Сливане на дублиращи се Google+ страници

google-plus-local-300x300Един от сериозно дискутираните въпроси относно интеграциите на Google+ е този за дублирането на бизнес страниците.

Когато регистрирате своят офис, филиал, или местен бизнес в Google Maps, Google+ създава специфичен вид фен страница, наречена „страница за местен бизнес“ или „local page“.

Така, ако преди това сте си имали Google+ страница, с тази стават две, което за Вас е напълно излишно и по-времеемко, защото дори да не поддържате едната от двете – ще трябва да й хвърляте по едно око какво се пише в нея.

Можем ли да „влеем“ страницата за местен бизнес с официалната?

Вече е възможно и по-долу ще разберете как да го направите.
От Google, по време на SEO Конференцията, обещаха, че се работи над fix, който да поправи този проблем и ето, че въпросния fix излезе на бял свят. Разбира се, Google по традиция са натикали опциите на възможно най-неоткриваемите места сред купчината менюта, затова чрез 7-те стъпки по-долу ще научите точно как да „влеете“ своята страница за местен бизнес към официалната си G+ страница.

 1. Влезте в Google+ и от падащото меню горе вдясно изберете „Pages“
 2. Ще се появи списък със страниците Ви. Открийте страницата си за местен бизнес (local page) – ще я разпознаете по това, че точно след името й има сива иконка с щит и отметка върху него. Кликнете на синия бутон „Manage this page“, който се намира точно под името й.
 3. Ще се зареди страницата за местен бизнес (local page). След като се зареди кликнете върху падащото меню „Dashboard“ и от него изберете „Settings“.
 4. Ще се зареди страницата с настройки. Надолу в нея има секция „Profile“. В тази секция ще видите няколко чекбокса и под тях бутон „Connect a different page“ – кликнете на него.
 5. Ще се отвори прозорче с падащо меню в долната част. От менюто изберете другата си Google+ бизнес страница. След като сте сигурен(на), че сте избрали правилната страница, кликнете синия бутон „Next“ от прозорчето.
 6. В прозорчето ще се покаже финален екран за потвърждение, в който ще научите какви ще са промените от тук нататък за официалната Ви бизнес страница в G+, след като бъде слята със страницата Ви за местен бизнес (local page).

След сливането на двете страници, промените най-общо са следните:

 • Бизнес страницата Ви ще бъде обвързана с Google Maps и по-точно с адреса на офиса Ви
 • Работно време и контактна информация ще се пренесе от страницата за местен бизнес (local page) към официалната Ви бизнес страница
 • Ще бъде прехвърлена иконката за верификация (иконката с щита) от страницата за местен бизнес (local page) към официалната
 • Няколко часа след сливането всички ревюта от страницата за местен бизнес (local page) ще се прехвърлят в официалната
 • Може да има необходимост отново да свържете AdWords сметката (акаунта) си, в случай, че ползвате тази опция
 • Индивидуалният Ви URL за официалната страница ще бъде запазен, затова нямайте притеснения. Пазят се също и последователите Ви, както и всичката социална активност в официалната Ви бизнес страница в G+

Честито – вече имате нова, по-богата на информация „хибридна“ Google+ страница. Тя е съчетание между данните Ви като местен бизнес (карта, отзиви, контактна информация) и всичко останало, което до момента сте имали като екстри за официалната G+ страница на фирмата си.

google-plus-local

Какво се случва със страницата за местен бизнес (local page) след като я „влея“ в официалната си G+ страница?

Тя вече няма да се появява в Google Maps – на нейно място ще е официалната Ви. Съответно няма да има ревюта и контактни информации за нея. Google+ ще я преименува на „Backup of….(име на официалната страница)“ и ще я третира като резервно копие на официалната страница (не знам защо е нужно това, но явно е някакъв софтуерен недъг на системата им). Големия майтап е, че страницата за местен бизнес (local page) все още ще е видима в Google+, което според мен е напълно излишно и се надявам в бъдеще да бъде променено. Съответно ако има постове, последователи и мениджъри в страницата за местен бизнес – и те се запазват. Ако има индивидуален URL – също се запазва. В нея обаче няма да се показват AdWords Express кампании, които са свързани със самата нея.

Facebook от доста време предлагат подобни „хибридни“ страници за местния бизнес, но пък системата им за ревюта е откровено скапана и постоянно е „жертва“ на различни тестове и промени. Надявам се системата за ревюта и оценки на Google+ да е добре интегрирана и доста по-интелигентно работеща, за да може местния бизнес да се възползва от нея.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

 1. свищов каза:

  Адски полезна статия !!! Много интересни теми има сайта ви. Ще го изчета целия 🙂

 2. Десислава каза:

  Страхотна статия!
  В момента се занимавам със сливането на два Google+ потребителки акаунта. Следвам стриктно инструкция ,но ми дава грешки. Някакви съвети или насоки по темата ? 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *