Facebook 360 photos ТРИК: Създайте собствени колаж или брандирана снимка за фейсбук бизнес страницата си

FACEBOOK 360 - как да си направим собствени брандирани снимки

НОВА ИНФОРМАЦИЯ: Facebook пуснаха безплатни дизайн темплейти за Photoshop на 360-градусовите панорамни снимки тук.

Facebook 360 е наистина амбициозен проект, който цели (както повечето от Facebook в последно време) да подобри дигиталното изживяване на потребителите, когато общуват посредством популярната социална мрежа.

От сравнително скоро потребителите на смартфони и фото-техника, с които могат да се правят panorama (pano) снимки, могат да се възползват от услугата „Facebook 360 photos“, която представя панорамните снимки като 360-градусова „виртуална разходка“ – нещо, което Google имат от няколко години за представяне на местни бизнеси.

Как се качва панорамна снимка?

През смартфона ви чрез приложението Facebook – от стандартния бутон за добавяне на снимка към поста ви.

Първо заснемате с камерата на смартфона в режим на снимане „Панорама“ (panorama), след което директно можете да качвате във Фейсбук.

Разглеждането през смартфон също е доста забавно. Ако видите човек на улицата, който е вперил поглед в смартфона си и се върти около оста си, местейки телефона нагоре-надолу – най-вероятно гледа 360-градусово съдържание (или другия вариант – canvas страница).
В крайна сметка постовете изглеждат така(кликнете върху поста, за да видите пълната функционалност… както забелязвате може да се embed-ват подобни постове в страници от уеб сайтове, но към момента 360-градусовата функционалност е орязана):

Могат ли да се публикуват подобни снимки от името на фейсбук бизнес страницата си?

Да, може, дори нещо повече – можете да създадете 360 photo дори без да снимате с телефона си. Така може да превърнете всеки 360 photo пост в истинско 3D изживяване за вашите потенциални клиенти, представяйки бранда ви, продукти или кампании по един много по-креативен и уникален начин. Реших да направя един експеримент по темата – да създам изцяло триизмерна среда със съвсем семпло представяне на слогана в нашата дигитална агенция InteractAGE:

Оригинален фейсбук пост от Блог на Иво Илиев

Както може да видите:

 • първо: постът е от името на фейсбук страница, а не от името на личен профил
 • второ: 360 градусовата снимка е дизайнерски колаж, а не фактическа, снимана със смартфон, снимка

За да създадете подобен пост – следвайте стъпките:

 1. Изтеглете файлът, използван за моя примерен пост от тук: http://interactage.com/pano.jpg
  Във файла се съдържат специфични данни, чрез които Facebook „разпознава“ това, че снимката е подходяща за 360-градусов преглед. Затова този файл ще ви послужи като „матрица“ за вашия триизмерен дизайн.
 2. Създайте колаж чрез Photoshop или друг графичен софтуер
  Може да използвате вече изтегления файл с моята панорама, може и да си създадете свой в размери 13632 х 2936 пиксела, 72 точки/инч, RGB
 3. Запишете колажът във формат JPG
  Това е разпознаваем за Facebook 360 формат, който е удачно да ползвате.
 4. Изтеглете EXIFTool софтуера и го инсталирайте на своя компютър
  Това е безплатно инструментче, леко и удобно, с което можете да редактирате meta данните на своя дизайнерски колаж така, че Facebook да го „разпознава“ като 360 photo. EXIFTool има и версия с читав потребителски интерфейс, която препоръчвам – тя носи името EXIFToolGUI.
  Можете да изтеглите EXIFToolGUI от тук.
 5. Отворете EXIFTool софтуера и импортирайте meta данните от „матрицата“ върху файла с вашия колаж
  Използвайки EXIFToolGUI намерете (в най-левия прозорец) директорията, където е вашия колаж. След това селектирайте (отбележете) файлът с колажа (от средния прозорец). От меню лентата на софтуера изберете „Modify“ и подменю „Remove metadata“. От новоотворения прозорец изберете първия чекбокс най-горе (Remove ALL metadata – той ще отметне и останалите чекбоксове) и натиснете бутон Execute. След това използвайте меню „Export/Import“ и от него изберете под-меню „Copy metadata into JPG or TIF files…“, както е показано на снимката по-долу:
  Facebook 360 - EXIF Tool GUI - Export/ImportЩе се отвори прозорец, от който трябва да изберете файлът-„матрица“ (който изтеглихте от 1-ва стъпка). След като го изберете ще се отвори ново прозорче с чекбоксове – изберете всички и натиснете Execute бутонът в долната му част.
  По този начин EXIF информацията от „матрицата“ ще се копира във вашия дизайнерски колаж.
 6. Качете файла с колажа ви на вашия смартфон
  Може да се случи чрез качване върху паметта на телефона посредством USB връзка, или чрез използване на различни file uploaders. ВАЖНО! Не използвайте за тази цел Facebook messenger, Facebook или Gmail, защото подобни софтуери изчистват EXIF информацията и след това Facebook няма да „разпознае“ колажа ви като 360-градусова снимка!
 7. Ако искате да публикувате файла в своята фейсбук бизнес страница НЕ използвайте мобилното приложение „Pages“, защото от там към момента не става.
  Чрез фейсбук търсачката на мобилния фейсбук потърсете своята фейсбук бизнес страница и след като я отворите изберете бутон „Photo“ и чрез него качете 360-градусовия колаж.

Това е ! Вече имате свой индивидуален 360-градусов пост към фенове и потенциални клиенти!

По същия начин може да вземете друга Exif информация от друг „pano“ файл, в случай, че разполагате с подобен. Съответно и резолюцията на колажа, която ви препоръчах съвсем не е единствена опция – може да опитате с други размери, които са в същата пропорция. По тези теми от Facebook специално подготвиха и публикуваха страница тук, в която обаче не споделят как можем да създадем 360-pano колаж, а само как да редактираме своите 360-pano снимки ;)… което си е съвсем нормално 🙂

Защо си струва усилията?

Сигурно ще се запитате защо е нужно да се отделя време и ресурс за това да имате 360-градусови колажи, публикувани от името на компанията ви?

Най-важен аргумент по мое мнение е самата интерактивност, която 360-градусовият формат предлага. Относно алгоритъма тези постове в момента имат потенциала да достигнат х2 повече аудитория от другите типове видео и снимкови постове, което си е също доста сериозен аргумент. Освен това са доста сполучливо оптимизирани за мобилни устройства.

Нещо повече – поне към момента, правилото за до 20% текст в рекламите не ги лови 😉

Успех!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (11)

 1. Димитър Войчев каза:

  От това клипче може да видите как да обработите панорамната снимка да се разпознава от Фейсбук, като такава. От 13 минута: https://www.youtube.com/watch?v=cTObDTzZdW4
  Тамплета споменат във видеото може да изтеглите от тук: http://360.0.bg/template.zip

 2. Иво, чудесен материал. Беше ми супер полезен. Днес доста го мъчих по твоите насоки и накрая стана. Искам да споделя 2-3 неща обаче:

  1. Тъй като изтеглих въпросния софтуер за трансфер на EXIF инфото и той усилено не искаше да работи – даваше някаква грешка и т.н. накрая реших направо върху твоята снимка да направя моя криейтив във Фотошопа и то взе че си остана exif инфото и се получи.
  2. През приложението за страници на телефона се получи, стана и както ти си го описал през профила

  Това е, благодаря ти още веднъж!

  Христо

 3. Боян каза:

  Е, добре, на https://facebook360.fb.com/360-photos/ пише, че телефонът трябва да е айфон или самсунг. Би било коректно да го допълните в статията, ако това е причината.

  • Иво Илиев каза:

   Ако дочетете внимателно статията ще разберете и за какво е тя 🙂 Относно това, което пише в линковете и източниците, които съм посочил в нея – те за това са посочени, за да може човек да се информира от тях. В тази връзка не виждам смисъл да я допълвам с това, което в източниците пише – който има желание ще види директно там.

 4. Боян каза:

  Ами ОК, вече 3 приложения пробвам за снимки, всички правят панорами, но във ФБ се качват като прости снимки. Може би имате някакъв друг статус във ФБ, а и не разбрах къде в примера кое да видя. Ако цитирате специално изработеното от Вас приложение, то това не е снимка, а дизайн. Това, което показва собственикът на ФБ не е меродавно, то е демо. Въпросът е обикновен юзър от България да може да го направи с произволно приложение от наличните за неговия телефон?

 5. Teodora Stoyanova каза:

  Здравейте, имам един въпрос, на който се надявам да можете да ми помогнете. Свалих си EXIFToolGUI, но менюто ми стои неактивно. Ще оценя много , ако можете да ми помогнете. Иначе пробвах с панорама от телефона и е много готино.

 6. Боян каза:

  ФБ не разпознава панорамна снимка като такава и си я качва като една дълга лента. Поне към 23.6.2016 и за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *