Facebook EdgeRank не съществува

Много се дразня от Open Graph – пишеш готино заглавие, споделяш във Фейсбук, но хората виждат далеч по-скучното описание под заглавието и целия пъклен план е сринат 🙂

Разбира се, заглавието тук не изглежда на това, което е. Четете по-долу:

Съвсем наскоро бях писал в рубриката си в MixMedia , „Дигиталните рецепти на Иво„(по принци не е „на Иво“, а „с Иво“, но така се чувствам малко като продукт в собствените си рецепти), статия, обясняваща що-годе подробно EdgeRank алгоритъма на Facebook.

Тези от вас, които четоха статията, сигурно са забелязали, че тя акцентира само на няколко момента от алгоритъма – най-съществените. Тук ще ви разкажа още малко за EdgeRank, базирайки се не толкова на наши тестове (ще си запазя малко ноухау и за мен, все пак :P), но и на информация, която идва от facebook софтуерните инженери.

Силно препоръчвам преди да продължите с четивото все пак да прочетете статията в MixMedia, ако вече не сте.

EdgeRank не е EdgeRank

Името „EdgeRank“, ако не ме лъже паметта беше името, дадено от Techcrunch, заедно с примерна формула за изчислението на въпросния алгоритъм, представена по време на f8 още през 2010г. Истината е, че още тогава Майк Бернщайн говореше за „News Feed Optimization“ във Facebook, използвайки моделът Narrowcasting , позовавайки се на формулата на Techcrunch. Същата формула после беше превърната в услугата, позната на повечето колеги „EdgeRank Checker„, която фен страниците често ползваха.

Филип Зигорис от Facebook, разкри (благодаря на Quora, че я има), че нямат такава разработка, която да се нарича „EdgeRank“, но имат NFA (News Feed Algorithm), който изчислява коефициент на база множество фактори, които са най-общо групирани по следния начин:

  • Колко на брой (за период най-много от 28 дни) и какви (share, like, comment и/или др.) взаимодействия има между двама потребители
  • Какъв е общият качествен рейтинг на един споделен обект/съдържание във Facebook
  • Какъв е типът на споделеното съдържание и каква е неговата тежест спрямо останалото споделено съдържание, оценено по горните две групи фактори в дадения момент
  • Каква е темата на споделеното съдържание и доколко имаме други взаимодействия с други обекти на същата тема

Алгоритъмът и фен страниците

Ето тук може би ще ви заинтригувам най-много.

Чрез ъпдейти през последните месеци Facebook увеличиха двойно видимостта на постовете от фен страници за всичките им фенове. Ако си спомняте преди време бях констатирал, че едва 8% от всички фенове най-често виждат постовете на фен страниците, които харесват. Процентът вече е 16%.

Това означава да имате три неща наум, когато поддържате фен страницата си занапред:
1. Създавайте такива постове, които смятате, че може да генерират голям брой харесвания, споделяния и/или коментари
2. За всички останали ползвайте услугата Promoted Posts, доколкото бюджетите ви позволяват
3. Това, че имате Promoted Posts не означава, че други постове, които не са promoted няма да са по-видими! Опитвайте да споделяте интересно и (много е важно вече) тематично съдържание, което да има много споделяния (най-вече споделяния), коментари и харесвания. Така това съдържание ще увеличи своят „viral“ reach, покривайки нова аудитория, включително не-фенове. Promoted Posts просто акцентира върху fan reach, т.е. прави видим съответния пост по-бързо за по-голяма част от вашите фенове

Facebook – we love to hate them!

Нали се досещате, че ако Фейсбук искаха, щяха да направят алгоритъма си така, че да показва всеки ваш пост на, примерно, 50% от феновете? Това обаче ще намали awarness-a като цяло и ще развали цялостното усещане и полезност на News Feed.

Всеки би си казал „Тези пак за пари са го направили този алгоритъм“, но в старите версии на същия алгоритъм (спомнете си преди 1-2 години), фен страниците бързо губеха своят смисъл. Днес най-доброто според потребителите съдържание изпъква в NewsFeed и предизвиква най-ефективния за социалните мрежи ефект – вирусния.

Все пак има и друга страна на монетата – чрез „Promoted posts“ може да увеличите между 2 и 9 пъти engagement-a за някой постове (по инфо от рекламодатели, анкетирани от маркетинговия екип на Фейсбук). Това увеличение означава повече харесвания, споделяния и коментари на промотирания пост, т.е. по-добри предпоставки за вирусен ефект през NewsFeed-a. С други думи хубавите постове стават още по-хубави ако платите няколко долара на Facebook 🙂

Никога няма да достигнете 100% от феновете си, но какво от това?

И Зигорис го казва, и всеки от Фейсбук ще ви го потвърди – няма как да стане просто. Дори да си платите за реклама най-много ще достигнете до 75%, но трябва да сте „на гребена на новината“, т.е. да публикувате нещо масово актуално и интересно, което да разчитате, че преди да бъде дублирано ще се разпространи вирусно. Бия натам, че една фен страница е нищо без ваше актуално, уникално, тематично и интересно съдържание ИЗВЪН Facebook.
Пак ще повторя: уникално, тематично, актуално, интересно и ВАШЕ съдържание.

Пак ще се позова на нещо, което Фил Зигорис сподели миналата година, и което много ми харесва и е много вярно: „Част от това, което прави един продукт толкова вълнъващ във Фейсбук е това, че той е толкова добре интегриран с Facebook„.

Съвет

Покрай блога ежедневно получавам десетки въпроси относно ползването на Facebook. Доста хора са питали през последните дни „Иво, кажи как да си вдигна EdgeRank-а“(кара ме да се чувствам като нов вид social виагра) или „Защо феновете ми не са активни?“ и пр. Над 90% от тези въпроси са неща, които могат да бъдат открити в Help-а на платформата. Написаните по-горе също влизат в тази категория – вижте тук

Ако се разровите по-надълбоко ще разберете, че алгоритъма (NFA) е толкова комплексен и непредсказуем за една фен страница, защото Facebook са дали множество възможности на самите потребители да го контролират, подавайки „сигнали“ от два типа: положителни и негативни. Например ако някой скрие ваш пост – това е негативен сигнал. Ако го докладва – също. Ако го хареса, обаче, това е позитивен сигнал. Тези сигнали във всеки момент променят ранка на всеки ваш пост.

Добрата новина е, че в бъдеще ще имаме все повече инструменти за анализ и управление на ранкинга. Както писах и в статията от MixMedia – вече се прокрадват разни предложения за оптимизация на Facebook, или SEO за Facebook.

Бъдещето ще покаже какво следва.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *