Facebook подобри отново начините за борба със спамерските статуси

like-baiting-screenshotВчера Facebook обявиха, че са подобрили значително своите системи за борба с нискокачествени и спамерски статуси, които (не е учудващо) идват предимно от фейсбук страници. Една от промените открихме случайно по време на тестове преди доста време, а за другите ще Ви споделя някой идеи и решения, които екипът ни прилага при поддръжка на фейсбук страници.

Like-baiting

Какво означава?

Like-baiting е практика, при която фен страницата подтиква към призив за действие, свързан с фейсбук интеракции. С думи прости – врънкате хората да харесат, споделят и коментират. Facebook констатират, че подобни статуси са 15% по-нерелевантни (нетематични) от другите, затова търсят начини за борба с тях и премахването им.

Какво значи това за мен?

Доколкото има някакви набюдения, Facebook засича подобни статуси на база на ключови думи в самия статус и/или снимката. Например, ако в статуса или снимката към него (или и на двете места) присъства текст „харесай ако… , сподели ако…“ или „like, share and comment“ и др. подобни комбинации, за които анти-спам системата ще е сигурна, че правите like-baiting.

Някакви съвети, които да използвам?

Определено спрете с постове, в които искате от феновете да харесват, споделят или коментират статуси от страницата Ви. Facebook или ще ги „погребе“ и ще ги направи невидими, или по-лошо – ще ги изтрие без предварително предупреждение. Сигурно се питате какво правим с промоциите и игрите, които се провеждат в постове? Нищо – рекламирате ги, за да покажете, че това са промотирани постове, след което разчитате предимно на трафика от реклами, а не органичния.

Вече почти година пиша и провеждам лекции и обучения по темата с игрите в постове, обяснявайки техните сериозни недостатъци. Донякъде съм радостен, че почти не се налага да го правя повече. Определено препоръчвам всякакви фейсбук игри и промоции да се провеждат чрез фейсбук приложения. Така имате най-голям шанс да се възползвате от силен органичен, „вирусен“ и рекламен трафик. Повече информация може да намерите във видеото тук.

Често циркулиращо съдържание

Какво означава?

Това са постове, които често reshare-вате в една и съща страница, или през някакви интервали на време повтаряте без промени в съдържанието им.

Какво значи това за мен?

Ако трябва да съм честен – преди доста време констатирахме проблем с видимостта на подобни постове във фен страници на наши клиенти, които поддържаме. Затова преустановихме изцяло решерването и споделянето на еднакви постове. Трябва да знаете, че това правило важи частично за постовете с линкове, т.е. може да споделяте един и същи линк, но текстовете на статусите трябва да се различават.

Някакви съвети, които да използвам?

Разнообразявайте постовете си за сметка на еднотипността или reshare-ването. За постовете с линкове направихме някой тестове и препоръчвам един и същи линк да се споделя не по-често от 24 часа разлика между два поста линка.

Преди време тук писах, че разнообразието на типове медия във Фейсбук носи по-добра видимост в NewsFeed. Опитайте с видео-съдържание, Notes, Milestones, таргетирани постове и всички други готини опции, които Facebook предлага. Но ако говорим конкретно за линковете…

Спамерски линкове

Какво означава?

С огромна радост ще кажа на всички продавачи на фенове – СБОГОМ! 🙂

Спамерските практики за събиране на подобни фенове се наказват още по-сурово, а се откриват от анти-спам системите на Фейсбук още по-лесно. Ако искате да „погребете“ фейсбук страницата си – купете си фенове 🙂 Понастоящем опитваме да „възродим“ подобна страница с купени фенове на доста сериозен и известен бранд, но повярвайте ми – усилията са огромни, както и разходите, а за загубеното време да не говорим 🙁 .

Какво значи това за мен?

Не публикувайте линкове, които водят до страници със спам съдържание, злонамерен софтуер, множество реклами и малко съдържание, like-jacking системи и пр. неща, повечето от които, между впрочем, се наказват също толкова сурово и от Google.

Някакви съвети, които да използвам?

НЕ КУПУВАЙТЕ ФЕНОВЕ! Не купувайте и интеракции (харесвания, споделяния, коментирания). Facebook следи не само фен страниците, но и сайтовете, от които идват техните фенове и интеракции. После наказанията са основно за Вас, а не за продавачите на фенове.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

  1. сибо каза:

    Ще става все по трудно да правим каквото и да било без да даваме пари. 😉
    Иво, имаш ли идея кога дадена страница влиза в ротацията на така наречените „Similar Pages“, без да се плаща затова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *