Част от това, което ще видим на F8 конференцията на Facebook

Редовната конференция за разработчици, F8 е и събитието, в което Фейсбук обявяват своите иновации и готини продукти, които предстои да използваме в близко бъдеще.
От години следя събитието – буквално от първото до това, което предстои утре. По традиция Марк Цукерберг излиза и за около час анонсира всичките новости, след което 2 дни различни негови колеги от Фейсбук разказват по-подробно за какво иде реч.

Разбира се, ние, участвайки по един или друг начин в конференцията, имаме шанса да получим ранен достъп до новообявените ресурси, което последните години даваше възможност за доста бързи и интересни реализации с добър маркетингов ефект.

Споделям някой от акцентите на тазгодишната конференция, за които ще си говорим в детайли от гл.т. ползите за бизнеса в предстоящото в София обучение.
Освен описаните по-долу, разработчиците ще могат да се докоснат до куп интересни ресурси и иновации, като например ONNX. Но тъй като това е блог за маркетинг и реклама – по-скоро това е акцентът за мен. Тъй като конференцията е за разработчици – по-скоро ще става дума яко за програмиране, но въпреки това традиционно ще бъдат обявени полезни ресурси, които споделям по-долу няколко часа преди старта на F8:

Facebook Analytics

Кликнете тук, за да видите официалния сайт.

Става сложно, защото преди разчитахме само на Google Analytics, които пък не успяваха да отчетат коректно Facebook канала поради различните отчитащи технологии. Facebook отговориха с Insights – статистически, онлайн базиран софтуер, който понастоящем е надграден до Facebook Analytics.

След като вече имаме (то е отдавна, но ще бъде обявено и разяснено в първия ден от F8) и Facebook Analytics – който все още не ги е ползвал да започва да ги разучава. Те имат готината възможност да обединяват на едно място информацията, идваща от Facebook pixel, offline event pixel, фейсбук бизнес страница и facebook app.

Новият Instagram за Бизнес

Хей, помните ли, че на почти всяка лекция, интервю и… тук… от 2 години обяснявам, че колкото по-рано имате бизнес присъствие в Инстаграм – толкова ще сте по-напред в бъдеще пред конкурентни бизнеси. Същото обяснявахме на времето за Фейсбук, а Инстаграм плътно следва стъпките на синята социалка. На конференцията ще бъде обявен Instagram Graph API и съответно Социалния Граф, според който младата социалка-хит функционира.

Чрез Instagram Graph API ще можем да планираме постове за бизнес профили по-лесно, ще получаваме повече статистики за organic активностите… надявам се да обявят най-после и Desktop мениджъра за бизнес профили, ама ще видим.

При всички положения в рамките на 2 сесии ще споделят и отключат много нови и важни опции за бизнес присъствие в Instagram. Следете този блог и неговия фейсбук профил за повече информация.

Facebook News Feed Алгоритъма – какво предстои

Любимият ни Адам Мосер ще разкаже какви последно са ги намислили с този прословут алгоритъм, който смело заплашиха, че ще променят, след което отпадна Explore Feed и като че ли нищо съществено не се промени.

„Video & News Track“ програмата и подобрения в платформата за „Фалшивите новини“

Цели две лекции по темата, касаещи медиите и програмите за партньорите на Фейсбук в международното медийно пространство.

Новите екстри на Facebook Camera / Facebook Stories

AR при фейсбук камера софтуера (онази иконка-фотоапарат, която най-често в ъгъла на мобилния Фейсбук) и някой подобрения ще бъдат обявени още в 1-вия ден на конференцията.

Сигурно знаете, че Фейсбук доста лансират Stories и Camera продуктите си последната година. Ще видим какво още са подобрили и развили.

Facebook групите – нови възможности за бизнеса и онлайн общностите

Специална сесия за фейсбук групите, което е страхотно! За мен този продукт е важен фактор за много бизнеси, но дълго време беше не достатъчно добре развит. Изведнъж тръгнаха много страхотни ъпдейти (най-новия е секция „Правила“, където може да запишете до 10 правила, които фейсбук да покаже на кандидат-членовете преди приема в групата).

За Messenger и ботовете с любов

Ще има, разбира се, сесия за платформата Messenger и ботовете. Ще се покажат примери за интеграция на ботове при различни бизнеси и други организации.

През втория ден ще има отделна сесия за т.нар. Handover Protocol, част от Messenger 2.0 Платформата, който позволява на няколко отделни бота да бъдат част от разговор с човек през чата на фейсбук. За да не ви звучи много шизофренично – идеята е да имате 1 бот за помощ към клиента, втори бот за разговори с нови клиенти и за клиентски запитвания, трети бот за гаранционни условия и пр.

Друго в тази връзка ще са т.нар. Instant games – възможност да играете игри директно в чата или в News Feed. Цели две сесии ще има по темата.

Нови продукти, конкуренти на YouTube

Social video-то е топ тема от почти 3 години и Facebook ще имат специална сесия, в която ще анонсират Video Party услуги и продукти за споделено видео-преживяване през Фейсбук.

Най-интересното е, че ще се предлагат решения за влогъри, в т.ч. и възможност за монетизация на тяхната гледаемост.

Facebook монетизация през Audience Network

Не е нещо ново, но ще бъде засегнато (вероятно заради партньорите на фейсбук) заедно с много други близки теми около рекламните инструменти от трети лица. Идеята е, че може да вкарате бизнес мениджъра си в платформата за монетизация и сайтът или приложението ви да станат част от Audience Network след като кандидатствате за това.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *