Facebook #hashtags – с какво са полезни?

Сигурно знаете, че през последната година Facebook търси начини да предизвика създателите на съдържание да пишат по-тематично, според интересите на тяхната аудитория.

Първите стъпки, на които станахме свидетели, бяха промени в алгоритъма на Facebook, познат като EdgeRank, според които потребителите виждат предложения да станат фенове на фен страници, от чиито тематики Фейсбук отчита, че се интересуват.

Може би първата стъпка беше дори по-рано – когато след харесване на някоя фен страница Facebook отваря лента с предложения на още подобни фен страници. Тази лента днес е доста по-тематична отколкото в началото – предложенията в нея са по-добре подбрани персонално за всеки от нас.

Следващата по-значима и по-обозрима стъпка бе промяната на персоналните timeline (дневници) на всеки от нас, където в лявата колона се отделя солидно място за показване на нашите интереси (филми, сериали, музика, книги и пр.). Всеки интерес е отделна фен страница.

И все пак Facebook имаха един генерален проблем – всичкото потребителско съдържание, което се бълва ежесекундно да бъде обособено в Social Graph по тематики. За тази цел няма нищо по-добро от т.нар. #Hashtags или „хаштагове“, както си ги наричаме у нас (макар, че май е по-правилно „хЕштаг“, но както и да е :))

Това определено няма да е последното начинание на синята социалка в опита да раздели информационния поток по теми на интереси. Обещанието им: “We’re rolling out a series of features that surface some of the interesting discussions people are having about public events, people, and topics.”

Използване

facebook-hashtagИзписвате с # отпред дума и тя се приема от Facebook платформата за хаштаг. Не можете да ползвате тирета и интервали, ако искате хаштага да е от няколко думи, но може да ги разделите с долна черта, което за мен е лоша идея. По-добре разделяйте с главни букви в началото на всяка нова дума. Дразнещо е чисто технически изписването на хаштагове на кирилица, защото трябва да превключите кирилизиращия си софтуер, след като въведете #, но и това не е болка за умиране.

За разлика от Twitter, във Facebook всеки хаштаг си има свой URL адрес и отделна своя страница, което ги прави по-удобни за разпространение – нещото, за което ще прочетете по-надолу. Лошото е, че мобилните версии на Facebook все още нямат хаштаг интеграция, което се надявам скоро да се промени.

Хаштаговете като маркетингов инструмент

Самите хаштагове са отделен тип обекти в social graph екосистемата, а знаем какво се случва на по-късен етап с най-използваемите social обекти – стават платени чрез нови рекламни формати, а също стават и по-видими в органичния feed, с което печелят повече взаимодействия и позитивни социални сигнали. Най-малкото – хаштаговете са линкове в друг цвят (а в новия дизайн на newsfeed са с удебелен шрифт) и дори от дизайнерска гледна точка са по-видими от останалия текст в постовете ви. Все пак, на този етап, Facebook потвърдиха, че хаштаговете не влияят пряко на дистрибуцията на постовете в NewsFeed, т.е. като използвате хаштагове няма да направите споделеното си съдържание по „видимо“ или да увеличите своя EdgeRank.

Нека не забравяме, че хаштаговете са нещо, което вече е познато на потребителите и те го ползват с лекота още от началото на Twitter, а в последно време и в Instagram. Хаштаговете, всъщност, са толкова използваеми най-вече, защото чрез тях е лесно да намериш всичко писано по дадена тематика.

За брандовете това значи, че в лицето на хаштаговете имате още едно оръжие, с което може да достигнете до потенциални клиенти. Нещо повече – можете лесно да достигнете до много нови фенове и потребители в мрежата на Фейсбук именно чрез хаштаговете. Например всички магазини, продаващи спортни стоки и аксесоари, могат да ползват хаштагове като #футбол, #баскетбол, #тенис и пр. имена на спортове, но също и #шампионскалига или #FIFA, #UEFA и пр. тематични тагове, за да достигнат до нови потенциални клиенти.

Още след първата седмица от пускането на facebook hashtags, някой ТВ предавания в страни от Европа и САЩ започнаха да ги използват, за да им задават зрителите въпроси, или да получават зрителски коментари по дадени теми. Просто хаштаговете са добре познати и ползваеми. А когато са част от най-популярната и използвана социална мрежа в света – те стават силно маркетингово оръжие, което не бива да бъде подценявано.

И като заговорихме за маркетинг – обръщам внимание на нещо, което екипът на Facebook Studio наскоро писаха:

[highlight_orange]If you are already using hashtags in an advertising campaign through other channels, you can amplify these campaigns by including your hashtags in Facebook advertising. The same creative best practices on Facebook still apply – compelling copy and photography that is in the brand voice works best. Any hashtags that you use on other platforms that are connected to your Facebook Page will be automatically clickable and searchable on Facebook.[/highlight_orange]

Щом хаштаговете могат да бъдат рекламирани, значи имат добра основа за популяризирането си. Сигурен съм, че скоро ще видим доста популярни хаштагове на български и английски.

В тази връзка има и нещо друго, което в момента много помага на хаштаговете да стават популярни и ползваеми – събитията. Вече се е превърнало в традиция всяко събитие да си запази свой си хаштаг в Twitter, където да се получават интересни дискусии и коментари за него. Смятам, че (особено за българските фирми) facebook хаштаговете са по-добрият маркетингов инструмент при събитията.

Хаштаговете и репутацията на бранда във Facebook

Хаштаг с името на бранда – в близко бъдеще това може да е един лесен начин за връзка с бранда, но и възможност фирмата да следи какво се пише за нея във Facebook.

От друга страна, вашата фирма има шанса адекватно да се включи в хаштаг потока и да отговаря на таргета си там, давайки конкретни решения на проблемите на потенциални клиенти. Аз, например, следя от няколко дни тагът #digitalmarketing , където много професионалисти и фирми споделят полезни ресурси и по този начин дискретно рекламират своя бранд и услуги. Няма защо да се лъжем – хаштаговете са идеално средство да се покажете като експерти в дадена област пред таргета си във Facebook.

Хаштаговете като техническо средство

На този етап най-голямо приложение на хаштаговете е възможността с тях да категоризирате постовете си, подреждайки ги в потоци по даден признак-хаштаг. Например може да имате хаштагове за онлайн рубрики, или хаштагове-обръщения към лоялни или VIP клиенти.

Няколко добри практики

Всичко, което знаете за Twitter хаштаговете може да бъде прилагано и тук, поне за момента.

Ако трябва да резюмирам за какво може да ползвате хаштаговете:

 • промоционални програми
 • обръщение към конкретна група, на която сте дали име
 • име на бранд, продукт, група продукти
 • тематика, интерес, професионална област
 • събитие

Washington Post се възползваха от хаштага #Elections, за да рекламират своите теми, свързани с предизборните кампании в САЩ. Тогава те спечелиха много последователи в Twitter и това беше една много успешна кампания с близък до нулев бюджет.

Все пак си говорим за Facebook, но умишлено започнах с Twitter, защото някой брандове прехвърлиха twitter-ските си хаштагове във фейсбук. Примерът с кампанията на Nike е живият пример за това. Ако не се лъжа това е и първата подобна кампания във Facebook, или поне една от първите.

Като цяло всички по-известни по света телевизии започнаха да пишат хаштаг с имената си в свои постове, подкрепени от същата практика във фен страници на техни предавания.

Относно хаштаговете по тематика, може би един от най-популярните е #trends , защото е много универсален.

Няма как да пропусна и тагът #ДАНСwithme , който за кратко време стана популярен отвъд пределите на страната ни.

Каквото и да решите при използването на хаштаговете в своя social marketing – бъдете МНОГО внимателни! Историята помни доста тежки пиар кризи точно при кампании с основа hashtag! Ако не вярвате – питайте маркетолозите на McDonalds колко се потиха неведнъж 🙂 Ако не се бъркам пак те бяха първата компания коя се спаси от hashtag кризата с друг hashtag. И не само те са потърпевши. Често клавиатурните нинджи намират „утеха“ в използването на набрали популярност хаштагове и така опорочават цялата маркетинг кампания.

Бъдещето на facebook hashtags

Информацията от Фейсбук е, че в скоро време ще има „trending hashtags“ и интеграция на хаштаг ползваемостта в статистиките insights. Очакванията са, че след като Facebook обявиха, че намалят поне на половина своите 27 различни рекламни формата, ще си запазят вратичка за един нов формат – promoted hashtag , за който се очаква да има определени условия.

Очевидно е, че Facebook още не са готови за сериозни иновации при хаштаговете. Причината е тривиално ясна – първо ще тестват, след това ще тестват отново, а след това ще има изненадани и недоволни 🙂 Винаги е така, дори за платените реклами.

Това, което съм сигурен, че скоро ще видим е възможност за интеграция на хаштаг потоци и хаштаг системи в сайтовете ни чрез Facebook API. Няма начин това да не е едно от първите неща, с които Фейсбук ще изненада програмистите и маркетолозите.

Друг сигурен развой е интеграцията на хаштагове в Graph Search и експерименти с тяхното органично пласиране в NewsFeed .

При всички положения хаштаговете са нещо вече познато за потребителите и дава възможност на фирмата ви да достигне до много нови потенциални клиенти. Работете с хаштаговете разумно и умерено, и ще видите ползите от тях! Хаштаговете дават крилааааа 🙂

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (3)

 1. Ивайло каза:

  Дано само се научат да ги използват правилно, за да не стане каша. Добре е, че туитър потребителите подготвиха голяма част от останалата маса.

  • Иво Илиев каза:

   да, дано наистна, но у нас има доста хора, които не ползват изобщо Twitter и правят големи глупости с фейсбук хаштаговете

 2. Петър Амеров каза:

  Беше крайно време някой да напише читава статия 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *