Примери за Facebook маркетинг с нулев бюджет

Бизнесът в Интернет трябва да е неустоимВ Интернет твоят бизнес НЕ може да печели, защото е голям или силен.

Той може ДА печели, защото е неустоим!

… и това е съвсем нормално, защото днес, за да говорим за нещо друго, освен за себе си в Интернет, трябва това нещо да е наистина впечатляващо, неустоимо, невероятно, провокиращо или поне забавно!

За съжаление не успях да открия кой е автора на тази снимка, която днес случайно ми попадна, но мисля, че доста добре описва идеята.

По-долу ще откриете няколко видеа с интересни и, най-важното, много успешни маркетингови кампании във Facebook, които са с нулев бюджет.

Какво според мен е „маркетинг с нулев бюджет“?

Това в никакъв случай не означава да не дадем и стотинка за маркетинг. В съвременната икономика това е безумие и който твърди обратното ви мисли лошото. Въпросът е да „купите“ такъв маркетинг, който да може да бъде така добре „продаден“, че да ви донесе двата типа възвръщаемост, от които се нуждаете:

  • възвръщаемост на инвестициите
  • възвръщаемост от влиянието на аудиторията и възможностите й да привлича нова аудитория, да движи вашата онлайн репутация в правилна насока и да спомага за развитието на бизнеса ви (малко повече по темата за възвръщаемостта тук)

Също така маркетингът с нулев бюджет НЕ Е маркетинг, който непрофесионалисти могат да правят. Напротив – в примерите красноречиво ще видите, че само наистина добри маркетолози, пиари и копирайтъри могат да постигнат възвръщаемостта, за която по-горе писах. Колкото и да ви се иска, ако не сте някой от гореизброените професионалисти, няма да успеете, или шансовете ви са наистина нищожни.

Примерите:

Често с мои клиенти, приятели и колеги си говорим за това как се прави наистина успешна фейсбук игра. Често им споделям, че това много зависи от таргет аудиторията. Например ако е за България – обезателно очаквайте някой да се осъмни в регламента, както и някой, който да се опита да го „разбие“. Ако е за Германия – определено темите-табу са разковничето – трябва да има доза секс, доза скандалност и неприличност, за да ги грабне призива към действие. Определено си има своите особености, и те са значителни.

Има обаче няколко универсални съвета, които според мен винаги работят безупречно:

  • За Facebook кампанията големите бюджети не са жизнено важни. С това имам предвид, че бюджета трябва да е реалистичен и съобразен с целите – да не е раздут излишно, но да не е и свит излишно. Случвало ми се е не веднъж да чуя как някой се оплаква, че въпреки хвърлените пари за солидна реклама онлайн, за наистина апетитни и много награди, ефектът е бил нулев. Четете надолу и вероятно ще намерите решение на този проблем;
  • Успешните фейсбук маркетингови кампании не изискват и някакъв сложен механизъм за играене, или дългосрочност с цел постепенно привличане на голяма таргет група. Тези неща дори биха отблъснали потребителите, или биха ги затруднили дотолкова, че това да създаде проблем и на вас;

За успешни фейсбук кампании ви трябва САМО една отлична ИДЕЯ!

Лесно е да се каже, ужасно трудно да се изпълни. Все пак примерите по-долу казват нещо различно.

Две нискобюджетни кампании, които „избиват рибата“ и носят много печалби на фирмите, които се промотират с тях. Ето това за мен е фейсбук маркетинг с нулев бюджет, вижте:

 

Но дори така да е, дори да имате отлична идеям и когато я разкажете на няколко приятеля те да са „WOW!“, това също не е достатъчно. Трябва да имате отлична идея, но тя да е със много, много, много силен емоционален заряд.

Кампанията по-долу наистина ще ви покаже своята емоционалност. Макар да е не е от най-евтините за реализация, тази кампания е много показателна, защото рекламира телеком. Никой не обича телекомите (да ме прощават МТел, Вивалком и Глобул, но си е така) и е ужасно трудно да им се измисли такава имиджова реклама, при която хората да ги свържат с положителна емоция.

Ок, имаме отлична идея, която носи наистина силна емоция… но… хората не са нон-стоп онлайн. Дори все по-рядко всички ние сме офлайн в онзи добре познат смисъл, в който си представяме един леко изгърбен затлъстял човек, вторачен пред компютъра, седнал на захабения си стол. Всички сме доста по-мобилни от преди и чрез смартфоните и таблетите сме едновременно онлайн и офлайн по всяко време.

Затова – постарайте се да „изнесете“ своята кампания от online пространството в живия живот offline, когато това е възможно. Ето един от любимите ми примери в тази връзка:

Да рекламираш немските железници не мисля, че е по-различно от това да рекламираш БДЖ. Да, ама второто някак не се случва. Немските железници не са инвестирали кой знае колко, но са спечелили адски много и това се вижда красноречиво от видеото им.

Забележете, че те първо използват не Facebook, а YouTube като социална мрежа, защото разпространението на видео-послание в Интернет днес става най-бързо и ефективно. Веднага ще направя паралел с една друга кампания от България, в която именно видеото беше основополагащо за нейния успех, макар там да ставаше дума за благотворителност – кампанията „Ангелите на Ади“.

След като немските железници пускат видеото, то бива показано първо на лидерите на мнение в Интернет – блогърите. Кампанията стартира с видео и блог статии за него – много силно и, разбира се финансово изгодно. Чак след това се включва Facebook като комуникационен канал, а след това рекламата е изнесена офлайн – в друга силна социална мрежа – киносалоните.

Какво имаме до тук?

Да преговорим:

  • отлична идея
  • със силен емоционален заряд
  • с подбор на правилните канали и формати
  • с изнасяне в подходящ момент offline

… и тук се сещам веднага за едни думи на моят приятел и колега Ален Попович, който често казва, че „авантата е една от най-важните причини една фейсбук игра да е успешна“.

Присъединявам се към това мнение! Дайте на хората добра причина да се включат в кампанията, иначе няма смисъл. Нека наградата е тематично свързана (или пряко) с продукта, бизнеса или услугата, която предлагате. Нека е убедителна и достатъчно провокираща вниманието.

Без повече думи – ето видео пример:

Както разбирате – трудно е да се бориш с компания като Coca-Cola, но Slurpee са успели да го направят, все пак 🙂

…И като заговорихме за награда – не е нужно да им подарявате iPhone-и и екскурзии , за да ви обърна внимание. Със следващия видео пример ще ви го докажа. Имаше едно проучване, според което над 80% от времето си в интернет хората прекарват, говорейки за себе си. И ако социалните медии са нарцистичните клюкарници, от които сме имали нужда, тогава – използвайте това умело!

Фейсбук кампаниите с нулев бюджет са възможни – има много други примери за това, а постоянно се появяват нови. Пожелавам ви съвсем скоро и вие да имате своя собствен пример!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *