Facebook LIVE: 5 съвета за видеото на живо

1. Техника

Определено ви препоръчвам да се въоръжите с един селфи стик, монопод или статив за телефон – ще е по-удобно както за по-добро кадриране, така и относно възможностите да си закачите „пищови“. Също така за до около 100-тина лева може да си намерите страхотен микрофон, който изолира статичен шум и има стерео-жак за връзка с вашия смартфон, таблет или live камера. Препоръчвам да се снабдите с добър микрофон, защото при live видеата звукът е съществено важен (за разлика от не-live видеата във фейсбук, където дори звук може да нямате). Микрофон-брошка е отличен вариант, когато искате да споделите интервю или монолог.

2. Сценарий

Дори да знаете за рисковете на живото предаване, не е лошо да сте максимално подготвени. Затова сценарий с няколко опорни точки не е излишен. Както по-горе написах – добре е да го залепите с тиксо или лепяща гума (продава се в книжарниците и е за многократна употреба) за вашия статив или селфи стик, за да може да поглеждате към него без това да си личи особено за зрителите. Сценарият е добре да съдържа списък с нещо като „програма“ на това, което предстои да кажете и покажете на хората в своя live. С други думи кратък план, в който имате няколко ключови думи към всяка точка, с които да си напомняте какво не бива да пропускате. В сценария си може да включите също имена и факти, които ви е трудно да запомните или са специфични, но важни и не бива да пропуснете.

facebook-live-video

3. Преди да започне вашия Live – анонсирайте го

Често коментираме с клиентите дали някакъв брой постове седмично в техните бизнес страници са много или малко. Зависи от статистиките, но въпреки тях има едно универсално правило – хората не са постоянно във Facebook и не виждат постоянно това, което им поднасяте като постове. Затова ако искаме да сме сигуни, че нещо ще се разчуе в социалната мрежа – трябва да имаме достатъчно предварително време за анонсирането му по различни начини.

В случая може да публикувате 1 и повече поста за предстоящия ви live. Един от тези постове може да е с въпрос какво да включва live-ът ви, какво е важно за потенциалните му зрители, какво ги вълнува. Можете да създадете facebook event и да рекламирате както него, така и постовете по темата. Целта на event-a е да съберете хора, които са заявили, че ще гледат live-а и чрез event-а да им пуснете статус-нотификация час преди събитието.

Не е лоша идея да си анонсирате и е-мейл абонатите, които, заедно с посетители от сайта и други ваши онлайн източници, да пратите в техния дигитален календар, в който да впишат датата на предстоящия live. За целта открих едно приятно и бързо за ползване софтуерче, което може да ползвате безплатно от този адрес. Неговата функция е да създаде линкове или бутонче „Добави в моя календар“.

Не е лоша идея да включите хаштаг, който хората да ползват, когато споделят видеото или пишат коментари.

4. Поставете тема на своя live, заедно с анонс в началото му

Когато започнете своето „предаване на живо“ не забравяйте в началото да се представите, след което да обявите тематиката на live видеото си и да кажете няколко уводни думи. Все пак накрая вероятно ще запазите видеото и след live-а това видео ще се гледа в следващи дни, месец, дано и години. Затова новите му зрители е добре още в самото начало да разберат за какво иде реч.

5. Social видео преди всичко!

Най-голямата сила на facebook live видеата е възможността за жив (макар пасивен) диалог с вашата аудитория. Следете какво пишат и ги подтиквайте да задават въпроси, да дават коментари и мнения, да споделят. Така ще се получи наистина един интерактивен и social формат, който ще се разпространи бързо вирусно сред повече аудитория.

За разлика от телевизията в нейния класически вид – тук имате шанс за активна комуникация и взаимодействие с вашата аудитория. Особено ако планирате серия от live събития – помислете за стратегия как да ангажирате аудиторията така, че интеракцията с нея да е по-висока с всяко следващо live video във фейсбук.

Ще се радвам да споделите и своите идеи, подходи и опит в live видеата. Темата ми е много интересна и вече имахме възможност да опитаме силата на този формат видеа при някой наши клиенти. Скоро планирам и аз да се възползвам от facebook live като част от своето блогване, затова всяко мнение и съвет са ценни за мен! Споделете!

Благодаря сърдечно!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

 1. liubomira каза:

  Супер статия!
  Едно допълнение, което включва и коментар, и въпрос от мен и то е относно сценария и една специфика, която забелязах.
  Тъй като аудиторията се „build-ва“ постоянно – т.е. потребителите нарастват с времето, през което се излъчва видеото, съответно – в началото са най-малко, според мен, би било добре в сценария да се включат повтарящи се „напомнянки“ за най-важните неща през цялото време на видеото.

  И, противно на другите типове видеа, където трябва да хванем вниманието в първите 5-10 секунди, тук сякаш е точно обратното: първата минута е добре да е буфер от време, в който хората да се включват и постоянно да се заинтригуват какво предстои. Защото, струва ми се, ако в началото кажем нещата, които са wow, пропускаме по-голямата част от аудиторията. Какво мислиш за това? Ще ми е много интересно :).

  Но нали сега се готвят waiting rooms, в които ще може да се оповестява конкретна аудитория за предстоящо live видео? Може би това донякъде ще отмахне този казус, защото така потребителите (може би) ще се присъединяват от самото начало…

  А, имам и друг въпрос: Каква, според теб, е добрата дължина за live видео? Някои експерти казват, че колкото по-дълго, толкова по-добре и че не напразно Facebook позволява да е до 90 мин. Аз съм още под въпрос за това… То зависи и от целите, но все пак :).

  Спирам, че да не напиша и аз една статия в коментата :D.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *