Промяна в условията за Facebook Ads Custom Audience

Facebook Ads Ви позволява да създавате Custom Audience за таргетиране на своите реклами. Това е аудитория, базирана на вашите данни за събрани телефонни номера или е-мейл адреси на потребители. Custom Audience за фейсбук рекламите е един от основните инструменти за ретаргетинг и ремаркетинг оптимизация на рекламите в социалната мрежа. Като силен маркетинг инструмент ние често го използваме и коментираме на нашите семинари, фирмени обучения и мастъркласове.

От днес Фейсбук промениха условията, при които може да използвате Custom Audience за своите реклами.

Реших да ви „разшифровам“ промените, така че да са ви максимално ясни и разбираеми:

 • Когато събирате е-мейлите на хората, които след това ще таргетирате като Custom Audience във facebook ads, обезателно трябва да изискате тяхното съгласие. С други думи – трябва да ги запознаете с това, че мейлите им ще се ползват за рекламно таргетиране. Това доста прилича на абонирането за е-мейл бюлетин – тези от вас, които имат подобна опция за своите посетители са наясно, че също трябва да се изиска изричното съгласие на абоната и той/тя да се запознае с условията за абонамента, като му се предостави опция да се отпише или да откаже абонамента по всяко време.
 • Ако събирате е-мейли чрез използването на facebook API, например facebook connect – обезателно важи горното условие – трябва да изискате съгласие от субекта, който предоставя данните и да му обясните процеса на тяхното приемане и използване.
 • Защото трябва да бъде приложен законът – трябва да сте регистрирани по българското законодателство като „оператор с лични данни“.
 • Щом сте взели данните от лицето и ще ги ползвате за Custom Audience – трябва да предложите на същото лице опция за отказ на използването на неговите данни.
 • Facebook ще приемат вашата мейлинг листа, ще я сравняват анонимно (софтуерно) с базата си данни, ще извлекат от нея само онези потребители, чиито мейли от листата ви са регистрирани фейсбук профили, след което фейсбук се задължават да изтрият вашата листа с мейли анонимно (отново софтуерно). Така, че … край с конспиративните теории по тази тема 🙂
 • Custom Audience е анонимна аудитория, до чиито потребителски данни рекламодателите не получават достъп.
 • Facebook ще могат да спират или изтриват custom audience по всяко време без предупреждение (надали тези от вас, които имат опит във фейсбук рекламата, ще се учудят).
 • Най-новото е по линия на т.нар. “ EU-US Privacy Shield“, според което Фейсбук могат да ви преглеждат информацията по линия на Custom Audience (https://www.facebook.com/legal/privacyshieldtermsforadvertisers)… та… какво за конспиративните теории ? 🙂
 • Facebook ще приема оплаквания от потребители по линия на Custom Audience и рекламодателите съответно ще бъдат санкционирани при злоупотреби.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

 1. Eva каза:

  Възможно ли е при абонирането за нюзлетър, да фигурира и такъв текст – че се съгласяват да бъдат ретаргетирани във фейсбук?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *