7 важни промени, обявени от Facebook, Instagram и Messenger на F8 Конференция 2019 – Ден 1

Вчера Марк Цукерберг откри официално конференцията F8 2019, където Facebook, Instagram, Oculus, WhatsApp и Messenger разкриват своите иновации пред света.

По-долу споделям 7 важни акцента, обявени на F8 Conference 2019, които ще предизвикат доста промени в начина, по който маркетираме, комуникираме, рекламираме и правим бизнес в платформите Facebook, Instagram и Messenger:

1 – Фейсбук се променя радикално като платформа

Цукерберг обяви новия дизайн на фейсбук, наречен „FB5“, който скоро очакваме да се появи като мобилна версия и desktop версии, в т.ч. като редизайн на самия сайт www.facebook.com

Кокс наскоро беше споделил за бъдещето на Фейсбук нещо доста интересно, което Марк на F8 Конференцията затвърди като желание и промяна в компанията: „Обръщаме нова страница за Фейсбук като продукт, фокусиран върху криптирана, съвместима мрежа за съобщения. Нова визия, съобразена с днешните нужди за модерна платформа за комуникация, която балансира безопасност, възможности за изразяване, сигурност и неприкосновеност на личността.“

Цукерберг: „Бъдещето е лично“

В тази връзка Цукерберг не спря да повтаря privacy, privacy, privacy – знаем колко сериозно ги жегна темата и промяната в дизайна е интересен ход от тяхна страна. Марк дори пробва да се пошегува по темата, но никой не се засмя – загубиха сериозни позиции в тази връзка и е интересно да видим какви ще са реакциите им в бъдеще.

По-важното е, че Групите и Събитийните страници ще имат по-сериозен акцент в новия Фейсбук.

Това може да означава доста неща, но най-важното, което бих ви споделил (и честно казано споделям от няколко години насам) – обърнете внимание на групите и реалните възможности да ги използвате за своето бизнес присъствие.

Така ще изглежда новата версия на фейсбук за desktop

2 – Messenger като социална мрежа, фокусирана върху близки приятелства и роднински връзки

Според мен на тази конференция направиха намекнаха сериозно за нещо доста интересно при Messenger – неговото условно „разделение“ на Messenger за бизнес отношения между клиент-фирма и фирма-фирма (B2C и B2B) от една страна и Messenger за лични разговори от друга.

Messenger заяви да е социалната мрежа за „по-близка връзка с важните за вас хора“. Очаква се новата му версия да е по-бърза, по-лека – в общи линии най-бързото подобно приложение на пазара.

Новият Messenger 5 ще позволява Watch Party за групово гледане на видеа, ще акцентира на групи от Close Friends и ще има инсталируема desktop версия за Уиндоус и Мак.

3 – Промяна в News Feed алгоритъма и post composer-а

Промяната, която беше обявена като акцент е свързана с по-лесното създаване на контакти по интереси. Т.нар. опция „Meet new friends“ ще дава тази възможност в новия реновиран фейсбук интерфейс.

Основната алгоритмична промяна е свързана с акцентиране на т.нар. общности или това са фейсбук групите.

Фиджи Симо сподели преди време, а и сега на сесиите беше потвърдено, че News Feed няма да претърпи кардинални промени, но ще има сериозна интеграция по линия на фейсбук групите.

С други думи – фейсбук групите ще се популяризират по-широко и по-лесно през News Feed, благодарение на алгоритмичните промени. Това означава, че ако преди събирахме likes и после followers за фейсбук страниците си, сега трябва да помислим как да събираме качествени членове за групите. Важно е да започнете да мислите за комбинирани стратегии за комуникация чрез бизнес страници + бизнес групи.

В тази връзка новото поле за добавяне на пост (post composer) също ще претърпи промени.

Възможност за добавяне на групи от post composer

Новите постове ще разрешат на потребителите да добавят и частни или публични групи.

Чрез тази нова опция фейсбук групите стават основен обект на интерес за добро органично и евентуално „вирусно“ достигане в новия фейсбук.

4 – Фейсбук страниците няма да бъдат убити – напротив

Фейсбук ще разширят възможностите и на фейсбук страниците относно общуването в групите. Отдавна има възможност да пишем в групите от името на фейсбук страница – това е отправна точка и за новия News Feed алгоритъм.

На този етап Фейсбук не коментират Групите като рекламно поле, т.е. все така рекламите ще се пускат от фейсбук страниците, а Групите ще са възможност за по-качествено общностно развитие.

5 – Нови възможности за бизнеса в Messenger

Както споменах и по-горе – нови и удобни опции за общуване с клиентите ще ни предложи новата версия на Messenger.

Накратко благинките за бизнеса са:

  • Администрация на изкуствен интелект, който може да бъде настроен с цел да генерира повече запитвания от клиенти;
  • Удобни настройки за резервации през Messenger;
  • Подобрени реклами от името на фейсбук страницата или инстаграм профила, които целят повече leads през Messenger (Lead generation ads).

6 – Инстаграм Shopping се разраства и ще бъде част от Explore и Creators

Да, една страхотна новина за електронните търговци.

20% от цялото време, прекарано в Instagram е именно в Explore tab, където ще можем да виждаме продуктови постове, които целят електронни продажби.

За жалост Instagram Shopping програмата все още е лимитирана като директно електронно търгуване, но пък тагването на продукти беше сериозен и много успешен ход за тази социалка. Развитието на Shopping дава много възможности за бизнесите и нас, маркетолозите.

Не по-малко интересна в тази връзка е програмата към Instagram Creators, която може да проучите тук.

Идеята на тази програма е да може да купите директно продукт, който инфлуенсър рекламира като тагнат на негова снимка.

Програмата е още в ранен тест – изпробва се сред малка група Creators и очакванията ми са, че скоро няма да видим тази програма активна за българските инфлуенсъри, тъй като на глобално ниво пазарът и influencer impact-а са много малки. Да не говорим за административните затруднения, които нашите институции осигуряват на електронните ни търговци и с които ни връщат в „каменната ера“ – те ще са огромна пречка за евентуални директни продажби през Инстаграм платформата.

7 – Нови екстри за Instagram Camera и тестове за кардинални промени относно likes в инстаграм постовете

Инстаграм правят някой промени по интерфейса и добавят нови опции и ефекти за своята Camera.

Официалният анонс по тази точка и горната за Shopping може да откриете тук.

Същевременно Инстаграм тества система, която почти изцяло ще скрие харесванията на постове на даден човек. Ако тестовете минат и това стане част от Инстаграм – промяната ще е сериозно предизвикателство пред инста инфлуенсърите.

Снимка от теста със скриване на харесванията, който за момента се провежда само в Канада

Адам Мозери, който познаваме като „страшилището“, ограничило бизнесите от News Feed сега работи по Instagram и с екипа си заявиха, че са твърдо решени да развиват Инстаграм като социална мрежа, в която се набляга на снимки и видео – не на лайкове и engagement. Ще е интересно да видим какво предстои в тази връзка, но лично за мен това е правилен ход в дългосрочен план. В своята практика съм забелязал, че действително целта трябва да е качествен видео content и постоянство, когато говорим за инстинска инстаграм ефективност.

В заключение…

Предстои втория ден от конференцията и ще видим какво ново ще се обяви в него. Следете блога – ще пиша по темата отново.

Може би най-важното до този момент е, че:

  • Фейсбук, Инстаграм и Messenger трябва да се разглеждат от бизнеса като едно цяло, т.е. микс от активности и възможности според бизнес конюктурата ви;
  • Създаването на общности става по-важно то всякога, т.е. мислете (ако все още не сте) за развиване на Фейсбук групи, Messenger ботове и content marketing за видео съдържание в Инстаграм. В тази връзка не е лошо да потърсите възможности за personal branding около бизнес брандинга;
  • Нищо кой знае колко ново и неочаквано нямаше на първия ден от F8, но едно от нещата, които за мен са интереси определено е супер евтините устройства за виртуална реалност, които Фейсбук създават. Виртуалната реалност е все по-близкото бъдеще в дигиталните комуникации и е време да потърсим нашето място в тази ниша.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *