Споделени съвети за фейсбук маркетинг от мастъркласовете PresenTHINK

Два от класовете минаха, предстои този в София на 18.11.2016г. След няколко години провеждане на събитията PresenTHINK, вярвам, че най-голямата движеща сила на случващото се в тях е това, че никой от нас, участници или лектори, не знае всичко. И PresenTHINK ни събира заедно на едно място, за да можем да обменим опит и да си разкажем за проблемите и въпросите – да се запознаем, да си помогнем взаимно, да си споделим кой какво е опитал, кой къде е сгрешил и къде е успявал. Затова реших да пиша в блога си за няколко споделени съвети, за които си поговорихме в мастъркласовете ни по фейсбук маркетинг.

Тези класове са с бизнес насоченост – ориентирани са към концепцията бизнесът да научи за възможностите, които да му помагат да се развива дигитално. В България представителите на бизнесът, които сериозно се интересуват от нещо подобно и инвестират в нещо подобно не са малко и само заради това си струва да им се обърне внимание. Същевременно хората, които твърдят, че са експерти в областта „Facebook“ са все повече, което прави бизнесът все по-мнителен към тези услуги. Повтаря се ситуацията, която преди години се случваше със SEO бранша – всеки тогава разбираше от SEO, а аз бях наричан „SEO специалист“. Истината е, че ние, хората занимаващи се с Digital, сме специалисти в това, което е най-ефективно за нашите клиенти. Затова днес съм наричан „Facebook специалист“, но с нашите клиенти си говорим и за Instagram, и за YouTube, и за LinkedIN – защото не можем да си позволим да пропуснем ползите. Защото конкуренцията вероятно няма да ги пропусне.

Заради пропускането на ползи ще ви споделя няколко съвета от мастъркласовете ни, които се надявам да са ви практически полезни във вашия бизнес онлайн. Благодаря на всички участници в PresenTHINK, които създадоха с присъствието си толкова страхотна атмосфера и незабравими емоции по време на двете изминали събития!

фейсбук маркетинг съвети от Иво Илиев

СЪВЕТИТЕ:

 • Фейсбук промоциите са различните игри и конкурси, които можем да провеждаме, ако преценим, и в постове през фейсбук страницата си.
  Постовете с игри и томболи, в които се раздават награди са един удачен начин да активизираме аудиторията, за да може на по-късен етап нашите постове да имат по-голямо достигане (reach). Преди да стартираме игра в пост трябва да имаме множество неща предвид, но едно от тях, което може би най-често се игнорира, а вече е наложително, е комуникационната стратегия по време на въпросната игра, преди играта и след играта. Ако сте провеждали игри в постове, вероятно знаете, че при някой от тях е удачно да имаме постове тип „очаквайте скоро“, с които да „подгреем“ аудиторията. По време на самата промоция (игра) в пост, потребителите са съсредоточени предимно в участието в нея с коментар под поста, но алгоритъма на фейсбук им доставя и други постове от фейсбук страницата – някой от по-старите постове. Ако тези по-стари постове не са достатъчно грабващи интереса на аудиторията – пропускаме ползи и „вирусни“ ефекти от играта. Другия важен момент е обявяването на победителите. То е свързано с различни комуникационни процеси – може да има недоволни, може да има благодарности и честитки. Може обаче да се възползвате от ситуацията като помолите печелившите да изпратят снимка с наградата си, която в последствие да публикувате. Наши проучвания показват, че такива публикации са и имиджово и „вирусно“ ефективни. Освен това са много Човешки – нещо, което доста се пренебрегва, въпреки че бизнеса е отдавна в тази социална мрежа и би трябвало вече да е възприел факта, че в нея е важно „човешкото му лице“. За всичко дотук описано е удачно да имате някаква комуникационна стратегия, която да включва: вашите реакции на негативни коментари; обявяването и комуникирането около наградите, регламента и механизмите на промоцията ви; предварителните социални активности (постове, events, notes и пр.) и комуникацията чрез тях; последващите социални активности и комуникацията чрез тях.
 • Най-често правилна рекламна стратегия е тази, която включва не една, а няколко „campaigns“. Вероятно знаете, че при фейсбук рекламата „campaign“ означава рекламна цел, която може да изберете. Отварям скоба, че „рекламна цел“ не означава бизнес цел! С други думи ако си плащате за трафик – получавате трафик. Ако си плащате за engagement – получавате engagement и т.н. Не може да очаквате да си платите за трафик, engagement и дори конверсии – и да получите печалба.
  Фейсбук рекламата не е нито нещо евтино, нито нещо просто, за да си позволим да предполагаме, че ако продаваме една стока например двойно по-скъпо от конкурентите си, фейсбук рекламата ще ни спаси продажбите. Или ако имаме лошо отношение към клиентите – с фейсбук реклама те ще си променят мнението.
  Възникна дискусия в един от мастъркласовете ни за фейсбук реклама, че ако заедно стартираме няколко „campaigns“ към един и същи таргет, значи се конкурираме сами със себе си. Моята практика и подходите към нашите клиенти показват точно обратното – ако не предвидите няколко различни „campaigns“ (разбира се, според възможностите си), вие няма да имате необходимото богатство от рекламни формати, с което да сте сигурни, че сте достигнали не само до очите, но и до съзнанията на своите клиенти във фейсбук. А за подобно нещо е нужно натрупване – да се натрупа някаква разнообразна честота на показани реклами пред очите на потребителите, за да се провокира техния интерес в даден момент. Натрупването изисква разнообразие и време. Едно е да имаме просто един снимков пост, който промотираме, за да представим продукта си. Съвсем друго е ако имаме едновременно с този пост и едно видео, където показваме интервю със специалисти относно продукта ни; едно slideshow видео, в което посочваме предимствата му; carousel, в който водим до различни части от landing страницата с представяне на продукта; canvas, в който презентираме продукта на мобилните потребители. В този случай представяне на по-голямо количество потенциални клиенти повече тематично брандирано съдържание, което да не им омръзва, но да ги запознава постепенно и целенасочено с вашия нов продукт. Защото хората нямат време да стоят във фейсбук и да чакат да им покажете нещо. Нито имат време да се интересуват от това нещо за сметка на останалите си грижи, проблеми и ангажименти.
 • Не винаги „вирусното съдържание“ работи за вашия бранд. Направих един експеримент: попитах гостите на последните обучения да ли се сещат от рекламата на кой бранд е нашумялата напоследък фраза „ядеш и ревеш“. Масовия отговор беше нещо от сорта: „не помня, на производители на кренвирши“. Попитах кои са брандовете кренвирши, за които се сещат от първия път – изброиха най-кратките имена (Леки, Бони и пр.), но не и Деликатес Житница, чиито слоган е всъщност „ядеш и ревеш“. Само на последния ни мастърклас един от гостите ни се досети за името на бранда и то не заради нещо друго, а защото по пътя за мастъркласа е чул по радиото въпросния слоган.
  Какво означава това? Че не всяко вирусно съдържание може да се асоциира с бранда ни така, че хората да го запомнят или да вземат решение за покупка. Трябва да мине време, за да може след като отшуми „wow“ моментът около провокативното „вирусно“ послание – хората да се позаинтересуват: „Абе кой е измислил тази провокация? Я да опитаме от неговите продукти, че ми стана интересно какво представляват!“. Оставете време за решение на вашите потенциални клиенти, защото днес времената са такива – не става просто да кажеш нещо и да започнеш да продаваш мигновено след това.
 • Каквото и да правите като фейсбук активности: отделете достатъчно време, за да достигнете до хората. Те не са нон стоп в социалната мрежа, а вие много рядко ще им се показвате там с вашите постове от фейсбук страницата ви. Тях основно ще ги интересува (и алгоритъма това ще им доставя) какво се случва с техните фейсбук приятели, кои евенти им предстоят, какви дискусии има в групите, където участват, и чак след това ще сте вие с вашата фейсбук страница – я през реклама, я заради това, че някой техен приятел ви е харесал или коментирал някой от постовете. Затова не можете да си позволявате да правите реклами или да планирате постове от днес за утре – вижте си статистиките ако не вярвате на мен, те ще ви го докажат красноречиво. За България има 5-6 града с по-активна и по-масова фейсбук аудитория. Това са големите градове. Останалите са също активни, но в по-голям интервал от време. А те са не по-малко важни от другите! Постинг планът ви трябва да е безупречно планиран предварително, доколкото това е възможно (нормално е понякога да има нещо форсмажорно, което да трябва да се пусне като пост, стига да не става навик тази практика).
 • Колкото и да е добра агенцията, която управлява вашата фейсбук страница, реклама или промоции – тя не е част от вашия бизнес и никога няма да го разбира така добре, колкото вас! Не забравяйте, че ако искате да имате добър фейсбук маркетинг – трябва да имате политика за това, воля и да създавате съдържание според вашата визия за вашия бизнес. Агенцията може да ви е съюзник, като ви сподели за новите неща от фейсбук маркетинга, като предложи подходи да ги интегрирате в своето бизнес представяне, като даде съвети и концепции за вашето бизнес присъствие и представяне според различни правила, практики и пр. Тя не може и няма да движи вашия бизнес. Нейната отговорност към вашия бизнес е да вложи цялото си ноухау в неговия фейсбук маркетинг – не да продава вместо вас, не да мисли за имиджа ви вместо вас, не да гадае как реагират клиентите ви, които комуникират  с вас, а не с нея. Иначе щяхте да сте конкуренция, а не агенция и компания, които работят в екип.
 • Колко на брой поста трябва да имате седмично?
  Ако някой ви каже някаква универсална цифра без да е погледнал в статистиките на фейсбук страницата ви, без да е оценил аудиторията и дигиталните ви ресурси – бягайте надалеч. Сериозно! Това е най-непрофесионалното нещо, което можете да чуете и най-неадекватното нещо, което напоследък чета из разни статии, гледам по някакви уебинари, турнета и пр. „обучителни“ активности. Пускайте толкова и такива постове, за колкото и които сте сигурни, че аудиторията ще ангажира вниманието си. Затова, в моята практика и тази на колегите ми, когато работим за нашите клиенти – ние публикуваме различен брой постове в различните периоди от време. Не я караме на „автопилот“ с примерно по 5 поста на седмица, защото някой твърди така, защото нещо ни е домързяло или сме се преработили, или защото в офертата така пишело. Естествено е, че ако се натрупат много важни неща в единия месец или в едната седмица – ще пуснете повече постове, за да си ги комуникирате с таргета. В други периоди, когато нямате какво да споделите по-добре нищо не споделяйте – не да чакате алгоритъма да ви „накаже“, защото сте избълвали куп безинтересни постове, на които никой не реагира, просто защото някъде сте прочели или чули, че трябвало да има еди-колко-си на брой поста всяка седмица.
  Вие, като бизнесмени, най-добре трябва да знаете, че днес не всичко, което прочетеш в интернет е истина и всъщност най-трудно точно днес е да достигнеш до истината. А относно броя постове – всеки си има различна истина, която не е универсално приложима за другите.
 • По кое време да публикваме постовете?
  Ето няколко конкретни идеи:

  • Когато имате нещо интересно за публикуване (ако нямате – по-добре недейте);
  • Когато имате седмични рубрики – радвам се, че бяхме една от първите агенции, която подходи със седмични рубрики във фейсбук страниците на своите клиенти, защото днес това е една от успешните практики, които почти всички агенции и маркетолози прилагат
  • Не, когато статистиките на фейсбук страницата показват, а когато сте опознали своите клиенти и се поставите на тяхно място. Например, ако продавате памперси, няма да има никакви проблеми да пуснете емоционален пост в 4 сутринта – все някой тогава кърми и може би ще й стане мило, ако види пост от сорта на „и ти ли не спиш? Но е безценно, нали! Продължавай да го прегръщаш! Усмихнат предстоящ ден!“
  • Никога не в последния момент! Отново казвам – хората не са постоянно във фейсбук. Дайте им време, дайте време и на алгоритъма.
  • А по кое време трябва да спрете? Ако честитите с някакви постове някакво събитие, празник и пр. – на следващия ден той ще е отминал, но вашия пост ще продължи да се показва на потребителите. Защо не го скриете или премахнете, за да може да се покажат новите ви постове?

Засега – толкова 🙂 Нямам търпение за предстоящите мастъркласове в София и Варна – последните за 2016-та.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *