други системи? Свързване с ERP за проследяване статуси на пратки дали е възможно?

 2. spank каза:

  ако не си логнат в FB не се показва изобщо?

  • Иво Илиев каза:

   Показва се. Просто при мен може да е нужно повече време, защото съм сложил кода в края на страниците от блогчето 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *