Рекламни трикове във Facebook (ама наистина) #3

Една от най-четените поредици в този блог няма как да не бъде продължена, след като след f8 Conference сме свидетели на множество промени и обещания около Facebook.

Интересен е фактът, че колкото и да се говори, че Facebook се променя и реновира постоянно, предходните две статии с трикове за тази мрежа остават до голяма степен актуални и приложими.

Сега ще ви разкажа за някой нови хитринки, които да впрегнете в рекламата и маркетинга си във Facebook:

1. FanGate Games + Social Plugins

Това е „болна“ тема, защото провеждането на игри, томболи и всякакви други промоции във Facebook вече струва пари и всеки търси оптимални варианти за реализация. Ще ви предложа един съвсем прост и много ефективен сценарий, при който малък бюджет постига доста добри резултати. Препоръчвам ви горещо преди това да прочетете материалите тук и тук.

Сигурно сте чели или чували за fangate landing page. Това са facebook приложения, които се разработват и след това инсталират във фен страницата ви, ставайки част от нейното главно меню. От настойките на фен страницата може да зададете опцията facebook приложението да се вижда вместо „стената“ от хората, които все още не са фенове на фен страницата. Чрез програмни скриптове може да се направи така, че facebook приложението да засича кога един посетител е фен или не е фен и съответно да му показва различно съдържание според това. Разбира се, за целта, когато си поръчвате такова facebook приложение, разработчика трябва да е наясно, че искате да е fangate.

Та… какъв е конкретно сценарият на промоцията. Не-феновете посещават фен страницата ви и виждат агитация да се присъединят (да станат фенове) за да видят регламента на самата промоция (игра, конкурс) и да могат да участват. Кликвайки Like и ставайки фенове, браузъра им автоматично презарежда фен страницата и им показва второто съдържание (това за фенове), от където могат да участват в промоцията.

Тук вече имате два варианта за участие:

 • Чрез facebook коментари – за да участват е достатъчно да оставят коментар, след което всички коментиращи ще участват в томбола за голямата награда
 • Чрез форма за попълване (въпрос, анкета) – за да участват трябва да попълнят формата и да я изпратят.

И двата варианта са много удачни. При първия (с коментарите) повечето коментиращи автоматично споделят коментара си на стените си и във facebook приложението едновременно. Така техните приятели научават за играта и също участват. При втория вариант имате повече контрол и като цяло ви е по-лесно да направите томболата в последствие, но той пък изисква по-голям бюджет. Хубавото при него е нещо, което „работи“ много добре – накрая, когато участника натисне бутона за изпращане (участие) да му изскочи прозорец за споделяне на играта в стената му. Още по-хубавото е, че може предварително да му изискате достъп facebook приложението да пише на стената му и след като участва линк към играта автоматично да се сподели на неговата стена. По наши наблюдения, обаче, около 10% до 18% от българските потребители ги е страх да преминат тази оторизация. Все пак това не бива да ви притеснява, защото Facebook от съвсем скоро пуснаха (в момента само за някой акаунти, скоро и за всички) нов дизайн на изскачащите прозорци за оторизация, който е много по-детайлен като обяснения към потребителите и много по-„успокояващ“ социалните параноици 🙂 . Ето два примера как изглеждат новите прозорци за оторизация:


2. Позволете на хората да си избират измежду няколко снимки, когато споделят страниците от сайта ви

Както знаете Open Graph Protocol е нещо, което всеки съвременен сайт трябва да има, не само за да контролирате съдържанието, което се споделя от него, но и за да получите ценни маркетингови статистики от facebook и google analytics. Също така Open Graph дава разширени възможности за социалните плъгини и много други готини неща, за които съм писал доста тук и може да прочетете от този адрес

Директно на въпроса – много често се налага, когато някой сподели страница от сайта Ви във Фейсбук да му дадете възможността да избере измежду няколко картинки/снимки. Решението е много просто – достатъчно е само да поставите няколко дублирани og:image тага с различни адреси до отделните снимки 🙂 Пробвайте да споделите моят блог например, и ще видите за какво говоря. Вижте и в кода му – имам няколко дублирани meta og:image тага с различен content.

3. Два бутона „Харесва ми“ в сайта?!

Забелязвате ли в този блог как има два бутона „Харесва ми“ – един долу в сивия бар-лента и един към тази статия. И двете показват различни стойности, което е по-странното.

Идеята е, че този в сивата лента се отнася за целия сайт ivosiliev.com, а другия – за конкретната статия, в която в момента сте.

Оказва се, че Open Graph създава служебна фен страница за вашия сайт, която може да достигнете само ако имате интегриран бутон „Харесва ми“, който отговаря на следните условия:

 • 450 пиксела ширина
 • стандартен вариант (standard type)
 • с href адрес еднакъв с домейна на сайта
 • да има поне 25 фейсбук потребителя, които са го кликнали

Ще забележите, че до бутона ще се появи линк „Страница на администратора“, при клик върху който ще влезете в „тайната“ фен страница, служебно създадена за сайта ви. Ще си кажете – за какво ви е тази страница? Предимството й е, че когато пишете от нейно име на стената й, и когато вашите фенове кликват на името й, те директно ще бъдат препращани в сайта ви. С други думи всеки пост от тази страница носи директен таргетиран трафик към сайта ви! Какво по-хубаво от това?! … всъщност има и още един огромен плюс – имате достъп до много по-подробни и обстойни статистики за целия сайт, отколкото статистиките, които предоставят facebook за фен страниците.

За да направите тази страница публично видима и достъпна за феновете е нужно да й запишете vanity url. Това става от адрес: http://www.facebook.com/username/ .

Пример за подобна „специална“ фен страница е тази на моя блог: http://facebook.com/ivosiliev/

4. Как да направим „Стената“ си значително по-видима чрез RSS и приятелска активност?

 Фейсбук страниците промениха своята роля. Докато преди те бяха мястото, където брандовете общуват с клиентите си, днес те са още един от каналите за популяризиране на промоция и контрол над онлайн репутацията във Facebook.

В крайна сметка значимостта на фен страниците за самите сайтове на брандовете е ниска. Ако искаме да си говорим с аудиторията е много по-удобно да ползваме facebook коментарите например, защото те са на „наша територия“ (в сайта или блога ни) и са лесни за управление и контрол.

Фен страниците, обаче, все още улесняват много хората и причината е, че милиони по света всеки ден поне веднъж отварят Facebook.com, но не и нашия фирмен сайт 🙂 Затова, чрез фен страницата, ние ги улесняваме, показвайки и представяйки и своя бранд на техните стени.

Все пак да грабнеш вниманието и „парче“ от стената на клиентите си днес е много трудно във Facebook. От една страна почти всички потребители са фенове на хиляди страници и виждат стотици хиляди споделени неща в стената си. Истински късмет си е да видят какво им пишем точно ние. Друг факт е, че хората все още влизат във Facebook за да се освободят от напрежението, да си починат закратко, да повоайорстват и най-вече да се позабавляват, да натрупат емоционален заряд. Всичко това поставя брандовете пред ежедневната дилема как да се харесат повече на повече хора 🙂

Facebook са измислили решение на по-горните проблеми – покажете на хората какво се случва с техните приятели. Нека си го признаем – това е причината да влизаме ежедневно във Facebook – за да виждаме какво ново става с важните за нас хора. Именно тази информация фейсбук разработчиците прехвърлиха и във всички социални модули (social plugins):

 • Бутон „Харесва ми“ показва лицата на приятелите ни, които вече са харесали уеб адреса
 • Кутията „Likebox“ показва приятелите, които са фенове на сайт или фен страница
 • Кутиите „Активност“ и „Препоръки“ показват кой от приятелите ни какво споделя и харесва от сайта, в който сме
 • Login или facebook connect модулът показва кой наш приятел е в сайта в момента

Покажете на хората, че техните приятели са във Вашия сайт! Така се случват новите препоръки между клиентите. Ако преди години, когато нямаше интернет и социалки, хората се чуваха по телефона и искаха от техните приятели да им препоръчат продукт или услуга, днес те гледат какво техните приятели харесват, споделят и коментират.

Що се отнася до RSS – идеята е много проста. Забелязали ли сте, че под профилната снимка на фен страниците ви има линк „Get updates via RSS“(на български е „абонирайте се….“)? RSS е специален файл и програмен формат, чрез който може да се абонирате за всичко ново, което не сте прочели в даден сайт. За да четете RSS от даден сайт може да ползвате четеца на Google – Google Reader . Идеята на RSS е да ви спести време (и спестява много) в търсене и прелистване на множество уеб сайтове, които следите. Вместо това на едно място виждате всички тези сайтове като папки, а подобно на емейли в тези папки се виждат статиите, които сте и които не сте прочели до момента.

Та идеята е, че информацията от RSS-а на Вашата фен страница може да бъде публикувана и в страниците на сайта ви, като така ще се снабдявате с ново и свежо съдържание, което може да спомогне и за SEO на сайта. С други думи всеки пост, който публикувате на стената на фен страницата ви ще се публикува и някъде в сайта ви като индексируем от търсачките текст.  Тук следва и най-готиното – можете да направите постовете, които публикувате в сайта си да са линкове към оригиналния пост във фен страницата, където хората да могат да коментират.

6. Искате ли повече коментари и по-обширни дискусии в страниците от сайта?

Това важи особено за медийни сайтове, блогове и електронни магазини. Първо трябва да имате споменатите по-горе Open Graph и facebook коментари към страниците от сайта си. След това, винаги, когато публикувате нова страница в сайта, вместо да я споделяте, пуснете един коментар чрез facebook коментарите. Пуснете коментарът в следната последователност:

 • Сутрин от името на фен страницата – ще забележите, че до бутонът „Добави коментар“ имате „Публикувай от името на…“ с линк за промяна. Оттам може да изберете коментарът да е от името на фен страницата ви. Съответно този коментар ще влезе и на стената на фен страницата, и в страницата от сайта. Така феновете ви ще го видят и ще реагират
 • В ранния следобед от свое име – все пак нека не забравяме, че с новите промени по feed-а, фейсбук лансират комуникацията потребител с потребител и facebook приложение с потребител, което избутва фен страниците малко на заден план. Затова – пишете от свое име за да предизвикате дискусия между вас и приятели.
 • Късния следобед, между 16:30 и 17:30 публикувайте от името на самия сайт (чрез автоматично-генерираната му фен страница – виж трик номер 3 по-горе) – отново от опцията „Публикувай от името на…“ може да изберете самия сайт, НО само ако имате правилно интегриран Open Graph с описаните по-горе изисквания за минимум 25 харесвания.

Защо цели три пъти да коментирате едно и също нещо? Защо да публикувате едно и също съдържание във Facebook повече от веднъж? Ето защо:

7. Споделяй споделеното по няколко пъти всеки ден.

Разглеждайте всеки ден поотделно, защото и Facebook правят така – те ден за ден лансират предполагаемо най-интересните споделяния, пускайки ги най-напред във вашия feed (началната страница на фейсбук, след като влезете с име и парола).

Ако споделите един и същи линк в рамките на едно денонощие се получава заемане на по-голямо вертикално разстояние във feed-а и споделеното става по-набиващо се на очи. Разбира се, когато повече от 2-3 ваши връзки (под „връзки“ разбирайте приятели, страниците, в които сте фен и хората, на които сте subscriber) споделят едно и също съдържание, следващото споделяне се скрива.

Ето как изглежда споделянето на едно и също съдържание от фен страница, профил на човек и уеб сайт (кликнете за да увеличите):

Вижте как изглежда в „свит вариант“:

Каква е „формулата“ при споделянето?

 1. Прочетете предходния трик с номер 6 и споделете линка от името на сайта си, на фен страницата и от свое име в рамките да деня
 2. След това, водейки се от идеята да докараме таргетиран трафик към сайта си, влизаме в неговата автоматично генерирана фен страница (виж трик номер 3 и прочете в блога за Open Graph), намираме споделената връзка и кликваме на линкчето Share (Сподели) под нея:
 3. Кликвайки на Share ще се отвори изскачащ модален прозорец, в който най-горе ще забележите падащо меню:
 4. Както виждате в това падащо меню имате опция да изберете къде и на кого да споделите съдържанието. Ако съществува facebook група, където да го споделите, и която да ви донесе трафик, или имате приятел, който няма да се подразни от споделеното – възползвайте се от тези опции.
 5. Ако до средата на деня не забележите необходимата потребителска активност – напишете коментар под споделеното в профила, фен страницата и/или автоматично-генерираната фен страница на сайта ви. Нека този коментар да е въпрос, провокиращ дискусия – въпрос към аудиторията. Най-кратките и прости въпроси са най-ефективни. Опитайте с „Какво мислите?“, „Пробвахте ли го?“, „Вашият коментар?!“.

8. Блогъри, журналисти и други професионалисти, предлагащи услуги – не търсете фенове, а абонати (subscribers)!

Става дума за новата функция Subscribe, чрез която споделеното от вас се разделя на два типа:

 • Публично, видимо от всеки, който иска
 • Персонифицирано – видимо за всеки, който вие искате

Повече за функцията можете да прочетете тук: Facebook Subscribe – About

Защото се появиха много обърквания, поради факта, че т.нар. „Абониране“ и фен страниците доста си приличат, от Фейсбук пуснаха документ, който обяснява ясно и точно какви са разликите между двете неща: вижте го тук

След като активирате „Абонирането“(Subscribe) хора, които не са ви приятели могат да следят САМО публичните ви споделяния.

За да видите кои са хората, които са ви абонати, но не и приятели трябва да отворите URL адрес: https://www.facebook.com/NAME?sk=subscribers&filter=0 , където NAME е вашето потребителско ID или кратко име (от vanity url). Например на https://www.facebook.com/ivoiliev?sk=subscribers&filter=0 може да се види публичния списък на моите абонати.

За да видите кои са хората, които са ви абонати и приятели, посетете: https://www.facebook.com/NAME?sk=subscribers&filter=1

Готиното в случая е, че можете изцяло да управлявате това, което споделяте за тези списъци, включително и да ги скриете от други хора, както е показано тук:

 

9. Какво се случи със feed-а?! Какъв е новият EdgeRank?!

Покрай многото новости във Facebook се случи така, че повечето сайтове започнаха да пишат какво се е променило по интерфейса, пропускайки едно от най-важните неща, които вълнува всички маркетолози и пиари – как едно споделено съдържание става по-видимо, или как се определя новият Facebook EdgeRank?

Ще припомня, че EdgeRank е показателят, според който Facebook решават дали да видите по-нагоре или изобщо да не видите дадено споделено съдържание в своя feed.

Софтуерният инженер във Facebook, Кен Дийтър, разказа, че в алгоритъма на новия Facebook EdgeRank се прави проверка и оценка на различни ключви думи и фрази в контекста на различните типове съдържание (status updates, links share, pictures share и пр.)

Ето какво разказва Кен:

„Създадохме езикови модели, базирани на всички публични споделяния, до които имаме достъп. На база на тези модели в момента можем да извличаме различни „теми“, които класифицираме на различни нива на значимост. В момента алгоритъма е така направен, че може дори да различи марката „Apple“ от плода „Apple“. Тези езикови модели и алгоритъма на ключови думи и фрази е само първо ниво.

На второ ниво от инфраструктурата на платформата се опитваме да вземем и използваме друга информация за да увеличим точността. Така придаваме повече контекст в цялостното уравнение (за Edge Rank), като първото ниво на инфраструктурата само извежда ключови думи и фрази, „разбира ги“ и ги подава към второ ниво като съобщение.

След като дадената дума или фраза бъде отсята на първо ниво и се определи значимостта й на второ ниво, в трета фаза използваме различни филтри и комбинации за измерване на „социалния шум“. След това системата автоматично определя кое си струва да видим във feed-a. Например ако само двама от вашите приятели си говорят за банани, това като цяло е доста безинтересно.“

До момента знаехме, че EdgeRank е алгоритъм, който се обуславя от три фактора:

– Взаимовръзка – доколко е сериозна социалната връзка между споделящия и читателя. Ако често комуникирате във фейсбук с даден човек или страница е по-вероятно по-често да виждате неговите споделяния в своя feed

– Тежест (Авторитетност) – колко е популярно споделеното съдържание, измервайки харесванията, коментиранията (харесванията на коментарите също), а отскоро и споделянията.

– Честота (Времеви периоди) – съдържание, по старо от 48 часа се загубва от feed-a.

Ето, че разбираме, че Facebook платформата вече търси различни думи и фрази, оформя ги като тематики, тръси ги в споделеното от потребителите съдъражание и чак след това прилага трите фактора от EdgeRank. Като цяло този алгоритъм много прилича на търсачката Google.

Най-важното, което беше посочено като един от големите проблеми на social екосистемата в Google, е, че във Facebook можем да изберем кое съдържание да ни се показва по-често, за разлика от друго. Именно това е основният акцент, който разработчиците от Facebook отдавна са искали да предоставят на потребителите си – да не оставят някакъв алгоритъм, бот или изкуствен интелект да им казва кое ще им е интересно или не, ами хората сами да могат да си избират.

В момента когато минете с мишката върху някое споделено съдържание виждате това:

Реално на четвъртото ниво от платформата сте самите вие и там се гледат най-вече вашите избори – кое съдържание за вас е важно, и кое определяте като по-маловажно. Това е огромен шанс за фен страниците да натрупат лоялни и активни потребители – активно публикувате от името на фен страницата си през този и следващия месец, докато фейсбук екипите все още работят над новия алгоритъм.

В момента всички фен страници са по-видими от всякога с цел хората да ги вкарват или изкарват от Top Stories и така да пращат сигнали към платформата, несъзнателно обогатявайки новия Edge Rank алгоритъм 🙂

10. Нов тип фен страници: Facebook „Location“ Pages – нови възможности за реклама на регионалните бизнеси!

Тук ще намерите повече информация за функционалността Facebook Location. Важното в случая е да си попълните информацията за адреса и градът на офиса ви в настройките на фен страницата. Докато попълвате тези данни ще ви излиза списък с предложения за градове и адреси – ако намирате правилните – задължително ги изберете. След това в „Информация“ от менюто на фен страницата си ще получите карта до офиса, от която посетителите могат да се възползват за да ви открият по-лесно.

Не забравяйте, че типа на страницата трябва да е за фирма или организация! Иначе няма да имате полета за попълване на адрес.

11. Сливане на авто-генерираните страници с фен страници на бранда

Сигурно вече ви се е случило ваши служители без да искат и да знаят да създадат автоматизирано фен страница с името на фирмата Ви, само защото същите тези служители са записали в профила си, че работят в тази фирма.

Facebook имаше гадния навик да създава такива корпоративни автоматично-генерирани страници, но поради множеството недоволства на брандовете, в новата платформа ни разрешиха да слеем тези авто-страници с нашите официални фен страници на бранда. Снимката по-долу ще ви даде нужните обяснения:

Влизате в авто-генерираната страница (има иконка с куфарче) и давате на линка „Докладвай“, който е вляво под профилната снимка. След това избирате последната опция за дублирана страница и посочвате своята фен страница. Помолете вашия персонал да направи същото.

По същия начин може да слеете и страница за местонахождение (Places) или друг тип от т.нар. „общностни страници“ или авто-генерирани страници.

Засега стига толкова …

Следете блога – ще има още интересни трикове, информация и съвети във връзка с рекламата, маркетинга, програмирането и PR-а в социалните медии и Facebook в частност.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (34)

 1. врати каза:

  Здравейте всеки ден участвам в по-няколко фейсбук игри в повечето искат да каня по-определен брой от приятели те ми когато реша да ги поканя квадратчето където трябва да се появят всички е празно и пише loading така е от месеци Не съм влизала в настройки,но на акаунд ми пише deactivated и защо част от коментарите с отговорите в игрите са ми изтрити няма ги липсват на другите са им там Как да оправя тези неща Благодаря

 2. блиндирани врати каза:

  Както винаги си написал нещо изключително полезно и професионално. Много ти благодаря за което!

 3. Въпрос каза:

  Здравейте искам да попитам как да контролирам видимостта на снимките в страницата си , така че потребителите да кликнат първо бутона харесва ми ? Никъде не успях да открия настройки за това . И ме гложди да не би това да е платено допълнение под формата на някакъв вид екстра към страницата ?
  Благодаря предварително !

 4. Деница Иванова каза:

  Здравейте! Знаете ли начин, по който да променя името на страница във ФБ с повече от 200 харесвания… или ако не може, то има ли начин да направя втора страница с новото променено име на старата страница и да обединя двете, при което не се загубят феновете и информацията от първата страница?
  Благодаря!

 5. магнолия николова каза:

  Здравейте всеки ден участвам в по-няколко фейсбук игри в повечето искат да каня по-определен брой от приятели те ми когато реша да ги поканя квадратчето където трябва да се появят всички е празно и пише loading така е от месеци Не съм влизала в настройки,но на акаунд ми пише deactivated и защо част от коментарите с отговорите в игрите са ми изтрити няма ги липсват на другите са им там Как да оправя тези неща Благодаря

 6. Биби Атанасова каза:

  Здравейте, а може ли да ми кажете как става трика, страницата ми да бъде в списъка от „Харесани“ на произволни потребители, без те изобщо да са посещавали или харесвали страницата ми? Благодаря много!

 7. атанас каза:

  imam stranica s 12 000 pochitateli suzdavam subitie i kanq samo priqtelite si ot profila a tezi ot stranicata ne moga, vijdam che dosta stranici go pravqt moje li da mi kajete kak stava

  • Иво Илиев каза:

   Много е лесно – влизате в страницата и точно над полето за писане на нов статус има три опции – третата е за Offers, Events и пр. – кликвате там и създавате event от името на страницата.

 8. […] във фен страницата си не достига до феновете. Това е Facebook алгоритъма EdgeRank oт който никой не може да избяга и някак си платените […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *