Facebook ads реклами за електронни магазини и търговия

Съществена част от facebook маркетинга са фейсбук рекламите (facebook ads) – заедно с органичния трафик, платената реклама има потенциала да предизвика „вирусни“ ефекти и най-вече да реализира social KPIs на един бранд. Това е важен фундамент за развитието на тази реклама относно ефективното таргетиране, целеполагане и позициониране.

Нека споделя един специфичен формат фейсбук реклами, които са изработени от екипа на Facebook специално за нуждите на рекламодатели от електронната търговия. Тези реклами са познати от над 6 месеца, но наскоро бяха оптимизирани и подобрени поради отличните си резултати и все по-голямото ползване. За съжаление към момента съм видял само 2-3 български компании да се възползват от тях, затова реших да пиша малко по-подробно по темата, за да обясня (включително с примери и данни) защо са толкова полезни и изгодни.

MPA – Мулти-продуктови реклами

Кръстени са MPA (Multi-product Ads) и са отлично решение за електронни магазини и всякакви други сайтове предлагащи интернет покупко-продажба на стоки и услуги. Рекламите са много специфични и по лични наблюдения доста видими и привлекателни под мобилни устройства. Самите MPA се визуализират като скролер(слайдър) от няколко продукта. Всеки от тях си има снимка и заглавие, като всеки е отделен банер с отделен линк до продуктова страница в сайта ви. Рекламите бяха анонсирани лятото на 2014г., но значително оптимизирани в началото на 2015г. (по-конкретно първите оптимизации започнаха в средата на декември, 2014). Първоначално рекламодателите можеха да показват до три продукта, но вече могат до пет.

За какво са подходящи? Както споменах по-горе – за търговци от е-търговията и сайтовете за интернет оферти, услуги или колективно пазаруване, които търсят ефективен ретаргетинг.

Какво е специфичното при тяхното стартиране? Доскоро единствен начин за активиране беше програмно, със скриптове от API на facebook ads. както и чрез някой възможности от софтуерите на PMD компаниите към Facebook. Към момента е отключена опция в PE за активация на такъв тип реклами. Опцията изглежда така и са я описали като „Multiple images and links in one ad“:

facebook-ads-multiimage

Какво е специфичното при самия формат? Важно е да знаете, че те се тълкуват от Facebook като пост, макар да е специфичен вид пост, който е sponsored, т.е. докато има рекламен бюджет трупа само рекламен, но не и органичен трафик. Защото се визуализират в слайдър, това колко продукта вижда потребителя зависи от екранната му резолюция – под смартфон се вижда един:

facebook-ads-mpa-1

Как се разпространяват? Стандартно със 100% възможност за видимост в desktop и mobile приложението и сайта на Facebook. News Feed е мястото, където ще видите тези реклами – вмъквам една скоба, че поне 14 пъти дневно потребителите проверяват своя News Feed). Основната идея е тези реклами да имат реализация в мобилната платформа, затова там пласирането им като, че ли е малко по-агресивно. По данни на Facebook анализаторите оптимизирани, тези реклами намаляват цената на post-кликовете за една мобилна конверсия с до -61%. Например, при онлайн книжарниците, Facebook са направили сравнение между CTR на тези реклами и link рекламите. При тези реклами CTR е с около 95% по-висок.

Всъщност, на уебинара, който Facebook бяха провели относно тези реклами, дадоха красноречиви данни за компания за финансови услуги, електронен магазин за мъжки и дамски дрехи и е-магазин за техника.

facebook-ads-mpa-2

При NoMoreRack рекламите са допринесли доста за продажби на стоки с над 50% намаление. Те таргетират с пиксел само посетителите, които вече са влизали в категорията „Електроника“ от сайта им. Ретаргетингът им носи 45% намаление на цената за конверсия и 42% увеличение на CTR спрямо стандартните link ads.

Възможности за оптимизация? Да, Facebook препоръчват два подходя – prospecting и re-targeting тактика. При първия подход се ползват Lookalike аудитория или FCT аудитория. При ретаргетинга, разбира се, ползваме стандартните възможности на CA (Custom Audience) или CA от посетители на уеб сайта. Втория вариант според мен е по-добрия избор, но пак зависи от типа на сайта и продуктите.

Плащания? Сигурно се досещате, че тук плащате на клик. Все пак може да се възползвате от по-добрата според мен опция – oCPM на 1 конверсия или на 1 посещение на страница от сайта ви.

Бонус съвет! И тук имате възможност за снимковите криейтиви да ползвате до 20% текст от цялата площ на изображението. Възползвайте се като слагате традиционните за е-търговията етикети „Ново!“, „ТОП Оферта“, цифра с процент намаление, лента с call-to-action (например „вземи с безплатна доставка!“) и пр. Това доста подобрява резултатите, както вероятно се досещате.

Update

Включвам два официални ресурса: помощна информация и PDF презентация на форматът.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

  1. Angel каза:

    Здравейте,бих искал да ви попитам къде точно може да се намери тази опция,тъй като прочетох статията ви и не ми стана ясно.Пускал съм реклами във фейсбук и друг път,но не мога да намеря тази http://ivosiliev.com/wp-content/uploads/2015/02/facebook-ads-multiimage.jpg опция.Може би отговорът на въпросът ми е в “ Към момента е отключена опция в PE за активация на такъв тип реклами. Опцията изглежда така и са я описали като „Multiple images and links in one ad“:“ ,но не мога да разбера какво е PE .Благодарности за положения труд!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *