Историята на маркетинг идеите, които изпревариха времето си, за да успеят в бъдещето

Posted by Иво Илиев in Други разни on септември 26, 2012

Представи си да завършиш университета и да станеш финансов брокер. И то не къде да е, а на Уол Стрийт – емблематичното място, което за секунди се търгуват милиони долари. Трябва да си много деен, да имаш вроден търговски нюх и талант да можеш да продаваш, за да успееш сред големите финансови акули – това не е работа за всеки, затова на Уол Стрийт малцина наистина успяват.

Едва на 24-25 години, тъкмо дипломирал се в колежа и вече предлагаш консултантски услуги на не кой да е, а на банкери от световно известни банки. И не къде да е, а на Уол Стрийт. Една година по-късно навършваш 26 години и ти предлагат още по-невероятната възможност да създадеш фирма на другия край на света – в Токио. Повечето от нас може би не биха с решили – та това звучи като да се хвърлиш в блатото с главата напред!

Е, Дейвид Миърман Скот не е имал такива дерзания – 26 годишен енергичен и успешен финансов брокер, той се впуска в токийското приключение и създава офис на Райтсън в азиатската държава. Само тези няколко факта от биографията на г-н Скот доста ме впечатлиха. Също както него и аз съм завършил финанси, имах влечение към финансовите пазари, но още в началото на студентството си започнах да изкарвам първите си пари от маркетингова дейност. Въпреки това, когато четох за Дейвид М. Скот, се сетих, че на 26-тата си година не съм бил и наполовина толкова успешен, колкото него. Някой биха казали, че е заради различните държави, в които сме се родили; други ще кажат, че е чиста проба късмет. Няма значение, важното е, че г-н Скот е истинският пример за професионален успех, и за мен би било чест да се запозная, дори да видя на живо този човек.

Нека ви разкажа още за Дейвид Скот

След като развива бизнеса на Райтсън в Токио той се впуска сериозно в дебрите на маркетинга и рекламата. Става маркетинг директор на Найт Ридър за Азия – тогава това е била една от най-големите медийни агенции в световен мащаб.  Кариерата на Скот продължава в NewsAge като зам.директор, а след това продължава да трупа опит и ноухау в още няколко медийни агенции.

Явно е имал късмет този човек! Не знам, може би е съвпадение, но е страхотно да работиш в сферата на информационните агенции непосредствено преди с гръм и трясък да започне информационната епоха на новата медия Интернет.

„Когато за първи път започнах да говоря за идеите да се достигне пряко до купувачите с информация, базирана в интернет, ме сметнаха за луд.“, споделя Дейвид М. Скот в интервю. Никой от колегите му не е бил на едно мнение с него по този въпрос. За тях това е било губене на време, усилия и пари, с което всякакви по-нататъшни разговори били излишни. Г-н Скот търси безуспешно компании, които да му се доверят за интернет маркетингови стратегии, които той да реализира. Да, но когато един ум е толкова остър, че идеите му изпреварват времето си – тези идеи са неосъществими и немислими в настоящето.

2004г. Дейвид Миърман Скот открива свой личен блог. Идеята му е този блог да е като пример за успехът на идеите му. Може би е искал да натрие носовете на закостенелите бизнесмени, които тогава не са обръщали внимание на интернет каналите. Идеята за блога му идва от успехът на Сет Годин в блогосферата и онлайн маркетинга. Всъщност, две години по-късно, самият Годин с възхищение пише статии в блога си за иновативните идеи на Дейвид Скот.

„Той ми показа, че можеш да направиш кариера с радикални идеи“ – това са думите на Скот по адрес на Годин. Няма как да не се съглася с тези думи – доказвал съм ги и пред себе си, а и в интернет пространството има куп други доказателства, че радикалното мислене е нещо ценно в динамичната онлайн среда.

„Никой не го е грижа за вашите продукти или услуги“

Категоричността в това изречение направо може да ни срази, обезърчи в правенето на бизнес, може би дори демотивира. Но всъщност всички знаем, че това твърдение на г-н Скот е абсолютно вярно. „Това, от което хората се интересуват, са тях самите и как могат да бъдат решени техните проблеми“ обяснява Дейвид Скот.

Как да не спират да говорят за твоят бизнес, продукт или услуга?

Дейвид Миърман Скот има една уникална и вече тествана в практиката стратегия, наречена „World Wide Rave„. Това е стратегия за вирусен маркетинг – когато така провокираш и мотивираш хората в Интернет, че те не спират да споделят и говорят за твоят бизнес, продукт или услуга.

Може би още по-интересното и уникално в „World Wide Rave“ е, че при него основното правило е да СПРЕШ да говориш за твоят бизнес, твоите продукти или услуги.

Сигурно се чудите дали изобщо това е възможно?

Честно казано и аз се чудя. Дейвид Скот има доста широк опит зад гърба си, а последните години е бил лектор в над 30 държави по целия свят. За съжаление досега не сме имали честта да го видим в България.

Е, много се радвам, че това ще се промени и ще можем да присъстваме на първия му семинар у нас!

„България е една новооткрита държава с ентусиазирани млади таланти. За разлика от страните, в които хората твърдо са възприели своите привички, българите изглеждат отворени за нови идеи и желаят да ги реализират. Това ме въодушевява.“

Страхотно е да чуеш такъв страхотен отзив от един толкова успешен професионалист! Още по-невероятното е, че Дейвид М. Скот прави Masterclass в България на тема маркетинг, където участниците ще могат да почерпят уникално ноухау и опит „от извора“!

„По време на този мастърклас ще споделя много примери за успехи от други компании по целия свят. Ще имаме един интерактивен ден, в който ще включа и вас, публиката (ако искате). Моите мастъркласове са комбинация от образование, забавление и мотивация. Ще получите необходимите знания, за да направите своя маркетинг и работа в социалните медии едни от най-добрите в света.“

Обещано! Аз, живот и здраве, не мисля да пропусна възможността да чуя съветите на г-н Скот на неговия първи семинар в България – New Marketing Masterclass.

За всички колеги, с които с удоволствие ще се видим на събитието – то ще се проведе на 8 ноември 2012 в София и ще включва теми като: “Маркетингът преди уеб”, “Правилата на уеб маркетинга”, “Видове клиенти и достигане директно до тях”, “Създаване на маркетинг съдържание за вашите клиенти” и други.

Семинарът ще бъде на английски език с осигурен симултанен превод на български език.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

  1. Дейвид Миърмън Скот е голям пич и голям вдъхновител. Благодарение на неговата книга Новите правила в ПР и маркетинга аз се надъхах да водя блог.

    Сигурен съм, че събитието ще си струва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *