Facebook групите – полезни маркетинг съвети и трикове

Тъй като на последната F8 Конференция на Фейсбук обявиха новия дизайн на платформата, който ще акцентира именно на фейсбук групите – нямаше как да не ви споделя няколко полезни практики в тази статия.

Ако все още нямате фейсбук група – може да изгледате епизода от „Натистни F1“ по БНТ с водещ Крис Захариев, в който споделям малко повече по темата:

Ако вече имате фейсбук група или скоро планирате да създадете такава, с която да представите своят бизнес – тези съвети биха били от полза за вас:

Кандидатстване за влизане в групата с изпращане на е-мейл

Вероятно знаете, че може да настроите няколко въпроса, които да бъдат зададени на хората, които искат да станат членове на групата? Един от тези въпроси може да е покана за присъединяване към e-mail бюлетин. Например: „Добавете своят е-мейл адрес в полето по-долу, ако желаете да ви изпращаме безплатни съобщения с полезна информация или промоции от нашата бизнес дейност. Обещаваме да не ви спамим. Ако не желаете да добавите мейл – напишете само @ в полето.“

Анкетиране и профилиране при влизане

Подобно на горния съвет – тук използвате полетата с въпроси, за да профилиране новите си членове. Например може да ги попитате от каква група продукти или услуги се интересуват, какво очакват да видят като content в групата и пр.

Линкове към други social профили и източници на информация в описанието на групата и cover-а

Става дума за „About“ частта с описание на групата.

Като цяло в тази част практиката ми показва, че може би е най-добре да запишете кратки и ясни отговори на следните въпроси:

  1. Какво е съдържанието и тематиката. Най-вече списък с темите от съдържанието на групата;
  2. „Може и не може“ в групата, т.е. кратки правила какво може да се прави и какво не може в групата ви;
  3. Прапратки към други дигитални източници.

Наблюденията ни са, че това често се пропуска, но е важно, тъй като в групата се очаква да ви влиза трафик, който е сериозно заинтересован от дейността или тематиката ви.

Не забравяйте да добавите линкове до всичките си профили – в инстаграм, фейсбук страница, linkedin и пр. социалки; сайтове, landing страници и др.

Важно! Не добавяйте линкове във въпросите към нови членове – не работят и не генерират почти никакви leads (съдейки от практиката ни с групи над 20 000 души в България и чужбина).

Обезателно настройте членство с одобрение и добавете Group’s Rules!

Членството с одобрение и отговор на въпроси е нещо, което съм забелязал, че практически работи най-добре.

Същевременно възможността да напишете списък с правила за групата е полезно най-вече като основание за бъдещи наказания. Особено, когато групата ви се разраства – е жизнено важно.

Опитът ни показва, че при групи с над 10 000 души често е удачно да се активира одобрението на постове преди публикуването им. В този момент помислете и за модератори, с които да изградите екип относно администрирането на членствата и съдържанието на групата ви.

Ежемесечен freemium content през post announcements

Да го дешифроваме – като администратор на групата вие имате възможността да „закачате“ важни постове под формата на post анотации за членовете на групата.

Анотациите, в които предлагате безплатни благинки ежемесечно, които могат да създадат lead generation към продажби са нещо важно и горещо ви препоръчвам да имате „политика“ и „стратегия“ по този въпрос – върши страхотна работа.

Например в анотация може да предложите някакви промо-кодове всеки месец, да имате „тайна промоция“ само за членове с поръчка в коментар под поста или на лично… каквото прецените, стига да считате, че аудиторията ще отговори адекватно и позитивно. Тук можете да експериментирате с различни варианти и да направите оценка на ефективността след няколко месеца.

Въпросите на „входа“ като верификация на потребителите

Въпросите, които задавате към нови потребители може да са вид „верификация“ за вас, че те са ваши абонати, посетители или клиенти.

Например може на входа да ги попитате: „Запишете е-мейлът, с който сте пазарували от нашия електронен магазин“ или „Запишете потребителското име, с което сте абонирани за нашите услуги в сайта ни“.

Геймификация за engagement

Можете да видите топ активните членове много лесно от Group Insights менюто, при клик на „More member details“ в таблицата Top Contributors:

По този начин виждате най-активните членове на групата за последните 28 дни и можете да им раздавате ежемесечни награди. Това би могло да стимулира активността на членовете в групата, но трябва да сте внимателни да не предизвикате изкуствен engagement само за спечелване на наградата. Изкуствената активност може да се редуцира по няколко начина:

  • да обявите в правилата, че търсите само смислени коментари и постове и всичко друго се наказва със забрана за членство;
  • активно да премахвате безсмислените коментари и постове на база на някакви критерии;
  • най-вече гледайте наградата да не е прекалено голяма и скъпа, за да не е толкова голям мотив за изкуствена и безпредметна активност;
  • ако условията позволяват – раздайте награди не само за 1 човек, а за първите 3-ма или 5-ма;
  • не превръщайте тази игра в най-важното събитие за групата, или най-съществен стимул човек да е активен в нея. Също така не използвайте тази практика за набиране на абонати за чисто нова група, защото може да е подвеждащо и да съберете не интересуващи се от бизнеса ви хора, а от наградите.

Анонсирайте новости към членовете през Messenger

От менюто Chats можете да създавате групов чат за членове от групата, в който периодично да им анонсирате важни новости.

В много отношения това може да е доста по-ефективно от вашия e-mail маркетинг ако го правите както трябва, т.е. без излишно досаждане, публикуване на некачествено и безинтересно съдържание.

В груповия чат може да споделите на останалите потребители да добавят свои евентуално заинтересовани приятели. Там има много полезни опиции, например групово видео, анкета към участниците и тагване на хора + reply опции – това улеснява комуникацията.

Важно! Когато създадете Messenger чат – фейсбук ще го популяризира сред останалите членове на групата, което е повече от страхотно. Затова е много важно да имате ясно, точно и конкретно име на чата (нещо, за което ще бъдете попитани при самото му създаване).

Груповите чатове може да се създадат и като отделни теми за support. Например ако сте онлайн магазин за дрехи може да имате чатове за: въпроси относно доставка на стоки; промоции и промо-кодове; заявки за модели и пр.

Винаги може да премахнете чат, който сте създали, така че смело може и да експериментирате. Все пак винаги мислете за това какви са крайните ви цели и ефектите, засягащи вашата търговска репутация.

Покана за включване в групата по email или през сайта ви

От тук може да генерирате код за embed на покана, която да включите в страниците на вашия сайт или да изпратите по email. Кодът изглежда така:

Ако желаете да изпратите email покана ви трябва друг вид код, който ще откриете, когато влезете в самата група под настолен компютър или лаптоп (desktop):

Опцията Embed Invitation ще ви предостави нужния код за интеграция в email шаблон. Важно! Тази опция е налична само, когато посещавате групата (interacting as…) от името на личния си профил!

Разбира се, за фейсбук групите имаме още много какво да си кажем…

… но тази статия приключва до тук, тъй като от една страна предстои нов ъпдейт на групите, а от друга – не искам да ви занимавам с неща, които може да откриете и в help-a на фейсбук като видове постове и опции. Идеята на тази статия е да ви даде няколко изпитани, изтествани и работещи идеи за вашата бизнес фейсбук група. Споделям, че това са идеи – как ще ги реализирате зависи от много специфики, но съм убеден, че ще са добра отправна точка за добри резултати при вас.

Не се колебайте да споделите опит и наблюдения за вашата фейсбук група в коментарите под тази статия!

Успех!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *