Отворена дискусия: Кои интернет потребители са най-значими за един бранд?

Сигурно вече доста случки от ежедневието са ви подсказали, че в днешно време най-популярните събития се предават от традиционните медии, но се коментират в социалните… и обратното.

В интернет пространството днес сам човек не може да създаде новина, но може да публикува такова съдържание, което има потенциала да стане новина.

Вече няма просто зрители и слушатели, но, за сметка на това, има лидери на мнение, проактивни консуматори, бранд критици и застъпници, социални „свързочници“ и др. Това са важните персони в дигиталното ни „днес“, защото те имат силата да превръщат споделеното съдържание в новини. Именно това ме провокира да им обърна много специално внимание и да науча повече за различните интернет персонажи и техният начин на поведение.

И защото днес ние, дигиталните личности, сме част от Ерата на вниманието, няма как да не се допитам до ТЕБ – ти, който в момента четеш тази статия със сигурност имаш мнение по въпроса, който предстои да те питам. Това е въпрос, чиито отговор би бил важен за всеки бизнес или личност с активно интернет присъствие.

Въпросът

Въпросът ми към теб е:
Коя от типовете интернет персонажи е най-значим за един бранд днес?

 

Жокер

По-долу ще ти споделя накратко малко повече информация за отделните интернет персонажи, за да можеш да се ориентираш по-добре в своя отговор:

Един от слайдовете в моя презентация по темата. Кликнете за да увеличите картинката

Лидерите на мнение – те са в центъра на своята социална общност, отделят доста време за да поддържат висока интернет активност и да търсят внимание сред все по-голяма аудитория. В тяхната общност тяхното мнение се приема като чиста монета за достоверно. Държат изключително много на своята онлайн репутация.

Просуматорите – проактивни потребители, които не само потребляват даден продукт или услуга, но и имат желание да предоставят отзив. Техните отзиви са добре аргументирани, с което те биват добре приети от аудиторията.

Социални „свързочници“ – не особено активни личности с разностранни интереси, част от различни социални общности. Те са говори да предадат мълвата за продукт или услуга в няколко общности, с което да увеличат аудиторията с интереси към въпросите продукт или услуга.

Хейтъри – критици на даден бранд, продукт или услуга. Критиките са добре аргументирани, а критикуващия стои твърдо зад думите си и е подготвил множество оборващи аргументи в своя защита. Хейтърите търсят вниманието на масовата аудитория, а не на конкретна социална общност. Могат да създадат дългосрочно негативно отношение към даден бранд.

Бранд-евангелисти – приемат даден бранд за своя кауза и философия. Включват бранда като неизменна част от своя лайфстайл и са готови да го защитят винаги. Бранд-евангелистите са доволни клиенти, които се чувстват горди собственици на даден продукт от бранда.

Клиенти-застъпници – те са „безплатна армия“ за всеки бранд – готови са да го защитят, защото са негови доволни клиенти. Интересното е, че дори да са закупили само един единствен продукт на бранда, са склонни да говорят за неговите положителни качества генерално.

Имайте предвид, че тези типове потребители, подобно на видовете темперамент, в реалността не съществуват в напълно „чист“ вид. С други думи доста хейтъри са и инфлуенсъри, или обратното, както и просуматорите могат да са бранд-евангелисти, а клиентите-застъпници да са просуматори и хейтъри в даден момент.

Все пак ще се радвам да чуя вашето мнение за това кой от типовете потребители е най-важен за интернет присъствието и представянето на един бранд.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (5)

 1. Ваня Сланчева каза:

  Въпросът е промислителен и ще се радвам, ако след събитието публикувате презентацията си.
  …Бих ги нарекла социални роли. Всеки от социалните персонажи наистина може да прелива от роля в роля, но със сигурност в една от тях той е доволно потопен. Вероятно обективната оценка отчита липсата на чист персонаж, но пък поведението му, бидейки доминирано от повтарящи се прояви, да го класифицират. Според мен това е заради преноса и артикулирането на потока от информация – каква е тя, в кой момент е подадена, как е поднесена. Интересното е, че социалните персонажи харесват ролите си и искат да бъдат идентифицирани като такива; те не го крият. Именно тук далновидният маркетьор може да потърси необходимото сдружаване в зависимост от маркетинговата стратегия на фирмата.
  Ако предстои въвеждане на нов продукт или услуга, то подходящата комбинация според мен е от: просуматорите, които вече имат положителен опит; техните приятели свързочници – да пренесат тук-там новостта; и бранд-евангелистите, които ще бъдат още по-горди, че могат да се похвалят с нещо ново от лайфстайла си.
  Ако съществуващата продуктова линия (микс на услугата) издържа фирмата и тя иска на проникне по-дълбоко в пазара „си”, то просуматорите и бранд евангелистите биха били наслада.
  При пазарен ръст и нарастване на относителния пазарен дял, енергийната напитка от бранд-евангелистите и хейтъри би била рискована, но много атрактивна. Хейтърите са много подходящи през лятото – да няма социално разплуване, но напротив – да се говори. И, ако нещо се окаже спорно, аудиторията да остане с впечатление, че е от жегите, а брандът да е на сянка. 🙂
  Клиентите-застъпници са навсякъде и по всяко време. Те са придружаващото социално жужене и фон. А фонд за организацията си остават бранд-евангелистите. Просуматорите са симпатяги и в едни случаи могат да са офанзивна партия, в друга – дефанзивна.

 2. Александрина Александрова-Петрова каза:

  Като приемем, че чисти профили няма, то за мен лично най-важни са бранд-евангелистите, защото те първо са доволни клиенти, т.е. веднага са в графата на клиентите-застъпници 🙂 и на базата на това са готови да го защитят винаги. От там насетне те могат да бъдат всичко останало едновременно, последователно, поотделно и заедно в различни комбинации – лидери на мнение, просуматори и социални “свързочници”.
  Опасно е, когато един бранд-евангелист стане хейтър, защото ситуацията ще стане от типа бивш пушач, бивша …., бивш журналист и т.н. (каквито по своята същност няма :-)), тоест той ще използва най-добрите си познания в отрицателен смисъл и ще навреди много на бранда.
  Хейтърът е важен, ако някъде в неговите негативни коментари има поне малко просуматорско отношение, но и не само това. Трябва да е настроен просто отрицателно, а не тролски 🙂

 3. […] един безплатен пропуск за двата дни на семинара. Вижте публикацията на Иво от днес и отговорете на въпроса Кои интернет […]

 4. Няма как само една категория потребители да се счита за важна за даден бранд. С еднакво значение са и шестте типа, описани по-горе в статията. Все пак, според мен, най-голямо внимание трябва да се обръща на клиентите-застъпници и хейтърите. Всеки уважаващ се бранд трябва внимателно да следи мнението и коментарите на хейтърското съсловие. Така ще може на време да даде адекватен отговор, било то, за да обори твърденията на недоволните потребители или просто, за да поднесе извинение (в случай, че наистина има проблем с предлаганата марка или услуга). В същото време не трябва да се обръща гръб и на доволните клиенти. Да, те винаги ще харесват продуктите, но е много лесно да се почувстват недооценени или дори пренебрегнати. Едно такова разочарование от страна на лоялен клиент може да доведе до „разколебаване“ в лоялността, а в най-лошия случай до отказване от самия бранд.

 5. Добри каза:

  Честно казано аз мисля, че най-важният фактор в днешно време е именно задоволеният клиент. Когато човек е доволен, той има нагласата да се изтъква и хвали със своята нова придобивка (особено ако е жена и има нова дреха или аксесоар). Ако продаващият успее да трогне клиента по невиждан за него начин, то е сигурно че ще извлече само позитиви от тази сключена сделка. Още по-добре ще се получи, ако купуващият поне малко спада към т.нар. социални индивиди, които не могат без Фейсбук, Туитър, Гугъл+ и т.н. Общо взето по темата може много да се говори и разисква, но моята лична преценка е, че клиента трябва винаги да остане доволен, при което и една малка проява от съзнанието му под формата на някои от изброените персонажи ще донесе дивиденти на продавача и бизнеса му. Най-вероятно във всеки един от нас се крият и шестте персонажа, като в определени моменти се изявява всеки един от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *