Защитете съдържанието в сайта си от копиране

“Защита” е малко пресилено казано – убедил съм се, че ако някой иска най-безцеремонно да си копира някоя снимка или текст нищо неможе да го спре, освен нивото на техническите му познания.
Набързо ще вметна, че някой сайтове слагат т.нар. “воден знак” – изображение с лого или име, което се наслага върху другото. В Flickr опитват със слагане на прозрачен gif върху изображението, но пак ако се погледне в кода може да се копира.
При копирането на текст нещата са по-трудни. Единственият невъзможен начин, за който в момента се сещам е при определен рендеринг на текст във Flash swf файловете.
Доста хора са ми се оплаквали, пък и аз на тях, че копирането на текст е проблем – пишеш, пишеш… после копи-пейст и айде! Никой не ти гледа авторски, сродни и др. права – всичко става с 2-3 клика(или клавиша).
Какво ви предлагам:
След търсене открих услугата “Tracer” на “Tynt”. В самото начало ще забележите една анимация с изскачащи текстове и снимки – това са копиранията на текст и снимки от абонати на тази услуга. Както ще видите милиарди думи и милиони изображения се копират всеки ден.

Как работи Tracer:
След като се регистрирате ще получите javascript код, който трябва да сложите непосредствено преди </body> тага на вашите уеб страници. Кода съдържа уникално ID на вашия сайт и задейства две неща:
– Възможност да видите какво и кога е копирано от сайта ви;
– Когато някой копира от сайта ви автоматично към копирания текст се добавя следното “Read more: [оригинален url] Under Creative Commons License: [вид лиценз]”

Как всъщност ви помага това:
Няма да спрете копирането от сайта ви, но поне ще напомняте на тези, които копират, че важат някой правила. Чрез Creative Commons лицензите вие посочвате как точно може да се ползва вашето авторско съдържание.

Как обаче да разберете кой копира от вас:
Влезте в “Tracer” и вижте статистиките, които ви показват точно кои текстове са копирани в рамките на определените периоди от време. Както в един свой преден пост писах – Google може да индексира копирано съдържание, че дори и да го индексира преди оригинала. Та по този повод, когато видите какво е копирано – потърсете в Google за него и ще “лъснат” резултатите.

Как ми помогна Tracer:
Нямам кой знае какъв опит все още, но за около месец в 2 от 4-те сайта, в който го сложих вече не се копира съдържанието, в другите 2 се перефразира, поокрасява и чак тогава се поства, но там става дума за новинарски материали и мисля, че нещата са в рамките на нормалното.
Много се надявам Tracer да помогне и на вас в copy-paste войната. На мен лично ми помага и за това да видя колко добре оценяват съдържанието колегите в Интернет 🙂


Тази статия е разгледана общо 3 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. BusinessWorkshop 14.10.2009 на 9:34

  Отдавна имам регистрация там бях забравил. Интересна услуга, ще я пробвам. За момента ползвам Copyscape на някой от сайтовете си.

  Reply
 2. admin 10.10.2009 на 18:36

  Щом са на различни домейни няма да имате проблем – просто им направете отделни регистрации в Tracer и ще можете поотделно да вземете код за всеки от тях.

  Reply
 3. Gancho Petrov 08.10.2009 на 12:31

  Zdraveite, kak moga da vzema kod za oshte niakolko moi saita?

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *