E-manager – събитието за дигитален бизнес, което Варна заслужава

Posted by Иво Илиев in Други разни on август 16, 2012

Във Варна нищо не се случва“ е изречение, което съм чувал от много интелигентни и начетени бизнесмени, предприемачи и мениджъри в Морската столица. Много от тези хора са склонни да инвестират голяма част от времето и парите си, за да посещават качествени културни и образователни мероприятия в столицата или чужбина, поради простата причина, че във Варна такива от години няма.

Преди около година-две Social Me пилотно проведоха един от техните „Social Media Уоркшопи“ във Варна, и с Ален Попович констатирахме, че гостите от София бяха повече, отколкото гостите от Варна – уникален парадокс, който няма да коментирам – сами си правете изводите. Именно случки като тази тотално отстраниха Варна от сцените за събития от нашия бранш, които се провеждат в страната. Сигурно помните, че и различни startup и IT мероприятия тук са завършвали с провал, докато в София и Пловдив до ден днешен продължават да се провеждат и развиват. Едно голямо „БЛАГОДАРЯ“ заслужават инициаторите на Biz-2-Bizi и OpenCoffee Varna, които не се отказват и за свои разноски продължават да организират подобни мероприятия, въпреки нулевата или почти никаква финансова подкрепа от спонсори или местни структури.

С моя колега Жоро Христов сме си говорили на тези теми. Докато голяма част от колегите, включително и аз, откровено му казвахме „Ти си луд да организираш събитие„, той просто се хвана и го направи. Харесват ми такива хора, които могат да направят нещо и просто го правят без „ама“ и „дали“. И не говорим за някаква си сбирка, а за добре обмислено събитие с организирана двудневна програма, обхващаща пълния цикъл от тематики за успешен бизнес в Интернет.

Когато организаторите на E-manager, Георги Христов и Ивелина Атанасова, ме поканиха да участвам като лектор видях програмата и всичко направено по организацията и си казах „Това събитие трябва задължително да бъде подкрепено„. Вероятно ще си кажете „Той Иво говори така, защото ще е лектор и медиен партньор, и някак трябва да го изрекламира това събитие„. Направете такова събитие във Варна, каквото е E-manager, или по-добро, и ще пиша за него по същия положителен начин, по какъвто пиша сега за това. Просто ако не подкрепяме подобни инциативи в т.нар. „морска столица“, тя ще си остане само „морска“ с бизнес „под морското равнище“, а аз мисля, че Варна не заслужава подобна участ… и не само аз.

Като цяло най-разнични неща ме учудиха около събитието. Първо – Община Варна го е подкрепила, браво за което, това е равносилно на чудо. Второ – в NewTrend, както е основна медия, така няма банер или поне статия на първа страница за E-manager, а за други подобни събития има. Трето – лекторите са наистина невероятни специалисти (без мен, защото съм без коментар) и супер готини хора (тук е с мен 😛 ) – ще се убедите по време на събитието. Тези хора в разгара на лятото ще се грабнат, ще пътуват около 3-5 часа до Варна и ще предадат от своето ноу-хау, знания и опит на повече от изгодна цена. Вие решавате дали да си изхарчите парите 3 дни на капанчетата по плажа, или да ги инвестирате в бизнес обучение – тея пари са си ваши 🙂

Тук е мястото да ви помоля да споделите информация за E-manager в своите профили в социалните мрежи, или другаде – където имате възможност. Вие преценете дали е удачно да го направите. Аз ви агитирам, защото знам, че за събитие във Варна трудно се намират спонсори на местно ниво (няма все още изградена такава култура тук, защото събитията като цяло са почти никакви) и бюджетите са адски ограничени.

Спирам да ви отегчавам.
За финал питах Жоро 2-3 неща, свързани с E-manager – ето ги:

Аз:

Узря ли варненския бизнес и мениджмънт за подобно събитие за дигитални технологии? Какво ще донесе „E-manager“ на предприемачите и бизнесмените от Варна и региона?

Жоро Христов:

Според мен варненският бизнес е изпаднал в някаква абсурдна летаргия. Във Варна отдавана не се е случвало нещо голяма в IT сферата и като, че ли повечето компании са се капсулирали в себе си, и са се затворили за външния свят. Странно е това, при положение, че това е вторият по големина пазар, след София. Събитието им предоставя уникална възможност да чуят едни от топ-лекторите в България заедно. Това е уникален формат за нашия град, обхващащ всички процеси при изграждането на един уеб проект. Всеки ще открие нещо за себе си, което да му е полезно, и да може да приложи, независимо дали вече има уеб сайт, или тепърва мисли да създава такъв.

Аз:

Събитието предлага много пълна и богата програма, и то за цели два дни. Лекторите са едни от най-добрите колеги експерти в дигиталната индустрия на България. Би ли споделил какви ще са топ акцентите по време на двудневното събитие?

Жоро Христов:

Опитали сме се наистина да обхванем всички етапи при изграждането на един уеб сайт. Лично според мен, няма незначителни или по-важни и маловажни стъпки. Всеки един аспект е важен, защото той е предпоставка за последващите. Не можеш да направиш добро SEO, ако не си имал добра реализация на сайта; няма как да искаш да правиш монетизация, ако нямаш трафик. Не бих искал да акцентирам върху някоя от лекциите. Мениджърите трябва да осъзнаят, че изграждането на един уеб сайт е една комплексна задача, в която всяка променлива е от много голямо значение, и ако искат да получат един добър краен резултат, не трябва да пренебрегват нито една от стъпките.

Аз:

„E-manager“ е подкрепено от големи дигитални компании като Host.bg, Kaldata, Probook и др., но и от не-дигиталните „Мебели Виденов“, дори от Община Варна, което говори, че събитието е достатъчно престижно и добре прието. Трудно ли се организира подобно събитие, с толкова лектори, партньори, спонсори и обширна двудневна програма? Какви бяха предизвикателствата?

Жоро Христов:

Честно казано, мислех, че ще е много по-трудно. Но имам невероятния късмет да работя с хора, които го направиха да изглежда лесно. Много от колегите в бранша ни подкрепиха просто ей така, от колегиалност. Не мога да не изкажа страхотни благодарности на теб, Явор Сяров, Любомир Любомиров, Огнян Младенов – много ни помогнахте. Искам да благодаря и на страхотния професионализъм на Ивелина Атанасова, която като съорганизатор на събитието направи изключително много, за да може то да се превърне от една гола идея, в реално мероприятие. А най-голямото предизвикателство беше Община Варна. Да успееш да ги убедиш, че е нужно и полезно да се подпомогне едно подобно събитие беше невероятен труд. Искрено се надявам след това първо издание на E-manager, следващата година да направим второ, още по-голямо, за което отново да получим подкрепата на общината.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *