Реклами в Twitter – основни понятия и трикове

Twitter рекламите не са много популярни у нас, защото фирмите все още трудно се „престрашават“ да инвестират в присъствие, различно от Facebook страница. Преди да ви споделя за новите формати Twitter Ads, ще ви дам няколко основателни причини да присъствате в Twitter.

Twitter реклами

Защо да представяте бизнесът си в Twitter?

 1. Имидж и уникален подход – може би най-„безинтересният“ аргумент, но доста важен. Добре е да се възползвате да сте в някое дигитално място преди конкурентите си – това ще е още една уникална черта за вас пред вашите потенциални клиенти.
 2. Помощ и support – в своята практика успешно използваме Twitter за хаштагове, по които клиентите да подават сигнали за нередности или да търсят помощ. Hashtag-овете за оплаквания и помощ се ползват доста добре, след като бъдат наложени. Те са удобен начин на потребителите да получат бърза обратна връзка.
 3. Hashtag кампании – отново нещо уникално като подход, но и доста евтино. Twitter може да е много благодатно място да предложите хаштаг за участие в някаква кампания. В чужбина някой шоумени ползват този подход, за да събират различни интересни и забавни истории от публиката си през Twitter.

Twitter реклами:

Таргетиране на рекламите:

Имате няколко варианта за таргетиране на потребителската маса на рекламата, които някак ми напомнят на хибрид между фейсбук и гугъл рекламите:

 • Таргетиране по ключови думи
  Достигате до подбрана аудитория, която търси, създава съдържание или има engagement по избраните ключови думи. Подобно на Google може да импортирате списък с ключови думи или да задавате ключови фрази. Има и препоръчани думи и фрази, като основната идея е да се увеличи броят на достигнатата аудитория, разбира се, без да се прекалява. Лично аз опитах с импорт на думи от AdWords и имаше добър ефект, така че може това да е и вашата отправна точка. Twitter съветват да имаме предвид едно важно нещо – вероятно е по-често таргета да търси едно, но да tweet-ва съвсем друго. Затова е добре да имаме и от двете в таргетирането си по думи и фрази. Също така не бива да забравяме целта на този тип реклама, а тя често е диалогът – затова трябва да мислим за такива думи и фрази, които да го провокират. Още помощ и съвети ще откриете тук.
 • Interests and followers (интереси и последователи)
  Интересите, също както във Фейсбук, са предефинирани в различни групи и теми. Можем да таргетираме followers, но и други хора, които имат близки интереси и поведение до това на нашите followers понастоящем. Тук можем да импортираме листа с потребители на Twitter, което към момента не вярвам да е особено ползвана опция от голяма група рекламодатели. При този тип е добре да ползвате някакво медийно съдържание – снимка или видео, което да привлича вниманието. Може да разделите кампанията на сегменти, като всеки сегмент да засяга различен таргет по интереси. Още информация и съвети ще намерите тук.
 • Tailored Audiences
  Интересен модел на таргетиране, при който таргетирате туитър потребители, които преди това са били посетители на вашия сайт или страница от него. Както при фейсбук рекламите, тук може да са или посетители на сайта, или е-мейл листа с някакви абонати, или база данни с потребители на ваш CRM. Можете да добавите и Twitter IDs, стига да имате такива, разбира се. Това насочване се ползва и за ремаркетиране в Туитър чрез рекламите им.
 • Television
  Интересна за мен опция, защото тук може да таргетирате хора, които говорят за конкретно ТВ предаване преди, по време на и след неговото излъчване. Така и Twitter, също както Facebook намират начин да обвържат рекламата си с една силна традиционна медия, каквато е телевизията. За съжаление, също както и при фейсбук рекламата, тази опция все още е ограничена до някой държави. При Twitter това са САЩ и Великобритания.

Разбира се, освен изброените варианти, можете да определите конкретни геолокации (градове и държави), с което рекламата да се показва на хора, които са в тези локации. Може да изберете и устройство, като например iOS мобилни телефони и таблети, или Android устройства.. или и двете.

Оtwitter-forecaster-tool copyстаналите неща са стандартни – добър криейтив и демографски специфики на таргета 🙂

Twitter предлага т.нар. „Forecaster tool“, чрез който да оптимизирате аудотириите, сред които рекламирате, като гледате условията за таргетиране и броят достигнати хора. Инструментът е подобен на „Audiences“ във Facebook ads. Понякога този инструмент показва “N/A”, което означава „липса на данни“ – най-често се случва при таргетиране по ключови думи, event-таргетиране, ТВ таргетиране или множество таргетиращи фактори накуп. Причината е, че данните стават прекалено условни и могат да са по-скоро подвеждащи – затова системата не ги подава.

В www.ads.twitter.com разполагате с няколко варианта за рекламиране:

1/ Tweet Engagements

Ангажиране вниманието на аудиторията с цел предизвикването на диалог между хората. Всеки tweet, публикуван в профила ви може да се заплати и да е част от тази реклама, с цел увеличение на engagement нивото. Промотирането може да е и сред хора, които не са followers.

При тези кампании може в резултат да очаквате офлайн продажби, покачване на вниманието към бранда или продукта, предизвикване на диалог относно рекламираното съдържание. За целта трябва да разчитате на наистина добър, ангажиращ вниманието, криейтив под формата на tweet. Добре поднесеното съдържание тук е наистина ключов фактор. То трябва да е съобразено с аудиторията и целите на рекламата.
Както при всяка друга twitter реклама, и тук, за да определите бюджетирането, е нужно да знаете до кого ще таргетирате и колко сте склонни да плащате за рекламната цел (в случая engagement). За целта използвайте „Campaign Estimator Tool“ на Twitter.

Импресиите при тази реклама са безплатни, а цената е за CPA (cost-per-action) – плащате за различните видове engagement. В настройките може да зададете максимална цена, която сте склонни да платите за всички тези actions, което е т.нар. bid на вашата реклама. В тази връзка може да зададете дневен лимит на разходите за реклама, както и бюджет за кампанията, след разходването на които кампанията да се спре автоматично.

Тази реклама е по-известна като „Promoted Tweets“ и може да служи добре за:

 • Асоцииране на бранда с ключови събития, които се случват в даден момент и представляват интерес за таргет аудиторията;
 • Промотиране на информация за нов продукт и неговите характеристики(качества);
 • „Вирусно“ достигане до по-големи маси от потребители чрез молба за споделяне(retweet)
 • Създаване на подходящи условия за диалог между вас и повече ваши потенциални и реални клиенти
 • Откриване на лидери на мнение и бранд евангелисти
 • Промотиране на събития и офлайн промоции
 • Търсене на офлайн продажби

2/ Website Clicks or Conversions

Стандартна реклама, при която се плаща на link click към сайта ни, или на конверсия.

За тези от вас, които все още не знаят какво е „конверсия“ – това е събитие, при което посетител на сайта ни прави нещо в него, дошъл посредством рекламата ни в социалната мрежа, където рекламираме.

Тук се предлага една визуална опция, наречена Website Card , която си прилича на open graph object представянето във Facebook идеята е, че стандартно тази реклама показва туийтнатия текст и линк до сайта, но с „картата“ може да се види повече съдържание за сайта, което да е по-открояващо се.

При тази реклама engagement actions са безплатни. Те доста приличат на фейсбукските. Тук картинката трябва да е в пропорции 800 х 320 пиксела или по-голяма, но файлът й да не надвишава 3 мегабайта. След качване енджина за реклами ви позволява да я изрежете и преоразмерите.

Тук няма изискване за 20% текст в изображението, както е във фейсбук, но Туитър не го препоръчват и след тестове установихме, че реклами с повече текст или визуални бутони могат да бъдат спирани и неодобрявани.

3/ Followers

Важен е CTA елементътМного удобен формат за бизнеси, които тепърва стартират изграждането на общност. Важно е да имате не какви да е последователи (followers), а правилните – от вашата таргет група. Все пак наблюденията показват, че при тази реклама средната цена над един последовател може да е около 3 щатски долара и повече – въпрос на преценка е дали за вас си струва тази цена.

Тези реклами се появяват в „Who to Follow“ страницата с предложения, Timeline-ите, както и резултатите от търсене. Както останалите реклами, така и тези се отблеязват с етикет „Promoted“.

При таргетирането мислете за последователите като за настоящи и бъдещи клиенти, т.е. направете си отделни таргет групи за отделните клиентски профили, които очаквате да купуват или са купували от вас.

Много важна част е Call-To-Action текстът, с който да обясните на хората защо да ви последват и какво ще получат от това. Добре е в текста им да има ясен и директно изказан call-to-action, например „следете ни, за да получавате топ оферти преди другите!“; „абонирай се и виж как да пазаруваш с отсъпка от нас!“; „абонирай се и получаваш промоционални условия“ и пр.

4/ Leads Campaign

Ако до момента вече сте правили такава реклама, знаете, че тя е свързана отново с „конверсия“, като тук идеята е да съберем потребителска информация за е-мейл листа… с което плащаме, защото това действие е рекламното ни събитие.

Потребителите виждат рекламата в своите timeline-и.

Чрез тази реклама искате имената, twitter псевдонимите и е-мейлите на потребителите, като след това Twitter ви ги приготвя в CSV екселска табличка, която да си изтеглите и ползвате примерно в е-мейл маркетинга. Повече информация ще намерите тук.

Много важно е да имате удачна landing страница, до която да отведете потребителите след като са си подали данните в Leads рекламата. Twitter ви позволява тази опция и тя е много ефективна САМО ако наистина тази страничка е добре обмислена. Например, ако събирате данни за е-мейл нюзлетър, направете страница в сайта си „Благодарим ти! Ти се регистрира за нашия нюзлетър! Ще получаваш пръв/първа най-добрите промоции от нас!“ и съответно добавете линк към страница с общи условия (че КЗП следят тези неща :)). Идеята е landing страницата да „успокои“ и убеди потребителите, които са дали данните си през рекламата, че са направили правилното нещо като са се доверили на вас.

5/ Video Ads

twitter-video-reklami„Барабар Петко с мъжете“ и Twitter пусна такива реклами по подобие на Facebook ads. Лошо няма, дори напротив.

Сигурно знаете, че както при фейсбук и тук има „auto-play“ на видеата в timeline-a, съответно видео рекламите не са по-различни от тези във Facebook.

За да създадете рекламата трябва да посетите таб „Creatives“ > „Videos“ в ads.twitter.com и да качите своите видеа(или видео).

Видеото трябва да отговаря на няколко изисквания:

 • File Type: MP4 or MOV
 • File Size: Under 1GB recommended
 • Max Time: 10 minutes
 • Video Codec: H.264, baseline, Main or High profile with a 4:2:0 color space
 • Bitrate: 6,000k+ for 1080p, and 5,000k+ for 720p
 • Frame Rate: 29.97fps or 30fps. Higher is acceptable. If the available video has a lower frame rate don’t try to “upsample” it
 • Audio Codec: AAC LC (Low Complexity), stereo

Когато създавате видео реклама, Ads мениджъра на Туитър ще ви даде възможност и да изберете от вече съществуващи ваши постове с видео съдържание.

Екипът на Twitter препоръчва видеата да са „mobile friendly“, т.е. да не са много тъмни, да са с добър и ясен звук, да са ярки и с избягване на текстове в тях, да са с ясна картина и възможно най-добро качество. Ето защо често препоръчвам смелост в качването на видеа, правени със смартфон – там нещата са доста лесни и удачни за целта 🙂

6/ App Installs or App Engagement

Не мисля да се спирам много много на тези реклами, не само защото са най-малко използваните, но и защото са мотамо с другите познати аналози във Facebook. Отличен вариант за чуждестранна реклама на игри и приложения за смартфони, за които искаме повече инсталации и ползваемост от потребителите, които са ги инсталирали.

Инсталациите са своеобразни конверсии, които са проследими, съответно това важи и за „app engagement“ рекламната цел, която се отчита като „open rate“ или по-конкретно като „app open level and reopen levels“, както от туитър му викат.

За отчитанията се ползва Answers софтуера , който се предоставя от Fabric. Като алтернативи, Twitter предлагат още няколко измерващи отчетни софтуера, с които да следите конверсиите, интегрирайки ги в своите мобилни разработки, които рекламирате:

 

При отчитането имаме три показателя:

 • App click: Отчита engagement, при който потребителите, кликнали на рекламата биват отведени в страничката на мобилното приложение в Apple App Store или Google Play, ИЛИ директно в приложението.
 • App click rate: Стойност, генерирана от App clicks разделени на всички Impressions
 • eCPAC:  или Effective Cost Per App Click (преди наричан eCPE). Това е ефективната цена на App click, като се броят всички реални (без фалшиви или дублирани, доколкото може да се филтрират те) App clicks

 

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *