Facebook реклами по време на коронавирус пандемия

Фейсбук рекламата е по-евтина от всякога

Данните към средата на април показват нов спад в цената на фейсбук рекламата. Към края на март имаше отчетено поевтиняване на рекламите с 35%, а днес се отчитат до 50% за доста от аудиториите. Ситуацията се променя интензивно.

Още от средата на март много компании се възползваха от по-изгодните условия да рекламират във Фейсбук и Инстаграм и таргетираха по-широко и агресивно. С колеги маркетолози от различни части на Западна Европа и САЩ обсъждаме често нещата и отчитаме, че психологическите нагласи са масов тригер за рекламодателите – има корелация между мерките на правителствата и инвестициите в реклама при повечето рекламодатели. Тези корелации бяха потвърдени в края на март от самите Фейсбук в официално изявление – всеки път, когато правителствата стягат мерки в държавите, масово рекламодатели от тези държави свиват рекламни бюджети… след което постепенно следва нормализиране до следващото затягане на мерки. Това е нормален „лавинообразен“ ефект, тъй като мерките засягат масовия потребител относно неговите потребителски нагласи и решения за покупки.

Вице-президентите на Фейсбук, Алекс Шулц и Джей Парих, споделиха, че спад в рекламните активности има при държавите с по-сурови мерки срещу COVID-19.

И Google, и Facebook дават близки до нулата данни за рекламодатели в ресторантьорството и туризма. „Потъването“ на рекламодатели от нишите спорт и забавления е над 20% в края на март.

Когато рекламите ти се показват до материали за болест, смърт и криза.

Популярна сред рекламодателите стана темата за „негативно въздействащи рекламни позиции“ – рекламите, поставени до статии и новини за смърт, болести и тежки проблеми.

Да наредиш рекламата на бранда си до кадри в интензивно отделение – по-скоро е доста притеснително и неприятно както за търсения от рекламодателите ефект, така и за възприятието на потенциалните им клиенти. Някои рекламодатели и медии все още не си дават сметка за това и най-често търпят негативи.

Борбата на рекламните платформи като Фейсбук в момента е и на друг фронт – фалшиви новини, заблуждаваща информация и спекула. Те вече предприеха доста мерки в тази връзка и баннаха различни реклами. Разбира се, цялата цел е накъде ще се релокират бюджетите за реклама и кои медии ще печелят за сметка на други в кризисните условия.

Хубавото на платформи като фейсбук и гугъл е това, че шансът рекламите да бъдат възприети зле заради лошо позициониране във feed-а или SERP са наистина минимални. Това също стана предпоставка за големите брандове да помислят за релокиране на някои рекламни бюджети към фейсбук и гугъл рекламите, чисто и просто с цел да не влязат рекламните им послания в „черния“ контекст на новините около пандемията.

Как реагират най-засегнатите?

По-горе вече споделих за масово свиване на бюджетите или пълен стоп при най-засегнатите бизнес ниши.

Все пак дори в сфери като туризъм, хотелиерство и ресторантьорство има малцина, които се възползват умело от възможностите .

Интересен е примерът с американската агенция за недвижими имоти „Coldwell Banker“, която в при първите случаи на коронавирус в САЩ тотално замрази рекламите си, след което маркетинг отделът релокира бюджетите към Фейсбук реклами и Гугъл реклами. Посланията и рекламните цели бяха преработени и актуализирани.

Компанията използва кризата като истинско конкурентно предимство с масираната обновена social media кампания „#GuidingYouHome

Друга сериозно засегната компания, United Airlines, спря почти всякаква рекламна активност за около една работна седмица. След това се появи с обновена концепция и бюджетира солидно рекламно присъствие в социалните медии. UA промотират понастоящем каузата си “ #MilesOnAMission„.

По-надолу в списъка със съвети ще ви споделя за още различни примери за бизнеси, които са се адаптирали с цел да търсят възможности и добри перспективи.

Много от компаниите по света задържаха своите концепции под надслов „събираме хората заедно“, но промениха криейтивите си в контекста на covid-19 пандемията. (Пример от Аквайл ДеФацио, smm експерт)

Емоционалната реакция

На международно ниво бизнесите реагират спрямо държавните мерки, като се наблюдават най-масово два типа реакции:

 • ступор и пълно или почти цялостно „изключване“, което включва паническо необмислено свиване на различни разходи;
 • прекалена експанзия от онлайн активности, в доста случаи с неизяснен изначално ефект.

На последващ етап нещата се успокояват както емоционално така и, съответно, в начина на реагиране на масите – тогава се отличава активизирането на една трета група бизнес, които откриват реалистични ползи в ситуацията.

Става дума за бизнеси, които първоначално са решили нито да се „изключат“ напълно, нито да действат спешно-хаотично без време да преценят ефектите и реалните ползи. Това са рекламодатели, които използваха първоначалната паника, за да помислят над сценарии за адаптиране и развитие – не спряха изцяло рекламите, но редуцираха разумно разходите в началото, за да имат възможност за надграждане в последствие когато условията позволят.

Тази група бизнеси, които спряха, за да помислят в момента на паника – след това успяха да се трансформират без да изневерят на концепцията и брандинга си.

В тази връзка се отличиха ясно два вида адаптация:

 • адаптация с мисъл как да оцелеш в настоящето под мотото „как да запазим това, което имаме“
 • адаптация с мисъл какъв ще си в бъдеще и съответно как да го постигнеш, градейки от днес – под мотото „какво ще сме“

Не приемайте това като укор или хейт, защото не е. Всеки има своята бизнес философия и правото да я има си е негово. При всеки ситуацията включва куп специфични фактори, на база на които взема най-адекватни решения. Далеч съм от мисълта, че никой не е помислил за най-добрите решения за своят бизнес и преодоляване на неочакваните предизвикателства. По-скоро е важно да осъзнаем, че решенията под влиянието на паниката, спешността и страховете – са решения, които трудно могат да бъдат съвсем разумни и най-адекватни при мнозина от нас.

Затова в толкова емоционални моменти сондирането на мнения, инвестирането в ноухау и премислянето на варианти са истински спасяващи.

Какви са възможностите във фейсбук рекламата в момента?

Фейсбук наскоро обявиха, че 89% от рекламодателите са предприели действия относно своите бюджетирания заради ситуацията с COVID-19. Много бизнеси по света решиха да потърсят възможности в ситуацията – по-долу реших да ви разкажа за възможностите, а не за невъзможностите.

Цели пет са предпоставките, които тласнаха бизнеси към решението да търсят възможностите във фейсбук и инстаграм рекламите днес:

 • дигиталното време е увеличено – прекарва се повече време онлайн и аудиторията като цяло е по-активна в създаването и консумирането на съдържание. Нека се има предвид и това, че аудиторията предимно търси информация около коронавирус в по-голямата си част, но успоредно с това активно търси и „разсейващо“ съдържание;
 • много рекламодатели отпаднаха и отвориха възможност за другите – във фейсбук не е важно в каква пазарна ниша си, а каква аудитория целиш с рекламите си. Може да продаваш обувки, но ако, примерно, се целиш в хора от България на възраст 20-50г. – ти се конкурираш с всички рекламодатели от всякакви пазарни ниши, които залагат на същата таргет аудитория. С отпадането на доста от рекламодателите в много ниши – рекламите са изгодни, т.е. достигаш за по-малко пари до повече хора. Положението постепенно се нормализира и рекламодатели постепенно се завръщат, но не е рязко и агресивно;
 • рекламите в социалната мрежа имат качествата да предизвикват ползотворни за един бизнес реакции и диалог – тези две неща могат да са много убедителни в решението за покупка. Понастоящем могат да бъдат още по-силен мотиватор от обикновено. По-горе писах и за важното преимущество рекламите ти да не стоят непосредствено до негативно съдържание;
 • рекламирането в момента може да създаде доста силни бъдещи позици за вас пред конкурентите ви. Имате възможност за по-качествен brand awareness, по-добра познаваемост за бранда и изграждане на доверие и повече лоялност на клиентелата ви в бъдеще;
 • горното ни насочва, че рекламите за reach и brand awareness в момента са ви доста изгодни – защо да не се възползвате с по-малко пари да достигате до повече хора;

По-надолу бих искал да ви споделя няколко съвета, които практиката ни през последните седмици ни показа, че могат да са полезни и ефективни в кризисните условия. Съветите са базирани и на множество обсъждания и брейнсторминги с колеги и партньори от страната и чужбина, собственици на различни по големина компании от най-различни браншове и пазарни ниши.

Истината е, че можех да напиша подобна статия още през март, но тогава нямах достатъчно опит, практика и обмен на информация и знания.

Затова прецених, че мога да използвам последния месец време, за да получа максимално много гледни точки и идеи; да реализирам различни стратегии и подходи, за да открия подходящи; най-вече да изляза от първоначалната паника и различни емоции, които определено пречат:

17 съвета за фейсбук реклами (facebook ads) по време на коронавирус пандемия

Съветите:

 • не рекламирайте всички онлайн продукти или услуги, които предлагате – подберете само подходящи според аудиторията. Ако не знаете кои са – имате аудитория, която да попитате, за да разберете.
 • не рекламирайте продуктите по начина, по който го правехте преди кризата – посланията ви може да „звучат“ неадекватно за някаква част от аудиторията или да не са достатъчно ефективни и убедителни. Ревизирайте своите рекламни криейтиви, copy-та, постинг план и ако се налага – ревизирайте отново при промяна в ситуацията.
 • помислете за „пакетни“ предложения – можете да се групирате с други фирми и да предложите пакет продукти с отстъпка. Така ще поделите разходите за реклама, ще пласирате мултиканално (всяка фирма в своите си канали) криейтива и оферта, и ще провокирате по-бързо решение за покупка по-масово (ако офертата е достатъчно атрактивна, разбира се).
 • не подценявайте engagement рекламите – преди много често съм казвал, че тези реклами се използват в специфични случаи и най-често не са добра идея в търсенето на performance. Случаят в момента си е специфичен. С реклами за engagement може да правите „спешни“ тестове на различни рекламни послания и групи криейтиви с малко средства.
 • social by design – в момента масово всички са по-внимателни относно решението за покупка и подбирането между продукти-аналози. Вашето конкурентно предимство в социалните медии няма да е пост от инфлуенсър в неговия/нейния профил, а по-скоро коментар на инфлуенсъра под вашите реклами. Важно е тези, които са доволни от продуктите ви – да пишат под рекламите ви за това, защото това е доста убедителна референция за повечето от нас. Днес този елемент е по-важен от всякога, защото решението за покупка има шанс да бъде взето по-бързо.
 • позитивни, обнадеждаващи и успокояващи послания – таксиметрова компания от български град пусна клипче как са направили съдружие с автомивка, където всяко такси се дезинфекцира основно по няколко пъти дневно. Това носи необходимото доверие. Различни компании по света рекламират във фейсбук оферти „купи днес с отстъпка, ползвай след карантината“. Голям немски хотел направи мащабна кампания, че парите, които са отделили за реновация – ще бъдат изхарчени за реновация въпреки браншовата криза, и те ще очакват веднага след пандемията посетители в новите си стаи.

  Това вдъхва надежда на аудиторията и показва високо ниво на адаптация и адекватност от страна на бранда. Давам тези няколко примера, защото става дума за наши клиенти, за които имам информация от първа ръка. Освен това примерите са от различни ниши и компании, което ги прави убедителни. Всички тези компании инвестираха в две неща едновременно – медийни прес-съобщения в комбинация с фейсбук реклами.
 • следете ежедневно цените за CPM (cost-per-mile) – с редуцирането на рекламодателите имате шанс да достигнете до повече хора във фейсбук и инстаграм на доста по-изгодни цени. Не пропускайте възможността да го направите и да достигнете до по-големите маси, които преди са били достъпни предимно за „гигантите“ с масивни рекламни бюджети. Следете CPM за резки промени и ако трябва спирайте сетове временно при увеличени цени.
 • рекламирайте бранда, рекламирайте ревютата, дайте стойност на каузите си – трите варианта (по възможност в комбинация) са отлично решение в момента. Отделете време за популяризиране на бранда и неговите дългосрочни каузи. От години говоря за т.нар. „Performance Branding“ (видео с информация тук) подход и днес виждаме на практика колко важен е бил той и как от началото на кризата помага на много брандове. Performance Branding е комбинация от подходи за бранд маркетинг и performance маркетинг. С думи прости – едно е да продаваш на хората дънки, съвсем друго е да си познат доверен „Бранд Х“, от който хората си купуват дънки, защото брандът ги кефи. Ако сте инвестирали в бранда си до момента и имате вдъхновяваща визия, концепция, идея – комуникирайте я активно в този карантинен период. Другото ви „лице“ е през мнението на клиентите ви – рекламирайте техните ревюта за вашия бранд и продукти. Както по-горе ви писах – инфлуенсърите ви са по-ефективни ако споделят позитивното си мнение под ваши реклами. Не пропускайте също, че всеки ваш клиент е доста силен ваш инфлуенсър – стига да комуникирате с клиентите си това и те да поискат да споделят публично своето мнение там, където вие рекламирате. Препоръките – търсете ги, сега е моментът да оптимизирате политиките и комуникацията си за тях.
 • кратки, ясни, концентрирани и конкретни промоции, по начесто – този подход си доказахме вече много пъти, че на практика работи доста приятно за доста бизнеси. Правилата тук са три и много прости:
  • продавай нещо конкретно – както по-горе писах, колкото по-конкретно, толкова по-добре;
  • продавай нещо, за което залагаш на база на миналия опит, че в момента ще е обект на интерес – пак споделям, че ако се чудите винаги може да питате аудиторията си за мнение;
  • продавай го в лимитиран интервал от време с добра оферта за клиента и адекватен въздействащ криейтив.
 • във връзка с горното – действайте подобно на Black friday и си подгответе стратегия за множество бъдещи мини „черни петъци„. Миналата година публикувах безплатно видео с откъси от една от моите лекции със съвети за „Черен петък“ – можете да го изгледате, за да откриете какво от съветите ще ви е полезно при вашия бизнес модел (гледайте видеото от тук). Разбира се, това поражда някои опасения. Например това, че не може да направите голямо намаление, защото ще сте на загуба. Тогава правете малки намаления. Или тогава създайте „комплекти“, „пакети“ или с други думи си групирайте някакви продукти (или няколко фирми можете да групирате в „пакети“ групи продукти както писах по-горе) и направете отстъпка от общата им цена. Кратки промоции за 2-3 дни можете да опитате да комбинирате с едновременни дълги промоции от 1-2 седмици. Вие трябва да го прецените според особеностите на вашия бизнес модел, но крайната цел е да се предизвика възможно по-широк интерес и едновременно с това – по-бързо решение за покупка. Успоредно с това – помислете как около промо-офертите да потърсите възможност да обогатите email листата от потенциални клиенти.
 • адаптирайте и подобрените service-a – някои фризьори се „изключиха“, а други си купиха костюми, шлемове, маски и ръкавици и предлагат посещение в домовете. Локалните магазини за дрехи, които разчитаха на моловете и шопинг центровете – предлагат да се обадиш, да подбереш дрехи и да ти ги донесат, за да мериш и купиш. Съответно дрехите след всяка проба престояват в склад няколко часа, за да се случи нужното обезопасяване и дезинфекция. Лабораториите за изследвания предложиха посещение от лаборант в дома – отново облечен по изисквания с нужната дезинфекция. Доста онлайн магазини поеха доставката за своя сметка, предложиха абонаментен сървис за редовни клиенти (с отстъпки) и пр. Варненския куклен театър предложи онлайн представления и занималня за децата, с което надви конкуренцията и събра лоялна аудитория последователи . Някои фризьори и маникюристи предложиха онлайн консултации и курсове, в които да споделят на записалите се как да си направят прически или маникюр у дома. Артисти провеждат виртуални разговори и представления за деца през онлайн платформи – част са безплатни, част са платени. Психолози, педагози, юристи – също. Лично аз се възхищавам на тези хора, които адаптират своята професия и експертиза към ситуацията така, че хем да градят име и бранд, хем да препечелват професионално и удовлетворяващо ги. Идеята е да помислите наистина как може да привлечете хората не само с продукта , но и с услугата към него. Съответно и как да адаптирате услугата.
  От гл.т. на рекламите във фейсбук – адаптирания и адекватен сървис ще се окаже отлично конкурентно предимство, което да рекламирате агресивно чрез криейтивите си. В тази връзка не пропускайте това, че криейтивът въздейства, за да изпрати човек към лендинг страницата – гледайте тази страница да е наистина ефективна.
 • изградете структура за навременна комуникация с клиентите и рекламирайте това свое предимство – при много от големите ни клиенти този процес започваше от ден първи от обявената карантина в съответната държава. Изгради се мобилен отдел за 24/7 комуникация с клиенти, пусна се реклама за него. Създадени бяха първите няколко дни видео уроци и текстови уроци за използване на онлайн услуги от клиентите – това също се рекламираше предимно с реклами за engagement.
 • freemium и събирането на база данни мейли или телефони – доста бизнеси, особено в сферата на услугите предложиха freemium сделки – даваш контактите си срещу нещо безплатно, а после ти се предлагат платени неща. Обогатяването на базата ви данни от е-мейл абонати и телефонни номера с цел бъдещ ремаркетинг и email маркетинг също е отлична цел, стига бизнесмоделът ви да го позволява. Тук не говорим за злоупотреби като спам например. Става дума за това да създадете връзка с потенциални клиенти и да скрепите повече връзката си с настоящи клиенти. За популяризирането на free частта от freemium-а ви може да се доверите на рекламите за engagement или конверсии. Facebook Lead Ads също са отлично решение за обогатяване на листата ви за е-мейл маркетинг с потенциални клиенти в бъдеще. Facebook Catalog Sales рекламите на последващ етап ще са по-ефективни при налична по-богата листа с потенциални клиенти.
 • ремаркетинг за най-широката част от „фунията“ – ремаркетинг кампаниите в дните на карантина са такива, които могат да се паузират в различни времеви интервали до седмица и след като се понатрупат достатъчно на брой конверсии за ремаркетиране – тези кампании могат да се пускат, за да ги „обират“. В момента, обаче, много от посетителите на сайтовете (особено при е-търговията се наблюдава подобно нещо в различни периоди) ще влизат без да предприемат други видове конверсии освен посещения на целевите ви страници (Content View events). Ремаркетиането на „viewers“ за къси периоди, да речем последните 10-тина дни, и изключването на „purchased“ аудиторията за същия период може да е ползотворно. Все пак не ми се доверявайте за въпросните 10-тина дни, защото този „прозорец“ от време зависи много от бизнеса ви и доброто познаване на потребителските реакции (потърсете информация във Facebook Insights, но имайте отново предвид променящата се ситуация). При всички положения проверете също какъв е ефектът върху продажбите при реклами за конверсии с цел AddToCart(а не Purchase) и ремаркетинг на Content View – това, ако позволява бюджетът, може да е в комбинация с трафик рекламите ви например. Търсете как да върнете хора от по-широката част на фунията обратно, за да купуват от вас. В тази връзка по-горе дадох друга идея, която може да приложите в ремаркетинга си – в ремаркетинг рекламите може да им дадете промо-код, отстъпка, бонус или пакетно предложение, което да е „кукичката“, с която да убедите повече хора да купят през ремаркетинг рекламите.
 • видео съдържание, watch party, live – помислете за варианти да създавате повече видео съдържание и да го монтирате в различни формати. Търсете възможност за създаване на видеа с клиенти, инфлуенсъри и партньори – с тях ще разнообразите видео архива си и ще дадете стойност на бранда си. С фейсбук реклама за video views може да постигнете множество гледания от ефективна таргет група. След това, например, ремаркетирайте top video viewers с цел да откриете сред тях клиенти. Ежедневни постоянни watch партита, особено разпространявани по тематични фейсбук групи и подкрепени с live видеа във фейсбук и инстаграм – също в днешната ситуация могат да са от голяма полза за генериране на свежа аудитория зрители, които са ви потенциални клиенти. Както много пъти в свои лекции пред студенти, пред бизнеса и колеги съм казвал – три могат да бъдат най-често причините да не искате да създавате видеа, когато разполагате с време и поне телефон с камера – срам, страх или мързел. Няма какво да ви плаши, няма от какво да се срамувате. Не мързелувайте 🙂 Доброто видео съдържание изисква от вас да си свършите работата перфектно в две направления: 1. да разберете от хората какво искат да им покажете; 2. да замислите отличен сценарий с мисъл, че хората нямат цялото време на света да ви гледат.
 • качествени lookalike аудитории – ако бюджетите ви за реклама са редуцирани – това изисква по-ударни криейтиви, свиване на продуктовото предлагане само до bestsellers и, разбира се – редуциране на аудиториите до максимално ефективните, с които разполагате. Ако инвестирате агресивно – ефективните lookalike аудитории са жизнено важни за performance индикаторите ви. Проблемът на lookalike аудиториите е нуждата за „освежаване“, което е трудно при редуцирани рекламни бюджети или при непостоянни потребителски нагласи в условия на криза. Все пак ако имате активна общност във фейсбук страницата или инстаграм бизнес профила си – това ви дава custom audience, който може да е достатъчно „освежаващ“ за един lookalike към него. Ако имате видео съдържание и то се радва на много зрители – това е друг страхотен custom audience, който ще ви даде свеж lookalike контингент от хора. Потърсете всякакви ресурси за добри lookalike аудитории, които да имате в рекламите си за най-свитите нива от „фунията“ на продажбите (като AddToCart, LeadGeneration, Purchase, InitiateCheckout). Всеки lookalike се „освежава“ ако може да освежавате неговия „източник“ – custom аудитория или value-based asset. Помислете стратегически и внимателно – дали lookalike аудиториите, които се каните да ползвате в рекламите си ще имат „свежи“ „източници“ или не.
 • редуцирайте по възможност placements – пак казвам да помислите за изключване на рекламните площи при instant articles, видеа, audience network – защото не искате рекламите ви да стоят до информация и снимки за смърт, страх, болест и криза. При много рекламодатели успехът се случи като в адаптираните стратегии направихме и редуциране на placements. За доста от рекламодателите сведохме местата, където ще се рекламират само до facebook feed, instagram feed и stories. При някои пазарни ниши тотално изключихме instagram или го отделихме в отделна група реклами (за които оформихме специфични криейтиви). Така ефектът беше отличен.
 • често ревизирайте своите KPI – ситуацията е променлива поради множество фактори и нагласи. Както по-горе споменах – политическите решения, цялостните lockdown политики, развитието на научни открития, световната ситуация, та дори времето навън рефлектират на потребителското поведение, което е силно чувствително… и това си е съвсем нормално 🙂 Важно е вашите KPI да са адекватни на промяната във въпросното потребителско поведение. Моят съвет – диверсифицирайте рисковете с малки инвестиции, пръснати в повече видове рекламни цели. След това надграждайте не само според резултатите, а и според ситуациите. Премисляйте и кой канал за какви рекламни цели ще ви върши най-голяма полза. Например гугъл може да ви е основен канал за свеж трафик, а ремаркетирането да става основно през фейсбук (най-малко в борбата на тези платформи за т.нар. „заслуги“, това в днешната ситуация може да ви е от полза). Планирайте своите поетапни действия, например първоначално да рекламирате с цел „Трафик към сайта“ и при генериране на достатъчно lead-ове да търсите възможности по други части от „фунията“. Същевременно трябва да имате план ако ситуацията рязко се промени и аудиторията ви влезе в някаква фаза на слаба активност (т.е. загуби сериозно своя интерес) или в някаква фаза на подем. Реалистичните планирани KPI според различни разиграни сценарии са много важни. Класически наблюдаван от нас пример в последните седмици са хранителните добавки, при които има интересни криви с подеми и спадове из различните пазари в Европа.

Рекламните послания:

 • кратко ясно и конкретно обяснение на вашите мерки за сигурност към служители и клиенти – това е важно, защото е пречка във вземането на решение за покупка. Важно е да информирате каква отговорност поемате и как адекватно реагирате на ситуацията.
 • промяна в call to action – може би в много случаи „спешните“ призиви към действие („купи сега“, „участвай още днес“, „регистрирай се веднага“ и пр.) може да са дразнещи или невъзможни предвид карантината. Обърнете внимание дали не са нерелевантни.
 • избегнете двусмислие и излишно разсейване – думички като „убийствен“, „шокиращ“, „събира“, „заразен“ и пр. може би не са удачни. Много често откриваме, че в условия на карантина разсейването на хората при прочит на търговски предложения е огромно. Затова действително най-ефективни се оказват криейтиви с конкретна информация без нищо излишно, неподходящо и разсейващо. Избягвайте суперлативи и всякакви думи, които натоварват текста без да дават полезна информация.
  Помислете за това кои са по-„чувствителните“ думи. Например „печалба“, „възползвайте се“ могат да въздействат негативно и да предизвикат хейт в някои видове контекст.
 • вдъхнете оптимизъм, надежда и доверие – думи като „бъдеще“, „заедно“, „наред“ и пр. носят нужния позитивен заряд, който е важен за всички. Не се стремете към performance-насочени послания – потърсете човешкото лице на бранда и имайте предвид, че отсреща стоят хора, които дори да не купят от вас – имат нужда от вашият позитивен заряд, с който да ви запомнят.
 • не прекалявайте с оптимизма, трябва да звучите реалистично – конкретен пример беше компания, която пусна реклама под надслов „всичко ще се оправи съвсем скоро“ и на следващия ден удължиха карантината с над месец. В следващите няколко дни същата компания имаше все същото послание и трупаше хейт под рекламите си, в т.ч. и ремаркетинг рекламите.
 • адаптирайте веднага криейтивите си според ситуацията – по-линия на горното – не бъдете като въпросната компания. Следете ситуацията във вашата държава и реагирайте своевременно, за да не са неадекватни посланията ви, когато нещата се променят.
 • повече сериозност – това да сте позитивни не означава да наблягате на хумор и забавление. В момент на пандемия хуморът може да не е на мястото си. С няколко колеги опитахме февруари и март с хумористични постове през лични профили, през фейсбук страници и в групи – навсякъде забавните постове, особено около пандемията, се приеха предимно негативно. Затова, на този етап, по-скоро забавните, иронизиращи или осмиващи криейтиви са неподходящи. Просто сложете граница между позитивното послание и хумуристичното послание.
 • включването на популярните думи може да е подвеждаща идея – ако решите в криейтивите си да добавите думи като „COVID-19“, „коронавирус“, „пандемия“ и пр. – не само фейсбук може да ви баннат, но и може да ви доставят аудитория, която да създаде проблемна комуникация, вместо добър търговски ефект. Не забравяйте как работят алгоритмите на фейсбук и инстаграм.
 • не performance, а Performance Branding – не създавайте послания, „които да продават“! Те най-често са прекалено гротески, нечовешки и нереални в ситуацията на световна пандемия. Създайте послания, в които името на бранда ви отеква с положителни емоции. Създайте послания, в които показвате, че сте успели да влезете в кожата на клиента си, а после сте му предложили нещо по уважителен, човешки и ясен начин.

Съвети много… но действително и предизвикателствата са големи и чести.

Партньорствата, лично за мен, в такива ситуации – могат да доведат до стабилност, страхотни реализации на свежи идеи и много вдъхновения. Фейсбук също създадоха малък портал за съвети и подкрепа, който ще откриете тук и може да ви е полезен.

Относно съвети и брейнсторминг около стратегии – в последно време и при нашия екип, и при други колеги консултингът е обект на сериозен интерес. Особено към края на март много от нас бяха истински претоварени с виртуални консултации и стратегическо планиране.

Тук е мястото да благодаря на всички колеги маркетолози, които предоставиха до момента множество ресурси (безплатни и платени) в помощ на бизнеса по време на COVID-19 кризата!

Надявам се тази статия да ви е била полезна и да ви е вдъхновила да опитате някои от съветите в нея. Разбира се, ще се радвам да допълните списъка със съвети, споделяйки свой опит!

На добър час и много успехи!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

 1. Страхотен материал, Иво. Ние също забелязваме доста голям интерес от различни бизнеси, които търсят предимно консултиране и варианти и идеи какво могат да променят, за да се адаптират към настоящото положение. Разбира се нашата задача е да успокоим хората, за да не взимат емоционално решения, а по-скоро такива базирани на данни, които ще им помогнат да преминат през трудностите.

  • Иво Илиев каза:

   Искрено благодаря за оценката! Кризата е възможност за трансформация и преструктуриране, както и за адаптация с мисъл за бъдещето. Това я прави еднозначен проблем, който от друга страна дава много перспективи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *