Организиране на Facebook игри и промоции – новите правила

facebook promotionsПреди време написах статия с видео урок относно организиране на фейсбук промоции в таб (чрез приложение) от фен страницата. Фейсбук внесоха някои изменения, последните от които преди броени дни (в средата на декември.2013г.), за които искам да споделя по-долу. В тази статия ще намерите подробни обяснения, идеи за организация на промоции, планиране на бюджети и механизми за провеждане, някои полезни примери от практиката, конкретни правила и възможности – всичко, което Ви е необходимо да знаете на този етап.

Някои основни правила за фейсбук промоциите

Може би най-важното правило е периодично да следите общите правила и условия на Facebook тук.

На следващ етап трябва да имате предвид няколко „неписани“ правила:

 1. Каква е Вашата основателна причина за промоцията?
  Наблягам на „основателна“, защото трябва да имате истинска цел, за да предприемете харченето на средства за една фейсбук промоция. Разходите за промоцията чрез приложение (app) включват:

  • дизайн
  • програмиране
  • награден фонд
  • анти-кризисен фонд
  • хостинг и цифров сертификат
  • facebook ads и управлението им
  • copyrighting
  • юридически издържани условия за участие
  • консултации относно механизма за участие
  • поддръжка
  • social management по време на промоциятаВсичко това като бюджет трябва да е оправдано.

  Което ни води до точка №2:

 2. Целеполагане.
  Каква е целта Ви, крайния резултат от фейсбук промоцията? Важното е целта да е реалистично поставена и съвсем конкретна.
  Не е цел:

  1. привличане на нови фенове – това не е цел, а е резултат от промоцията, който може да измерите след нея;
  2. увеличаване активността на настоящите фенове – също не е цел, а временно явление и най-често трае докато трае промоцията. Поради тази причина е добре промоцията да е на фази (етапи), ако концепцията й го позволява;
  3. увеличение на е-мейл листата – също е резултат, а не цел, и изисква промоцията да се провежда във фейсбук приложение (app).

  Цел може (могат) да бъде (бъдат):

  1. запознаване на по-голям таргет с продукта/услугата
  2. обясняване на идея или инициатива
  3. генериране на повече продажби и/или запитвания
  4. подобряване на онлайн репутацията
  5. подпомагане на маркетингова кампания
 3. Планиране – може би най-важното. Не става дума за планиране на периода, а на цялата промоция във всички нейни етапи: преди, по време на и след. Важно освен самата промоция като регламен, механизъм и пр., да планирате и комуникацията с феновете. Това често „лекува“ от кризи и проблеми, които евентуално могат да настъпят;
 4. Механизъм – 90% от успеха на промоцията зависи от него. Това е регламента за участие и регламента за получаване на наградите, както и всички технически средства за разпространение на промоцията. Единствено промоциите във фейсбук имат шанса за organic, viral и paid reach, което би се случило само с правилен механизъм относно техническата обусловеност.Елементите от механизма на промоцията най-често са:
  • Процес по регистрация и опериране с лични данни
  • Ангажимент за участието
  • Реалистичен срок на промоцията
  • Механизъм за „вирусно“ разпространение в мрежата от приятели
  • „Изнасяне“ offline
  • Недвусмислен регламент
  • Доказателство, че участниците са запознати с регламента
  • Защита от манипулации и измами, отстраняване на „дупки“ в регламента и условията
  • Адекватен награден фонд
  • Механизъм за раздаване на наградите
 5. Общи условия – важно е да опишете кой е организатор на промоцията, кой оперира с личните данни и всички регламенти в най-малък детайл. Препоръчвам Ви да консултирате условията с юрист.

Новите правила за фейсбук игри и промоции във фен страници

pushpin (1)На 27.Август.2013г. Фейсбук отново промениха своите правила за провеждане на промоции във фен страници, като новото е, че разрешиха Timeline да е място на провеждане, а не само провеждане в таб (приложение).

На 18.Декември.2013г. Фейсбук отново внесоха някои изменения и по-скоро пояснения на тези правила.

Има няколко специфични условия, които много страници у нас не спазват, като например, че не бива в името на фен страницата да се съдържа друго, освен името на бранда, т.е. „Пицария „Алегра“ е в нарушение на условията и трябва да е само „Алегра“. Също така тагването на фенове в снимки, където те не присъстват също е нарушение на условията.

Последните месеци доста фен страници бяха спряни заради пускането на рекламни съобщения. Съобщение, в което на фен страница №1 каните хора да станат фенове във фен страница №2 се разпознават лесно от софтуера на Фейсбук и се наказват със спиране на администраторските Ви права над фен страницата. Не го правете – вече доста големи страници изгоряха.

… но да се върнем конкретно на промоциите:

В това видео може да видите едно сравнително подробно обяснение

Най-интересното е, че вече са разрешени организирания на два типа промоции:

 • Промоции чрез приложение – или както сме свикнали да им викаме „промоции в таб от фен страницата“. Приложенията (apps) са програмни разработки подобни на сайтовете, които можете да инсталирате на своята фен страница и да показвате като неин таб. Съответно този таб може да се скрие и подреди спрямо останалите табове. Също така таба може да се рекламира, като за табове (apps) има отделен тип фейсбук реклама;
 • Промоции в timeline чрез статус (пост) – нещо, което доскоро беше забранено, но с развитието на фейсбук рекламата, от социалната мрежа вероятно счетоха, че чрез timeline промоциите малкия и среден бизнес може да спечели повече, също както и самите Facebook могат да получат повече пари от реклама на постове (наречена boost post).

Правила за промоциите чрез пост (статус)

Facebook разрешават:

 • Промоциите вече могат да се провеждат на Timeline-а
 • Обявяване на официални правила на Timeline-a
 • Обявяване на победители на Timeline-a
 • „Стани фен, за да участваш“
 • „Харесва ми“, post в страницата, ЛС или коментар за участие
 • „Харесва ми“, post в страницата, ЛС или коментар за гласуване

Facebook НЕ разрешават:

 • Всякакво споделяне (share) като механизъм
 • „Публикувайте на стената си…“
 • „Сподели на (покани) приятел“ за участие или трупане на точки
 • Всякакво tag-ване като механизъм
 • Ставане на фен като механизъм за участие

Останалото ще намерите тук

Промоция с пост или промоция в таб – кое да изберем?

Много мнения се появиха, но според мен, съдейки от практиката ни в организирането на промоции , трябва да съчетаете двете неща: промоция в пост и промоция в таб (в приложение) – това е най-ефективния вариант както да достигнете до повече хора, така и да имате по-добър ефект от цялото начинание.

Разбира се, малкия и среден бизнес предпочитат промоциите в таб, очаквайки те да са безплатни.

Нито една от двата типа промоции НЕ Е безплатна! За промоцията с пост Ви е нужен отличен копирайтинг на текста за поста, отлично управление на рекламен бюджет за промотиране (boost на поста) и отличен дизайн на изображението към поста. Също така юридически услуги относно оформяне на регламента и общите условия на промоцията са силно препоръчителни.

След като Фейсбук промениха правилата си доста от нас се зачудиха защо го правят, след като искат да развиват и подпомагат разработчиците, които правят фейсбук приложения. Фейсбук, обаче, си знаят работата. Те са наясно, че промоциите в пост са краткосрочни, високорискови и свързани с много разходи за реклама и всеки бранд, който се притеснява, че може евтиното да му излезе дългосрочно скъпо, не би желал да заложи на риск своята репутация и имидж, организирайки промоции в пост.

Истината е, че чрез новите правила маркетолозите имаме повече възможности, защото можем да съчетаем три важни компонента:

 • пост +
 • таб и фен страница +
 • официален сайт

Тези три компонента са формулата за успешна промоция. НЕ изключвайте нито един от тях при концепцията си за промоции, ако искате те да са наистина ефективни.

И за да избегнете някои основни проблеми при тези промоции, по-надолу ще поговорим предимно за тях с доста примери и полезни практични съвети.

Съдържанието на поста с промоцията

По-надолу ще научите и за един-два трика относно съдържанието, но сега ще Ви опиша всички елементи, които трябва да съдържа поста, за да е ясен регламента за участие, наградите и подтика към действие.

Съдържанието на поста трябва да съдържа следните елементи в реда, описан по-долу:

 1. Възможно най-кратко уводно изречение с call-to-action (призив към действие) и резултат от него. Например добре познатите ни „участвай и спечели“, които са най-тривиалния пример в случая. Тези изречения са структурирани най-често така: „направи нещо и може да спечелиш нещо друго“. Важното е да опишете какво трябва да направи човека и какво ще спечели, ако го направи. И това описание да е в едно съвсем кратко изречение. Не трябва да сте конкретни, а да предизвикате интереса човека да чете нататък в поста. Трябва да посочите как ще се спечели нещото – „може да спечелиш“ или „ще спечелиш“, т.е. дали имаме някаква томбола или викторина, или директно печели;
 2. Второ пояснително изречение – то допълва предходното, като вече конкретизира участието. Например: „Отговори в коментарите на въпроса ни до дата …. и ще участваш в нашата томбола за …..“ или друг пример: „Харесай този пост, ако искаш да имаш нашия продукт ….. На дата ….. всички харесали поста ще участват в томбола за спечелването му“. Това, което е важно тук – да сложите дата за край на промоцията, информация как точно ще се раздават наградите и конкретна информация относно участието;
 3. Заданието е третия елемент, който следва – там вече задавате въпроса за участие, или давате задача към феновете, която трябва да изпълнят, за да се включат в промоцията Ви;
 4. Допълнителна рекламна информация след заданието, например малко повече информация с линк относно продукта или услугата, които са обект на промоцията Ви. Пример: „Посетете нашия сайт, за да научите повече за продукта: http:// …..“;
 5. Допълнителни пояснения за регламента, например „Победителите ще бъдат обявени в … , където ще дадем допълнителни инструкции за получаването на наградите“, или „Пълните условия за участие и регламент прочетете на http:// …..“.

Регламенти на промоциите в пост

Facebook изискват да имате регламент на промоцията, което е безумие, ако правим промоцията в пост, защото поста ще стане направо като е-книга 🙂 За целта може да опишете регламента и общите условия за участие в сайта си, или в Note  от фен страницата, като в поста-промоция дадете само линк.

Проблемът с отговорите в коментарите

Ако мога да си позволя да ги групирам по някакъв начин, то промоциите във Фейсбук страници на три вида, то това ще са:

 • промоции с изискване за харесване на поста(статуса), където се провеждат;
 • промоции с изискване за коментиране под поста(статуса), където се провеждат;
 • и може би най-ефективните: промоции с изискване за споделяне на приложението (app), в което се провеждат, като при тях може да има и изискване за харесване на фен страницата (ставане на фен);

Тези промоции, в които, за да участва потребителя, трябва да остави коментар под поста с промоцията, най-често имат изискването да се остави отговор на въпрос в коментарите. След като се насъберат 20-30 коментара, най-често повечето потребители са оставили един и същ отговор в тях (верния) и новите участници могат изобщо да не гледат какъв е въпроса, а просто да се доверят на „публиката“ и да копират най-масовия отговор от нея 🙂 Това е проблем за фен страницата до толкова, доколкото, ако въпросът е свързан с опознаването на продукт или услуга на бранда, би могло голяма част от участниците изобщо да не го направят, а просто да отговорят механично с най-честия отговор от другите.

По-долу ще видите някои такива примери, а сега ще Ви кажа какво може да направите, за да избегнете този неприятен ефект на промоциите в пост с изискване за коментар:

 • въпрос за предложение – попитайте феновете как според тях трябва да кръстите нов продукт, или да преведете името му от английски на български. Това се приема страхотно, защото не просто правите промоция, а карате хората да се почувстват до голяма степен част от това, с което се занимавате – Вашия бизнес;
 • лични въпроси – попитайте феновете как ще празнуват някакъв празник, какво ще правят през уикенда, а най-добре обвържете това с Вашите продукти. Например кой е незабравимия им момент с Ваш продукт, как Ваш продукт им е помогнал и пр. Това са едни „скрити“ препоръки от тях към останалите фенове, които все още не са Ви клиенти, а и промоцията е интересна за четене не само в регламента, но и в коментарите;
 • споделяне на опит – попитайте феновете за тяхна рецепта – готварска, за лечение, на успеха – стига да „вплетете“ и Вашия продукт в този „сценарий“. По-долу ще видите един пример от страницата на „1001 рецепти“, където изискването към феновете е да споделят определен вид рецепта, която да включва съставка, използвана и в козметичния продукт, който се промотира:

1001recepti

В примера на горната снимка акцента е върху пчелния мед като ползотворна съставка за човека, както в готвенето, така и в козметиката. Медът се използва като общия белег, по който можем да свържем продукта LEGANZA със сайта „1001 рецепти“ и фен страницата. Задачата към участниците е да дадат рецепта, съдържаща мед.

Не въпрос, а ЗАДАЧА – важно е винаги да спазвате това при организиране на промоции с изискване за коментиране! Не задавайте въпроси – дайте задача на феновете си! Хората обичат задачите – те са предизвикателство. Същевременно мразят въпросите – особено от непознати фен страници!
Разбира се, доста от тези особености ще намерите и в официалния анонс за този тип промоции от Facebook тук.

Проблемът е, че доста от промоциите, освен запознаването с даден продукт или серия продукти, целят именно посещение на уеб сайта, където са продуктите на бранда. Такъв е случаят с пост-промоцията на Pure Home:

purehome_bg

Тук един от проблемите е, че има прекалено много текст в изображението, което прави поста невъзможен за boost (платена фейсбук реклама). По-долу ще прочетете защо това е проблем, но ако изключим това, промоцията е ок като организация, ала се получава онзи неприятен ефект с отговорите в коментарите и след даден момент феновете отговарят механично, гледайки, че повечето от другите фенове са отговорили по един и същ начин.

Как да избегнете това, но същевременно да подтикнете феновете да посетят уеб сайта?

 • „търсене на съкровище“ – нека условието на промоцията е хората да потърсят нещо скрито из страниците на сайта – някакви специално подготвени изображения или изречения. Който пръв ги открие да посочи URL до страницата, където са. Първите фенове, които ги открият ще спечелят награди. Важно е периодично да правите тези промоции, за да подтикнете феновете да следят не само сайта, но и фен страницата Ви. Разбира се, всичко това изисква повече администрация както в сайта, така и на фен страницата, но няма как;
 • трупане на точки – на всеки три дни задавате нов въпрос под формата на статус (пост) и подавате URL от сайта, където да потърсят феновете верния отговор. Ако феновете отговорят през първия ден – печелят 2 точки, ако е през останалите два дни – 1 точка. Всички, спечелили по 2 точки влизат в томбола за големите награди, а тези с по 1 точка – за малките награди. Всеки отделен пост има свои отделни малки и големи награди, за да се подтиква многократното участие.
 • „продукти-мечта“ – попитайте феновете кои са трите продукта/услуги, които си мечтаят да имат и Вие може да им продадете. Условието е да споделят три URL адреса от сайта Ви, водещи до страниците на тези продукти или услуги, които продавате. Раздайте ваучери за намаление за тези продукти на томболен принцип.

Разбира се, могат да се измислят най-разнообразни сценарии – зависи от спецификата на страницата, дейността на бранда и аудиторията доколко успешни ще са отделните варианти за промоция. Ако ги поразгледате детайлно – всеки от трите варианта по-горе си има своите недостатъци. Като цяло всяка промоция с пост има недостатъци, защото поста е прекалено малък, за да включи всички подробности по регламентирането и участието.

Удачно е да има призив за споделяне, но да става ясно, че не е част от регламента.

Например Russell Hobbs Bulgaria имат статуси, където върху снимките слагат лента „Сподели за късмет“. Идеята е доста добра, но звучи подвеждащо, особено след като в текста на статусите имаме „СПОДЕЛЕТЕ и се регистрирайте“. Съответно много от феновете очакват, че за да участват в промоцията трябва просто да споделят въпросния статус, а всъщност за да се включат трябва да се регистрират във фейсбук приложени, чиито линк е посочен в статуса. Така подведените фенове споделят статуса и оставят коментар „споделено“, с което очакват, че участват в промоцията, но всъщност не е така. Като цяло не бих препоръчал този подход, защото е подвеждащ и би могъл да доведе до недоволства и кризи.

Russell Hobbs Bulgaria - фейсбук промоция

Снимката в поста като част от регламента

Друг подход за повече споделяния е този при страницата на Rosa Impex. Там промоцията е организирана в самия статус. Към снимката има лента „Сподели, ако подкрепяш българската козметика“ – идеята тук е добра, посланието не е подвеждащо, даже няма касателство със самата игра. Донякъде е проблем това, че лентата е закрита от бутоните „Like“ и „Comment“, когато се отвори да се види само конкретния пост, но очевидно играта разчита на boost реклама на поста и разпространение предимно в News Feed, където посланието за споделяне е видимо.

rosa-impex-promo

По-интересното при тази промоция е снимката. Показани са три продукта, като над всеки от тях има А, Б и В букви. Това са буквите от въпросът, който се задава в текста на статуса. Играта запознава потенциалните клиенти с продуктите и им ги показва, като ги обвързва максимално тясно с регламента. Тази идея е отлична за високооборотни стоки. Като цяло стоки с достъпна цена за масова аудитория могат да се промотират чрез такъв тип промоции.

Важно! Внимавайте много колко текст ще има в снимката Ви! За да рекламирате поста трябва да има не повече от 20% текст в изображението към него. Ако искате да сте сигурни дали сте изпълнили това изискване, посетете този безплатен инструмент на Facebook, качете снимката, която гласите за поста, и отбележете зоните с текст в нея. Facebook инструмента ще Ви даде информация за процента текст в изображението Ви.

Специални символи в текста на статусите (постовете)

Както ще видите и по-горе, Rosa Impex разделят call-to-action , анонсиращ това, че има игра, от самия въпрос на играта с дебела линия. Тази линия всъщност е един и същ, копиран няколко пъти, символ. Има много подобни символи в „Character Map“ софтуера на Windows (може да го намерите в Start менюто, като търсите от търсачката там за „charmap“) или онлайн тук .

Специалните символи са по-лесно забележими и ако ги копирате един до друг неколкократно може да създадете доста видими разделители на отделни части от текста в статуса. Ето още един пример в тази връзка:

Crock-Pot Bulgaria

Видима и невидима част на статусите (постовете)

В последния пример по-горе Crock-Pot не само правят поста доста по-отличим в News Feed чрез големите букви в акцентите от текста и най-вече чрез специалните символи, но и са предвидили, че само 6 реда от текста са видими, а останалите редове се виждат след клик на „See more“(„Виж повече“ според езиковата версия).

От една страна така може да си докарате още един положителен социален сигнал от кликванията на линка „See more“. От друга страна под 6-ти ред може да „скриете“ по-маловажна информация като някои условия на промоцията и пр.

По-горе в примера с Russell Hobbs ще забележите, че и там много умело се ползва това правило за 6-те реда. Също така се съчетават главни и малки букви, като с главни се изписват някои „акценти“ в текста. Това определено работи на практика.

„Бутане“ на статуса (поста) с фейсбук промоцията

Така му викаме на жаргон, но си е доста близо до истината 🙂 . Проблемът на статусите с промоции е, че трябва да ангажират вниманието малко по-дългосрочно, а алгоритъма на Facebook доста пречи за това. Имахме възможността да направим някои тестове в тази връзка и мога да Ви дам идеи, които поне за момента сработват.

Имайте предвид, че един пост с промоция е „еднодневка“ по принцип, т.е. не очаквайте, че с него ще изкарате повече от седмица. Как обаче да го „бутаме’, за да е по-видим сред повече хора в News Feed възможно най-дълго време? Ето ви един план, който може да следвате:

 1. Пускате поста и изчаквате 1-2 дена, за да видите колко взаимодействия има;
 2. През тези 1-2 дни избягвайте да публикувайте други постове с цел те да не се „бутат“ за вниманието на феновете и да вземат ранкинг от поста с промоцията, който Ви е по важен на този етап;
 3. След като взаимодействията понамалеят или спрат (обикновено след 1-2 дни се усеща намаляване), харесайте поста от името на страницата, сложете му звезда и започнете да следите дали ще има някаква положителна промяна. Изчакайте до около ден. Новия алгоритъм на Facebook е направен така, че на потребители, които са Ви фенове и не са видели поста все още, да им се показва все по-нагоре и по-нагоре, ако са заинтересовани от тематиката му. Затова се зареждате с търпение и не прибързвате;
 4. Вече са минали 3 дни и правим поста с промоцията Pinned. Така той ще е най-горе в Timeline за следващите 7 дни. Изкачваме да видим как това ще повлияе на взаимодействията (обикновено не повлиява особено много), като едновременно, докато си чакаме, пускаме няколко нови тематични поста в News Feed, които нямат общо с промоцията. После изчакваме още малко, за да натрупат новите постове някакви на брой харесвания, споделяния и коментирания, и когато видим, че интереса към тези нови постове намалее – пускаме boost реклама на стария ни пост с промоцията. Пуснете рекламата сред феновете и техните приятели. Така старите постове вече са стигнали до феновете и алгоритъма ще насочи boost-натия предимно към приятели и към слабо-активни фенове. Важното тук е да не изхакате някаква огромна сума за boost! Напротив! Погледнете прозорчето за boost – там при различните суми, които залагате Ви дава информация колко аудитория от-до ще достигнете. Заложете такава сума, която съответства на около 1/2 от аудиторията Ви фенове! Не повече! … и изчакваме още 2-3 дни, като следим ефекта от рекламата;
 5. След като Ви изтече рекламния бюджет – добавяте още пари за boost-ването на поста. Тук вече може да си добавите каквато сума прецените, но аз Ви препоръчвам да увеличавате с малки суми и да следите ефекта;
 6. След като видите, че boost-a не помага (което е нормално, защото е сред фенове и техни приятели, т.е. значително ограничена, все пак аудитория), направете reshare. Споделете линк до поста с промоцията в нов пост. Текста на новия пост може да е въпрос от сорта на „Участвахте ли в нашата игра? Включете се на адрес:….“. Веднага boost-нете новия пост, в който reshare-вате стария с промоцията. Boost вече не към фенове и техни приятели, а към Вашия таргет, като обезателно включете и поне 3-4 интереса;
 7. Ден преди края на промоцията може да пуснете статуси, че остават броени часове до края й и победителите ще бъдат обявени еди-кога-си.

Съветите по-горе може да не са напълно универсално приложими, защото има най-различни важни променливи, от които зависи резултата. Например брой фенове и най-вече колко от тях са активни (т.е. до какъв % от тях и в какъв времеви интервал ще достигне поста с промоцията). Също така най-важното – алгоритъма на Facebook. Те даже са цели два алгоритъма – един за платените реклами и тяхното достигане и втори за органичното достигане в News Feed.

Промоция с продължение – няколко поредни поста

Отлична идея е да планирате такава промоция, при която всяка седмица в продължение на 3-4 седмици, публикуване нов пост. Той може да съдържа различни въпроси, свързани с продукта, а правилно отговорилите да участват в томбола. Вариант е всяка седмица наградата да е различен продукт или различни взаимно свързани задачи. Например може да обявявате различни предизвикателства, а феновете да качват снимка, в която показват, че са ги изпълнили. Снимката може да се качи в коментарите им, което ще е лесно и достъпно.

Показаните по-горе промоции са точно такива – всеки ден или всяка седмица нов пост, който насочва феновете към нова задача.

Проблеми с теглене на победителите

Наскоро имаше оплаквания от промоция, провеждана в пост от страницата на Техномаркет. Служителите веднага реагираха (наистина беше уникално, защото се случи около 1:00 вечерта и организаторите почти веднага разбраха за оплакванията и премахнаха проблема), но казуса остана като практика, която трябва да избягвате.

Какво се случи – за да е напълно прозрачен регламента от Техномаркет бяха заснели клипче, в което отбелязват е-мейлите на всички участници и ги пускат в софтуер за теглене, като изтеглят победителите си по този начин. Проблемът, заради който имаше гневни оплаквания, беше, че във видеото са показани всички е-мейли на всички участници. Това за всеки конкурент на компанията значи безплатна е-мейл листа с потенциални клиенти, а за потребителите означава несигурност в „стопанисването“ и защитата на техните е-мейл данни. Видеото беше почти веднага премахнато и хората се извиниха, а практиката повече не беше повторена, за което – наистина браво на екипа на Техномаркет.

technomarket

Нещо друго, обаче, изникна като оплакване – във видеото на Техномаркет потребител откри, че има повтарящи се имена на няколко пъти. С изтриването на клипа донякъде изглежда, че Техномаркет опитват да прикрият това (което не е така, разбира се). Затова по-горе писах, ще го напиша отново – ВИНАГИ имайте ясни и конкретни регламенти и механизми за промоцията. Консултирайте се с маркетолог, юрист, копирайтър, пиар – не правете нещата на своя глава за да спестите малко и да си докарате много главоболия после – не си струва.

Практиката с некоректното публикуване на лични е-мейли, обаче, се случи отново съвсем наскоро преди да пиша тази статия, в друга страница на авторитетен бранд:

vitaslim

В горната част на видеото са е-мейлите, които закрих в снимката, защото все пак са лични данни.

Не правете подобни тегления на награди!

Безплатен инструмент за теглене на победители от промоции в пост

Агенцията ни предоставя безплатен инструмент, с който може бързо и лесно да изтеглите победители от промоцията, която сте организирали в пост(статус).

Инструмента е достъпен на този адрес: http://interactage.com/fbpromo

безплатен софтуер за фейсбук промоции в пост

За да го ползвате, трябва да сте администратор на фен страница и да вземете ID на поста, където провеждате промоцията си. След това с клик на „Get Likers List“ или „Get Commenters List“ инструмента изтегля списък съответно с харесалите или коментиралите поста. От списъка може да изберете колко броя победители да изтегли на произволен принцип инструмента.

Друг вариант е да ползвате услугите на Random.org

Промоция с продължение – в пост и в приложение

Всъщност, както писах и по-горе – вече изглежда по-лесно и по-достъпно да се правят промоции чрез пост в Timeline на фен страницата. Това е само на пръв поглед, защото всъщност промоциите в пост сами по себе си не са особено ефективни, особено имат слаба ефективност в по-дългосрочен план. Също както и фейсбук като дигитален канал сам по себе си не е особено ефикасен, така е и ако се концентрирате върху определен вид промоции.

Facebook направиха нова крачка в помощ на маркетолозите и брандовете с новите си правила.

Те ни подтикват да съчетаем компонентите:

 1. Промоция в пост, който да рекламираме чрез фейсбук реклама (boost post) и така да увеличим своите organic и paid reach. Този пост може да е първоначалната фаза от нашата кампания, с която да подбудим изначален интерес. Идеално е, ако желаете да се възползвате от новия алгоритъм на фейсбук и да достигнете до повече от феновете си и техните приятели;
 2. Промоция в таб (чрез фейсбук приложение), която да е логичното продължение на промоцията с пост(или няколко поста). Там възможностите Ви за „вирусно“ споделяне са доста по-големи. Може да изискате споделяне на линк до таба в регламента за участие, с което промоцията да се „саморазпространява“ сред мрежа от приятели. Таба ще рекламирате с конкретни рекламни формати, които фейсбук предоставя, за да достигнете до повече нови потребители и повече от Вашите фенове;
 3. Изнасяне на промоцията offline – дали това ще е в началото (например промоутъри, които Ви дават код, който да регистрирате във фейсбук таб, или опаковка на продукта с този код) , или ще е в края на промоцията (наградите да се раздават във Вашия магазин на специално парти за феновете, например) – това зависи от маркетинг стратегията Ви и цялостната Ви концепция, от която Фейсбук е само част. Събитието offline рекламирате във Фейсбук чрез Event и Event реклами, което е страхотно, защото така информацията за него ще достигне до повече хора.

Често мислим за това как да намалим разходите или какво конкретно нещо да направим… и често това може да ни провали, защото трябва да мислим за нещата като част от цялото. Дали промоцията с пост или с таб е подходяща в конкретния момент за конкретната аудитория фенове? Какви са възможните сценарии за провеждане, обрати, ситуации? Какво целим в крайна сметка и как да го обвържем с останалите ни маркетингови инициативи? Как да стесним таргета си? Все въпроси със задължителен характер, на които трябва да обърнете внимание преди да предприемете нещо.

В заключение

Това, в което съм сигурен относно темата за фейсбук промоциите е, че всяка е строго индивидуална. Практиката ми го е показала многократно при работа с клиентите на агенцията ми. Просто различни брандове, различни фенове, различен тип комуникация и пр. , предполагат различни подходи, над които мислим и предлагаме като кампании. Бих Ви посъветвал същото – търсете тези подходи, които смятате за успешни във Вашия случай. Доверете се на съдействие и консултинг от специалисти, за да ги откриете и анализирате съвместно. Професионалистите в такива случаи са много полезни, защото те имат опит в организирането и провеждането на фейсбук промоции, а Вие сте хората, които най-добре познавате клиентите и бизнеса си. Заедно ще направите нещо наистина успешно.

Много отлични примери и практики за фейсбук промоции може да намерите във Facebook Studio – един от най-авторитетните сайтове на тази тема, създаден специално от Facebook за да покаже едни от най-добрите международни практики за фейсбук маркетинг.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

 1. ilko каза:

  Поздравления за предоставянето на тази информация. Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *