Facebook Media Kit – как се развиха платените реклами на Facebook и защо това е важно

Не всеки съвременен сайт би могъл да се похвали с 1 000 000 000 месечно активни потребители. Facebook обаче, не е всеки сайт. „Нека направим светът по-отворен и свързан“ е емблематичният слоган на компанията, която се превърна в лидер на социалните мрежи в Интернет и често се сравнява с най-голямата дигитална държава, в която всеки съвременен бранд и човек търси своето място.

Интересно е, че Facebook потребителите прекарват двойно повече време на месец в социалната мрежа, отколкото в Google! Наскоро американски учени предположиха, че facebook.com води до пристрастяване и дори предложиха методи за лечение от този „дигитален наркотик“ 🙂

Редовните читатели на блогчето знаят, че многократно съм коментирал „вирусните“ ефекти и силата на мълвата, която социалните мрежи лансират. Истината е, че според проучванията на Nielsen от миналата година 92% от потребителите, преди да вземат решение за покупка, се доверяват на споделената информация от уста на уста, а само 47% се доверяват на радио, телевизия и вестници (традиционните медии).

Обърнатата пирамида при дигиталната комуникация в социалните медии днес изглежда така:

Social не бива да бъде самоцел за един бранд, а част от общия маркетинг план.

В тази връзка Facebook предлагат ползи за брандовете в три направления:

  • продукти в платформата – фен страници, групи, public профили, graph search, events и пр.
  • продукти извън платформата – сайтове с open graph protocol, facebook приложения (игри, томболи, промоции и пр.), social plugins, sharring опции, API-та и пр.
  • платени рекламни продукти – facebook ads, facebook exchange (тук можем да кажем, че донякъде влиза и в категорията с „продукти извън платформата“), custom audience targeting в мрежата на facebook, sponsored results, mobile ads, offers и пр.

Успешните маркетинг кампании във facebook трябва да включват и трите направления заедно, обединени в обща стратегия.

Доста от брандовете у нас се възползват само от един от тези канали – най-безплатния според тях – фен страницата. Бързо след създаването и поддържането на статуси в нея, брандовете се сблъскват с един основен проблем – трудността да бъде привлечена таргет аудиторията. Тук именно се намесват facebook ads рекламните формати – те са много, разнообразни, бързоразвиващи се и имат широк набор от филтри за таргетиране. Често за правилното управление на тези реклами се налага наемането на професионалисти. Facebook рекламите могат не просто да увеличат харесванията, съответно феновете – те могат да привлекат във фен страницата правилните фенове – Вашия таргет. След това от вашата дигитална комуникация с привлечената аудитория зависи Вие да стигнете до върха на пирамидата, показана по-горе. Тук пък идва ред на използването на други продукти в платформата и извън нея. Не е задължително комуникацията да става във facebook.com (дори бих препоръчал да не е там) , ако интегрирате facebook програмните средства за комуникация в своя фирмен сайт. В много от случаите доста по-удачно би било заинтересуваните потребители да ползват facebook коментарите в сайта Ви, отколкото да пишат под статус във фен страницата Ви.

Относно facebook ads – още доста полезна информация ще откриете в официалния Facebook Media Kit на компанията. Можете да го изтеглите от тук.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *