Няколко полезни съвета за вашия facebook маркетинг

В летните дни само фейсбук страниците не могат да си позволят да са в отпуска, затова реших да ви споделя няколко, надявам се, полезни за вас съвета. Подбрал съм ги, както обикновено, на база на задавани въпроси в някой групи и лично до мен и колегите от агенцията.

Качеството на качените във Facebook снимки се разваля. Какво да направя, за да е по-добро?

Не съм сигурен дали има някакви много значителни промени относно снимките и качеството им след качване във Facebook, но най-конкретната статия по темата от „извора“ съм чел тук. Фейсбук компресира файлове над 100 KB, затова се стремете вашите снимки да не надвишават този размер. Може да се възползвате от компресиращите възможности на софтуери като Adobe Photoshop, при който има опция Save for Web чрез която може драстично и ефективно да намалите размерите на файловете си.

Помага и лекото „обезцветяване“, т.е. намаляване на Saturation нивата на снимката. След компресия се появяват цветни, дразнещи окото, пиксели при цветовете, които са по-ярки, но забелязването на тези пиксели до голяма степен зависи и от самия кадър. В тази връзка тестове показват, че ако работите в sRGB (не Adobe RGB и др. подобни) ще имате по-малка компресия относно цветовете.

Не се притеснявайте да запишете файла в JPEG, въпреки, че преди време като че ли PNG файловете имаха по-добро качество. Причината да запишете в JPEG е основно и почти винаги значително по-малкия му размер от аналог в PNG формат.

Бързам да ви споделя и един удачен трик, който често сработва добре. Ако имате по-голям размер на снимката – намалете го и след това й дайте Sharpen. Колкото по-голям е процентът на намалението в размерите – толкова по-добре се отразява Sharp-ването на снимката след преоразмеряване. А относно това какви размери да изберете – четете по-надолу…

От Facebook препоръчват снимките ви да са с една от следните широчини:

 • 720 пиксела
 • 960 пиксела
 • 2048 пиксела

Може да приложите някой от трите размера за широчина на вашите файлове и да видите резултата, но пак гледайте да не надвишите 100 KB. Също така имайте предвид, че каквато и резолюция да използвате – фейсбук винаги ще си компресира качените снимки и смъква качеството.

Драстична е, обаче, разликата при неспазване на точния размер за Cover Photo – там над препоръчителните размери компресията е сериозна и ясно дразнеща 🙂


Какъв е новия размер за Cover Photo?

828 х 315 пиксела, като е много важно да знаете, че се отрязва от ляво и отдясно под мобилен телефон до размер: 640 х 360 пиксела, което означава, че когато правите дизайн на cover-а на фен страницата НЕ поставяйте важни елементи (текст, CTA бутони и пр.) преди 130-тия пиксел отляво и 130-тия отдясно!


Отпадна ли правилото за 20% текст при фейсбук рекламите?

Всеки рекламодател знае, че има правило за не повече от 20% текст в банерите на рекламните визии.

Това, обаче, се промени от началото на юни, 2016г, и въпреки някой появили се статии с подвеждаща информация, че вече правилото отпаднало – то все още си е в пълна сила, дори ситуацията е по-затегната от преди!

С новия tool за проверка на процентното съотношение на текста в изображението, може да проверите не само дали рекламите ви имат над 20% текст в изображението (и вероятно изобщо няма да бъдат допуснати), а колко % текст имат като цяло, защото всеки текст в тях вече би следвало да влияе на техния reach. Казвам „би следвало“, защото на практика нашите наблюдения и опит показват малко по-различна картинка.

Всеки текст върху банерите ви е от значение за обема достигната аудитория

Според това, което официално пишат от Facebook – когато поставяте текст, колкото повече % от изображението е той, толкова това ще намали вашия reach (достигане до рекламния таргет). Има три нива на „image text“: ниско (Low), средно (Medium) и високо (High) ниво. Новия tool ще ви покаже на какво ниво е вашия криейтив и ще ви предложи да редуцирате текстовете.

За нас като рекламодатели, обаче, не е важен само броят достигнати хора! Ако например пускаме реклами с по-широк таргет (примерно мъже и жени от България без ограничения за възраст) – визуалния криейтив е от огромно значение и в него можем да си позволим да имаме повече текст. Така фейсбук алгоритъма вероятно ще редуцира броя хора, които ще достигнем с рекламата. Все пак алгоритъма има и друг елемент, който е в наша полза – да покаже рекламите приоритетно на тези хора, които са по-склонни да кликнат на тях, или да конвертират. Затова при такава огромна аудитория и при тези цели (посещения в сайта или конверсии) за нас няма проблем да се лишим от част от тези хора, но с добър CTA текст в изображението да грабнем вниманието на останалите.

Тук преценката е изцяло ваша и е добре да не се доверявате прекалено много на това, което новия tool за проверка ви съветва.

Малко повече официална информация по темата ще намерите тук.


Споделяне на аудитории за нуждите на рекламите

Преди време забелязах как колеги от чужбина се хвалеха, че имат специално ексклузивно предоставен достъп до опция за споделяне на audiences. Всъщност в това няма нищо ексклузивно и активните рекламодатели, използващи Business manager, както и агенциите, имат достъп до опция за т.нар. „bulk share“ на Custom и Lookalike аудитории.

Тук има няколко важни особености:

 • ако някой ви е споделил аудитория – не можете да я споделяте на трети лица;
 • също така ако някой ви е споделил своята аудитория – не можете да я редактирате или градите на нейна база Lookalike audience:
 • ако сте пуснали реклами за споделената с вас аудитория, фейсбук ще ви прати съобщение и ще паузира рекламата, за да можете да си изберете нова аудитория;
 • нямате право да споделяте или продавате чужди споделени аудитории с други бизнеси (трети лица).

Споделянето на аудитории се случва от Ads Manager > Audiences, където са всички ваши аудитории. С отметка отбелязвате тези от тях, които искате да споделите с някого, след което избирате от Actions падащия списък опцията „Share“. Съответно трябва да опоменете името или ID на акаунта, с който ще споделяте аудиториите си, като тук имате опции да му ги предоставите само за таргетиране или за таргетиране и за анализи.

Ако някой е споделил аудитории с вас, то вие може да ги откриете в своя Business Manager. Минете с мишката върху „Business Settings“ частта и ще откриете „Shared Audiences“.


Новите подобрения на бутоните за споделяне и на споделеното съдържание

Една добра новина за блогъри и медии е появата на Instant Articles, които са „врата“ към системата на Facebook Ads за препечелване на пари от читателите, също както навремето Google направиха с AdSense програмата си. Новите бутони са по-компактни, бързи, mobile-friendly с възможност да се интегрират в instant articles, което прави ползването им истинско удоволствие за всеки потребител.

new-facebook-like-button

Facebook пуснаха и chrome extension за save & share бързи бутони, което означава, че „Save“ бутонът е нещо, което ще има все по-голяма важност в бъдеще. Аз лично съм много доволен от удобствата, които този бутон дава и цялостната му концепция. Повече за facebook Save бутончето може да прочетете в тази моя статия.


Магазин към фейсбук страницата

Все още лимитирана опция само за някой собственици, все пак Facebook решиха да предложат и това в своето портфолио. Някой от e-commerce платформите (например CloudCart) вече предлагат подобно решение и ползвателите им могат да се възползват от него без да чакат.

Магазините, които Facebook предлага имат богата функционалност от създаване на категории, продуктово сортиране и редакции на продуктовия каталог, като всеки продукт се зарежда със снимки, social бутони и възможност за коментиране, както ще видите на екрана по-долу:

facebook-page-shop

Всеки продукт си има собствен URL адрес, което значително улеснява възможностите за споделяне, save и рекламиране. Същевременно моите наблюдения са, че зареждането е много бързо, приятно и най-важното:

 • За момента САМО магазините от Facebook имат мобилна версия!
 • За момента САМО магазините от Facebook имат „Subscribe“ – social абонамент за новости от магазина, който работи отлично за мобилни и desktop устройства.

фейсбук магазинФейсбук предлагат цялостно решение – възможност на клиенти да купуват без да напускат фейсбук страницата, а на собственици на магазини да управляват всяка продажба и целия продуктов асортимент. Разбира се, за да стане факт това в България, от екипа на Фейсбук ще трябва да предложат тукашни методи за разплащане и доставки, т.е. не вярвам скоро да се случи 🙂 Все пак се очаква скорошното пускане на опцията и за български страници, като българските търговци ще могат да създават т.нар. „collections“ и да качват в тях продукти (както ще видите на екрана вляво, който представя менюто с настройки на фейсбук магазините).

Предстои да видим 🙂 За момента опцията не е активна за български страници, но ако я имате в своята – пишете в коментарите и се похвалете 🙂

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

 1. Стоян каза:

  Каква алтернатива може да бъде измислена по отношение на полето с „уебсайт“ ако нямам онлайн магазин или сайт. Няма ли някакъв вариант, това да бъде осъществено? Идеята ми е да добавя в полето с уеб адрес, връзката http://www.m.me/username за да може, натискайки на бутона – да бъдат пренасочени директно за връзка с екипа. Някакви други решения дали бих могъл да разчитам на вас да ми дадете? 🙂
  Благодаря!

 2. Стоян каза:

  Имам такава опция вече! В момента я разглеждам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *