Facebook игри и промоции в постове – няколко много полезни трика

facebook-promocii-reklama-marketing

От доста време постовете, които публикувате в своите фейсбук страници могат да бъдат организирани като игри с томболно избиране на победители.

През лятото на 2015-та написах подробни съвети относно организирането на фейсбук промоции тук. По настоящем тези от тях, свързани с постовете донякъде не са актуални и се нуждаят от допълване. И защото промените са значителни – реших вместо да редактирам старата публикация – да създам тази, в която да споделя някой много полезни трика и метода, с които да провеждате своите фейсбук игри в постове.

Какво ви е нужно, за да организирате игра в пост:

 • текст на поста
  Трябва да е кратък и ясен. В рамките на до 6 реда от него трябва да обясните заданието към участниците! След 6-тия ред се появява линкче „See more“ и текста е скрит докато не бъде натиснато това линкче. До 6-ти ред трябва също така да имате и призив към действие (call to action text). Например: „СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ! УЧАСТВАЙ В ИГРАТА! Напиши коментар под този пост в отговор на въпроса:….“
 • визуален криейтив на поста
  Ако е снимков пост, визуалния криейтив най-често е в размер 900х900 пиксела с до 20% текст в състава на изображението. Проверка на текста се прави от тук. Важно е текстът ви да е максимално в средата на изображението и да е с шрифт над 20 точки, за да може да се чете под мобилни устройства. Следвайте добрите типографски практики: четим шрифт, с добро цветоотделяне от фона, върху който е. Практиката ни е показала, че често по-добро представяне тези постове имат, ако снимките са в размер 1920 х 1080. В квадратни пропорции много се „харчат“ постове с цитати, мъдри мисли, послания и пр., които имат повечко текст и той заема над 40-50% от изображението. Там, обаче (досещате се) няма как да се прави boost. Все пак може да експериментирате с размера на банера, дори извън тези два препоръчителни размера.
  Ако е пост със споделен линк (link type post), тогава използвайте изображение в размер 1200х628 пиксела, като отново правилата за 20% текст и типографията му важат и тук. При изображението към линка е добре да имате още по-големи размери на шрифта (пак зависи какъв шрифт ползвате, но размери от сорта на 40-50 пиксела се четат добре под всякакви устройства)
 • методика за участие и теглене на печеливши
  Има два позволени варианта да се участва: с харесване на поста или с коментиране под поста. Знаете, че „Like“ бутоните се смениха с „Reactions“ бутони и освен „харесване“ вече има няколко нови „реакции“. Към момента GraphAPI, с което се „извличат“ харесалите или коментирали под поста потребители, не може да извлече други реакции, освен „харесване“. Очаква се този или следващия месец да има ъпдейт, но все още нищо не се знае. Освен това коментарът е по-полезен социален сигнал, защото от името на страницата можете да го харесате или да му reply-нете.
  Тук идва и следващия трик! Вече може да пишете лично съобщение (message) до всеки коментирал под пост във вашата фен страница!
  Личното съобщение е от името на фен страницата ви!
  уведомете с message участниците в пост-промоцията във Фейсбук
  За вашата пост-промоция можете да изтеглите победител на произволен (томболен) принцип през Woobox или нашия безплатен инструмент за теглене на печеливши от пост-промоция. След като изтеглите спечелилия коментирал участник, можете да се върнете в страницата на самия пост и с функцията за търсене на браузъра ви (бутони Ctrl+F) да потърсите по име и фамилия къде е коментара на участника. До бутончето за харесване и отговор ще видите и бутон за изпращане на лично съобщение, както по-горе е показано в снимката. 

  При тегленето на печеливши най-удачен вариант е томболата. Тя може да стане в присъствие на нотариус. Най-често общите правила и условия за участие в промоцията се обявяват в Note (Бележка) от фейсбук страницата. За да активирате табчето „Notes“ („Бележки“) за фен страницата си и да може да ги ползвате е нужно директно да влезете в Timeline на фен страницата и да кликнете на бутона за създаване на Оферта/Събитие. Една от опциите там ще е „Note“(„Бележка“):Публикуване на NOTE (Бележка) във фейсбук страница
  Бележките имат много добър визуален вид и могат да съдържат правилата и условията на вашата промоция. Така няма да имате проблеми с участниците или институции, а възникването на спорове по темата ще е значително ограничено. В края на поста с играта (промоцията) може да поставите линкче до съответния Note с условията.

 • тип на поста
  Както вероятно се досещате, тук е първия трик. Свикнали сме да организираме пост-промоции в снимкови вид постове (с качване на снимка и писане на текст в поста над нея). Всъщност в тази публикация смятам да ви докажа, че постовете тип „линк“ могат да бъдат не по-малко ползотворен начин да провеждате своята промоция, отколкото снимковите.
  Тук следва да обясня какви са предимствата и недостатъците между постовете тип „снимков“ и тип „линк“:

  • снимковите постове са по-добри заради това, че се смятат за по-разпространяеми органично в News Feed
  • линк-постовете са по-добри от гледна точка на рекламата, защото при тях можете едновременно да Boost-нете(подсилите) поста и да го рекламирате с „Link click Ads“
  • снимковите постове са по-добри от визуално естество – показват по-голямо изображение, особено под мобилни устройства
  • линк-постовете носят трафик към уеб сайта и са особено полезни, когато искате чрез пост-промоцията да имате и посещения на сайта. Особено ако организирате промоция с въпрос(загадка) към участниците, чиито отговори или информация се крият в сайта ви
  • снимковите постове са с малко по-ясно представяне за потребителите. Ако пост-промоцията ви е в пост от типа „линк“ може някой от участниците да помислят, че трябва да кликнат на линка и в страницата, до която води да участват по някакъв начин. Все пак, ако текста на поста ви е с ясно задание как се участва – не виждам това да се случи по никакъв начин. Освен това по-долу ще ви споделя и други трикове по темата.
  • линк-постовете могат да се редактират след рекламиране с „link click“ реклами, докато снимковите не могат, защото за снимковите има само Boost(подсилване) за поста (след Boost опцията за редактиране изчезва.
  • при линк-постовете, ако друга страница сподели играта ви, споделеният пост не позволява директно да се участва с коментар.

   Както става ясно – и двата типа поста си имат своите предимства и недостатъци, по равно. Затова, когато избирате кой от двата типа ще използвате – избирайте според ясните цели на промоцията:

  • Ако желаете да насочите участниците към целева (landing) страница от сайта ви, или към промо-сайт – използвайте „линк“ тип на поста
  • Ако желаете да привлечете повече органичен трафик, вероятно „снимков“ тип постове ще са по-удачен вариант
  • Ако заданието на играта е „потърси из сайта ни“ и участниците трябва в коментар да споделят линк до страницата от сайта ви, в която са намерили търсеното нещо (текст, банерче, снимка или друг обект) – използвайте „линк“ тип на поста, дори може да е във вариант carousel
  • Ако правите пост-промоция, която представя няколко продукта и е с въпрос за тях към участниците – определено „линк“ типа е по-удачен вариант, особено в carousel
  • Ако нямате много време за провеждане – „снимков“ тип с boost ще ви е от полза, макар разходите за него да бъдат по-значителни от рекламиране на „линк“ тип пост-промоции
  • Ако имате повечко време („повече време“ е условно и зависи от бързината и обема реакции на вашата аудитория – нещо, което си проличава от статистиките и наблюденията ви като администратор на фейсбук страницата) – опитайте с „линк“ тип, рекламирайки първо с „Link click“ реклами (с плащане на импресии, или Daily Unique Reach), а след това допълнително Boost-вайте(подсилете) поста. За рекламирането информация ще намерите по-надолу.

Разбира се, това са само препоръки – добре е да консултирате своите промоции в постове и да ги формирате по най-правилния начин. Ако имате опит в организирането и провеждането – това е по-лесно. Ако нямате – може да поискате консултация от дигитална агенция или специалист в областта на фейсбук маркетинга.

Трябва да знаете, че всичко това е доста важно – веднъж публикували своят пост с промоция (игра), връщането назад е свързано с различни загуби не само на време или доверие от страна на аудиторията, но и с загуби на пари за реклама, или достигната аудитория. Правилното задание, тип пост, начин на представяне, визуално оформление, текст и всички други елементи (независимо колко незначителни ви се виждат) са съществено важни за достигането на по-голяма и по-активна аудитория!

Рекламиране на пост-промоциите

При рекламата на постовете има някой ограничения и проблематики, на които ще обърна внимание по-долу, като ще ви споделя отново и някой трикове, разбира се 🙂

Фейсбук промоция в пост - снимковРекламиране на снимкови постове

В примера отстрани може да видите как изглеждат тези постове. Те съдържат снимка и текст. В текста може да има и линкове, но основния обект под текста е снимка, която при клик се увеличава в по-големи размери.

При снимковите постове трябва да имате предвид, че могат само да бъдат подсилени с Boost, което си е чиста доза мазохизъм. Защо? Защото вие изисквате от участниците или да харесат поста, или да коментират под него, за да участват. Е, при подсилване на постове (Boost) всяко харесване и коментиране СЕ ПЛАЩА! Разбирате, нали? Хората така или иначе ще харесват или коментират, защото това е начинът да участват – защо тогава да плащане за нещо, което те така или иначе ще правят? Защото нямате друг избор за друг вид реклама.

Има като резервен вариант и друго решение: реклама за харесвания („Like page ads“). Подобна реклама е леко заблуждаващо да бъде ползвана за популяризиране на пост-промоции, но не е изключена. За целта трябва да Pin-нете поста най-горе на Timeline-a и да не забравяте, че Facebook алгоритъма ще достига чрез тази реклама до хора, които са по-склонни да харесат страницата ви, част от зададения от вас таргет, а не до хора, които са по-склонни да харесват или коментират под поста с играта ви.

Хубавото при тези постове е, че ако преценят хората могат да се тагват в снимката. Все пак това не може да е условие за участие – фейсбук забраняват подобно условие. Друго предимство е, че при споделяне (share) на този пост, той се споделя с текста над него. При постовете тип „линк“ се споделя основно линкчето, като текста към него се споделя при активирана опцията „Include original post“. Все пак в последно време тази опция е предварително включена, така че можем да кажем, че от тази гл.т. разлика между „снимков“ и „линк“ тип постове няма.

Facebook промоция с линкРекламиране на пост от типа „линк“

В примера отстрани може да видите как изглеждат тези постове. Те често се визуализират с 3 реда повече текст от снимковите (общо 9 реда) преди „See more“, имат заглавие и кратко описание на линка, банер на линка (1200х628 пиксела), а най-долу са домейн името и автора (ако има такива мета-данни).

При постовете „линк“ е много важно линка, който споделяте да има интегрирани всички тагове от Open Graph Protocol. Така ще се визуализира заглавие и описание на страницата. Може да ползвате и meta таг description и <title> таг – те ще свършат същата работа. Снимката може да смените от знака + най-долу в частта за публикуване. Сигурно там ще се появят една или повече снимки, които при клик върху тях може да избирате или премахвате. От знак + може да добавяте още колкото искате снимки, но може да изберете само до 5 броя. Ако изберете само 1 снимка – ще визуализире поста както съм показал отстрани на снимката. Ако изберете повече от 1 снимка – минавате в режим на визуализиране тип „carousel“.
post-promo-05Рекламирането на тези постове може да се случи със стандартния бутон Boost , чрез който да правим реклама с цел: engagement (взаимодействия на аудиторията с поста).

Подсилването (Boost) на тези постове работи по същия начин, както при „снимковите“, с тази разлика, че при „снимковите“ плащате и на клик върху снимката (т.нар. „photo views“). При тип „линк“ плащате за клик върху линка, което често всъщност е по-скъпо като цена на клик. Това е така, защото кликовете водят трафик към сайта, а при „снимковите“ кликването върху снимката има косвено значение.

Ще ви предложа една по-ефективна схема за рекламиране на този тип промоции – това е следващия трик 🙂

 1. Оставете поста с играта да достигне органично за 1-2 дни до аудиторията на фейсбук страницата (хората, харесали страницата и техни приятели)
 2. След като минат тези 1-2 дни – влезте в Power Editor и създайте кампания, Ad Set и реклама за „Clicks to website“:
  post-promo-06
 3. Влезте в настройките на самата реклама (Ad) и изберете фен страницата, от която ще я рекламирате. След това кликнете на таб „Use existing post“ и от падащото меню ще може да изберете пост, който е тип „линк“, и е вече публикуван във фен страницата:
  post-promo-07
 4. Задайте бюджет, аудитория и останалите настройки, които са нужни.
  Може да заплащате на едно от трите (по ваш избор): „Clicks to website“ (Link clicks), „Daily Unique Reach“(по едно показване на 1 уникален потребител от таргета в рамките на деня) или „Impressions“(плащане на всеки 1000 импресии).
 5. Накрая не забравяйте да дадете „Upload“ на промените, за да се активират те и да се прехвърлят във вашия „Ads Manager“По този начин плащате не за engagement, който така или иначе ще имате (защото условието за участие е или харесвания, или коментари), а за кликове, уникални преглеждания или импресии – това е много по рентабилно и разумно.
  … Но това не е всичко!
 6. След като минат няколко дни с реклама от този вид, можете да направите друга реклама ЗАЕДНО с тази! Можете същия този пост, освен, че го рекламирате с реклама на кликове, също и да го Boost-нете! Така ще достигате до две аудитории – едната ще е такава, която алгоритъма подбира като най-вероятна за създаване на engagement, а другата ще е такава, подбрана за кликове.По този начин можете да направите един истински тест коя от двете видове реклами и кое от 4-те вида плащане (cost-per-click, cost-per-mile, cost-per-daily-unique-reach или cost-per-engagement) ви устройва най-много. Наистина да видите ефекта от различните реклами на едно и също нещо. Може да ретаргетирате реклама за „Clicks to website“ до няколко различни таргет аудитории, за да сравните и тях. Това е много по-ефективно, отколкото просто Boost при снимковите постове.

… И в крайна сметка имате нещо много важно: посещения на уеб сайта 🙂

Повече информация за фейсбук рекламите може да откриете тук. Очаквайте и други полезни ресурси в тази връзка, а до тогава – споделете своите наблюдения, опит и коментари в допълнение на тази публикация!

Желая ви успех в провеждането на пост-промоции!

 

 

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (8)

 1. Светослав Василев каза:

  Здравейте.
  От къде мога да изстегля въпросната програма за теглене на печеливш от фейсбук игра?
  Благодаря

 2. Nadia каза:

  Статията я намирам за наистина полезна. Благодаря!
  Но се появи и въпрос, предвид това, което виждам във Фейсбук как са организирани много игри. Обикновено условие е и ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА! Това позволен трик ли е за разширяване на аудиторията фенове на страницата?

  • Иво Илиев каза:

   Привет, благодаря за въпроса – определено не е условие, което е разрешено и подобни постове с игри могат да се докладват с цел Facebook да вземат мерки.
   Най-вече – няма как да се проследи дали някой е изпълнил условието да хареса страницата и да коментира под промоцията. Харесването освен това е непостоянен фактор – след играта може да има отлив на хора, което е негативен фактор за качествения рейтинг на тази страница.
   Така или иначе харесването на страницата понастоящем няма особено силно значение, т.е. харесалия я надали ще види кой знае колко приоритетно бъдещи постове от тази страница – коментарите под поста са доста по-релевантен вариант.

 3. Веселина каза:

  За мен бе доста полезно четиво. Зачудих се обаче дали предоставеният от Вас безплатен инструмент за теглене на печеливш може да отсее коментарите, така че ако един човек остави 100 коментара, да присъства само веднъж в списъка, от който ще се тегли? Ще се радвам на отговор 🙂 Благодаря!

  • Иво Илиев каза:

   Привет! Резонен въпрос – инструментът за теглене изтегля 1 човек един път, показвайки всичките му коментари, но независимо от броя коментари – приема се за едно участие.

 4. Евелина каза:

  Много интересна статия. Добра идея ли е да се ползва за публиване на реклами по този начин?

  • Иво Илиев каза:

   Бихте ли уточнила? По принцип идеята е повече от добра, но бихте могла да направите тест по двата начина и да видите резултатите за вашата аудитория – при всяка аудитория е различно, разбира се 🙂

 5. Eva каза:

  Много интересно, благодаря за съветите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *