Facebook страници за местен бизнес (Local Business) – съвети и особености

Facebook-Local-Deals-LogoСтраниците за местен бизнес са нещото, на което Facebook обръща значително внимание през последните години, като доста специалисти и анализатори твърдят, че именно тези страници имат и най-добра възвръщаемост на инвестициите за social media маркетинг. Именно местния бизнес беше една от основните причини, която екипът на „Фейсбук“ изтъкна относно новите правила за организиране и провеждане на фейсбук промоции.

През 2011г. , главният оперативен директор на Facebook, Шерил Сандберг, каза, че държи много на малкия бизнес в тяхната социална мрежа и, че ще се работи над инструментите за развитието му чрез Фейсбук. Днес можем да кажем, че доста от тези инструменти работят, но има доста още какво да се направи.

Няма нищо странно в това – от много години насам, преди да съществува Интернет или социалните мрежи, местния бизнес разчита почти изцяло на препоръки. Препоръките или негативните отзиви имат силата да развият местния бизнес, или, съответно, да го разорят – разликата от преди е, че днес потребителските мнения могат да се дигитализират и разпространяват по-добре и по-бързо. Именно затова усилията на Facebook и Google са в това да създадат каналите и средствата за връзка между местните бизнеси и техните клиенти.

… затова, преди да продължа по темата…

Един апел към всички потребители на Facebook

Помогнете на тази често заблудена платформа да подобри страниците за местен бизнес, като й „помогнете“, въвеждайки повече информация за местата, които посещавате (и по-достоверна информация).

Можете да поправите, допълните или обогатите информацията за любимите си местни бизнеси от тук.

Апелирам с тази молба, за да се подобри листинга в платформата, докато програмистите й разработят нужните автоматизирани системи. Все пак така помагате и на любимите си местни бизнеси, на които сте клиент – това е един голям и напълно безплатен жест от Ваша страна!

… та да се върнем на темата 🙂 …

Нека Ви разкажа малко повече за този тип страници.

Какво е особеното в страниците за местен бизнес?

 • От всички други типове фен страници само при тези има най-голям набор от полета за попълване на подробна информация относно локацията Ви и фирмата.
 • Акцентът пада върху конкретизирането на адрес и работно време, както и доброто категоризиране на бизнеса в категории и подкатегории.
 • Потребителите могат да дават ревюта и рейтинги (т.нар. star rating с 1 до 5 звезди оценка). Има директно влияние върху онлайн репутацията посредством тези ревюта и рейтинги.
 • Потребителите могат да се чекират на адреса, където се намирате.
 • Адресът може да е част от вече съществуваща геолокация във Facebook (place), например ако магазинът Ви се намира в Мол или търговски център. Можете и да нямате физически адрес и да посочите само град, където юридическото лице е регистрирано – идеята е ако имате виртуален офис, но все пак с местна насоченост, хората да могат да Ви откриват в търсачката на Places, която Facebook предлага за desktop и mobile версиите си.
 • При конкретен физически адрес (геолокация) можете да добавите таб с карта (Map tab) в страницата си, като също така тази карта е част от „About“ раздела Ви. Конкретизирането на адреса също го визуализира и го прави линк към BING Maps в „About“ карето от Timeline-a Ви, както ще видите във видеото по-долу.
 • Освен фенове, страницата трупа и check-ins (чекирания на място) от посетителите на местния бизнес.
 • Най-често посочения адрес, харесвания и talking about метрики са част от meta description-a, с който страницата влиза в резултатите на търсачката Google и др.
 • В Graph Search страниците се появяват с бутон „Visitors“ и като точки от карта на BING, т.е. има специфично визуализиране на резултатите от търсене за местния бизнес с цел да бъде открит по-лесно като локация и да се видят чекиранията от приятели и познати в мрежата на Facebook. Това е нещо много полезно за потенциални клиенти, целящи да посетят представителството на дадения бизнес.

Разбира се, има, а и ще има в бъдеще, различни други преимущества, които Facebook предлага за този тип страници, с които те са доста по-различни от останалите типове фен страници, предлагани от социалната мрежа.

Маркетинг чрез local business facebook pages

Идеята тук е не да събирате фенове, които да превръщате някак си в клиенти, а първо да превърнете настоящите си клиенти във фенове. Отзивите (потребителските ревюта) и оценките са значително важни за фейсбук страниците за местен бизнес – най-правилно в тази връзка е да си ги поискате изначално от настоящи клиенти, за да може бъдещите такива да ги видят във Фейсбук. Не забравяйте, че най-често негативните отзиви се „раздухват“ по-бързо в социалната мрежа, отколкото позитивните, затова вторите са изключително важни за онлайн репутацията Ви.

По-долу ще Ви предложа няколко маркетингови съвета за страниците за местен бизнес във Фейсбук:

Съвет №1: Попълнете най-важната информация за Вашите клиенти

Адресни данни

Това е конкретния адрес на картата, телефонен номер, сайт, е-мейл и работно време. Всякаква друга информация би била важна – например може да посочите как се стига (с кои автобусни линии) и къде точно се намира локацията Ви; може да зададете GPS координатите за стигане до нея; да посочите има ли паркинг, какъв е и колко места. Изобщо – всички важни подробности относно лесното намиране на местоположението Ви трябва да са налични.

Линк до Foursquare и други подобни социални мрежи за геолокация

В Local страниците Facebook може да включи и линк до Foursquare, TripAdvisor или други оператори, но за целта трябва да имате бизнес страници при тези оператори. Проблемът при Foursquare е, че засега нямат поддръжка за България и в тяхната „Claim business“ страница не може да бъде преодоляна втора стъпка от регистрацията на бизнес, където въвеждате местен тел.номер.

Все пак намерих начин да се преодолее този проблем – влезте тук и под текста натиснете „no“ линкчето, което се намира до текста „Did this article answer your question?“. След това кликнете на „Click here“ линка и ще бъдете пренасочени към следния формуляр тук , за който може да зададете следното:

заявка за бизнес страница във FoursquareSupport-а на Foursquare е сравнително бърз и вероятно ще Ви поискат някой доказателства, че Вие сте собственици на бизнеса, за който искате права над foursquare страницата. Вече успешно сме се свързвали с представител на Foursquare за няколко български бизнес страници в тяхната мрежа, за които са ни оторизирали безпроблемно, така, че опитайте и Вие.

След като Ви оторизират и придобиете администраторски възможности за Вашата foursquare страница, следва да изпълните още няколко стъпки:

1 – Да се логнете във Foursquare с име и парола – ще бъдете препратени в Manager-а за бизнеси – разгледайте го и изберете опцията Manage your listing

fq-1

2 – В новоотворилия се екран потърсете раздел Social Connections . Там ще намерите опцията за добавяне на фейсбук страница. За да е активна опцията, Foursquare ще поиска оторизация за достъп до Вашия списък с фен страници, от който да изберете желаната.

fq-23 – Ако сте изпълнили предходните 2 стъпки, разделът трябва да изглежда като на изображението по-горе. Остава да изчакате Facebook да се „усети“ за нововъведенията 🙂

Важно е да активирате споделянето на чекирания от Foursquare към Facebook, след което да се чекирате във Вашия офис, магазин или друг местен бизнес през Foursquare. Това ще ускори процедурата по добавяне на линк във Facebook.

Лицето на фирмата Ви сте Вие

Друг важен момент е възможността публично да посочите администраторите на фейсбук страницата, т.е. Вие, като собственик и представител на местния бизнес, както и Вашия персонал. Защото комуникацията при местния бизнес е по-лична – горещо Ви препоръчвам да активирате тази опция и да посочите управлителя на бизнеса като администратор от нея. Така бизнесът Ви има не просто фирмено име, а нещо по-важно – лице.

В тази връзка, в подробната информация за фирмата може да посочите също конкретен служител с имената и позицията му, който се грижи за отговаряне на въпроси и оказване на помощ към клиенти.

Историята на фирмата е важна, когато потенциалните клиенти имат колебания и са любопитни

Наистина е така, затова Facebook предлага т.нар. milestones, чрез които може да посочите важни събития от историята и развитието на Вашия местен бизнес. Горещо Ви препоръчвам да го направите – milestones се подреждат по хронология и излизат в странично меню (вдясно) на Timeline-a на бизнес страницата Ви.

Ето пример, на който попаднах съвсем наскоро, за предходните три точки, за страница с попълнена информация за контакт, работно време, обвързване с Foursquare, Milestones и посочено лице-администратор:

facebook-local-business-pages-04

Видео урок с малко повече информация по темата:

Във видеото по-долу има конкретни съвети какво може да направите. Изгледайте го и след това прочетете по-долу някой допълнителни коментари и идеи към него:

Нека сега разясним малко по-подробно някой от нещата, показани във видеото:

Съвет №2: Категоризиране

Видове категоризация и особености

Изключително важна част, ако искате лесно да бъдете откривани в търсачката на Facebook – Graph Search .

Фейсбук предлагат два типа категоризация:

Основна, която е в падащи менюта – от нея може да изберете измежду няколко типа местен бизнес, но ако не откриете подходящия следва да изберете „Local Business“ или „Proffesional Services“
избор на категория местен бизнес
Допълнителна, която се избира чрез таг-системата на Фейсбук. Тук изборът е доста по-богат – по последни данни има близо 3000 различни тага с подкатегории, сред които може да изберете. За съжаление подкатегориите са само на английски език.

избиране на подкатегории за местния бизнесКакто стана ясно от видеото, допълнителната категоризация (Subcategories) е препоръчителна и е важно периодично да следите резултатите, към които подкатегориите водят при клик.

Не забравяйте, че категориите от допълнителната категоризация се показват най-горе в карето „About“, което е непосредствено под профилната снимка на фейсбук страницата Ви – това е много видима част от Timeline, на която потребителите биха обърнали внимание в доста случаи, затова следете какви резултати дават зададените от Вас подкатегории и ако се налага – променете ги.

Съвет №3 : Ранкинг и потребителски оценки

Нещо много важно и доста ясно видимо за потребителите, особено в резултатите от търсенето (към съвет №4 има схема за тези резултати).

Както по-горе, а и във видеото, споменах, добре е да търсите начини за увеличаването на потребителската средна оценка и положителните отзиви в ревютата.

Ревютата са доста добре видими в NewsFeed, а и с тези ярки звездички бият много добре на очи. Единствената администрация над ревютата, поставени от Ваши клиенти е възможността за докладването им като спам или злоупотреба. НЕ можете да ги триете или редактирате. Преди имаше опция за Hide (скриване), с която ревютата влизаха в таб „hidden by admin“, но тази опция вече не е достъпна.

Аз Ви препоръчвам ВИНАГИ да отговаряте на всяко от ревютата. Това става, когато в горния десен ъгъл на карето с ревюта от Вашия Timeline, кликнете „Виж всички“ („See all“). В новоотворения прозорец може да пишете коментари и давате „харесвания“ на отделните ревюта(оценки).

Нещо повече – позитивните ревюта могат да станат „Вградени постове“ във Вашия уеб сайт (embeded posts, за които може да научите повече от тук). Как става това?

Първо отваряте всички ревюта от „See all“, както по-горе обясних. След това си избирате ревюто, което искате да „вградите“ в страница от сайта си и кликвате на неговата дата, както е показано на снимката:

избор на ревю с оценка за местен бизнесКогато отворите ревюто в нов прозорец, минете с мишката в горния му десен ъгъл и ще се появи малко меню с опция „Embed Post“, при клик на която ще може да си вземете кода за embed-ване („вграждане“). Ето показно как изглежда това:

embed post

Естествено тук може да попаднете на бъг, по-скоро ограничение на Facebook не всички постове от всички държави да са възможни за Embed… Това си е голяма глупост, но за момента поне това ограничение си съществува. Ще забележите, че някой от ревютата нямат иконка със стрелкичка, а само иконка с хиксче – това значи, че те нямат опция за embed („вграждане“). Ако попаднете на такива – прочетете тази статия как да преодолеете проблема.

Съвет №4: Facebook SEO и позициониране в резултатите от Graph Search

Това също е адски важно, макар все още Graph Search да няма българска версия. Особено ако местния Ви бизнес е в туристически град и очаквате посещения от чужденци – обърнете внимание на съветите тук и тук , както и всичко казано по-горе.

Направих една „диаграма“ на резултат за местен бизнес в Graph Search, където по-ясно е обяснено всичко, което SERP на Facebook визуализира за този тип страници.

Graph Search е много добре ориентиран и работи отлично за Local Business и Places (места, геолокации) – възползвайте се от това! Дори вече се появяват някой SEO услуги за по-добро позициониране в SERP на Graph Search, но в България бизнеса и възможностите са все още малко далеч за подобен род сървис.

fb-local-business-guide-graph-search

Съвет №5: Промоции, инициативи, дублирани страници

Както бях споменал във видеото – спокойно можете да давате преференции на фенове, чекирали се във Вашия обект през Facebook, или оставили ревю(отзив) за него (независимо какъв е).

Повечето посещения и чекирания влияят по-добре на позиционирането в динамичните резултати (тези, които падат като „предложения“ или „suggestions“, когато почнете да пишете в търсачката на Фейсбук, или когато тагвате и се чекирате) от търсенето и социалните активности.

Разбира се, доста от хората се чекират, изписвайки Вашия бизнес грешно, с което автоматизирано създават служебна фейсбук страница, която се дублира с бизнеса Ви. Това не бива да Ви притеснява – просто периодично правете търсения по името на бранда Ви в различни негови варианти за изписвания, за да хващате подобни автоматизирано-създадени резултати. След като намерите такива автоматизирани страници, можете да поискате тяхното придобиване и сливане с Вашата официална страница(в следващия абзац е описано как), или, най-малкото, имате опцията за редакцията на тяхната информация, където може да запишете всички достоверни данни на Вашия бизнес – телефон, адрес, град, категории, описание и пр. Също от иконката със зъбчатото колело в горния десен ъгъл на тези страници можете да харесате авто-генерираните страници за локацията от името на Вашата официална страница за местен бизнес. В крайна сметка няма нищо лошо да популяризирате авто-генерираните страници на Вашия бизнес поне, докато ги придобиете и слеете с официалната.

Ако искате да придобиете някоя такава автоматично създадена страница, следвайте стъпките тук. Oсвен тях, има директна възможност да си поискате страницата като кликнете иконката със зъбчатото колело в горния десен ъгъл и изберете опцията „Do you know the owner?“ . В новоотворения позорец за собственик изберете себе си (запишете своите име и фамилия от фейсбук профила си и ще падне списък с Вашето име, което да изберете) и изпратете заявка за придобиване. След успешното изпращане ще се отвори нов малък прозорец с линк „Is this your intellectual property“ – ако имате запазена марка – последвайте линка и подайте заявка за нея (реакцията ще е по-бърза така).

След посочването на owner ще получите (до около 24ч.) е-мейл за придобиване на страницата:

facebook-claim-pageПри клик на синия бутон е напълно възможно да не се случи нищо повече от влизане в ауто-генерираната фейсбук страница. Причината за това е съвсем проста – авто-генерираните страници се преглеждат от екип на Facebook, който одобрява заявките за придобиването им на база на някой критерии за достоверност.

Един от важните критерии е е-мейла от профила Ви да е идентичен с е-мейла от Вашата бизнес страница. Друг критерий, разбира се, е да сте администратор на бизнес страницата.

Идеята е, че след натискането на бутона „Claim Page“ вие подавате „заявка“ за разглеждане на искането Ви за придобиване на тази страница и Facebook остава да го одобрят в даден момент. Кога точно – никой не може да каже, но след одобрение авто-генерираната фен страница ще Ви отвори в менюто със зъбчатото колело допълнителния бутон „Is this your business?“. При клик на бутона ще трябва в 3 стъпки да заявите пълен бизнес адрес и документи или е-мейл валидация, с които доказвате, че сте собственик. Ето как изглежда 3-тата стъпка от процедурата:

claim

Другия вариант е да създадете от авто-генерираната една нова, нормално регистрирана от вас local страница (това се прави от менюто със зъбчатото колело при избор на „Create a Page“), която след това да „слеете“ със старата си, но това пак не е гаранция(дори по-скоро изобщо не е :)), че авто-генерираната ще изчезне, или ще се пренасочи към някоя от официалните.

За да имате повече чекирания пък, можете да си послужите със следните възможности:

 • поощрения за потребителите, които се чекират, за което по-горе стана дума;
 • фейсбук реклама на страницата Ви за местен бизнес;
 • самочекирайте се на воля 🙂 Например статус за сладкарница: „Днес правим вкусни мъфини“ след който от иконката за чекиране под полето за статус запишете името на своята бизнес страница и я изберете от падащото меню. Така статуса ще стане „Днес правим вкусни мъфини – at Сладкарницата“
 • стикер на прозореца 🙂 – да, това доста помага. На стикера запишете краткия адрес на Вашата фейсбук страница, например www.fb.com/stranica . Ако нямате все още кратко име – регистрирайте си го от тук . Тук има един вариант с подготвен за печат стикер, който може да отпечатате дори на домашния принтер върху стикер-хартия, за да го залепите на витрината си. Разбира се, можете да направите и собствени дизайн за стикера на български.

facebook-decal

В заключение

Както в началото посочих – фейсбук тепърва ще развиват тези страници и постоянно има промени и новости при тях. Много от политиките на фейсбук, както и доста рекламни формати, бяха променени и заради въпросите страници за местен бизнес, затова очаквайте още най-различни бъдещи промени.

С тази статия не целя да съм напълно изчерпателен, а и не е ясно докога тя ще е актуална, както и видеото към нея, но тя ще Ви даде базовите знания за това как да оптимизирате и популяризирате страницата си за местен бизнес, което смятам, че е важно и достатъчно.

Всякакви идеи, подробности или допълнения може свободно да запишете в коментарите по-долу. Ще се радвам да споделите също дали някой от тези съвети са Ви били полезни след практическото им приложение за Вашата фен страница.

Желая Ви успех в представянето на Вашия местен бизнес!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *