Онлайн училище с Facebook по време на грипна ваканция и коронавирус

Posted by Иво Илиев in Други разни on март 12, 2020

2020-та е една от годините, които светът ще помни с епидемията на коронавирус и дългите учебни ваканции. По-долу предлагам едно от многото решения учителите и училищата да могат да провеждат онлайн занятия с учениците по време на грипни и извънредни ваканции.

За целта е необходимо учителят и учениците да разполагат с компютър, лаптоп, таблет или телефон (едно от устройствата, което да има работещи тонколонки/слушалки), интернет връзка и фейсбук профил. Учителят трябва да разполага с микрофон и камера на своето устройство.

Важно е да знаете, че:

 • може да се проведе подобен видео урок сред целия цял клас – няма ограничение за някаква малка бройка гледащи
 • всички гледащи могат да коментират в реално време, което е отличен начин за комуникация, имайки предвид форсмажорната ситуация
 • ако ползвате компютър – използвайте браузър Chrome (изтеглете от тук)
 • ако някой е пропуснал урока на „живо“ – може да го гледа после като видео без никакви проблеми.
 • удачно е да се пуска по едно отделно видео „на живо“ за всеки отделен урок.

Как да провеждате учебни часове онлайн чрез Facebook?

Важно е да споделя, че това е само един от многото начини за провеждане на онлайн занятия. При този начин се използва Facebook и възможността да предавате „на живо“ видео и аудио. Разбира се, платформата YouTube също предлага подобна услуга (Hangout), както и много други платформи (например софтуерните продукти за уебинари и конферентна връзка).

ВАЖНО!
ТОЗИ ВАРИАНТ ИЗПОЛЗВА ПЛАТФОРМАТА FACEBOOK ПРИ НЕЯ НЯМА КОНФЕРЕНТНА ВИДЕО ВРЪЗКА, НО ИМА КОМЕНТАРИ ПОД ВИДЕОТО (И СНИМКОВИ КОМЕНТАРИ), КОИТО СА КОМПРОМИСНО РЕШЕНИЕ ЗА ЕВЕНТУАЛЕН ДИАЛОГ С УЧЕНИЦИ/РОДИТЕЛИ „НА ЖИВО“.

АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА ПРОВЕЖДАТЕ КОНФЕРЕНТЕН ВИДЕО РАЗГОВОР, ПРИ КОЙТО ДА ИМАТЕ ВИДЕО КАРТИНА ОТ УЧЕНИЦИ/РОДИТЕЛИ – КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ВАРИАНТ, С КОЙТО ДОПЪЛНИХ СТАТИЯТА ПО-НАДОЛУ.

Ако желаете да давате онлайн домашни, контролни и тестове на учениците лесно, удобно и безплатно – прочетете тази статия, в нея има видео урок (8 минути).

Гледайте видеото по-долу и ако изпитвате затруднения – прочетете и изпълнете стъпките, описани под видеото!

Отнема не повече от 10-15 минути на един учител да започне да преподава онлайн, следвайки стъпките в тази страница (които може да прочетете или гледате на видео).

1.Трябва да имате фейсбук група

Учителят първо трябва да създаде затворена фейсбук група (ако вече няма такава), в която после да се присъединят родителите или учениците.

Какво да е името на фейсбук групата:

Преди да създадете фейсбук групата – трябва да помислите за име.

Важно е името да е такова, което родителите и/или учениците да могат да открият лесно в търсачката на групата.

Затова – каквото и име да измислите – преди да създадете или преименувате своята група – потърсете по измисленото от вас име в търсачката и вижте да няма и други групи с такова име.

Един удобен „трик“ при избора на име е да си измислите някакъв уникален код, който е съчетание от цифри. Например групата ви може да се казва „156237115 Випуск 2019 на VII СУ „Найден Геров“ – Варна“. Кодът в началото (156237115) след това може лесно да дадете на всички родители и/или ученици, а те лесно ще открият в търсачката на фейсбук групата, когато търсят по кода.

Откъде се създава фейсбук група:

 • ако използвате мобилен телефон – отворете фейсбук, изберете менюто с трите черти, кликнете на Groups и после на Create, за да създадете групата.

Важно! Групата не трябва да е Public, а Private, т.е. да е частна група, а не публично-достъпна:

Кликнете тук, за да видите каква е разликата между Public и Private групите, ако темата ви е интересна.

2. Преподаване на учебния материал чрез LIVE видео

Идеята е учителят да влиза в групата и да създава нов пост с LIVE видео (видео на живо) – така ще може да предава видео на живо, в което да преподава уроците.

Важно! За учителите:

 • Преди да започнете предаване на LIVE видеа – уверете се, че имате добър, високоскоростен интернет. Най-добре е да е WiFi, защото мобилният интернет може да е ограничен до някакви мегабайти на месец (според тарифния ви план).
 • Може би ще ви е най-удобно да предавате на живо видео през своя смартфон, защото ако използвате лаптоп или смартфон – ще имате нужда от камера и микрофон. Съвременните лаптопи са снабдени с читави камери и микрофони.
 • Най-добре преди да предавате LIVE видеото – спрете всички други отворени приложения на смартфона си, или затворете всички отворени програми от компютъра/лаптопа. Това е с цел по-оптимална работа на вашето устройство.

Как да стартирате LIVE видео?
Много е лесно, само в 4 стъпки:

 1. Влезте в групата на вашия клас
 2. Край прозорчето за писане на нов пост ще видите иконка „Live video“ – кликвате на нея. Под компютър/лаптоп тя е горе, над полето за писане, и е сива със син надпис (вижте на картинката по-долу):

Ако ползвате смартфон трябва първо да кликнете на поленцето за писане на нов пост и след това да изберете иконката с червената камерка (вижте снимката по-долу, оградена е в жълто):

3. Следва да посочите заглавие на LIVE видеото, защото в края му ще го запишете, за да остане в групата като нормално видео, което тези, които са пропуснали да гледат.

Под компютър/лаптоп ще видите устройствата, които се използват (камера, микрофон, говорител) и поле за заглавие (title). Долу вдясно е синият бутон за стартиране на LIVE видеото:

Под смартфон имате иконка с фотоапарат и две стрелки вътре в него – с нея въртите предна или задна камера на телефона (според това коя камера искате да показва).

4. Стартирате LIVE видеото и след като бъде преподаден урока – приключвате видеото и го записвате.
Под компютър/лаптоп стартирането става от синия бутон долу вдясно (Go Live), а под смартфон от големия син бутон долу в средата (Go Live).

Ако ви е необходима конферентна видео връзка:

Ако желаете да давате онлайн домашни, контролни и тестове на учениците лесно, удобно и безплатно – прочетете тази статия, в нея има видео урок (8 минути).

Ако е нужно в реално време да получавате видео от учениците или родителите можете да използвате софтуерът ZOOM (кликнете тук, за да посетите сайта на ZOOM).

Тук е нужно малко повече време за подготовка, но отново, надявам се, технически не е кой знае колко трудно да се реализира.

Zoom може да се ползва безплатно и да съберете заедно 100 човека, като всеки може да предава от своята камера.

Уловката е, че ако има над 2-ма души в конферентния разговор, при безплатно ползване Zoom се изключва след 40-тата минута, т.е. всеки учебен час трябва да е създаден като отделен „meeting“ в Zoom.

В другия случай може да се плати (тук са платените версии като условия и цени) един от платените планове на ZOOM.

Какво ви е нужно, за да използвате ZOOM?

Всички, които ще участват в онлайн уроците през Zoom трябва да имат:

 • регистриран потребителски профил, което се прави от тук
 • да изтеглите и инсталирате софтуера на Zoom за разговор през компютър/лаптоп или таблет/смартфон от тук

След като учителят се регистрира – трябва да влезе в www.zoom.us с email и парола и да клине на синия бутон „Schedule a New Meeting“:

След това трябва да направите настройка на времетраенето на виртуалния урок (не повече от 40 минути при безплатен план за ползване – от падащото меню изберете 45 минути) и на дата/час.

По-надолу имате опциите:

Давате син бутон „Save“, за да се запишат настройките и да създадете т.нар. „meeting“.

Създайте по един „meeting“ за всеки учебен час.

На адрес https://zoom.us/meeting са всички ваши „meetings“, които сте планирали, т.е. вашите предстоящи онлайн уроци.

Всеки „meeting“ има уникален адрес, от който хората могат да влязат, за да се включат в уречените дата и час. Този адрес може да си копирате и да разпратите на учениците или родителите – той се намира срещу текст „Join URL“, когато изберете Meeting от меню „Meetings“( https://zoom.us/meeting):

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (7)

 1. […] нашия YouTube канал наскоро публикувахме видео към статията от „Блог на Иво Илиев“ (вижте я тук) з… по време на грипни ваканции и настоящата кризисна […]

 2. Лиляна Камбова каза:

  Благодаря Ви!

 3. Zhulieta Bosilkova каза:

  Благодаря! Ясно и точно като са учители на 60+

 4. Таня каза:

  Разбираемо и полезно! Благодаря!
  Най-важното е , че е лесно осъществимо и има безплатен вариант за деца и семейства без финансови възможности! Благодаря!

 5. Румяна Мирчева каза:

  Тази статия е още едно доказателство, че училищата имат нужда от свежи попълнения. По-голяма част от поколението на учителите, прехвърлили „на попрището жизнено средата“, трудно биха се справили с дигиталното обучение на своите ученици. Да не говорим, че и голяма част от учениците не горят от желание да трупат знания. Извънредното положение ще бъде тест и за учениците, и за учителите.
  Прочетох с интерес статията и Ви благодаря за подробните обяснения – стъпка по стъпка.
  Жив и здрав да сте!

 6. Никова каза:

  Благодаря Ви! Изключително полезна статия, подробна, стъпка по стъпка. И особено актуална! Днес!
  Още веднъж – благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *