Очакваните новости във Facebook рекламите през юли, за които трябва да знаете

Ако следите блогчето, сигурно вече сте прочели статиите за facebook рекламите за електронни магазини (multi-product ads) и за някой съвети относно оптимизацията на фейсбук ads тук и тук. Също така коментирах възможностите за tracking на рекламите през Google Analytics, но като цяло в последно време пиша по-скоро за микса от органичен, платен и „вирусен“ фейсбук трафик, защото това е най-ефективния и съвременен начин да маркетирате в синята социална мрежа.

Все пак, след доста изпратени въпроси и разговори (за което сърдечно благодаря) от читатели, колеги и приятели, реших в бъдеще да обръщам малко повече внимание конкретно на facebook ads и всички възможности, трикове, успешни практики и новости около тях.

Точно за това е и тази статия – за няколко новости „от кухнята“, които предстои да получите, или вече имате като рекламодатели с facebook ads.

Авторство и author tag

Преди да започна със същественото ще отделя 2 изречения за авторството – една нова функция в социалната среда, която Facebook изгражда, за която се разнесоха слухове, че в бъдеще ще има реклами за последователи на личните профили. Ако искате да събирате followers чрез линк до личния ви профил при всяко facebook споделяне на линк от сайта ви, добавете в кода на страниците му следния метатаг:

<meta property=“article:author“ content=“https://www.facebook.com/ivoiliev“ />

… където https://www.facebook.com/ivoiliev е линк до личния ви профил с активиран follow.

Толкова за авторството 🙂

Автоматична оптимизация на цените за реклами

Очаква се до края на месеца bidding платформата на Facebook ads да бъде обновена за всички рекламодателски акаунти. Идеята е ценовите оферти на рекламите да са по-ефективни и релевантни на целите. Тества се система за ефективна диверсификация на бюджетните средства. При избор на автоматичното оптимизиране на бидването (bidding), системата ще преразпределя средствата между отделните Ad set-ове с цел тяхната максимална ефективност при разходване от рекламите според целите на кампанията. Интересно ще е доколко системата ще се справя с оптимизираното ценообразуване на рекламите за реализация(конверсия) и инсталации на apps. При всички положения вероятно ще е един добър вариант за съвсем нови рекламодатели, които искат да изпробват рекламите с минимален бюджет, преди да се обърнат към агенция. По-интересното, което споделиха от Facebook е, че при ползване на тази нова система за оптимизация най-вероятно цените на рекламата ще са предварително повишени.

Индивидуална оптимизация на всички реклами в един Ad Set

Много важна новина, която е свързана с новия ъпдейт на фейсбук алгоритъма за facebook ads.

Доста често сме го коментирали с колеги и в обучителните програми. Преди нещата стояха така, че когато в един Ad Set пуснем няколко реклами, след няколко дни една от тях има много импресии, а остналите значително по-минимално количество. Единствения начин да избегнем това беше преоптимизацията – спираме всички „слаби“ реклами и правим много Ad Set-ове с много различни ad криейтиви в тях; в последствие остават само отсяти „силни“ реклами, но минава доста време и имаме значително повече излишна работа.

Как работи в това отношение новият алгоритъм днес?
Много просто – вместо оптимизация на отделни реклами, от фейсбук решиха да оптимизират директно сетовете, в които са тези реклами. С други думи в момента всяка една реклама в даден сет ще се оптимизира еднакво добре и поотделно, вместо алгоритъма да избира само една единствена „най-ефективна“ както беше преди. Така рекламодателите ще имат повече оптимизирани импресии за по-малко усилия и средства. Директно ще можем да отсяваме „слаби“ Ad Sets, което означава директно да можем да оптимизираме таргет аудиторията си.

Промяната наистина е много важна не само откъм подход, който в бъдеще трябва да променяте, но и относно A/B testing стратегиите за оптимизация. Това тестване вече е много по-възможно и бих го препоръчал като нещо, което е важно периодично да правите за своите Ad сетове.

LGA (Facebook Lead Generation Ads)

Много съм щастлив, че най-после този проблем ще бъде излекуван и то по най-интелигентния начин в най-актуалната среда – мобилната. Фейсбук вече тестват този нов тип реклами, при които се регистрираш или купуваш стоки с точно 2 клика в рамките на точно три стъпки:

facebook-lead-generation-ads-2015След като видите рекламата, в нея имате вече добре познатия call-to-action бутон, но при неговото натискане не бивате отведени в някоя мъчна за попълване форма с много полета, а директо към специфичен вид Facebook connect (login), който използва за оторизация вашия фейсбук профил. И хоп – с два клика сте оторизирани! Имаме lead!

Рекламите са достъпни в бета версия за селектирана група агенции и рекламодатели. Лично аз нямам търпение съвсем скоро да го изтестваме относно e-mail маркетинг абонаментите за електронен бюлетин. Още повече – какъв ефект би имала тази оторизация за е-магазините. Надявам се чрез нея мобилните покупки в България и Румъния да станат по-удобни и доста по-популярни.

Facebook технологията за login може да предостави доста широк диапазон от данни при подобна регистрация, което прави тези реклами изключително добре пригодни и за игри и промоции. Всеки минал през lead генератора на тези нови реклами би могъл да предостави с 1 клик:

 • Имена на потребителя
 • Е-mail адрес
 • Име на фирма, в която работи или управлява
 • Професия
 • Адрес на местоживеене
 • Телефонен номер
 • Пощ.код
 • Град (населено място)
 • Държава

Това наистина ще реши доста проблеми с мобилната генерация на leads и ползваемостта през мобилни устройства. Наистина гениално, Facebook! Няма нужда дори от целева (landing) страница, за да се съберат таргетирани абонати.

Представете си колко полезно ще е това за фейсбук промоциите:

 1. Най-после бизнесът ще започне масово да провежда промоции не в таб от фен страницата, а в промо-сайт (защо е по-добре прочети тук)
 2. Ще се избегнат фалшивите профили и безцелните „играчи“, които с нищо не помагат, а само могат да причинят кризи в края на промоцията. Това ще се избегне, защото чрез рекламата можем да таргетираме доста точно каква аудитория искаме изобщо да научи за нашата игра.

Видео реклами по-близки до тези в YouTube

Facebook започнаха доста успешни тестове на новия си подход във видео рекламирането – много актуална тема както за компанията, така и за всички рекламодатели, които знаят колко ефективна в момента е тази медия и рекламирането й.

За момента, винаги, когато имате качено видео, всички с активирана опция за auto-play на видеа го виждат пуснато без звук и в ниска резолюция (HD off). Съответно, когато рекламирате видеата си, вие плащате и за това. С други думи всеки път, когато някой му се пусне автоматично вашето видео – вие плащате, а най-вероятно съответния човек може изобщо да не обърне внимание на въпросното видео и да го подмине виждайки едва няколко секунди от него.

Вече се тества подобрение в този вид рекламиране. Фейсбук тестват 10-секунден видео преглед на auto-play видео рекламите. Надявам се скоро тази промяна да влезе в сила, защото тогава рекламодателите ще плащат еднократно само, когато техните реклами да бъдат гледани за поне 10 секунди. По този начин фейсбук ще гарантират, че плащаме само за хора, които действително обръщат внимание на нашите видеа. Моята прогноза е, че скоро такива реклами ще има, защото това ще е предпоставка за конкуриране на YouTube, а и възможност фейсбук да вдигнат леко ценовите ставки за видео рекламите.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *