Добавянето на facebook страница в „Интереси“ НЕ работи

Да! Голяма мода е напоследък, за което донякъде и аз имам вина, защото преди няколко месеца неколкократно съм коментирал тази тактика и в интернет пространството, и на свои лекции и обучения. Все пак ме учудва завидното нежелание на доста брандове да не четат най-важния източник – самият Facebook, по-конкретно Facebook Help центъра (не само български брандове, но и чуждестранни не искат и не искат :)). Това ме провокира да напиша тази публикация 🙂

Какво казват от Facebook за Interest Lists

When you create a list, you’ll see the best posts from that list in your main News Feed. Your lists will also appear in the Interests section of your bookmarks. Simply click the list’s name to see all the recent posts and activity from the pages and people featured in the list, without overwhelming your main News Feed.

Какво тактично не казват Facebook за Interest Lists

Че отскоро „Интереси“ работят ако в тях сте добавили профили на публични личности (които имат Subscribe възможност), а за фен страниците видимостта е силно ограничена, защото се появи опцията „Get Notifications“ (най-долу четете за нея).

Facebook се оптиват чрез тези промени да ви кажат нещо много ясно и просто, което трябва да разберете – хората няма да ви следят, ако не искат. Независимо колко и как ще ги врънкате – ако не им харесвате, ако нямат полза от вашето съдържание – просто няма да го гледат.

Какво да правим, за да подобрим видимостта на своята facebook страница в такъв случай?

Лошото е, че някой от вас сигурно неколкократно са агитирали своите фенове да добавят страницата си в „Интереси“ и тези фенове вероятно вече са загубили своето търпение от подобни агитации (защото напоследък виждам много такива агитирания, които доста дразнят).

Трябва да разберете:

  1. Видимостта на постовете във Facebook вече изисква отделянето на бюджет за реклама и бюджет за управление на тази реклама – това е нормално, защото социалната мрежа вече е огромна. Представете си какво ще стане ако всички страници в нея са със 100% видими постове. Това беше факт през 2009 година, когато за кратко Фейсбук направиха експеримент и пуснаха 100% видимост – настана тотален хаос и много недоволни потребители писаха гневни писма до Фейсбук да премахнат целия този безумен поток информация, който се излива във feed-a им. Така и стана, това е нормално и трябва да свикнете с него
  2. Никога няма да постигнете 100% видимост – дори да си платите някой фенове просто няма да обърнат внимание
  3. Агитирате феновете да ползват „Интереси“, обяснявате им, че алгоритъма на Фейсбук показва постове на само 10% от тях – тогава само 10% ще видят агитацията ви. Колко от тези 10% смятате, че ще ви вкарат в своите „Интереси“, особено след като куп други страници също са ги агитирали? това, само по себе си, е голямо безумие – не знам защо собствениците на страници не го отчитат изобщо 🙂
  4. Не упорствайте в агитирането на аудиторията да прави нещо, за да подобри видимостта на страницата ви – глупаво е да го правите. Който иска ще я следи и без да го/я врънкате, който не иска – ще ви се ядоса и нямате шанс да подобрите взаимоотношенията си с него/нея. Трябва да разберете, че така не привличате активни фенове, а дразните хейтърите си, врънкайки ги да правят нещо, което не желаят да правят. Освен това – алгоритъма на Фейсбук (т.нар. EdgeRank) се оптимизира от инжинерите им спрямо потребителското поведение. Именно това се получи наскоро, когато Facebook пуснаха опцията „Get Notifications“ , за която някой страници разбраха скоро и наново започнаха с врънкането на феновете си.

Единствено с Page Notifications всички абонати ще виждат всички постове от фен страницата ви!

Въпросът е да си съберете абонати. Page Notifications работят изцяло като бутон „Subscribe“, с тази разлика, че пускат нотификации (иконката с планетата горе във фейсбук бара) на абонатите. Аз съм сигурен, че много скоро ще има вариант на такъв бутон за фен страниците. Причината да мисля така е един експеримент, който направих в генератора на Subscribe бутони тук (да се изфукам, че из онлайн медиите все още не е изтекло това инфо):

Очевидно Фейсбук ще направят бутон за абониране за фен страниците, освен бутонът за харесването. Знаете, че съм голям привърженик на това, защото е нелепо да мислим, че хората които са кликнали на някакъв си бутон „Like“ наистина ни харесват и са ни фенове.

Комуникирайте с феновете си така, както ако се срещнете очи в очи

НЕ очаквайте, че в бъдеще „Get Notifications“ ще работят така както днес работят. Затова НЕ досаждайте на феновете си, врънкайки ги сега пък да се абонират по този начин. По-скоро им пускайте полезно съдържание, търсете мнението им и комуникирайте с тях така, както ако се срещнете очи в очи.

Относно подобряването на видимостта на своите постове ще откриете повече информация в първите няколко статии тук.

Успех!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *