Полезни Instagram ресурси за вашия фирмен профил

През последната година се наблюдава силен пик в създаването и поддържането на бизнес профили в Instagram от български компании. Социалната мрежа се възприема бързо от бизнеса както по света, така и в България. Компаниите у нас вече работят по прилагане на различни стратегии и подходи в своето инстаграм присъствие и говорим за истински instagram marketing като част от фейсбук маркетинга на фирмите. През последните месеци имах възможността да проведа множество фирмени обучения на маркетингови екипи, с които обсъдихме възможностите за instagram присъствие. Преди да премина към ресурсите, ще споделя няколко важни неща от „антуража“ на една компания в полза на нейното instagram присъствие:

  • смартфон с добра камера и интернет. Обикновено топ моделите на Samsung, Motorola и пр., както и iPhone са удачен ресурс. Те могат да снимат hyperlapse и slow-mo видеа, което е голямо предимство за генерирането на интерактивно съдържание. Аз лично предпочитам Android устройствата поради навика ми за лесното качване на файлове с визии за постовете и управление на файловете през файлов мениджър.
  • втори смартфон – повярвайте ми, опита показва колко много помага това. Особено, когато се снимат видеа и се отразяват събития – двата телефона ви дават предимството да имате медия от две различни гледни точки.
  • преносима зарядна батерия. Ние си служим с батерии от 8000mAh и повече с възможност за зареждане на 2 устройства
  • микрофон за връзка с телефона. Аз съм почитател на Rode микрофоните, но може да изберете и нещо по-евтино и изгодно. Според мен е важно да има deadcat към него за шумни или външни условия.
  • селфи стик, който да е стабилен и около метър висок, с резба за прикачване към статив. Може и монопод, но на пазара има достатъчно стабилни стикове, които са по-леки от монопода и вършат работа. Евентуално може да се снабдите със статив за фотоапарат, но само ако селфи стика има възможност да се завинти на него.
  • приложението instagram, инсталирано на телефона + свързани профили на фирмата или фирмите, които имате
  • приложението boomerang на Instagram, което е безплатен мобилен app за генериране на кратки забавни видеа
  • визуална концепция за постовете – нещо, което често изисква да имате кътче за снимки в офиса и понякога дизайнер в помощ
  • човек или няколко души от компанията, които да използват смартфона в ежедневието си по време на работа – Instagram дава уникалната възможност да разкажете интересна визуално-интерактивна история от деня в компанията ви. Лесно и бързо да покажете „човешкия облик“ на фирмата и нейните служители. Защото клиентите ви са хора и те преди всичко предпочитат да купуват от хора – да имате една „човешка“ комуникация се превръща във ваше конкурентно предимство, което в много случаи е незаменимо ползотворно.

Няколко полезни ресурса, които използваме в работата си:

Предполагам преди това ще ви е интересна тази статия с маркетинг трикчета в Instagram. Надявам се скоро да имам възможността да ви споделя още от тях.
Радвам се, че бяхме една от първите дигитални агенции в България, която предложи включването на Instagram като част от Facebook маркетинга навремето, защото това до момента ни дава много опит и възможност да развиваме дигиталното присъствие на клиентите си.

Ще ви споделя няколко ресурса, които са безплатни и достъпни за ползване, за да можете да си служите с тях в управлението на своя бизнес профил в Instagram:

Leetags - хаштаг мениджър за инстаграм маркетингКои са правилните хаштагове за постовете ми? Този инструмент ще отговори на въпроса.
Хаштаговете са един от малкото „активни“ обекта в текста на постовете. Те отвеждат до резултати от търсене на други постове със същия хаштаг. По-важното за вас като хора, присъстващи със своя бизнес в тази социална мрежа е, че хаштаговете могат да ви доведат тематично ориентирани последователи от цял свят и така да увеличите броят followers на своя бизнес профил. Същевременно спомагат много и за интеракциите (предимно харесванията на постове). Един удачен инструмент за подбор на правилните хаштагове е Leetags, чрез който може да търсите по хаштаг. Ще получите справка колко поста има с въпросния хаштаг, както и предложения за сходни хаштагове, с които да обогатите бъдещите си постове. Готиното е, че може чрез филтрите на приложението да ограничите хаштаговете по качество и количество, както и много лесно да ги копирате след това, вместо да ги въвеждате на ръка един по един за всеки пост.

Разнообразие от колажирани снимкови постове.
Има много мобилни приложения по темата, но аз лично харесвам April като приятна и бърза програма за колажиране. В практиката ни сме разбрали, че при Instagram постовете е добре да се мисли за позиционирането на текст във визиите, по-нестандартно рамкиране и колажиране. April предлага много удачни решения в тази връзка.

Можете да изтеглите April за Android от тук. April за iOS изтеглете от тук.
Друга приятна програмка е Pics Collage, която спокойно може да замести Layout app-a на Instagram. Тя е подходяща за комбинирането на няколко снимки в колажче с подходящо рамкиране и филтри. Можете да изтеглите Pics Collage за Android от тук, а за iOS  има алтернатива, която също е подходяща и може да разгледате от тук. Въпросната алтернатива носи почти същото име, Pic Collage и може да се ползва също за Windows и Android устройства (вижте я тук).

Ретуш и фото-обработка през мобилния телефон с помощта на софтуер от Google

Едно от любимите ми приложения, което е от почти ежедневна необходимост в работата ни е Snapseed на Nik Software, което е дърщерна компания на Google. Имате възможност да превърнете всяка снимка в HDR или ретро-кадър за секунди бързо и лесно. Новата версия за Android ми е малко по-мъчна, защото доста промениха интерфейса, но въпреки това си остава един от най-бързите и удобни за работа софтуери за мобилна обработка на изображения.

Слайдшоу видеа в Instagram

Pixgram е помощникът ни в това начинание. Прави страхотни slideshow видеа с watermark и предварително филтриране на кадрите, които стават както за споделяне в Instagram така и за reshare във Facebook. Изтеглете го за Андроид от тук , за съжаление все още нямат за iOS, но ще се радвам да предложите алтернатива за Apple смартфоните в коментарите под този пост.

Безплатни статистики за Instagram

Вярно, не са нещо wow, но могат да са допълнение към тези от самите Инстаграм бизнес профили.
Статистиките са предоставени от SocialBakers и изискват да оторизирате инстаграм профила си в тяхната платформа, за да ги получите, което става бързо и лесно.
Можете да се възползвате от статистиките на този адрес.

Ще се радвам ако споделите още ресурси, които вие използвате в своята работа над бизнес профили в Instagram.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *