Съвети за използване на QR Кодове в маркетинга

Кратко въведение

hackerspace-charlotte-rooftop-qr-codeQR (от англ. – quick responce) кодовете са двуизмерни матрици, създадени през 1994 г. от Denso-Wave, а за първи път използвани през 1997г. от Тойота, за проследяване на части за коли. Най-много са използвани в Япония, но през последните години, бумът на смартфоните направи ползването на QR кодове доста по-широко. Те са ISO стандартизирани и свободни за ползване. Тези 2D кодове далеч не са единствени – има доста други разновидности. Например друг подобен вид са DM или data matrix (двуизмерна матрица), която е измислена още през 1988г. от NASA и е с около 40% по-миниатюрна от QR код със същите данни в него.

Най-съществени проблеми при ползване на QR кодове са:

 1. трябва да имате мобилно устройство с камера. НЕ е нужно да е смартфон, ако точка 2 е изпълнима.
 2. трябва да имате софтуер за четене на QR кодове. НЕ е нужно да имате интернет връзка.
 3. QR кодът трябва да е достатъчно голям на размери, достатъчно контрастен и осветлението от околната среда да не му влияе, за да бъде прочетен от устройството с помощта на софтуера

Предимствата също са няколко, но може би най-важните са:

 1. един QR код може да съхрани данните от цялата Ви визитна картичка, т.е. има потенциал да възпроизведе доста информация след сканирането му
 2. могат да работят като динамичен call to action (призив към действие) – след сканиране да доведат до писане на е-мейл или SMS, или да ни препратят към URL, или да наберат мобилен номер, да включат събитие в календара ни, да предоставят GPS координати и пр., и пр.
 3. могат да се персонализират, т.е. да раздавате различни QR кодове за нуждите на томбола, в програма за лоялни клиенти и пр.

За мен най-интересното от маркетингова гл.т. е, че QR кодовете са най-лесния начин да бъдеш прехвърлен от реалността към мобилния digital. И защото web 3.0 или мобилната Мрежа е бъдещата еволюция на дигиталната среда, реших да обърна повече внимание на QR кодовете – нещо, което съветвам и вие да направите.

Бързам да ви споделя най-съществената част от публикацията – съветите 🙂

Ето ги и тях, като ще съм ви благодарен ако споделите и свои отзиви, съвети и данни за ваши инициативи и кампании, в които сте ползвали технологията за QR code.

Съветите:

 • Един QR код ще бъде използван само, когато има отлично послание преди него. Това послание трябва да носи специфичен призив към действие (call to action), чрез който да провокирате любопитство. Причината да направите това е, че QR кода, като всяко неясно нещо, буди съмнения за това къде ще ни отведе ползването му.
 • Ако QR кодът води до уеб адрес – водете статистики за този адрес, за да видите ефективността на QR кода. Някой доставчици на QR code generators предлагат и доста добри статистики, но може за това да се доверите и на Google Analytics.
 • Персонализираните QR кодове  (QRpurls) са доста по-ползваеми от универсалните. Под „персонализиран“ се има предвид такъв, който някой е получил специално за него. Например, ако регистрирате потребители в сайта си, с е-мейлите за успешно премината регистрация можете да изпращате персонален QR код само за тях, който ги включва автоматично в томбола и при сканиране им показва дали печелят награда или не. Персонализираните кодове имат възможности и за по-детайлни статистически извадки.
 • Според доста статистики за маркетинг чрез QR кодове, те са най-добре приложими за таргет аудитория на възраст между 25-44 години, като мъжете са минимум с около 10% по-склонни да сканират QR-и от жените. По-надолу ще намерите по-подробни статистики в тази връзка.
 • Най-лесно можете да подтикнете към сканиране лоялните клиенти, ако QR кодът е част от програмата ви за тях.
 • Най-ефективно QR кодовете се използват, ако водят към мобилни игри.
 • QR кодовете, осигуряващи Google Maps линк до карта с местоположение са най-добрия приятел на местните бизнеси и е отлична идея да присъстват в техните сайтове. Същото важи, ако QR кодът е директен линк за чекиране. В тази връзка една идея – хотелите с WiFi могат да сложат на входа и пред рецепцията QR код с призив към действие „Остави отзив и ще получиш…“; при сканиране на кода, потребителят бива пренасочен към TripAdvisor, Booking.com или друга платформа за да остави мнение там.
 • Посредством http://www.likify.net/ можете да създадете QR кодове за социална активност. Просто някой ги сканира и директно споделя във Facebook или друга социална мрежа.
 • Преди да пуснете в серийно производство печатни материали с QR код – сканирайте, сканирайте, сканирайте. Опитайте с различни телефони, различни софтуери, различно осветление. Ако се сканират безпроблемно – пускайте серийно производство.
 • Метриките за оценка на ефективността на QR кодовете са: пикове (дни, месеци, часове) на сканиране; статистики за мобилните устройства; време/посетени страници/bounce rate на сайта с източник на трафик – QR кода
 • Както писах по-горе – Япония е страната, където QR кодовете са най-често ползвани. Според статистиките най-честата причина да се ползват са за т.нар. „купони“ за отстъпки, както и за промокодове (общо над 60% от потреблението на QR кодове).  Около 23% от QR кодовете са линкове към повече информация или отзиви за дадения продукт. Честно казано аз лично не вярвам в България или друга държава ползваемостта да е кой знае колко по-различна.
 • Един QR код може да съхрани до 7089 символа. Все пак над 4000 символа си е безумие 🙂 Колкото повече съхранява, толкова по-голям трябва да е и по-трудно се сканира. В тази връзка обезателно правете short URL адреси (ако го ползвате за адреси) и не прекалявайте с информацията в него.
 • Услугите за съкращаване на URL (url shortners) на bit.ly и goo.gl ви дават статистики за QR кодовете, ако в самите кодове добавите „.qr“ след bit.ly или goo.gl
 • Малко повече информация за QR кодовете и bit.ly. Когато съкратите своят URL го копирайте и добавете знак + в края му (т.е. ако short URL-а ви е http://bit.ly/1234 го направете на http://bit.ly/1234+) – така ще стигнете до неговите безплатни статистики. Там ще видите един ситен QR код на оранжев фон – кликнете го и можете да го изтеглите. Това е QR, който директно води до short URL-а ви
 • Кажете на дизайнерите, които интегрират QR кодовете, че тяхното сканиране е възможно при минимум 55% контраст между матрицата и фона им. Освен това не трябва да скриват матрицата с други графични обекти или снимки, но могат да слагат обекти зад нея (във фона). Кодовете могат да са в преспектива, както и разположени анаморфно.
 • Според статистиките на Scanlife от 2010-2011г., най-активни са потребителите на възраст 35-44г. (25%), след тях са 45-54 (22-23%) и 25-34(22%) годишни. 64% от жените с мобилни устройства сканират QR кодове и 36% от мъжете. Най-големите ползватели на QR кодове са собствениците на Андроид телефони (над 54%, доста повече от iPhone – 18%)
 • QR кодовете с URL ВИНАГИ трябва да водят до мобилно приложение, било то мобилен сайт, игра или друго. Виждал съм уникални изцепки как QR кода води до desktop версия на електронен магазин, която направо ти блокира телефона (няма да казвам кой, но за да не изпадате в неудобни ситуации – НЕ ползвайте QR кодове просто, защото ви се струват модерни). В тази връзка, ако нямате свое мобилно приложение – на разположение е мобилната версия на фен страницата ви във Фейсбук, например 🙂
 • Ако правите кампания с QR кодове – не бързайте да ги включвате в нея веднага и не вземайте решение те да са основна част от кампанията. По-добре в началната фаза да обучите аудиторията как да ползват QR кода и къде да го намерят. След това да имате период да го тествате върху един вид рекламни материали, а на по-късен етап – на друг вид реклами, оптимизирани според данните за предходния период. Трябва да следите много внимателно как реагира аудиторията на цялата тази технологична главоблъсканица. Не може да им каже „Сканирайте QR кода“, защото може повечето да не знаят нито с какъв софтуер, нито с какъв хардуер става възможно това. Един от софтуерите, който наистина ми допада и е най-универсално приложим е Kaywa Reader: http://reader.kaywa.com/phones . Можете да го предложите на аудиторията си.
 • Добре е да проучите предварително какви мобилни устройства и OS използва аудиторията ви. Също така дали има мобилен интернет. За сканирането не се иска интернет връзка, но ако QR кодът отваря URL – тогава трябва.
 • QR кодовете могат да бъдат ползвани за гласуване или интерактивни петиции. Може да имате два QR кода на плакат – един за „Да“ и друг за „Не“, чрез които минувачи да гласуват по интересен и забавен начин.
 • QR кодовете могат да са доста guerilla , ако са графити
 • Не очаквайте повече от 10 до 15% от всички, които са видели вашите QR кодове действително да ги сканират, т.е. използвайте ги при по-масова аудитория със добре прецезиран социален статус

Няколко добри генератора на QR кодове:

 • http://www.azonmedia.com/en/qrcode-generator
 • http://beqrious.com/
 • http://www.visualead.com/
 • http://www.qrcode-monkey.com/
 • http://www.unitaglive.com/qrcode

 

 

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

 1. Neli каза:

  Друга страхотна алтернатива за направа на QR код е http://qrcodegenerator.pw/ добавете и това с списъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *