Кратък наръчник за Facebook игри и промоции чрез постове, реклами и приложения

От съществено значение е да възприемем Facebook като дигитален канал, който има потенциала да съчетава различни възможности органичен, платен и „вирусен“ трафик. По този начин имаме възможност да потърсим варианти за получаването на тези три вида трафик едновременно, по време на нашата дигитална кампания.

Към момента знаем, че има два варианта за организиране и провеждане на Facebook промоции

 • Промоции в постове на таймлайна на фен страницата ни
 • Промоции чрез фейсбук приложение (facebook application)

И при двата варианта трябва да се съобразим с някой особености

1. Идеята да правим промоции изобщо се характеризира със същността на съвременния фейсбук маркетинг, а именно използването на социалната мрежа като източник на органичен, платен и вирусен трафик едновременно в организиран микс.

Защо правим фейсбук промоции
„Защо правим фейсбук промоции“
Кликнете тук или на снимката, за да я увеличите

2. Трябва да имаме основателна причина да правим промоции, защото дори в пост – това са разходи, които трябва да можем да монетизираме. По-долу ще откриете основните причини:

Причини за провеждане на фейсбук игри и промоции
„Какви са основните причини за провеждане на фейсбук промоции“
Кликнете тук или на снимката, за да я увеличите

Lead Generation – подсигуряване на реализации. Дали това ще са продажби чрез онлайн магазина ви, или регистрации за е-мейл бюлетин – вие ще прецените, но така пряко може да си възвърнете инвестициите от една фейсбук промоция, затова наистина подобна причина е доста основателна и обоснована.

Engagement – най-често това е резултат от повечето промоции, но може да е добра причина за провеждане, особено на пост-промоции. Идеята е да увеличите взаимодействията на аудиторията под ваши постове.

New Fans – не е цел за провеждането на една промоция, но най-често е резултат и може да е добра причина, ако имате нова страница и искате да създадете общност от потенциални клиенти. Най-удачно тук е наградите да са ваучери за покупка или подарък продукт на бранда. Така сме сигурни в таргета.

Brand Awareness – интересът към бранда е добра цел и причина да провеждате промоции. Имиджовите промоции са нещо доста хубаво и имат възвръщаемост от вниманието, която често е с по-дългосрочен характер от чистата монетизация.

Online Reputation Management – често причина за промоцията е влошаване на онлайн репутацията, скорошни кризи и др. негативни ефекти от комуникацията с аудиторията.

Social KPI ефективност – добра причина, която включва някой от по-горните.

Правила за фейсбук промоциите
„Правила за фейсбук промоциите“
Кликнете тук или на снимката, за да я отворите в по-голям размер

Организиране на промоции в постове

Може да разгледате тези правила на официалния адрес, тук. По-долу са тълкуванията им, които към днешна дата са актуални. За да сте сигурни в актуалността – проверявайте официалния адрес.

 • Не може споделянето, тагването, писането в личен профил или профил на приятел да е условие за участие (защото никое от тези не може да се проследи и да е сигурно)
 • Не може харесването на фен страницата да е условие за участие (защото също няма как да се проследи)
 • Участието може да става само с коментар под пост или харесване на пост
 • Трябва да има официални правила (т.нар. общи условия или регламент) на промоцията, където да е описан организатора, периода, наградния фонд и пр. Удачно е тези правила да се публикуват в Note във фен страницата и да има линк до тях в поста, където осъществявате промоцията
 • В правилата трябва да ясно да се посочи, че компанията Facebook няма никакво касателство с промоцията (като организатор, спонсор и пр.)
 • Всеки пост, който представлява конкурс или игра с лотариен принцип се тълкува като „promotion“ и за него важат правилата за „Facebook page promotions“

За да улесним хората, които провеждат подобни промоции, ние изработихме безплатен онлайн инструмент, с който може да извлечете всички харесали или коментирали поста, и след това да изтеглите победители. Този инструмент може да откриете на адрес www.interactage.com/fbpromo

Проблеми с промоциите в постове

Доста са проблемите и спецификите. По-долу съм посочил най-основните:

 • Няма „вирусен“ ефект – няма share, tag и др., които могат да разпространят съдържанието вирусно сред мрежи от приятели
 • Слаба персонализация – можете да създадете само банерна снимка и текст на поста, но нищо повече
 • Може да се докладва и изтрие, което може да доведе до кризи и проблеми. Случвало се е facebook да скрие поста, правейки го видим през activity log само за администраторите. В този случай за феновете цялата игра започва да изглежда доста съмнително и има оплаквания.
 • Аудиторията се информира по-трудно за регламента и награждаването. Това е така, защото регламентът най-вероятно ще е в Note или външен адрес, а победителите най-често са трудно достъпни за известяване.
 • Много малко възможности за facebook ads формати.  В действителност можете само да boost-вате поста-игра.
 • Не помага за е-мейл маркетинга и lead generation. Действително, когато нямате форма за регистрация, няма как да получите потребителски данни и да генерирате мейлинг листа например.
 • Труден контакт с победителите, защото известяването им не е особено сигурен метод, а нямате нито техен телефон, нито техен е-мейл адрес.

Разбира се, тези промоции се организират бързо и лесно, не изискват сериозни ресурси и са доста ясно разбираеми за феновете като механизъм и награждаване.

Проблемът е, че не са достатъчно ефективни сами по себе си, а и често се оказват доста рискови.

Проблеми с промоциите в табове от фен страницата

Доста са популярни, но имат и доста „недъзи“:

 • Много малка площ за представяне – едва 810 пиксела широки, те се визуализират в iframe, динамично преоразмерен с jquery. Това ги прави малко тежички и неефективни. Със сигурност един промо-сайт има доста повече пространство за развитие на контент и дизайн
 • Много малко възможности за facebook рекламиране – реално само page like ads са удачен вариант, но и доста нескопосан. Трябва да създадете специален cover, който промотира играта и има в него call to action бутон. Причината рекламата да не е ефективна е, че НЕ всички, които я виждат ще кликат на cover-а. По-скоро ще кликат на бутон Like и ще стават фенове без изобщо след това да стигат до самата промоция. А ние ще си плащаме и в двата случая. Тази слаба ефективност на този рекламен формат е икономически неизгодна и съмнителна като резултати. Варианта е да наблегнете на Right column ads, но и там резултатите са трудни като прогноза
 • При условие, че усилията на програмистите и дизайнерите за изграждане на таб или на промо-сайт са почти едни и същи – защо да инвестирате в таб?

Какви възможности имаме освен постовете и табовете?

 1. #Hashtag-овете! Забравихте ли ги? Те имат доста голяма „вирусност“ ако успеете да ги наложите изначално
 2. Промо-сайт, където може да интегрирате всички необходими за „вирусност“ social инструменти, които facebook предлага – facebook like, share, login, comments и пр.
 3. Точкови механизми и нотификации. Ако играчите трябва да споделят играта ежедневно и така да трупат точки – това ще я поддържа жива до края на промоцията. Съответно неактивните играчи могат периодично да получават нотификации, за да бъдат активизирани отново

facebook applications

Защо изобщо да избираме, когато можем да имаме всичко в микс!

Често ме питат „Кое е по-добре: промоция в пост или в app?“.

Верният отговор е: И ДВЕТЕ!

Няма защо да се ограничавате! Направете всичко в микс!

Как да имаме наистина успешна промоция?!

 1. Начална фаза с пост-промоции 

  В тази фаза може да имате „микро-игри“ в постове, които да „подгреят аудиторията“. Всяка игра може да задава любопитен въпрос, свързан с ваш продукт или дейност. Хората могат да отговарят в коментарите, като всеки коментирал участва в томболата за наградите. Тук може да подходите хитро. Например може вместо томбола просто абсолютно всеки коментирал да спечели малка символична награда с вашия брандинг (например химикалка, тефтерче, ключодържател с логото ви). Друг подход е условие от сорта на „След 50 споделяния на този пост активираме играта, в която всеки, който напише коментар с правилния отговор може да спечели наградата“.
  Идеята на тази фаза е да се възползвате от органичния трафик и от платения и вирусен трафик (чрез boost на поста) като в текста на постовете споделите, че скоро ще има по-голяма игра. Така ще поставите аудиторията в очакване на голямата игра и ще я държите много активна чрез пост-игрите до тогава.

 2. Налагане на #hashtag в постовете от начална фазаОпределено би помогнало да се наблегне на брандинга. Хаштаговете може да са името на продукт, серия, услуга или фирма – според целта ви. Този хаштаг може да се използва и дълго след промоцията. Особено ако е някаква игра на думи и от на латиница – това наистина има потенциала да стане хит.
 3. Facebook application, създаваща „активен“ content 

  Често се бърка фейсбук приложението с други неща като например табовете във фен страницата. Facebook приложението или т.нар. application е нещо малко по-различно. То е връзката между разработката ви и Facebook платформата. Приложението има собствени статистики и настройки. Неговата интеграция към програмната ви разработка (била тя таб или промо-сайт) ще даде възможност за добавяне на social ефективна функционалност към разработката ви. Така хората могат да създават потребителско съдържание по-лесно и да го разпространяват по-достъпно. Например бутон „Сподели“ в пълната си функционалност и персонализация изисква facebook приложение. Същото важи и за „Login with Facebook“ бутоните – също изискват application.
  Създаването на потребителско съдържание по този начин е ключово, защото по всички проучвания точно това съдържание е най-лесно за разпространение от самите участници в промоцията ви.

 4. Промо-сайт, където е facebook application с опции за споделянеПромо-сайтът на индивидуален URL ще ви даде възможност аз по-голям контрол, по-хубав и „просторен“ дизайн, по-удобен интерфейс и най-вече – повече възможности за facebook реклама.
  Не препоръчвам промоции в табове – за тях нито има достатъчно пространство (само 810 пиксела ширина), нито са видими под мобилни устройства (което ви губи адски много възможности), нито имат ефективен начин за фейсбук реклама (like page ads са алтернатива, която не е особено ефективна).
  Затова промо-сайтът е най-удачния начин да имате добро място за фейсбук промоцията си. Там, интегрирайки facebook application (виж горната точка), имате всичко необходимо. А за реклама вече може да се възползвате от „conversions“ рекламиране (плащане на реализация – плащате не на виждане, не на клик, а само когато потребителят се регистрира за участие).
 5. Page Tab, който води до промо-сайта на промоциятаПодобен таб е добра идея. Той представя визия, снимки на наградите и достатъчно голям бутон „ВЛЕЗ“ или „ИГРАЙ“, който води до промо-сайта.
  С чиста съвест можете да пропуснете подобен таб, но честичко си е от полза.
 6. Търговски продуктови постове по време на промоциятаРекламирайте продукта с брандирани постове, докато тече промоцията. Така ще „прихванете“ от засиления трафик в този период и ще може да реализирате директни продажби и интерес.
 7. Изнасяне на криейтиви в други социални и медийни каналиНапример видеото от facebook да си го публикувате и в youtube.
  Честа практика е инфлуенсъри (лидери на мнение) да лансират промоцията в нейното начало. Например ако става дума за дамски продукти – може промоцията във фейсбук да се рекламира от „Шоуто на блондинките“ по радиото и „На кафе“ при Гала. Минимум публикуването в онлайн медии ще ви помогне.
 8. Рекламиране на изнесените криейтиви чрез фейсбук рекламаРазбира се, когато имате изпълнението на точка 7. по-горе. вие ще имате и възможността да рекламирате клипчета от youtube, статии по онлайн издания и пр. Това ще ви носи повече трафик в промо-сайта, който с леки корекции може да остане като имиджов сайт и след промоцията.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *