Наказания, докладване, ban и права над Facebook страниците ни

facebook фен странициВ тази публикация искам да ви запозная основно с различните наказания, цялостно изтриване и права/отговорности, които с които можете да се сблъскате като собственици на facebook фен страници.

Нещо повече – ще ви запозная отчасти с работата на FSDS (Facebook’s Spam Detection Systems), които се разработват от 2010г. за автоматизиране на действия при различни популярни лоши практики, като нарушения на права, неправомерен content, покупка на фенове и пр.

Права и Задължения

Разбира се, защото фен страниците са функционалност разработена и предоставена от Facebook, вие имате строги лимитации, относно тяхното използване и още при създаването им вие приемате права и задължения относно тяхното ползване, които може да прочетете като кликнете тук

В тази връзка по-долу систематизирах няколко важни точки, свързани с честите проблеми, които аз и колегите виждаме в практиката:

 • facebook страницата ви всъщност не е ваша. Facebook Inc. имат правото по всяко време частично или цялостно да ви я отнемат. Например можете да загубите краткия й адрес (www.facebook.com/username), ако той е еднакъв или има съществена прилика с име на патентован бранд или организация, или запазена марка. Ако нарушавате политиката за ползване на фен страници вие може да получите пълен (цялостно изтриване и заличаване на страницата) или частичен (например спиране на възможността да събирате фенове чрез деактивиране на Like бутона) ban.
 • facebook страницата може да получи ban, или други ограничения, ако нарушава нечий интелектуални права. Ако пък някоя страница нарушава ваши права – използвайте тази страница, за да научите повече как се сигнализира . Ако пък смятате, че сте получили погрешка наказание за нарушаване на права на някой друг – facebook, в уведомлението за вашето наказание (което би трябвало да получите или на е-мейл, или като съобщение на адреса на фен страницата), ще предостави възможност да „обжалвате“ решенията им.
 • Не можете да ползвате запазени марки на Facebook или други брандове без тяхното изрично документирано съгласие.
 • Освен основния документ за права и задължения, към него, с еднаква сила, важи и друг, конкретно визиращ фен страниците. Него ще откриете тук , а по-долу следва резюме на тези конкретни правила:
  • Не може да сте администратор на страница на бранд, който не е ваш – с това може да си изпросите бан, или отнемане на права по всяко време
  • Някой страници с неподходящо за непълнолетни или специфично регламентирано от закона (алкохол, цигари и т.н.) съдържание трябва да се настроят с възрастово ограничение от настройките на страницата. Иначе Facebook ще я скрият, или ban-нат
  • Модерно е някой фен страници да правят условия за ползване от феновете, но тези условия трябва да са юридически валидни и да не са в конфликт с останалите правила и условия от Facebook
  • Имената на страниците не бива да съдържат генерални фрази или думи, например „бира“ или „пица“, макар, че за имената на български това трудно води до някакви наказания. Под „имена“ имам предвид както самото име на фен страницата, така и нейния URL адрес. Имало е случаи, в които дълги имена, или имена с разни символчета са били наказвани с ban, затова – не се вживявайте с тези неща!
  • След като изберете име НЕ може по никакъв начин да го променяте, освен ако не се налага да посочите или премахнете локация. Примерно от „Facebook“ да стане „Facebook Bulgaria“ , или обратното. Ако ви трябва такава, а не друга промяна на името – пишете на Фейсбук от тази форма тук.
  • Нямате право да пускате рекламни постове. Много често разни общностни страници рекламират даден сайт, фен страница, или страница от сайт. Всеки такъв пост може да се докладва (report) и да бъде разгледан от автоматизираните системи или персонал на Facebook, като съответно да бъде изтрит. Освен изтриване може да се стигне и до по-сериозни наказания, ако такива постове се случват нееднократно.
  • Може да качвате каквито искате cover снимки,  с какъвто и колкото искате текст, стига те да не наруват никое от правилата на Facebook, условията им или нечия собственост.
 • Нарушения по промоции или offers (офертни реклами) не се тълкуват като част от нарушенията на самата фен страница. С други думи, ако имате промоция, която не отговаря на правилата за организиране и провеждане на промоции, това няма да засегне фен страницата ви, освен при някой специфични случаи. Такива случаи са ако ползвате like бутон за гласуване, comments за участие, share или други функции на Facebook за условие за участие, както и ако обявявате победители в пост на стената. Тези нарушения често се засичат лесно от анти-спам системите на Facebook, с което следват наказания.
 • Може да получите наказания ако сложите like бутон за фен страницата в сайт. Наказанията тук често са по-сурови и засягат освен фен страницата (най-лекото, с което може да минете е служебно да ви махнат набраните през сайта фенове) и сайта (може да се изиска двойна валидация за Like, или в най-лошия случай да обявят сайта за спамерски).

Разбира се, след като прочетете подробно документите от Facebook ще имате детайлна картина на всички условия, права и задължения, които имате при създаването на вашата фен страница.

Къде и как да пишем на Facebook при проблеми с фен страниците

Често сме били свидетели на баннати без основателна причина страници. Няма място за паника или възмущение – често такива сигнали и проблеми се разглеждат от автоматизирани скриптове и системи, затова грешки са възможни.

Ето няколко полезни ресурса в тази връзка:

 • За неправилно визуализиране на фен страницата, за нередности в нейното функциониране, липси на съдържание или функции, проблеми с достъпността й на нейния адрес, ban или частични възбранисигнализирайте тук . Въоръжете се с търпение. Ако имате няколко администратора е добре всеки от тях да пусне сигнал. Обезателно опишете проблема, като първо представете своята организация и каква е функцията/длъжността ви в нея. Задължително покажете снимка на проблема.
 • За copyright(авторски права) нарушениясигнализирайте тук или на е-мейл: ip@fb.com . Тук има някой специфични изисквания как точно се подава подобно оплакване. Изискванията може да прочетете от този адрес.
 • За нарушения спрямо търговска марка (trademark)сигнализирайте тук , посочвайки „Trademark“. И тук има някой изисквания.
 • Ако не откривате своята фен страница в търсачката на Facebook (имам доста подобни казуси, изпратени от читатели с въпрос какво да направят) – най-вероятно причината е комплексна, но може и да е бъг. За по-сигурно използвате тази форма, за да поискате преглед на какво се дължи проблема.
 • Ако при опит да заредите фен страницата получавате съобщение „Page Unavailable“пишете тук ако до 24 часа остане това съобщение
 • Ако забележите, че статуси или постове (било то снимки, видео, текст и пр.) изчезнатпишете тук.
 • Ако статистиките на страницата не се зареждатпишете тук.
 • Ако при опит да тагнете фен страницата си на някоя снимка, името й не се появява в предложенията за тагване – пишете тук.
 • За проблеми с таргетирането на постове пишете тук.
 • За хакнати или недостъпни за администриране от вас страници – четете тук или пишете тук.
 • За да видите кой тип администратор какви права може да има (администраторски роли) – четете тук.
 • За да скриете временно или постоянно фен страницата (удачно, ако подготвяте съвсем нова страница) – четете тук.

Трябва да знаете, че при кражба на авторство, интелектуална собственост, нарушаване на авторски и сродни права, както и нарушения при търговски марки и патенти – наказанията са сурови. Те засягат не само фен страницата (може да я загубите, или да се даде на правилните собственици), но и вашите профили (могат да бъдат изтрити, или ban-нати за определен период), като администратори/създатели. Затова внимавайте с подобни своеволия.

Какво може да се случи, ако си купя фенове?

Макар, че е ясно посочено в условията и документацията на Facebook, ще разкажа малко по-подробно какви са особеностите тук:

 • Няма защо да си купувате фенове от трети лица, след като има напълно легитимен и лесен начин да го направите посредством Facebook реклама (Facebook Ads). Там може да таргетирате точно какви да са феновете (пол, възраст, семеен статус, интереси, град, геолокация и мн.други филтрирания) и как да ги достигнете, което е най-разумния начин да ги привлечете истински.
 • Обикновено купените фенове не разбират, че са ви станали фенове. Това е така, защото лицата, които ги продават ги набират чрез измама. Най-често в силно посещаем сайт (например с порнографско съдържание, видео-портал или друг подобен), създаден от продавачите на фенове, се слага бутон „like“ за фен страницата ви. Така хората го натискат, мислейки, че харесват някоя страница от сайта, или видео, или картинка. По този начин те стават ваши фенове без изобщо да подозират. В един момент, обаче, разбират, че с измама са фенове на вашата страница – първата им реакция ще е да докладват страницата ви за спам, а не сайта на продавача на фенове.
 • Друг начин да ви натрупат фенове е като използват malware софтуер – това е злонамерен вирус, с който голяма група потребители саморазпространяват линк до вашата фен страница. Много е опасен този подход, защото може да последват сериозни наказания за вас, страницата ви и домейна на сайта.
 • Още по-големия проблем е, че купувайки няколко хиляди фена, продавачът на фенове ви ги „добавя“ наведнъж по описаните по-горе начини. Няма как да ви ги добави поетапно, защото не контролира процеса. Така за няколко минути натрупвате хиляди фенове в страница, което не е нормалното й „поведение“ – това веднага е сигнал анти-спам системите на Facebook да прегледат всички фенове в страницата и начина, по който са станали такива. Не само, че в близко бъдеще може служебно Facebook да ви изтрият купените фенове, но могат дори да ви спрат достъпа до страницата, или директно да я заличат. Този риск абсолютно никога не си струва – за да спестите някой лев за фейсбук реклама губите огромни инвестиции на време и пари за изграждането на фен страницата си.
 • Чисто практически новокупените фенове са неактивни. Причината е, че хабер си нямат, че са ви фенове. Пускате нови статуси, но по-често имате докладване за спам от ядосаните ви нови фенове, отколкото желаните харесвания, коментирания и споделяния. Така губите и покритие върху старите си лоялни фенове, което може да повлияе и на онлайн репутацията ви във Фейсбук.

Facebook имат т.нар. „Operation Unlike“, с която премахват фалшиви профили, наказват създателите им, трият служебно купените фенове и пр. Просто покупката на фенове вече не си струва особено, макар, че някой минават между капките. Ако искате да рискувате – проблемът е ваш.

По-долу ще видите една графика, която наскоро публикувах във Фейсбук относно това как се купуват фенове:

likejacking

Какво да правя, ако facebook страницата ми е изтрита или банната?

ВИНАГИ изтритите заради ban страници получават специален е-мейл от Facebook, където са описани няколко важни неща:

 • Причината – най-често тя е или заради съдържанието, което се споделя, или заради докладване за нарушение на права или правила на Facebook
 • Възможност за преразглеждане на казуса – това в е-мейла е линк до формуляр за преразглеждане. Важно е в този формуляр ясно да заявите коя е представляващата организация, включвайки нейните регистрационни данни и адрес. Горещо препоръчвам да съгласувате по възможност текстовете си с юрист, който да ги напише юридически издържано, за да изглеждат максимално сериозни и официални. Дайте точни данни точно в кой ден и час сте забелязали ban-а, кое съдържание или ваше действие го е провокирало според вас и защо този ban не е правомерен. Всичко това – написано на английски и достатъчно подробно в детайли.

Често наказанията са по-леки и са описани като съобщения в администрацията на фен страницата ви, или по е-мейл.

Има по-малка вероятност да бъдете баннати ако…

Верификация на facebook страниците като превенция от ban и report

Верификацията се прави от хора във Facebook по тяхно решение. Верифицираните страници получават синьо тикче до името си:

verified page

Няма форма за искане на разглеждане, няма и е-мейл, на който да поискате верификация.

Facebook искат от вас, като собственици на фен страницата, да спазите няколко техни изисквания, за да получите верификация:

 • Свържете своята фен страница с официалния си сайт чрез Open Graph Protocol, ако е възможно, (наскоро писах как става това от тук за автори и издатели) , както и посочете линк до нея в страниците на сайта си. Линкът трябва да съдържа текст с точното име на фен страницата.
 • В „About“(информацията) на фен страницата, в полето за уеб сайт добавете официалния фирмен сайт, в който по-рано сте линкнали фен страницата.

С две думи: сайтът да линква към фен страница и обратното е достатъчно условие да заявите искането си за верификация. Кога ще се случи тя никой не знае, но се надявам скоро Facebook да излязат с по-ефективно решение, което да е програмно.

Какви са начините една страница да бъде наказана?

 • Ако не спазва условията на Facebook , за които прочетохте по-горе
 • Ако администраторите не спазват правата и задълженията си като такива, с които са се съгласили при регистрация във facebook.com
 • Ако страницата бъде докладвана чрез инструментите за докладване от фенове и потребители, и тези докладвания са основателни и свързани с очевидни нарушения
 • Ако дублира или взаимства други страници, които са официални, с което да нарушава нечия собственост или условия за запазена марка
 • Ако погрешка системите за превенция на Facebook са наказали страницата след отчитане на съмнителни действия или докладвания

При последния вариант има изход, защото може наказанието да бъде преразгледано и бързо премахнато.

Никога не забравяйте нещото, за което писах в самото начало – фейсбук страниците НЕ са ваша собственост. Фейсбук приложенията, сайтовете ви и пр. са неща, над които Фейсбук не може да упражни такъв контрол и наказания, каквито може при фен страниците. Например сайтовете или приложенията ви не могат да бъдат практически изтрити, защото са програмни разработки извън facebook. Могат да бъдат баннати или със забранена видимост във facebook.com, но нищо повече. Това не означава да злоупотребявате с приложенията и сайтовете си, а да имате винаги едно наум, че фен страницата можете да загубите доста по-лесно от други канали, които ползвате. Някой бизнеси разчитат повече на фен страниците си, отколкото на сайта си, което е огромна грешка именно поради описаните по-горе причини. Не го правете и вие!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

 1. Любомир каза:

  От доста време се чудя защо някои сайтове отварят много спам страници, както и подобни на горепосоченото с – „lickejacking скрипт“, а то имало идея. Както обикновено – няма нищо случайно 🙂 Ужасен начин за събиране на харесвания, но явно работи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *