Няколко стряскащи мита за фейсбук страниците

Може заглавието да ви се струва леко „жълто“, но поне по мои наблюдения на който споделя някой от тези митове, след това ме гледа стреснато, обикновено с въпрос „ама наистина ли?!“ и огромно учудване. Причината е, че нещата се променят, а старата информация, която се казва отново, когато е вече неактуална, се превръща в мит 🙂

И защото виждам как нерядко се злоупотребява съзнателно или несъзнателно с някой конкретни неща – реших да ги „разкрия“:

facebook-subscribeМИТ №1: „Не е добре страницата да няма постове дълго време – това ще влоши статистиките“

Пробвайте да публикувате по няколко поста на ден. После опитайте един месец или повече да не публикувате нищо, и когато след този период отново пуснете пост – неговия reach няма да е по-малък. Facebook ще достигне до същата група хора, независимо каква пауза сте направили. Често съм чувал и разбирал как мои колеги обясняват, че страницата не бива да остава без активности. Но това се разбира най-често доста погрешно. По-рядкото постване не е фактор за слабо достигане до аудиторията или влошени статистики. Но по-рядкото постване и то със слабо съдържание води до много пропуснати ползи. И точно това е основният аргумент една агенция да поеме управлението на фен страница – защото разполага с щатни дизайнер, social мениджър, рекламен мениджър и копирайтър, които да създават отлично тематично съдържание и да определят „златната среда“ в броят публикувани постове седмично.

МИТ №2: „Не е добре да имате много на брой постове в рамките на деня“

Поддържаме най-различни фен страници – на бизнеси, на медии, на събития, на конкретни продукти; за България, за други държави и за международните пазари. Работим по управлението на фен страници, в които се публикуват по над 100 поста месечно, както и над други, в които има по 3 поста на седмица. Нещата не са по-зле или по-добре при единия и другия случай. Говорили сме и с доста колеги от чужбина по тези теми – наши партньори, от които закупуваме аналитичен софтуер – и те са категорични, че значение колко поста седмично или месечно се публикуват просто НЯМА. Важното е тези постове да са с отлично съдържание, въздействащ криейтив, добро планиране и комуникация. Разбира се, по-скъпо и времеемко е ако постовете да са повече, но ако имате възможността – не се притеснявайте да пускате повече на брой постове. И не обръщайте внимание на констатации от рода на „максимум 1-2 поста на ден“ – това поне към момента не е важен фактор за развитието на фен страницата ви. Не знам как ще е в бъдеще, разбира се, но в момента това е мит, с който донякъде дори се спекулира.

МИТ №3: „Вижте в статистиките кога феновете са във Фейсбук и публикувайте постове само тогава“

Категорично не разчитайте само на това! От една страна често и вашите конкуренти ще виждат същите статистики и вашите постове ще се борят да достигнат една и съща аудитория по едно и също време с техните. От друга страна – пропускате ползи. Мислете по следния начин: каква възрастова група, пол и локация пропускам да достигна и в кои дни и часове. По-често двете неща са свързани и ако публикувате в „слабо-активните“ часове постове, насочени към вниманието на „слабо-достигнатата“ или „слабо-активна“ аудитория, вие ще увеличите фен базата си с нея и ще я активизирате.

МИТ №4: „Ще увеличим фен базата си чрез реклама“

Тези, които знаят, че „Like“ не значи „Фен“ ще ме разберат веднага! Фейсбук от доста време насам избягват понятието „фенове“ и наричат рекламите си „like ads“, като за тях обясняват, че „са за повече харесвания на фейсбук страницата ви“. Ние, по нашенски, все още си казваме „фенове“ и „фен страници“. Но няма как да не се съгласите с мен, че едно глупаво кликване на бутончето „Like“ изобщо не те прави фен. Някой хора кликват, защото просто се сещат за марката ви, или защото искат да следят постовете й, или защото някой приятел е натиснал like по-рано. Това НЕ ГИ прави фенове в истинския смисъл на думата.

В момента с няколко долара или евра може да достигнете до каквато искате аудитория във Фейсбук. Какъв е смисъла да искате да правите тези хора ваши фенове? Че и да плащате за това? Те ако толкова искат – ще намерят начин да станат и без да ги дразните с постоянни реклами.

Често от български компании получаваме (все още) запитвания, в които фирмата желае да организира промоция или игра във фейсбук, за да „увеличи фен базата си“. Това не го искат дори големите ни международни клиенти, които оперират със значително големи бюджети за реклама – не, защото не могат да си го позволят, а защото просто такава фейсбук реклама НЯМА. Има реклама за кликване на бутон „Like“, но тя носи повече „like-ове“. Феновете трябва да се почувстват като такива с правилното съдържание, комуникация и политика на компанията – за това трябва подход, от който една част е и фейсбук рекламата.

Повече за фейсбук рекламата ще споделя на обучителния семинар в София, който организирам на 27.ноември.2015г. Все още има места за него и може да се регистрирате от тук с код за отстъпка vip (не копирайте кода, а го изпишете в полето „Код за отстъпка“ от регистрационната форма!)

МИТ №5: „Ще изразходим бюджет Х за период Х чрез CPC фейсбук реклама“

А откъде сме сигурни, че за периода хората ще кликат? А как знаем каква ще е аукционната цена за 1 клик?

Ако искате да изразходите конкретен бюджет за конкретен период – използвайте bidding метод CPM и oCPM.

И все пак, тези колеги, които в момента четат това, и са доста в час с фейсбук рекламата знаят, че от октомври насам CPC, CPM и oCPM не съществуват при Facebook Ads в този смисъл, в който ги познаваме и разбираме. Има нова методология, за която ще споделя на обучителния семинар в София, който организирам на 27.ноември.2015г. Та… още малко полезен спам о тази тема: може да се регистрирате от тук с код за отстъпка vip (не копирайте кода, а го изпишете в полето „Код за отстъпка“ от регистрационната форма!)

МИТ №6: „Най-добрите размери за снимков пост са квадратна снимка, 600 х 600 пиксела и повече“

По нашите наблюдения върху Facebook Insights, Social Bakers Insights и Agora Pulse, този тип постове имат по-добро представяне, ако снимките са в размер 1920 х 1080 или 1200 х 628 пиксела. В квадратни пропорции много се „харчат“ постове с цитати, мъдри мисли, послания и пр., които имат повечко текст и той заема над 40-50% от изображението. Там, обаче (досещате се) няма как да се прави boost.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *