Трикове за следене на репутацията в Google Plus

Независимо дали използвате активно Google Plus и дали имате бизнес страница там, все пак това е една от големите социални мрежи, която има значимост и относно резултатите от търсенето в Google. Това предполага да правите периодичен мониторинг относно това, което се пише по Ваш адрес в социалката, както и кои са потенциалните лидери на мнение, които разпространяват Вашата информация там. С други думи – следене на онлайн репутацията в Google +.

Тук ще намерите някой трикове за Ваше улеснение в това начинание:

Какво пишат за мен или моята бизнес страница

Този трик е доста стар, но слабо познат. Следвайте стъпките.

google-plus-idПърво трябва да научите какво е Вашето Google+ ID.
Това става доста лесно. Вляво, точно под логото на Google+ има бутонче „Home“(или „Начало“) – когато минете с мишката през него пада меню. От менюто поставяте мишката върху „Profile“(или „Потребителски профил“) бутона, но БЕЗ да го кликате с ляв бутон. Кликнете на него с десен бутон на мишката, за да се появи контекстното меню на браузъра. Ако ползвате Google Chrome изберете от контекстното меню „Copy link address“, а ако сте с Firefox изберете „Copy link location“.
Така ще копирате адрес от сорта на: https://plus.google.com/u/0/114264925108220969281 . Дългото число след последната наклонена черта е Вашето Google Plus ID. Това е уникален идентификационен номер, с който сте регистриран/а в базата данни на Google+ .

Ще Ви е нужен и Google Plus ID за бизнес страницата Ви.
Той се открива още по-лесно – кликнете на своята снимка най-горе вдясно и ще падне меню с всички Ваши страници. Отново с десен бутон на мишката за Google Chrome изберете от контекстното меню „Copy link address“, а ако сте с Firefox изберете „Copy link location“. Ще копирате адрес от сорта на: https://plus.google.com/u/0/b/101097816373565501724/101097816373565501724/posts – повтарящото се дълго число е ID на Google+ страницата Ви.

След като вече имате своето Google Plus ID, може да започнете да филтрирате така постовете в Google+, че да Ви се покажат само тези, в които другите пишат за Вас, или Вашия бизнес.
Как става това?

Ако искам да видя постовете за себе си, пиша в търсачката на Google+ следното:
„Иво Илиев“ -114264925108220969281
… където името в кавичките е името, с което се пишете в Google+ (т.е. името на профила Ви точно както е изписано), а цифрата е Вашето Google+ ID. Не забравяйте минусчето пред цифрата!
Чрез тази заявка виждам всички постове, които другите са писали за мен, както и всички постове, под които аз съм оставил коментар.

Ако искам да видя постове за своя бизнес страница, пиша в търсачката на Google+ следното:
„Блог на Иво Илиев“ -100879272764035620934 -114264925108220969281
… където името в кавичките е името на фен страницата(бизнес страницата) ми в Google+ (т.е. името й точно както е изписано на кирилица или латиница), първата цифра е Google+ ID-то на фен страницата, а втората цифра е Вашето Google+ ID. Не забравяйте минусчета пред всяка от цифрите!
Чрез тази заявка виждам всички постове, които другите са писали за фен страницата ми, като изключвам своите постове за нея.

 Ако искам да комбинирам заявките и да видя всичко за мен, но и за фен страницата си в Google Plus:
„Иво Илиев“ AND „Блог на Иво Илиев“ -100879272764035620934 -114264925108220969281

С помощта на AND оператора включвате условия, а с минусчетата пред ID-тата изключвате тяхната социална комуникация от резултатите от търсенето. Така може да правите сложни заявки с няколко ID-та и няколко имена на брандове или хора едновременно. Или, ако има и други хора с Вашето име, чрез минусчетата и ID-тата им, да ги изключите от резултатите например.

Нещо повече, така може да следите стари дискусии, в които сте писали коментари, което също понякога си е от полза.
Нищо не пречи да благодарите на хората, които са написали нещо позитивно за Вас, и които сте открили по този начин. Това ще е един приятен жест от Ваша страна, който със сигурност няма да навреди.

Разбира се, ако потърсите, например по site:plus.google.com „Иво Илиев“ в www.google.bg най-вероятно ще откриете същите резултати, но в Google+ е по-удобно да ги коментирате или харесате, а и са по-подредени.

Кой от моите кръгове ме споменава в постовете си

Това е доста лесно за откриване.
Просто влезте тук: https://plus.google.com/notifications/mentions

Кой популяризира информация от сайта ми в Google+

Google+ Ripples (Вълнички) е услуга, която показва споделянията (по-точно reshares) на URL адреси в Google и тяхното разпространение в мрежата.
За да проверите някоя страница от сайта Ви, или самия сайт, влезте на: https://plus.google.com/ripple/details?url= , като след знака равно поставете някакъв Ваш URL Важно е да знаете, че „Вълничките“ показват само публични споделяния (Public).

Измерване авторитетността на авторите

Не мога да пропусна тази тема, защото Author Rank е нещо, което определено влияе на онлайн репутацията на авторите и лидерите на мнение. Съвсем накратко ще опиша няколкото основни компонента в изграждането на ранкинга за автори:

 • тематичност на постовете в дългосрочен план
 • среден номер на събраните +1 и споделяния за тематичните G+ постове
 • връзки с авторитетни автори с висок Auth Rank
 • свързани с тематиката на която пишем G+ кръгове, в които сме включени
 • брой сайтове, където ние като автори публикуваме тематично съдържание
 • авторитетност на сайтовете, където като автори публикуваме тематично съдържание
 • социален engagement на авторските уеб страници
 • YouTube абонати и взаимодействия за авторските видеа
 • взаимодействия с авторските постове

Как да следя изкъсо конкретни хора или кръгове

Наистина е удобно и полезно, ако имате кръгове за конкуренти, за клиенти, за колеги и пр., да направите различни настройки за тяхното по-добро следене. Така може да получавате нотификации за активността в тези кръгове, но също и да настроите в Google+ по-приоритетно да се показва повече съдържание от техните участници.

За целта следвайте стъпките:

Първо – точно под търсачката на Google+ има сива меню лента с имената на Вашите кръгове. Ако имате повече кръгове ще се появи в лентата и падащо меню „More“(или „Още“). Изберете от тази меню лента желания кръг, който ще следите и в дясната колона на заредилия се feed ще видите иконка с камбанка и със зъбчато колело:

google-plus-circles

Второ – направете желаните настройки. Камбанката, при активиране, ще Ви осигури нотификации (notifications) за всеки един нов пост от този кръг. Настройките пък, ще Ви осигурят възможност да виждате повече постове и по-приоритетно във фийда си.

Разрастване на бизнес страницата

Може би няма съвсем пряко касателство с онлайн репутацията, но е нещо, което е добре да следите периодично. Услугата на Circle Count Ви дава лесна възможност да го правите. Там не само, че ще видите общи статистики за развитието на бизнес страницата си, но и ще получите информация в колко кръга и събития тя е била споделена.

Блокиране на троловете

Ако трябва да се борите с тролове, които бълват негативни и неверни коментари, може би ще е добре преди да предприемете действия да прочетете един интересен пост-статия тук.:

Относно самите опции, с които разполагате, за да противодействате – те са скрити, също както при Facebook зад малка сива стрелкичка в горния десен ъгъл на самия пост.

В заключение

Ще се радвам да споделите свои идеи и трикове за следене на репутацията в Google+ , както и всичко по темата, което би могло да я обогати и направи по-полезна за останалите.

Следетено на онлайн репутацията трябва да се случва превантивно и то във всички възможни канали – не само тези, в които бизнесът Ви или Вие имате присъствие, но по-скоро тези, които Вашите клиенти евентуално посещават и ползват.

Успех!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (3)

 1. блиндирани врати каза:

  Супер полезно Иво, поздравления за блога и за работата която вършиш Успех!

 2. Милен Кадиев каза:

  Според мен Google Plus ще нарасне значително като потребители и като трафик. Много хора тепърва откриват социалната мрежа и нейните предимства както и слабостите и спама във Фейсбук

 3. Димитър Димитров каза:

  Най-накрая нещо полезно от Иво Илиев за Google+ 🙂

  Знаех си, че е въпрос на време да се преклониш пред по-добрата социалка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *