За статусите, постовете и хората във facebook страниците

fakelookFacebook е устроен така, че приоритетно да показва снимки на близки нам хора, с които се очаква най-много да комуникираме. Сега си представете как изглежда NewsFeed на Ваш потенциален клиент – пълен със семейни снимки или такива от събирания, вицове от приятели, споделени моменти от ежедневието на близките му и пр.
Сега си представете, че сред всички тези искрени статуси трябва да поставите своето рекламно съобщение и клиента да го забележи. Така погледнато изглежда трудно, нали?

Понякога администраторите не се замислят за това. Понякога един неподходящ статус води до блокирания, unlike или докладвания, а тогава вече е късно. Важно е да пишете по правилния начин, а правилния начин е очаквания от феновете начин. При всички положения избягвайте в своята бизнес страница да пишете за три теми: религия, политика и етноси. Винаги!

Времето на публикуване също е съществено важно. В голяма част от случаите негативните коментари и хейт са предизвикани от неправилното време на публикуване. Например понеделник преди обед е доста напрегнато време за работещите хора и доста статуси биха могли да провокират тяхното недоволство или раздразнение.
Тук определено има едно важно универсално правило: в дни на национални празници или траур избягвайте да промотирате себе си. Относно времевите интервали – избягвайте да публикувате статуси през няколко минути – планирайте времевите диапазони с поне част между постовете.

Разбира се, може би най-важното нещо са очакванията на потребителите. Как си представят Вашият социален профил и какво очакват да получат от него. Не, надали очакват таблет 🙂 Дори малко полезна информация би била напълно достатъчна. Очакванията на потребителите са нещо, което трудно може да бъде установено, особено защото се променят.

Не масовост – индивидуалност!

Никога не се оплаквайте във фен страницата. Не хулете конкурентите – избягвайте да говорите за тях ако наистина няма основателна причина. Относно феновете – стремете се не към масовост, а към индивидуалност. Лесно е да се прати масово съобщение до всички, или да тагнете произволни хора върху снимка и пр., но рядко ще доведе до нещо положително. Опитайте се да намерите лидерите на мнение и подгответе индивидуална комуникационна стратегия към всеки от тях. Те са хората-медии, които ще Ви помогнат да достигнете до масите.

Относно индивидуалните послания – наскоро имах интересен пример. В автоматизирани е-мейл отговори (т.нар. auto replies) поставихме съвсем в началото на текста следните изречения: „Няма защо да те лъжем – това съобщение е автоматично. Това е така не, защото сме прекалено мързеливи, а защото си спечелваме малко време, за да ти обърнем подобаващо внимание. Обещаваме да не те разочароваме в следващия е-мейл!“

Смеем ли да подценим аудиторията си?

Не бива да подценявате аудиторията си, както не бива да приемате феновете за даденост.  Независимо, че те могат без колебание да харесат някоя глупава снимка, само, защото сте ги помолили да го направят. Те са Вашата социална общност – основата на по-добрите отношения бранд-клиент. Това е конкурентно предимство, маркетингово предимство. Това преди всичко е Вашата отговорност. Имате 10 000 фена? Това може да са както 10 000 верни приятеля, така и 10 000 врагове във всеки един момент. И вината или успехът са изцяло Ваши.

Създавайки някаква социална общност с някаква атомсфера в своята фен страница се стремете да градите и правила, но не да ги налагате. Например опишете правилата в Note(бележка) или приложение(tab). Там запишете, например, кога хората да очакват Вашия отговор на въпроси или запитвания във фен страницата. Опишете кой ще им отговори и каква е длъжността му. Обидно е да пишете, че хората трябва да спазват добрия тон и да не пишат глупости – все пак се очаква да комуникирате с интелигентни хора, не ги обиждайте с подобни норми за поведение, които те прекрасно знаят.

Дори и да напишете купища норми и правила, винаги ще има кой да ги наруши. Не се впрягайте! Има хора всякакви, а Facebook им дава уникалното право да бъдат четени от масите. Доста собственици на фен страници смятат, че това е проблем, защото ако някой пише за тях негативи или глупости много хора ще го прочетат. Не подценявайте аудиторията – колко повече хора четат, толкова по-масово ще се изложи автора на писанието. При кризисни ситуации винаги подхождайте спокойно, с хумор, дори нотка ирония. Не бъдете крайни и импулсивни, защото така ще загубите. Дори най-лошата ситуация може да се умаловажи с хумор – питайте британците, ако не вярвате 🙂

Със сигурност, когато става дума за бизнес, ние пишем във Фейсбук не, защото искаме да забавляваме аудиторията; не, защото искаме да я ангажираме; не, защото искаме да се рекламираме пред нея. Ние пишем, за да се доближим повече до хората. Първо потърсете близост, после възвръщаемост – това е универсалната печелишва формула. Хората обичат да купуват от експерти, но още повече обичат да купуват от препоръчани, доверени експерти. И това е голямо предизвикателство, което Ви пожелавам да преодолеете.

Заглавието на тази публикация не случайно поставя хората след статусите и постовете.
Не допускайте подобно приоретизиране във Вашата фейсбук страница!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

  1. Nina каза:

    Благодаря Ви!:)

  2. Иван каза:

    Поредната срахотна статия от г-н Илиев. Благодаря, че я споделихте с нас !
    Поздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *